Kreativ

ŠTÍTEK: hmyz

Bazalka působí díky své vůni pro mnoho druhů hmyzu jako repelent

Jak zabránit hmyzu, aby vlétl do bytu? Umístěte do okna oblíbenou bylinku

Poletující hmyz se s příchodem jara čím dál tím častěji dostává oknem do našich domovů. Včely, vosy, mouchy i otravní komáři do našich obydlí zabloudí často nechtěně, ale jejich přítomnost je pro mnohé nežádoucí. Hmyz však naštěstí odpuzuje bazalka. Bazalka je kvůli své vůni pro mnohý hmyz přímo nenáviděnou rostlinou. Když ji umístíte do okna, hmyz se mu dobrovolně vyhne.

K nehodě, kterou nejspíš zavinil dotěrný hmyz, došlo mezi Ostašovicemi a Křivicemi.

Vyvrácená značka, škoda 80 tisíc a pokuta: řidiče auta u Křivic rozptýlil hmyz

Poněkud kuriózní nehoda se odehrála ve středu po 17. hodině mezi Ostašovicemi a Křivicemi na Rychnovsku. Řidič po ní skončil na louce, kde ještě ujel několik desítek metrů, za sebou přitom nechal vyvrácenou značku. Naštěstí se nezranil, ale škoda se vyšplhala na 80 tisíc korun. I tak můžete dopadnout, když vám do auta vlétne dotěrný hmyz.

První past na sršeň asijskou pověsil v areálu Západočeské univerzity ministr životního prostředí Petr Hladík

V Plzni už se umisťují pasti na sršně asijské. Tisknou se na 3D tiskárně

Nedaleko místa, kde bylo v plzeňských Skvrňanech loni v září objeveno první hnízdo sršní asijských, umístili vědci ze Západočeského muzea společně s odborníky z Agentury ochrany přírody první speciální past. Ta byla vyrobena, stejně jako zhruba osmdesátka dalších, na Fakultě strojní Západočeské univerzity v Plzni pomocí 3D tisku.

Drvodělka fialová patří mezi největší samotářské včely v Česku. Úplně největší je drvodělka velká

Včely samotářky ocení hmyzí hotely. Bohatě se vám odmění

Když se řekne „včela“, většina lidí si pravděpodobně okamžitě vybaví typickou zástupkyni této skupiny hmyzu, včelu medonosnou. Málokdo přitom ví, že v Česku žije zhruba 600 druhů včel. Jde o divoké samotářské včely, které jsou nenahraditelnými opylovači, jichž v přírodě ubývá. Pokud jim člověk připraví vhodné podmínky pro hnízdění, odmění se mu pečlivým opylováním celé zahrady během květenství, což prospěje kvalitě i množství plodů. Ideálním řešením je stavba hmyzího hotelu.

Rozsypaný cukr, drobky nebo zbytky potravy berou mravenci jako pozvání k vám domů. Zbavit se těchto vetřelců pak není vůbec snadné.

Pracovitý hmyz se stěhuje do našich domovů. Zbavte se ho rychle, levně a snadno

Jak se doma zbavit mravenců? Jaro je obdobím, kdy se rádi stěhují do našich bytů a domů. Ale malí černí tvorové hemžící se ve vaší kuchyni určitě nejsou něco, o co byste stáli. Sympatie k Ferdovi Mravencovi i obdiv k organizaci a dělbě práce, která u tohoto pracovitého hmyzu panuje, jdou rázem stranou. Důležité je se jich co nejdřív zbavit. Jak vypudit mravence z bytu? Podívejte se, jaké přírodní prostředky použít, abychom je vyhnali, ale nezabili.

Roháč obecný

Seznamte se s roháčem. Obr mezi brouky zaujme kusadly i při letu

Nečekané setkání s nimi může vyděsit, pokud se ale ve světě hmyzích obyvatel orientujete, bude naopak skvělým zážitkem. V Česku žije mnoho pozoruhodných brouků, kteří dosahují úctyhodné velikosti a setkání s nimi bývá poměrně vzácné, dospělí brouci totiž zpravidla žijí jen několik týdnů. Ten největší, roháč obecný, se navíc pyšní impozantními kusadly, díky kterým se stává naším nezaměnitelným gigantem.

