Tradiční sraz cukrářek z celé republiky se uskutečnil v sobotu ve školícím středisku nasavrckého včelařského učiliště. Letošní téma bylo "Ze života hmyzu" a k vidění bylo celkem 28 dortů. Autorky vytvářely pavouky, včely, brouky, nechyběl Ferda Mravenec s broukem Pytlíkem nebo včelka Mája s kamarádem Vilíkem.
Hitem loňské sezony v ostravské Porubě byla květinová louka na Francouzské ulici. Letos obvod vysadí luční květiny i na dalších místech obvodu. Vysévat se budou sice až koncem dubna, ale už teď se začínají připravovat vhodné plochy.
Nemotice – Varhany v nemotickém kostele svatého Václava jsou silně napadené dřevokazným hmyzem, některé části dřevěných píšťal se proto rozpadají. Nadějí je pro ně oprava.
/FOTO/ Kompromis mezi auty a vzácným hmyzem. Okolí frekventované silnice z Mikulova do Sedlece na Břeclavsku projde letos plánovanou údržbou. Kvůli přítomnosti vzácných druhů živočichů Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny volí místo kácení šetrnější zásahy, které ochrání lidi na silnici, ale zároveň neovlivní život hmyzu.
I přes jednoduché podmínky k chovu se hmyz stává domácím mazlíčkem jen zřídka. Lidé se ho spíše štítí. Ti, kteří v něm našli zalíbení, oceňují především nádech exotiky.
Dosavadní teorie o šimpanzích se zřejmě budou muset přehodnotit. Nejnovější vědecká studie totiž tvrdí, že jsou schopni jednat empaticky. A to je vlastnost, která byla až dosud přisuzována pouze člověku. Autoři studie zároveň upozornili na velmi neobvyklý způsob, jakým si šimpanzi léčí rány.
I když je samotný objekt zámku Káčina do jara uzavřen, jeho park nabízí kromě procházek také různé naučné aktivity. Hned na začátku se nachází venkovní výstava fotografii Pohled na krajinu zemědělce multižánrového centra Czech photo centre, které již přes dvacet let pořádá prestižní soutěž novinářských fotografii Czech Press Photo. Vystavované jsou nominované a vítězné fotografie jednotlivých kategorií.
Víte, jak chutná cvrček nebo červ? Ve slavkovské škole měli studenti šanci vidět, jak se hmyz připravuje. Děkujeme za příspěvek. V bohaté fotogalerii najdete další způsoby a příležitosti, jak hmyz připravovat vyfocený při akcích napříč republikou.
Ráno se probudilo nejmladší ptáče křikem svých sourozenců. Otevřelo očka, kulilo je. Cože tak strašného se děje? Proč ptáčata dělají tak velký povyk? Za chvíli zjistilo, že je to kvůli snídani. Když viděli přilétajícího otce s chutným soustem potravy, otvírali zobáčky co nejvíce dokořán a při tom tropili takový velký rámus.
Zkáza kreativního hokeje… Dynamo dnes od 18.00 hostí Karlovy Vary. Tedy tým, který vyznává spíše silové pojetí hry. Pardubický styl hokeje je naopak odnepaměti technický a především útočný. Pro letošní sezonu to platí do slova a do písmene.
Jakmile bylo stanoveno datum svatby, začaly přípravy. Ty jsou vždy časově náročné. Závoj pro nevěstu, klobouk pro ženicha, svatební kytice, květiny pro družičky. Závoj pro nevěstu je třeba utkat z jemného vlákna. Nutno dodat, že musí být lehoučký a průsvitný.
/ROZHOVOR/ Jako objevitel nového druhu hmyzu vstoupil do povědomí veřejnosti ústecký entomolog Miloš Trýzna. Není to ovšem jeho jediný objev, navíc vede dva mezinárodní projekty v Ekvádoru a na Madagaskaru.
Na různě starých polích vytvořených na vnitřních výsypkách lomu Vršany zkoumali vědci z Univerzity J. E. Purkyně, Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. a Univerzity Karlovy v letošním roce bezobratlé predátory a další členovce. Zajímali se především o nová společenstva hmyzu a členovců na rekultivacích různého stáří.
