Kreativ

ŠTÍTEK: hmyz

Ilustrační foto.

Turistům slouží interaktivní mapa

Lanškroun - Radnice před Vánoci spustila novinku, která atraktivní cestou seznámí s městem všechny, kteří se sem chystají. Takzvaná interaktivní mapa je on-line doplňkem k současným materiálům města v tištěné podobě.

Americký prezident Donald Trump.

Sněmovna USA přidá peníze na Trumpovu zeď. Demokraté plánují odpor

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek schválila návrh zajišťující dočasné financování vlády, do kterého zahrnula peníze požadované prezidentem Donaldem Trumpem na stavbu zdi na mexické hranici. Protože v Senátu má kvůli očekávanému odporu demokratů návrh malou šanci na přijetí, je podle amerických médií hrozba omezení provozu federálních úřadů stále reálnější.

Florbalista Jan Petrmichl (99) byl vyhlášený nejlepším hráčem utkání z řad Králova Dvora.

V Hostivici florbalisté Králova Dvora marně dotahovali

Praha - Při prvním utkání po reprezentační přestávce se trenérské duo Lucernu v utkání proti pražským Panthers muselo vyrovnat s početnou hráčskou absencí. Michal Kubert byl kritický: „Ve třinácti lidech se špatně vyhrává. Repre pauza nám moc nepomohla. Pokud se nezačne pořádně trénovat, nemůžeme pomýšlet na úspěch.“

Ilustrační foto.

Špína a nepořádek v kuchyních přetrvávají

Střední Čechy - Nové výsledky, staré nešvary. Do čtyř slov lze shrnout čerstvou zprávu o činnosti odboru hygieny výživy středočeské hygienické stanice, který se mimo jiné věnuje kontrolám restaurací a dalších provozoven společného stravování.

Ilustrační foto.

Proti včelímu moru pomůže 1,5 milionu korun od kraje

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Včely v zimě nespí, jak se domnívá většina laiků. Ve svých úlech přezimují v bdělém stavu a zůstávají aktivní - byť v jiném režimu, než po zbytek roku. A totéž platí i pro včelaře. Ve středních Čechách se pouštějí do nového tažení v bitvě s jedním z nejzávažnějších onemocnění medonosného hmyzu - morem včelího plodu.

Veverka bušová.

Safari Park má nový druh veverek

Dvůr Králové nad Labem - Nový pár veverek bušových začali chovat ve dvorském Safari Parku. Půlroční samec a roční samice dorazili začátkem října z Německa.

Aloe vera

Aloe vera hojí popáleniny, s vnitřním užíváním ale opatrně

Název aloe vera známe především z kosmetického průmyslu. Jde o sukulentní rostlinu, jejíž dužnaté listy obsahují gel plný cenných látek působících blahodárně nejen na pleť, ale také třeba na trávení. Přesto jeho konzumaci raději předem zkonzultujte s lékařem.

Ilustrační fotografie.

Poznámka Fidela Kuby - Tři medvědi a nika

„Nika“ je souhrn podmínek nutných pro přežití. Na Zemi žijí pouze druhy, které našly v ekosystému niku chráněnou před konkurenty a predátory, se zdrojem potravy a s podmínkami k rozmnožování.

Vetché stromy musí pryč, Kaštanku čeká omlazení.

Vetché stromy musí pryč, Kaštanku čeká omlazení

Slatiňany - Mnohé stromy tvořící alej slatiňanské kaštanky jsou v natolik špatném zdravotním stavu, že musejí být pokáceny. Jiné se dočkají výrazných zdravotních řezů. Slatiňanský starosta Ivan Jeník nicméně zdůrazňuje, že prořídlé stromořadí bude brzy doplněno novou výsadbou.

Mirek Dušek pro letošní ročník Gastrofestu připraví tři druhy amerických sendvičů.

Ochutnají hmyz i lanýže

České Budějovice - Příští čtvrtek startuje v krajském městě 24. ročník Mezinárodního gastronomického festivalu. 

Nová přírodní učebna, v níž se budou moci školáci vzdělávat v oblasti ekovýchovy u Křižánek na Novoměstsku.

OBRAZEM: Přírodní učebna bude sloužit školákům

Křižánky – Novou přírodní učebnu, v níž se budou moci školáci vzdělávat v oblasti ekovýchovy, v úterý slavnostně otevřeli u Křižánek na Novoměstsku. V lokalitě s názvem Hliníky v Přírodní rezervaci Meandry Svratky u Milov se dříve těžila cihlářská hlína. Po ukončení těžby však místo zarostlo náletovými dřevinami a vznikla tam dokonce skládka.