V Moravském krasu začali odborníci sčítat zimující netopýry. Na snímcích monitoring v Kateřinské jeskyni.

VIDEO: V jeskyních Moravského krasu začali odborníci sčítat zimující netopýry

Čelovky, helmy, baterky. Zápisník s tužkou a ostříží zrak. Ochránci přírody, vědci a dobrovolníci začali v Moravském krasu na Blanensku se sčítáním zimujících netopýrů. V pondělí dopoledne se vypravili do Kateřinské jeskyně nedaleko Skalního mlýna, kde také bezkontaktním laserovým teploměrem měřili netopýrům ve spánku teplotu.

Kutilka asijská a její hnízda

Slovensko zaplavují kutilky. Invazní druh hmyzu z Asie usmrcuje pavouky

Mnoho Slováků našlo v posledních letech ve svých domovech netradiční hnízda s děsivým obsahem - množstvím pavoučích těl. Jde o dílo invazního druhu hmyzu z Asie, kutilek. Dva slovenští vědci nyní mapují jejich výskyt na území republiky. Kutilky mohou mít doma také Češi. 

Štěnice patří mezi velmi odolný hmyz, který saje vaši krev, zatímco spíte.

Nejodpornější hmyz žije i v čisté domácnosti. Jak zjistit, zda ho máte v bytě

Přebíhá vám mráz po zádech při představě, že je váš byt zamořený miniaturním hmyzem, který žije v každé skulině vaší domácnosti? Bohužel ani pravidelný úklid vám nezaručí, že se k vám domů nenastěhuje jeden z nejodpornějších a nejinvazivnějších druhů hmyzu, který bude v noci sát vaši krev. Jak poznat, že se k vám domů nastěhovaly štěnice, kde se schovávají a jak se jich co nejrychleji zbavit?

Celková rekonstrukce larvy druhu K. brauneri, vytvořená na základě všech nalezených zkamenělin.

Křídla hmyzu se mohla vyvinout z žaber

Jak vznikla hmyzí křídla? To je otázka, která představuje dosud nevyřešenou záhadu evoluce hmyzu. Navzdory dlouholetému výzkumu stále není zcela jasné, z jaké tělní struktury se hmyzí křídla vlastně vyvinula a jaká byla jejich původní funkce, když ještě nebyla dost dokonalá na zvládání aktivního letu. Odpovědi na tyto otázky hledali i vědci z Biologického centra AV ČR v nově objevených prvohorních zkamenělinách starobylé skupiny hmyzu.

Skutečně ve velkém se letos lhalo také o potravinách nabízených v českých řetězcích. Lhalo se o potravinách označených logem zelené žáby, o potravinách obsahujících výtažky z hmyzu, ale třeba i o akcích obchodních řetězců zaměřených proti plýtvání

Největší dezinformace roku 2023: Tyto absurdity letos lháři šířili na internetu

I v právě končícím roce 2023 se internetoví lháři zaměřovali nadále na své evergreeny, tedy zejména Ukrajinu a covid-19. Přibylo však i několik novinek. Ty se týkaly se třeba označování potravin a využívání či nevyužívání hmyzu při jejich výrobě nebo účelového výkladu historie tak, aby co nejvíce odpovídal současnému ruskému pohledu.

Hokejisté Přerova v derby s Prostějovem v prosinci 2023. Tomáš Jáchym

Semlel ho hmyz. Jáchym o nemoci, gólovém návratu i tragických sudích

V minulé sezoně ovládl týmové kanadské bodování, měl být stěžejním dílkem do prostějovské skládačky, která Jestřábům pomůže vzlétnout až do prvoligového finále. Jenže hokejistu Tomáše Jáchyma potkala v létě nepříjemná nemoc, kvůli které musel dlouho jen doma sedět na gauči a na dálku sledovat, jak jeho spoluhráči válčí v Chance lize a jak se v Prostějově opět mění trenér. „Bylo to těžké období,“ přiznává 27letý centr.

Slunéčka nás zbavují zahradních škůdců, bydlet s nimi ale nechceme.

