Kreativ

ŠTÍTEK: hmyz

Expozice představuje hmyz z tropů i z Vysočiny. K vidění je rovněž dvojice živých brouků.

Nová žďárská výstava láká i na živé brouky

Žďár nad Sázavou – Tisíce exemplářů hmyzu jsou nyní k vidění v Regionálním muzeu města Žďáru nad Sázavou. Nejnovější výstava, která představuje hmyzí poklady z muzejních sbírek, potrvá až do 20. května. Na své si na ní přijdou nejen nadšení entomologové, ale i laici a děti.

Ilustrační foto

Vysokoškoláci budou nabízet hmyzí speciality

Jihlava – Degustace cvrčka na másle, velkého moučného červa na čili a česneku, grilovaného saranče a pro odvážné i smaženého švába argentinského. Tyto hmyzí speciality si zájemci budou moct ochutnat začátkem dubna v budově Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) v rámci Světového dne zdraví.

Kopřivový čaj pomáhá při nachlazení a problémech s ledvinami.

Bršlice a kopřivy: plevel plný vitamínů

Na Zelený čtvrtek bychom měli sníst něco zeleného. Komu se nechce do obchodu pro špenát, může se rozhlédnout po zahradě, jestli někde v koutě nevyrazily kopřivy nebo bršlice. Zdraví se totiž ukrývá i v raném pleveli.

Ilustrační foto.

Vykácí stromy v zámeckém parku. Kvůli vysazení nových pro vzácné brouky

Jižní Morava – Krasec dubový patří k vysoce ohroženým druhům. Tento kovově lesklý zelený brouk potřebuje mohutné duby. Více než osm stovek jich nově poroste v zámeckém parku ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Jeho část, takzvaná bažantnice, je jedním z mála míst v republice, kde se krasec ještě vyskytuje. Než tam ale město nové stromy nechá vysázet, musejí jít k zemi staré. Bude jich 565.

Ideon v Pardubicích.

Výstava, na které ochutnáte hmyz i Dakar

Pardubice – V pátek byla v centru Ideon zahájena výstava Region Propag, věnovaná cestování a dovolené, navštvit ji můžete ještě v sobotu od 10 do 18 hodin.

Instalace dřevěné budky vhodné ke kavčímu hnízdění na budovu firmy Satt ve Žďáře nad Sázavou.

Lidé kavky na Stalingradě nechtějí

Žďár nad Sázavou – Kavkám ze žďárského Stalingradu přidělili ochranáři nové bydlení. Dřevěnou budku vhodnou ke kavčímu hnízdění umístili v areálu SATTu.

Liška potulující se v okolí vlakového nádraží.

Pozor, zajíc. Ulicemi Vyškova bloudí hladová zvěř, nádraží obchází liška

Vyškov - Je po půlnoci a taxikář Libor Filípek jede ve Vyškově pro zákazníka. U hotelu Atrium mu najednou do cesty skočí srnec. „Tady bych ho opravdu nečekal,“ podiví se řidič. Náhoda? Podle zjištění Deníku Rovnost v posledních dnech běžný jev. Po setmění po městě pobíhají i lišky nebo zajíci. „Jednoho jsem potkal u obchodního domu Kojál v centru,“ dodal Filípek.

Ilustrační foto

Přišli kontrolovat kouření, nařídili úklid kuchyně

Střední Čechy – Udání hovořící o porušování zákazu kouření v jisté pivnici v Příbrami se při návštěvě hygieniků doprovázených policisty nepotvrdilo – přesto ale kontrola skončila udělením pokuty a uložením dočasného omezení spočívajícím v zákazu manipulace s neočištěnou zeleninou.

Keramický festival se konal na Ostrově

Keramický festival se konal na Ostrově

Slaný /FOTOGALERIE/ - V pořadí již dvaadvacátý Keramický festival O hliněnou pícku, soutěžní přehlídky amatérských keramických výrobků v osmi kategoriích, se uskutečnil v prostorách slánského Střediska volného času Ostrov - Dům dětí a mládeže. 

V úlu. Pro včely byla dlouhá zima náročná.

Včelaře mor na Berounsku netrápí, mají jiné problémy

Berounsko – Zatímco na Kladensku a Rakovnicku včelaři řeší problém s nálezem možných ohnisek nebezpečné nákazy, a to původce Paenibacillus Larvae, který způsobuje onemocnění, známé jako mor včelího plodu, jejich kolegové na Berounsku mohou být zatím v klidu.

