Kreativ

ŠTÍTEK: hmyz

Cukrářky v Nasavrkách měly dané téma. Nápady byly rozličné.

OBRAZEM: Na dortech byl samý hmyz. Pavouci i Ferda Mravenec chutnali skvěle

Tradiční sraz cukrářek z celé republiky se uskutečnil v sobotu ve školícím středisku nasavrckého včelařského učiliště. Letošní téma bylo "Ze života hmyzu" a k vidění bylo celkem 28 dortů. Autorky vytvářely pavouky, včely, brouky, nechyběl Ferda Mravenec s broukem Pytlíkem nebo včelka Mája s kamarádem Vilíkem.

Květiny v Porubě.

Květinové louky v Porubě se objeví i na dalších místech

Hitem loňské sezony v ostravské Porubě byla květinová louka na Francouzské ulici. Letos obvod vysadí luční květiny i na dalších místech obvodu. Vysévat se budou sice až koncem dubna, ale už teď se začínají připravovat vhodné plochy.

Mikulovská alej.

Bezpečnost pro auta, život pro hmyz. Mikulovskou alej čeká údržba bez kácení

/FOTO/ Kompromis mezi auty a vzácným hmyzem. Okolí frekventované silnice z Mikulova do Sedlece na Břeclavsku projde letos plánovanou údržbou. Kvůli přítomnosti vzácných druhů živočichů Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny volí místo kácení šetrnější zásahy, které ochrání lidi na silnici, ale zároveň neovlivní život hmyzu.

V zámeckém parku na Kačině.

FOTO: Park zámku Kačina nabízí procházky i výstavu nebo okénko do historie

I když je samotný objekt zámku Káčina do jara uzavřen, jeho park nabízí kromě procházek také různé naučné aktivity. Hned na začátku se nachází venkovní výstava fotografii Pohled na krajinu zemědělce multižánrového centra Czech photo centre, které již přes dvacet let pořádá prestižní soutěž novinářských fotografii Czech Press Photo. Vystavované jsou nominované a vítězné fotografie jednotlivých kategorií.

Sýkorka

O Žlutěnce. Kapitola 9: První zkušenosti malých nezbedů

Ráno se probudilo nejmladší ptáče křikem svých sourozenců. Otevřelo očka, kulilo je. Cože tak strašného se děje? Proč ptáčata dělají tak velký povyk? Za chvíli zjistilo, že je to kvůli snídani. Když viděli přilétajícího otce s chutným soustem potravy, otvírali zobáčky co nejvíce dokořán a při tom tropili takový velký rámus.

Šnek

O Žlutěnce. Kapitola 4: Zvládnou pavoučci utkat nevěstě závoj?

Jakmile bylo stanoveno datum svatby, začaly přípravy. Ty jsou vždy časově náročné. Závoj pro nevěstu, klobouk pro ženicha, svatební kytice, květiny pro družičky. Závoj pro nevěstu je třeba utkat z jemného vlákna. Nutno dodat, že musí být lehoučký a průsvitný.

Vědci zkoumali hmyz a další „havěť“ na rekultivacích.

Vědci zkoumali hmyz a další „havěť“ na rekultivacích

Na různě starých polích vytvořených na vnitřních výsypkách lomu Vršany zkoumali vědci z Univerzity J. E. Purkyně, Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. a Univerzity Karlovy v letošním roce bezobratlé predátory a další členovce. Zajímali se především o nová společenstva hmyzu a členovců na rekultivacích různého stáří.

Prof. František Sehnal při převzetí medaile Gregora J. Mendela za zásluhy v biologických vědách v roce 2013.

Zemřel profesor František Sehnal, světově uznávaný entomolog

Smutnou zprávu přineslo českobudějovické Biologické centrum Akademie věd ČR. V pátek 26. listopadu 2021 zemřel ve věku 83 let prof. RNDr. František Sehnal, CSc., světově uznávaný odborník v oboru entomologie. Ve své výzkumné práci se zabýval fyziologií hmyzu se zaměřením na hormonální regulaci jeho vývoje.

Milan Václavík podával na kroměřížském výstavišti restované červy. Známý český kuchař se dlouhodobě soustředí na exotické maso a hmyz.

