Kreativ

ŠTÍTEK: hmyz

Nová scéna Vlast.

Tip na neděli 13. října: Dětské publikum se přenese do hmyzí říše

Divadlo Řád červených nosů potěší v neděli 13. října především dětské publikum pohádkou Obrázky ze života hmyzu, kterou představí v místecké Nové scéně Vlast. Zajímavý děj, který bude vyprávět o nápravě zlobivců z řad hmyzí říše, začne ve tři hodiny odpoledne. Vstupenky vyjdou na sedmdesát korun.

Ilustrační foto

Požár v Jablonném patří k největším v kraji

Podle čerstvě zveřejněné statistiky vyjížděli hasiči Pardubického kraje během září celkem k 700 událostem, v okrese Ústí nad Orlicí jich bylo 202. Nejčastěji zasahují u událostí technického charakteru, jako je vyproštění osob z výtahu, měření koncentrací nebo odstraňování nebezpečného hmyzu. Na Orlickoústecku bylo takových případů 118.

Nová scéna Vlast.

Dětské publikum se přenese do hmyzí říše

Divadlo Řád červených nosů potěší v neděli 13. října především dětské publikum pohádkou Obrázky ze života hmyzu, kterou představí v místecké Nové scéně Vlast. Zajímavý děj, který bude vyprávět o nápravě zlobivců z řad hmyzí říše, začne ve tři hodiny odpoledne. Vstupenky vyjdou na sedmdesát korun.

Ilustrační fotografie.

Desítku lidí ve Vyškově pobodal agresivní hmyz. V podchodu

Vyškov – Účastníci sobotního pochodu ve vyškovských lesích skončnili v rukou záchranářů. Téměř desítku lidí pobodal agresivní hmyz. Některé ošetřili záchranáři na místě. Ve čtyřech případech ale museli pacienty s alergickou reakcí převézt k dalšímu ošetření do vyškovské nemocnice.

Sklizeň v sadech ve Vilémově 2019. Tak špatná úroda ovoce jako letos tam ještě nebyla. Co nepobily kroupy, to během července a srpna zlikvidovaly vosy

Krupobití i nálety hmyzu. Úroda ovoce je mizerná, nejhůř dopadly rané švestky

/FOTOGALERIE / „Jedna kroupa, druhá kroupa a tady máme píchanec od vosy,“ ukazuje Jaroslav Mačkal následky krupobití z 1. července na plodu české zimní odrůdy jabloní Šampion. Vedlejší jablko vypadá podobně, další už pohltila hniloba. „A to vidíme přeživší jablka, které kroupy nesrazily na zem,“ bere do ruky další nevzhledný plod vedoucí vilémovských sadů Zemědělského družstva Senice na Hané. Tak mizernou úrodu nepamatuje, a to je v sadech přes 30 let.  

Zoolog Pavel Dedek ze Správy chráněné krajinné oblasti Pálava.

Starý strom? Brouka zajímá až za sto let, říká zoolog Pavel Dedek

Jižní Morava - Kvůli suchu i naší neschopnosti zadržet vodu v krajině se podle odborníka mění rozmanitost živočišných druhů na jihu Moravy. V regionu se objevují například nové druhy hmyzu, které migrují ze zahraničí. „Třeba ploštice vroubenka americká, která je na jižní Moravě už běžná. Pak slunéčko východní, což je taková asijská beruška,“ říká zoolog Pavel Dedek.  

Zoolog Pavel Dedek ze Správy chráněné krajinné oblasti Pálava.

Asijská beruška či kutilka. Kvůli suchu se na Moravě objevili noví živočichové

Kvůli suchu i naší neschopnosti zadržet vodu v krajině se podle odborníka mění rozmanitost živočišných druhů na jihu Moravy. V regionu se objevují například nové druhy hmyzu, které migrují ze zahraničí. „Třeba ploštice vroubenka americká, která je na jižní Moravě už běžná. Pak slunéčko východní, což je taková asijská beruška,“ říká zoolog Pavel Dedek.  

Květnaté pásy v Českých Budějovicích pomáhají hmyzu. Samotářská včela z rodu hedvábnice.

Společenský život hmyzu

Do úžasného hmyzího světa mohou nahlédnout návštěvníci nové výstavy Muzea Kroměřížska. Výstava trvá od 12. září do 3. listopadu.

Ilustrační foto

Sršně a vosy útočí. Alergikům může hrozit i smrt

Jižní Morava – Po náročné dopolední práci se dřevem se lesník pomalu chystal k obědu. Stačila jen chvilka, jedno včelí žihadlo. A v těžko přístupném terénu Bílých Karpat na Hodonínsku začalo drama.  

Ilustrační foto

Na urgentu končí více lidí s alergickými reakcemi

Jihlava – Ani letošní léto není výjimkou a na urgentním příjmu ošetřují zdravotníci typicky letní úrazy. Oproti předchozím prázdninám však přibylo pacientů s alergickými reakcemi po bodnutí hmyzem. Nikdo nebyl v ohrožení života, ale bylo nutné zahájit protialergickou nebo protizánětlivou léčbu.  