Devět masivních kmenů zapuštěných do země poslouží jako útočiště broukům. Takzvané broukoviště nově vzniklo ve volné krajině mezi obcemi Ladná a Podivín na Břeclavsku.
Smutnou zprávu přineslo českobudějovické Biologické centrum Akademie věd ČR. V pátek 26. listopadu 2021 zemřel ve věku 83 let prof. RNDr. František Sehnal, CSc., světově uznávaný odborník v oboru entomologie. Ve své výzkumné práci se zabýval fyziologií hmyzu se zaměřením na hormonální regulaci jeho vývoje.
Jedním z lákadel na sobotní entomologické burze v Kroměříži byl stánek známého kuchaře Milana Václavíka. Ten na výstavišti připravoval k ochutnání restované červy. Hmyz ale není tím jediným, na co se specializuje. Jeho doménou je totiž příprava nejrůznějších exotických pochutin – od cvrčků, přes krokodýly až po hady.
Milovníkům brouků, motýlů, strašilek, pavouků a všech ostatních bezobratlých živočichů patřilo v sobotu 30. října kroměřížské výstaviště. Kromě tradiční výstavy a burzy nabídl Entomologický výměnný den také k ochutnání hmyzí speciality připravované světoznámým kuchařem.
Nedaleko keňsko-ugandské hranice leží proslulá jeskyně Kitum. V jejím srdci lze potkat mračna netopýrů, stáda slonů a kaferských buvolů, opice, damany, leopardy, bezpočet druhů hmyzu a možná i ničivý virus. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že právě toto místo je kolébkou eboly či AIDS. Text přináší přední český časopis Květy.
Je to už pár desítek let, co jsme začali kopírovat módu anglických „na ježka“ sestřižených trávníků. Jsou skvělé na hraní golfu – nikoli však jako živá, voňavá a kvetoucí louka. Nyní se ale vítr obrátil a ze Západu k nám přichází opačná móda: návrat k přirozenosti. Je tedy lepší mít na zahradě trávník, nebo louku? Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Květy.
V neděli 10. října 2021 proběhl už čtvrtý ročník oblíbené akce pro rodiny s dětmi s názvem Diskotéka se zvířátky. Letošní ročník se po nucené odmlce uskutečnil netradičně v neděli a v novém prostoru na Masters of Rock Café ve Zlíně, ale jak bývá na této akci zvykem, nesla se tradičně v určitém tématu. Letos bylo zvoleno téma Malé, velké království hmyzu.
Vlastivědné muzeum Jesenice srdečně zve na výstavu ilustrací z oblasti hmyzu, zejména brouků. Veřejnost si díky výstavě s názvem Příběh brouka bude moci prohlédnout dílo Jana Kobyláka.
Děti z páté, deváté a křesťanské mateřské školy v Písku získaly během letních prázdnin další nové herní a vzdělávací prvky na školní zahrady. Teď si mohou ještě více užívat porozování hmyzí říše.
Petr Kočárek si život bez hmyzu neumí představit. Brouky zkoumal už jako dítě a jako vědec objevil několik desítek nových druhů. Hmyzem se zabývá pětatřicet let, učí o něm na univerzitě a jezdí za ním i do exotických zemí. Entomologie je jeho životní vášní. O to víc ho trápí, jak hmyz jako živočišná skupina mizí z naší planety. Přečtěte si zajímavý rozhovor, který s ním vyšel v časopisu Receptář.
Pan Bohatý usedá k večeři a z talíře mu do nosu stoupá vůně krevet. Pan Chudý usedá k večeři a na talíři mu krevety hrají těmi správnými barvami. Rozdíl je pouze v tom, že pan Bohatý má pravé krevety z otevřeného moře, zatímco pan Chudý si je zrovna vytiskl na své 3D tiskárně. Bude takhle vypadat naše stravování za dvacet let? Tématu se věnoval časopis Květy.