Připravuje smažené tarantule či hady. V Kroměříži nabízel restované červy

Jedním z lákadel na sobotní entomologické burze v Kroměříži byl stánek známého kuchaře Milana Václavíka. Ten na výstavišti připravoval k ochutnání restované červy. Hmyz ale není tím jediným, na co se specializuje. Jeho doménou je totiž příprava nejrůznějších exotických pochutin – od cvrčků, přes krokodýly až po hady.

Entomologický výměnný den a výstava v Kroměříži, 30. října 2021

Je libo červíka? Entomologická burza v Kroměříži nabídla i ochutnávku

Milovníkům brouků, motýlů, strašilek, pavouků a všech ostatních bezobratlých živočichů patřilo v sobotu 30. října kroměřížské výstaviště. Kromě tradiční výstavy a burzy nabídl Entomologický výměnný den také k ochutnání hmyzí speciality připravované světoznámým kuchařem.

Krajina kolem hory Elgon je fascinující a skrývá mnohá tajemství

Smrtící záhada sloní jeskyně: Tajemnému místu vládne atmosféra strachu a smrti

Nedaleko keňsko-ugandské hranice leží proslulá jeskyně Kitum. V jejím srdci lze potkat mračna netopýrů, stáda slonů a kaferských buvolů, opice, damany, leopardy, bezpočet druhů hmyzu a možná i ničivý virus. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že právě toto místo je kolébkou eboly či AIDS. Text přináší přední český časopis Květy.

Přirozeně rostoucí květnatá louka zřejmě bude nejen rájem vegetace, ale také „houbou“, zadržující celkem dost vody

Přirozenost, nebo anglický trend? Louka zlepší stav krajiny víc než trávník

Je to už pár desítek let, co jsme začali kopírovat módu anglických „na ježka“ sestřižených trávníků. Jsou skvělé na hraní golfu – nikoli však jako živá, voňavá a kvetoucí louka. Nyní se ale vítr obrátil a ze Západu k nám přichází opačná móda: návrat k přirozenosti. Je tedy lepší mít na zahradě trávník, nebo louku? Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Květy.

Diskotéka se zvířátky.

VIDEO: Diskotéka se zvířátky ve Zlíně. Tématem bylo Malé, velké království hmyzu

V neděli 10. října 2021 proběhl už čtvrtý ročník oblíbené akce pro rodiny s dětmi s názvem Diskotéka se zvířátky. Letošní ročník se po nucené odmlce uskutečnil netradičně v neděli a v novém prostoru na Masters of Rock Café ve Zlíně, ale jak bývá na této akci zvykem, nesla se tradičně v určitém tématu. Letos bylo zvoleno téma Malé, velké království hmyzu.

Petr Kočárek

Entomolog Petr Kočárek: Bez hmyzu by mi bylo smutno

Petr Kočárek si život bez hmyzu neumí představit. Brouky zkoumal už jako dítě a jako vědec objevil několik desítek nových druhů. Hmyzem se zabývá pětatřicet let, učí o něm na univerzitě a jezdí za ním i do exotických zemí. Entomologie je jeho životní vášní. O to víc ho trápí, jak hmyz jako živočišná skupina mizí z naší planety. Přečtěte si zajímavý rozhovor, který s ním vyšel v časopisu Receptář.

Prorazil se sušenými červíky. Byl jsem outsider, říká úspěšný podnikatel Libor Sloupenský (na snímku).

Budeme za dvacet let jíst steaky z 3D tiskárny?

Pan Bohatý usedá k večeři a z talíře mu do nosu stoupá vůně krevet. Pan Chudý usedá k večeři a na talíři mu krevety hrají těmi správnými barvami. Rozdíl je pouze v tom, že pan Bohatý má pravé krevety z otevřeného moře, zatímco pan Chudý si je zrovna vytiskl na své 3D tiskárně. Bude takhle vypadat naše stravování za dvacet let? Tématu se věnoval časopis Květy.

Prorazil se sušenými červíky. Byl jsem outsider, říká úspěšný podnikatel Libor Sloupenský.