Roztomilí broučci? Invazi berušek zabraňte včas, mohou se jich k vám drát stovky

Se svými zářivými barvami a výraznými skvrnami jsou mezi brouky nepřehlédnutelné. V létě berušky nadšeně vítáme, protože nás zbavují otravných zahradních škůdců. Na podzim nás už ale mšice netrápí, zato berušky, které při hledání úkrytu před zimou vtrhnou do našich domovů, jsou rázem nevítaným hostem. Co dělají berušky v zimě? Jak vypadá kousnutí od berušky? A dá se zbavit slunéčka východního, které je u nás vetřelcem?

Ester Hotová z Brna vytváří z těl mrtvých zvířat umělecká díla.

Dáma z Brna sbírá mumie, kosti zvířat a mrtvý hmyz. Vytváří z nich umělecká díla

Příroda a její obyvatelé ji fascinovaly již od útlého věku. Ester Hotová z Brna sbírá nejen staré i nové encyklopedie s nádhernými ilustracemi s tematikou přírody, ale také mrtvé brouky, motýly, kosti, a dokonce mumie. Kromě postupného vytváření klasické sbírky z nich dělá kontroverzní umělecká díla, především takzvané shadowboxy.

Pokud ve svém domě uvidíte hmyz ve tvaru štítu, nesnažte se jej plácnout nebo rozmáčknout. Ohrožený tvor by se bránil velkým zápachem

Ploštice láká teplo a světlo. Co dělat, když se u vás usadí smradlaví brouci?

Podzim je obdobím, kdy lidé více pobývají v teple domova. Touhu být v teple však pociťují i nejrůznější druhy hmyzu. Jsou mezi nimi také ploštice, nehezká stvoření s plochým tělem, které známe spíše pod nepříliš lichotivým označením smradlavý brouk. Na podzim se stahují k domům, a pokud proniknou až do obytných prostor, rozhodně je nikdo nevítá s nadšením. Mohou být tyto ploštice pro člověka nebezpečné? Proč páchnou? A jak je vypudit z bytu?

Takto vypadá štenice.

Upozornění na štěnice: v Praze bývají dvě za týden, v okolí jedno měsíčně

Upozornění na výskyt štěnic v ubytovacích zařízeních, o čemž se nyní hovoří s velkou intenzitou, sice ve středních Čechách přibylo – zdejší hygienici se s nimi však setkávají podstatně řidčeji nežili kolegové v Praze. Plyne to z vyjádření Libuše Polanské, ředitelky sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Slunéčko východní působí na první pohled agresivněji.

Invaze čínských berušek v ČR: Ničí stěny, koušou, smrdí. Pomůže vysavač i sítě

Nejen lidé se stahují s příchodem chladného podzimního počasí ke kamnům. Lidská obydlí vyhledává jako úkryt také hmyz. Včetně takzvaných čínských berušek, jedinců invazního druhu slunéčka východního. Představují riziko hlavně pro biodiverzitu, potrápit dokážou ale i člověka. V přehledu Deníku najdete rady, jak se s nezvanou návštěvou vypořádat.

Štěnice v bytě? Jejich přítomnost potvrzuje trus, který vypadá jako malé černé tečky. Nachází se nejčastěji v okolí postelí, například na roštech, matracích nebo i na nábytku a zadních stranách obrázků na stěnách.

Invaze štěnic do našich domácností. Nekonečná válka berounské rodiny proti hmyzu

/FOTO, VIDEO/ Štěnice, které sužují řadu evropských měst, zaplavily i Beroun. „V posledních týdnech jsme vyjížděli do ulic Košťálkova, Mládeže, Tovární a Průběžná, zejména do bytových domů,“ říká majitel firmy Jaksezbavitstenic.cz Jan Prokeš. Představa zašlého špinavého bytu jako ráje tohoto hmyzu je přitom mylná. Nejčastěji si lidé štěnice vozí z dovolených nebo si je nastěhují domů s nábytkem z druhé ruky. A v panelácích k nim míří od sousedů. Otřesnou zkušenost s tím má i čtenářka Berounského deníku. 

Sršeň asijská.

Sršeň asijská v Sokolově či Chebu? Mapa předpovídá vhodné podmínky

Sokolovsko nebo Chebsko. To může po Plzni být další z oblastí, kde se může už brzy vyskytnout nebezpečná sršeň asijská. Vyplývá to z předpovědi výzkumníků. Ti vytvořili unikátní model šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva. Kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní část Česka a Krušné hory.