/ROZHOVOR/ Lidé chtějí u jídla trochu adrenalinu, říká majitel společnosti WormUP z Vamberka Libor Sloupenský. Kde se servírují jeho pochoutky, tam adrenalin skutečně nechybí. Specializuje se totiž na výrobu a prodej potravin z hmyzu. A jak se zdá, lidé na to slyší, WormUP se stal Firmou roku Královéhradeckého kraje. Jak Liboru Sloupenskému chutnal kůrovec? Proč je zatím hmyzí potrava tak drahá? A co si u jeho firmy objednal hejtman Červíček? Čtěte v článku.
Noc vědců ve Zlíně přilákala, stejně jako pokaždé, davy lidí, kteří si chtěli vědu „osahat“, něčemu se přiučit, ale zároveň se i pobavit. Tradiční a velmi oblíbená akce Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) se opět vydařila a ukázala, že lidé ve Zlíně i v jeho širokém okolí mají o vědu stále narůstající zájem.
/ROZHOVOR, FOTO/ Libor Sloupenský má odvahu. Nebojí se změny a tvrdohlavě si jde za svým. I když si řada lidí ťuká na čelo. Před několika lety prodal zavedenou firmu, kde nabízel modely autíček a letadélek. S manželkou začali podnikat v potravinářství. Kdo by čekal, že pečou chleba nebo vyrábí domácí paštiky, tak je vedle. Jejich firma WormUP totiž v Blansku zpracovává moučné červy a sušená křupavá pochoutka má velký úspěch. „Hmyz je potravinou budoucnosti. Jsem o tom přesvědčen. Začátky nebyly jednoduché. Pořád se učíme a překonáváme nové překážky, ale začíná se nám dařit. Mám obrovskou radost i proto, že na škole jsem byl čtyřkař. Outsider, který měl problémy s autoritami,“ říká v rozhovoru pro Deník dvaačtyřicetiletý muž. S rodinou bydlí v Doubravici nad Svitavou.
/VIDEO/ Už zdálky příchozí zaujme příjemná vůně. Brambůrky, pražená slunečnicová semínka nebo kukuřice? Samá voda. Pár metrů po čichu a v zadním traktu blanenského hotelu Probe narazí na bedny plné moučných červů. Je ve výrobně rodinné firmy WormUP, kde z nich za chvíli bude výtečná lahůdka. Křupaví červíci.
/VIDEO/ Už zdálky příchozí zaujme příjemná vůně. Brambůrky, pražená slunečnicová semínka nebo kukuřice? Samá voda. Pár metrů po čichu a v zadním traktu blanenského hotelu Probe narazí na bedny plné moučných červů. Je ve výrobně rodinné firmy WormUP, kde z nich za chvíli bude výtečná lahůdka. Křupaví červíci.
/VIDEO/ Už zdálky příchozí zaujme příjemná vůně. Brambůrky, pražená slunečnicová semínka nebo kukuřice? Samá voda. Pár metrů po čichu a v zadním traktu blanenského hotelu Probe narazí na bedny plné moučných červů. Je ve výrobně rodinné firmy WormUP, kde z nich za chvíli bude výtečná lahůdka. Křupaví červíci.
/VIDEO/ Už zdálky příchozí zaujme příjemná vůně. Brambůrky, pražená slunečnicová semínka nebo kukuřice? Samá voda. Pár metrů po čichu a v zadním traktu blanenského hotelu Probe narazí na bedny plné moučných červů. Je ve výrobně rodinné firmy WormUP, kde z nich za chvíli bude výtečná lahůdka. Křupaví červíci.
/VIDEO/ Už zdálky příchozí zaujme příjemná vůně. Brambůrky, pražená slunečnicová semínka nebo kukuřice? Samá voda. Pár metrů po čichu a v zadním traktu blanenského hotelu Probe narazí na bedny plné moučných červů. Je ve výrobně rodinné firmy WormUP, kde z nich za chvíli bude výtečná lahůdka. Křupaví červíci.
Lidé kousli do chleba a uvnitř zapečený brouk. Taková zkušenost nebývala v dobách dřívějších až tak výjimečná. Jenže co dříve bývalo omylem a chybou pekařů, dnes je naopak novým trendem. Doba se mění a potraviny s hmyzem se i v Česku pomalinku stávají součástí běžného jídelníčku.