Za 10 let bude mít hmyz cenu kuřecího, říká majitel krajské Firmy roku

/ROZHOVOR/ Lidé chtějí u jídla trochu adrenalinu, říká majitel společnosti WormUP z Vamberka Libor Sloupenský. Kde se servírují jeho pochoutky, tam adrenalin skutečně nechybí. Specializuje se totiž na výrobu a prodej potravin z hmyzu. A jak se zdá, lidé na to slyší, WormUP se stal Firmou roku Královéhradeckého kraje. Jak Liboru Sloupenskému chutnal kůrovec? Proč je zatím hmyzí potrava tak drahá? A co si u jeho firmy objednal hejtman Červíček? Čtěte v článku.

ve Zlíně se uskutečnila populární a velmi oblíbená akce – Noc vědců. Tentokrát provázaná tématem ČAS. Vědecký festival má ve Zlíně pod svou taktovkou tradičně Univerzita Tomáše Bati.

Noc vědců ve Zlíně: Účastníci nahlédli do virtuální reality a ochutnali hmyz

Noc vědců ve Zlíně přilákala, stejně jako pokaždé, davy lidí, kteří si chtěli vědu „osahat“, něčemu se přiučit, ale zároveň se i pobavit. Tradiční a velmi oblíbená akce Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) se opět vydařila a ukázala, že lidé ve Zlíně i v jeho širokém okolí mají o vědu stále narůstající zájem.

Prorazil se sušenými červíky. Byl jsem outsider, říká úspěšný podnikatel Libor Sloupenský (na snímku).

Prorazil se sušenými červíky. Dnes jich jeho firma z Blanska dělá metráky

/ROZHOVOR, FOTO/ Libor Sloupenský má odvahu. Nebojí se změny a tvrdohlavě si jde za svým. I když si řada lidí ťuká na čelo. Před několika lety prodal zavedenou firmu, kde nabízel modely autíček a letadélek. S manželkou začali podnikat v potravinářství. Kdo by čekal, že pečou chleba nebo vyrábí domácí paštiky, tak je vedle. Jejich firma WormUP totiž v Blansku zpracovává moučné červy a sušená křupavá pochoutka má velký úspěch. „Hmyz je potravinou budoucnosti. Jsem o tom přesvědčen. Začátky nebyly jednoduché. Pořád se učíme a překonáváme nové překážky, ale začíná se nám dařit. Mám obrovskou radost i proto, že na škole jsem byl čtyřkař. Outsider, který měl problémy s autoritami,“ říká v rozhovoru pro Deník dvaačtyřicetiletý muž. S rodinou bydlí v Doubravici nad Svitavou.

Hmyz je potravou budoucnosti

Párek z červů? Ta doba se blíží, říkají čeští výrobci hmyzu

Lidé kousli do chleba a uvnitř zapečený brouk. Taková zkušenost nebývala v dobách dřívějších až tak výjimečná. Jenže co dříve bývalo omylem a chybou pekařů, dnes je naopak novým trendem. Doba se mění a potraviny s hmyzem se i v Česku pomalinku stávají součástí běžného jídelníčku.

Ilustrační foto.

Krajskou Firmou roku je výrobce slaných pochoutek z hmyzu z Vamberka

Královéhradecký kraj zná nejlepšího živnostníka i firmu roku 2021. Pomyslný trůn obsadil mladý cukrář Dominik Mervart ze Zaloňova, Firmou roku se stala společnost WormUP z Vamberka, která se specializuje na produkci slaných pochoutek z hmyzu. Vítězové postupují do celostátního finále, to se uskuteční 7. prosince v pražském Žofíně.

Bodnutí hmyzem stálo za dopravní nehodou u Holic

Bodnutí hmyzem stálo za dopravní nehodou u Holic

Jízda s otevřeným okénkem nedopadla dobře pro řidičku ve středu odpoledne u obce Poběžovice u Holic. Během jízdy ji bodl hmyz a zřejmě následkem velkého leknutí skončila se svým autem v příkopu.

Žáci zemědělské školy završili Projekt voda a hmyz otevřením naučné stezky v areálu školy. Otestovaly ji děti z místních mateřinek.

Otevřeli jsme naučnou stezku o hmyzu a vodě ve škole. Přijďte se podívat!

/FOTOGALERIE/ Náš projekt na podporu života hmyzu a vody v krajině páteční vydatný déšť moc nepodpořil! My, žáci 2. A Střední zemědělské školy a SOŠ Poděbrady pilně po celý školní rok pracovali na projektu Podpora života hmyzu a vody v krajině. V pátek 25. června 2021 jsme otevřeli za účasti dětí z mateřských škol novou naučnou stezku na školní zahradě zemědělské školy. Měli jsme zde připravená stanoviště, kde děti plnily různé úkoly.