Ilustrační foto.

Hygienici nacházejí v kuchyních i skutečné hrůzy

Střední Čechy - Potraviny porostlé plísní nebo zjevně zkažené si doma nenechá snad nikdo. Nekompromisně je vyhodí. Spousta lidí přemístí z lednice do odpadkového koše i výrobky, jimž prošla doba trvanlivosti.

Pastviny i pro divoké koně se u Milovic rozšiřují.

Unikátní experiment. V Milovicích sledují přeměnu pole na druhově bohatou louku

Jedinečnou příležitost sledovat přeměnu intenzivně obhospodařovaného pole na druhově bohatou pastvinu mají nyní vědci v rezervaci velkých kopytníků v Milovicích. Díky vstřícnosti milovické radnice se totiž od letošního roku k pastvině divokých koní a praturů podařilo připojit devítihektarový městský pozemek, který dosud sloužil jako intenzivně obhospodařované pole.

Dudek chocholatý.

Vzácný dudek se vrátil do Milovic

Milovice - Jeden z nejvzácnějších ptačích druhů se vrátil do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci letos na pastvinách poprvé pozorovali dudka chocholatého.

ZŠ Karla IV. Ilustrační foto.

Školáky v Ústí vyděsily štěnice. Rodiče se bouří

Štěnice a švábi vyděsili rodiče školáků ze ZŠ Karla IV. v ústecké čtvrti Střekov. Některé maminky dokonce obviňují vedení školy z liknavosti. Prý mělo zajistit bariéry proti škodlivému hmyzu před začátkem školního roku. Škola se ovšem brání s tím, že situaci důkladně konzultovala s Krajskou hygienickou stanicí Ústeckého kraje (KHS) a provedla veškerá doporučená opatření. Hygienici potvrzují, že opatření byla opravdu rozsáhlá.

Výskyt hmyzu Euconnus napochus v Malenovicích ve Zlíně.

Nepříjemný hmyz obtěžuje obyvatele zlínských Malenovic

Nepříjemné trápení má několik rodin ze zlínské části Malenovice, jejichž domovy jsou obsypány červenými kousavými brouky. Ti k nim proudí z nedalekých lip. Dvě obyvatelky Svatava Kubišová a Marie Červinková, proto oslovily odborníky, ale zatím se nedostaly k uspokojivé odpovědi.

Vyškovský zoopark otevřel novou expozici. Návštěvníci se díky ní seznámí s životem ryb.

Jak žijí kapři nebo jeseteři? Novinka vyškovského zooparku zavede Pod hladinu

/VIDEO/ Je uzpůsobená k životu v tekoucích vodách, pohybuje se zejména u dna. Má štíhlé, válcovité tělo a živí se larvami vodního hmyzu i drobnými rybami. Parma obecná už spolu s dalšími osmi druhy ryb brázdí vody v nové expozici vyškovského zooparku Pod hladinou. Lidem se oficiálně otevře ve čtvrtek.

Neobvyklou příčinu vzniku požáru dnes večer řešili hasiči v Želechovicích nad Dřevnicí na Zlínsku.

Hubil hmyz a zapálil si při tom střechu

Snaha zbavit se vos se nevyplatila muži v Želechovicích nad Dřevnicí na Zlínsku. Při vypalování vosího hnízda se mu vznítila střecha nad hlavou. Na místě zasahovali hasiči.

Neobvyklou příčinu vzniku požáru dnes večer řešili hasiči v Želechovicích nad Dřevnicí na Zlínsku.

Hubil hmyz a zapálil si při tom střechu

Muž vypaloval vosí hnízdo a vznítila se střecha. „Příčinou požáru byla manipulace s otevřeným ohněm,“ vysvětlila tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Ilustrační foto

Hmyz útočí, letos rekordně často. Bodnutí může skončit dokonce až smrtí

Jižní Morava /ANKETA/ – Jediné bodnutí do ruky znamenalo pro mladého muže z brněnských Židenic anafylaktický šok, který někdy končí i smrtí. Minulý týden jej totiž napadla vosa. Krátce na to začal upadat do bezvědomí. „Naštěstí měl u sebe adrenalinové pero, které mu aplikovali záchranáři. Pak ho převezli do nemocnice,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová. Podobných případů je toto léto v kraji neobvykle moc.