Nové letničkové záhony jsou okrasou parků.

Olomoucké parky zkrášlily květinové "louky". Hýří barvami

Několika odstíny žluté a oranžové barvy září slunečnice, aksamitníky nebo měsíček lékařský na novém letničkovém záhonu nedaleko mateřské školy Michalské Stromořadí. Blankytně modré chrpy, sytě růžové ostálky, fialové laskavce, barevné limonky a krásnoočka lákají hmyz a jsou novou ozdobou olomouckých parků.

Vzácný okáč bojínkový v rezervaci Milovice. Ilustrační foto.

Jihočeští vědci zkouší recept na záchranu motýlů a včel

České Budějovice – Polovina druhů motýlů je v České republice ohrožena vyhynutím. Vymírání hmyzu, včetně včel a motýlů, patří k největším problémům ochrany přírody v Evropě. Němečtí vědci přitom zjistili, že v posledních 25 letech ubylo ve Střední Evropě celých 75 procent hmyzu*.

Na chebském hradě rádi vidí nejen lidské návštěvníky, ale i hmyz a drobné živočichy. Zástupkyně kastelána Markéta Šedivá ukazuje jeden z hmyzích domečků, který sem pořídili.

O hmyz a malé živočichy pečují jedinci i instituce

Vysoké teploty, které v posledních týdnech sužují republiku, neprospívají nejen lidem, ale také hmyzu a malým živočichům. Jedinci i instituce v Karlovarském kraji se je snaží chránit. Každý po svém.

Řidič za jízdy odháněl hmyz, skončilo to nehodou.

Místo řízení odháněl hmyz

Stačila chvilka nepozornosti a rázem je škoda 110 tisíc korun. Řeč je o nehodě, která se stala ve středu o půl sedmé ráno v Žamberku u zámku.

Medvědice Ema zachycená fotopastí v okolí Smrku koncem června 2019

Z Pováží až na Ostravsko. Vědci ukázali, kde se pohybuje medvědice Ema

/MAPA/ Sledovaná medvědice, která se vyskytuje na česko-slovenském pomezí, se podle dat z telemetrického obojku pohybuje na území rozlehlém asi 1300 kilometrů čtverečních. Preferuje les. Vědci také zjistili, že se živí hlavně různým hmyzem, jídelníček si ale zpestřuje i malinami či borůvkami. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána.

Komáři existovali už v pravěku.

Přemnožení komáři na jihu Moravy vyhání lidi od piva i ryb

Hosté na zahrádkách podniků v Lanžhotě na Břeclavsku si večer u piva neužijí. „Posedět si před hospodou od devíti hodin večer je problém. Musíme pod stoly zapalovat spirály, které svým kouřem odhání komáry,“ popsal situaci Lanžhoťan Zdeněk Uher. 

Zájemci si z festivalu Mendel je... včelař mohli odnést i vlastní vyraženou minci nebo ochutnat vzorky medu různých druhů.

Festival Mendel je... včelař: pusy ulepené od medu, i toho "vonícího" po močůvce

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Vůně medu a bzukot včel láká v sobotu odpoledne desítky lidí k průchodu hráškově zelenou bránou na brněnském Mendelově náměstí. Vítají je semínka hrachu setého a všudepřítomní včelaři. Právě pokusy s medonosným hmyzem oslavuje letošní ročník festivalu o Gregoru Johannovi Mendelovi, tentokrát s názvem Mendel je… včelař.

Zoo Praha pořádá další Víkend hmyzožravců. Návštěvníci mohou ochutnat pokrmy budoucnosti.

Přijďte ochutnat hmyzí buchtu. Zoo Praha zve na potravu budoucnosti

/FOTOGALERIE/ Víkend hmyzožravců pokračuje v pražské zoologické zahradě i v neděli. Pokud jste nikdy nejedli hmyzí salát či buchtu, máte možnost v trojském areálu tento netradiční pokrm ochutnat. Jídla připravuje návštěvníkům vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

Hradecké lesy líčí na kůrovce růžovou.

Hradecké lesy líčí na kůrovce růžovou

Nejen smrky deptá v Městských lesích Hradec Králové obávaný kůrovec. Zakousl se už i do borovic. Lesníci teď čekají, jestli hmyz, který napadá stromy a nechává je usychat, vyvede v příznivém počasí další, třetí generaci vajíček mezi dvěma obvyklými ročními rojeními. Pokud ano, bude hůř, než čekali.

Jak se ubránit náletu much a komárů bez chemických prostředků

Drobný okřídlený hmyz dokáže pěkně znepříjemnit jinak ničím nerušenou letní pohodu. Mouchy se v teple rychle množí a obtěžují nás hlavně přes den v kuchyni, zatímco večer si do bytu či chalupy vpustíme spolu s vlahým vzduchem také armádu komárů. Nechcete-li kolem sebe stříkat chemické spreje, vyzkoušejte následující tipy.