Na zámku zahájí velkou výstavu o včelách.

Na zámku zahájí velkou výstavu o včelách

Pardubice - Víte, jak fungují včelí křídla? Jak se pohybuje žihadlo v ráně? Co je to medná kráva? A který další hmyz kromě včel vytváří med? Na tyto i další otázky odpoví nová výstava Východočeského muzea v Pardubicích Včely ze všech ú(h)lů.

Úřad městské části Praha 2. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Praha 2 získala počtvrté titul Město pro byznys

Druhá městská část je nejlepším místem pro podnikatele. Ve srovnávacím výzkumu mezi 205 obcemi s rozšířenou působností a 22 pražskými městskými částmi se v přístupu veřejné správy Praha 2 umístila na prvním místě.

S jeho přičiněním vznikl v mateřském Gymnáziu Jírovcova geopark.

Zajímá mě úplná podstata života, říká Lukáš Fiedler

České Budějovice – Kdyby se úspěšnost nastupující generace posuzovala podle čerstvě 19letého Lukáše Fiedlera z českobudějovického Gymnázia Jírovcova, mohli bychom si plácat po ramenou, jak dobře má náš národ našlápnuto. Málokdo má totiž portfolium tak široké jako právě Lukáš.

Pod vedením Bohumila Fišera, vedoucího Správy CHKO Brdy, a Karla Urbana, zaměstnance Správy CHKO Brdy, zájemci prošli z Ohrazenice na hřeben Koníčka k vojenským pozorovatelnám a potom zpět kolem zbytků milířů a dvou mrazových srubů.

Výlet do zimních Brd láká za poznáním i krásou přírody

Teslíny – Na výletníky čeká v sobotu 24. února od 11 hodin pětihodinový pěší výlet s několika zastávkami s výkladem průvodce v délce 16 kilometrů. Povede většinou zčásti i nejkrásnější částí Brd, tedy přes padrťské pláně. Účastníci se dozví nejen o dnes již zaniklých obcích, uvidí také jeden z nejstarších dubů v CHKO Brdy, smrk čtverák s propletenými kmeny, zamrzlý Ganglofův kanál či stromové lišejníky. Měli by mít vhodné oblečení a boty a sebou kromě svačiny a tekutin také přibalit lupu, případně fotoaparát. Výlet skončí v místě startu, tedy na Teslínech před 16 hodinou.

Hmyz. Takový je název nového filmu českého režiséra Jana Švankmajera.

Švankmajerův Hmyz uvidíte v kině

Rychnov nad Kněžnou - Hmyz. Tak se jmenuje nový film surrealistického režiséra Jana Švankmajera. Rychnovské kino ho uvede v úterý od 19.30 hodin.

Regionální muzeum Jílové u Prahy

Muzeum rozdá obrázky z výstavy i poučení o osmičkových výročích

Jílové u Prahy – Jak byli v roce 1108 Božej s Bořutem jak hovada hozeni do jámy. I těmito slovy lze přibližovat historii – ostatně zmiňovaný rok dává tušit, že výrazem hovado není míněn ani hňup, ani hmyz se správným pojmenováním ovád, ale nejde o nic jiného než o staré označení pro dobytek. A úvodní věta doslovně cituje pojmenování přednášky, jíž Regionální muzeum v Jílovém u Prahy zahajuje třetí ročník muzejní akademie.

Ilustrační foto

Kam za zábavou v okolí v těchto dnech?

Rychnovsko - Pořádáte zajímavou kulturní, sportovní či společenskou akci? Chcete, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí? Přidejte ji do nové rubriky Tipy Deníku, kterou najdete na stránce: www.rychnovsky.denik.cz/tipy/pridat/. Stačí, když zde do kolonky Přidat akci připojíte facebookovou adresu vaší události.

Kino Bio Central v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.

Kam za zábavou v okolí v těchto dnech?

Hradecko - Pořádáte zajímavou kulturní, sportovní či společenskou akci? Chcete, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí? Přidejte ji do nové rubriky Tipy Deníku, kterou najdete na stránce: www.hradecky.denik.cz/tipy/pridat/. Stačí, když zde do kolonky Přidat akci připojíte facebookovou adresu vaší události.