Královéhradecký kraj zná nejlepšího živnostníka i firmu roku 2021. Pomyslný trůn obsadil mladý cukrář Dominik Mervart ze Zaloňova, Firmou roku se stala společnost WormUP z Vamberka, která se specializuje na produkci slaných pochoutek z hmyzu. Vítězové postupují do celostátního finále, to se uskuteční 7. prosince v pražském Žofíně.
Jízda s otevřeným okénkem nedopadla dobře pro řidičku ve středu odpoledne u obce Poběžovice u Holic. Během jízdy ji bodl hmyz a zřejmě následkem velkého leknutí skončila se svým autem v příkopu.
Tento článek je součástí reklamní kampaně na deník.cz a titulek byl vytvořen v jednom z nářečí používaných v naší zemi. Text vyšel na deník.cz 20. srpna 2021.
Maso má sice ráda, dopřává si ho však pouze občas. A ještě si přitom musí dávat pozor, aby náhodou nesežrala nejlepší kamarády. Řeč je o nově popsané masožravé rostlině. Jde o květinu, kterou odborníci znají již dlouho, až nyní se ale ukázalo, že příležitostně loví hmyz. A to unikátním způsobem.
Bunkr v Holýšově se změnil v umělecké dílo. Na jeho betonové stěně vytvořili Jaroslav Hájek alias Sweap a Tomáš Mráz přezdívaný Dr. ops originální graffiti. Na obrazu s obří vosou a mravencem v lese pracovali 22 hodin a použili na něj 72 plechovek barev.
Celkem pět případů pobodání hmyzem řešili v sobotu záchranáři v Moravskoslezském kraji. Zasahoval i záchranářský vrtulník, pobodané ženy musely s vážnými následky do nemocnic.
V přírodě jej bylo možné pozorovat naposledy před osmdesáti lety. Druh motýla Xerces modrý ale fascinuje vědce doteď. Skupina amerických odborníků nyní podrobila testům jeden z jeho muzejních exemplářů. A potvrdila, že Xerces je vůbec prvním druhem hmyzu v Americe, za jehož záhubou stojí lidská činnost.
Možná si říkáte, že zkoumání dinosauřích fosilizovaných výkalů je jen hrabáním se v prehistorickém hnoji. Jenže unikátní sken jednoho takového bobku odkryl vědcům doslova skrytý poklad: 230 milionů let starého, dosud neobjeveného brouka.
Písek už třetím rokem patří k městům, která při údržbě trávníků využívají metody šetrnější k přírodě. Travnaté plochy se sečou oproti předešlým rokům na vyšší výšku a méně často.
Písek už třetím rokem patří k městům, která při údržbě trávníků využívají metody šetrnější k přírodě. Travnaté plochy se sečou oproti předešlým rokům na vyšší výšku a méně často.
/FOTOGALERIE/ Náš projekt na podporu života hmyzu a vody v krajině páteční vydatný déšť moc nepodpořil! My, žáci 2. A Střední zemědělské školy a SOŠ Poděbrady pilně po celý školní rok pracovali na projektu Podpora života hmyzu a vody v krajině. V pátek 25. června 2021 jsme otevřeli za účasti dětí z mateřských škol novou naučnou stezku na školní zahradě zemědělské školy. Měli jsme zde připravená stanoviště, kde děti plnily různé úkoly.
Ač možná říše hmyzu pro vás není tím pravým ořechovým, stojí za to do něj alespoň nakouknout a kochat se jeho působivostí, kterou dokonale podtrhují i české názvy. Za nádherné makro fotografie hmyzu a vajíček slunéčka děkujeme Josefu Kovářovi.
Jak souvisí biodiverzita u hmyzu a rostlin? Jaká tajemná hmota ničí expozici ve sklepení Vodní tvrze? Těmito a dalšími tématy se zabývaly týmy mladých výzkumníků. A to v rámci T-expedice, vzdělávacího a badatelského programu pro nadané žáky.