Pavouci jsou užiteční tvorové, bydlet s nimi ale většina lidí nechce.

Chcete se zbavit pavouků? Poradíme vám, jak je odradit a udržet mimo váš domov

Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?

Sršeň asijská.

Sršeň asijská na Orlicku? Tady je mapa předpovídající vhodné podmínky v Česku

Předpověď výzkumníků o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní a severní část Česka. Ve východních Čechách je pravděpodobnost jeho výskytu menší.

Sršeň asijská.

Sršeň asijská v Ostravě? Tady je MAPA předpovídající vhodné podmínky v ČR

Předpověď výzkumníků z Univerzity Palackého v Olomouci o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty UP, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní část Česka.

Sršeň asijská.

Sršeň asijská na Hané? Tady je MAPA předpovídající vhodné podmínky v ČR

Předpověď výzkumníků z Univerzity Palackého v Olomouci o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty UP, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní část Česka.

Sršeň asijská.

Sršeň asijská na Ústecku? Tady je mapa předpovídající vhodné podmínky v ČR

Předpověď výzkumníků o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní a severní část Česka.

Sršeň asijská.

Sršeň asijská na Českolipsku? Tady je mapa předpovídající vhodné podmínky v ČR

Předpověď výzkumníků o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní a severní část Česka.

Sršeň asijská.

Sršeň asijská na Jablonecku? Tady je mapa předpovídající vhodné podmínky v ČR

Předpověď výzkumníků o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní a severní část Česka.

Sršeň asijská.

Sršeň asijská na Liberecku? Tady je mapa předpovídající vhodné podmínky v ČR

Předpověď výzkumníků o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní a severní část Česka.

Sršeň asijská.

Sršeň asijská na Děčínsku? Tady je mapa předpovídající vhodné podmínky v ČR

Předpověď výzkumníků o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní a severní část Česka.

Sršeň asijská.

Sršeň asijská na Mostecku? Tady je mapa předpovídající vhodné podmínky v ČR

Předpověď výzkumníků o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní a severní část Česka.

Sršeň asijská.

Sršeň asijská na Teplicku? Tady je mapa předpovídající vhodné podmínky v ČR

Předpověď výzkumníků o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní a severní část Česka.

Den otevřených dveří v areálu Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Štěnice v bytě, hospodský průjem i kravál za oknem. Hygienici radili, co s tím

/VIDEO, FOTO/ Paříž může vedle nespočetných jiných zážitků nabídnout i ten, který nyní hojně probírají nejen místní, ale také uživatelé sociálních sítí i světová a naše média: pokousání štěnicemi. Nákaza a onemocnění sice nehrozí, ale citlivějším jedincům naskáčou nepřehlédnutelné pupence. K těm však lze vcelku snadno přijít i v české metropoli.

Chorvatsko zaplavil zapáchající hmyz jménem kněžice mlhovitá

Nejdřív jedovatí pavouci, potom ryby. Nyní Chorvatsko terorizuje páchnoucí hmyz

Na letošní rok asi v Chorvatsku budou dlouze vzpomínat. Nejenom, že se země přijetím eura a vstupem do Schengenského prostoru ještě více otevřela turistům, ale také ji sužovaly řady přírodních katastrof. Od požárů a povodní po invazi černých vdov a jedovatých ryb. Na závěr sezóny pak republiku zaplavil zapáchající hmyz kněžice mlhovitá.

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži.

Jak vyhnat moly ze skříní nebo ze spíže? S těmito triky se jich konečně zbavíte

I když neštípou, nebodají, otravně nebzučí ani nepřenášejí žádné nemoci, mohou vám tito nenápadní motýlci pěkně znepříjemnit život a nadělat doma pohromu. Ať už vám kolem hlavy prolétl mol šatní nebo mol potravinový, je to jasný signál vyrazit do boje. Jak je od sebe poznáte? Jak se účinně zbavit molů v kuchyni nebo ve vaší šatní skříni? Co moly odpuzuje a jaká preventivní opatření udělat, aby už se nevrátili? Jak se k vám vlastně moli dostali a jak dlouho trvá, než se vylíhne mol?