Kreativ

ŠTÍTEK: hmyz

Na podzim se ploštice rády stěhují ze studené přírody do míst, kde je světlo a teplo.

Teplo našich domovů teď vezmou útokem, jejich obranou je strašný zápach

Jaro a léto jsou pro hmyz krásným obdobím plným potravy a volnosti. Když se však dny začnou krátit a světla i tepla ubývá, hledá hmyz, kam by se schoval. A teplé lidské příbytky se mohou zdát jako dobré řešení. Mezi ty, kteří domy a byty nyní berou doslava útokem, patří ploštice. Ploštice známe pod označením „smradlavý brouk,“ a to i přesto, že mezi brouky vůbec nepatří. A stejně tak nepatří mezi hosty, kteří jsou u nás doma vítaní.

Švábi zaplavili kanceláře pracoviště Městského úřady Nýřany v Purkyňově ulici v Plzni

OBRAZEM: Hrůza v kancelářích. Pracovníci úřadu v Plzni čelí invazi švábů

Švábi zamořili pracoviště Městského úřadu Nýřany, které sídlí v Purkyňově ulici v Plzni, a to v objektu patřícím Českým dráhám. Pro zaměstnance je situace velice náročná. Musí si svoje věci dávat do pytlů, v práci se necítí dobře, někteří mají dokonce zdravotní problémy. Podle vedení města ale dezinsekci nelze urychlit. 

Švábi zaplavili kanceláře pracoviště Městského úřady Nýřany v Purkyňově ulici v Plzni. Foto. Pracovnice MěÚ Nýřany

Hrůza v kancelářích. Nýřanští úředníci čelí v Plzni armádě švábů

Švábi zamořili pracoviště Městského úřadu Nýřany, které sídlí v Purkyňově ulici v Plzni, a to v objektu patřícím Českým dráhám. Pro zaměstnance je situace velice náročná. Musí si svoje věci dávat do pytlů, aby si obtížný a nebezpečný hmyz nezavlekli domů, v práci se necítí dobře, někteří mají dokonce zdravotní problémy. Podle vedení města ale desinsekci nelze urychlit. Lidé tak musí stále chodit na pracoviště, kde se vyskytuje hmyz přenášející salmonelózu a další nemoci a působící problémy alergikům, a to i závažné.

Eva Nevrlá vyrábí pod značkou Filcové království edukativní pomůcky z ručně malovaného filcu.

Maluje na filc a vyrábí z něj pomůcky do škol. Ty první vznikly v posteli

Co se stane, když spojíte lásku k přírodě, šití a kreslení? Vznikne z toho projekt Filcové království, který vymyslela Eva Nevrlá z Mohelnice. Kreativní umělkyně vyrábí z ručně malovaného filcu edukativní pomůcky, pomocí kterých učí děti ve školách lásce k přírodě. Pod jejíma rukama vznikají především hmyzí pomůcky, dokáže však vyrobit i lidské tělo i vesmírnou soustavu.

Martináč hedvábný může svou dospělou fázi života prožít na pokojové rostlině.

Neotřelý domácí mazlíček. Nelétavého motýla můžete mít doma na pokojové rostlině

Rádi byste si pořídili domácí zvíře, které nevyžaduje zvláštní péči, nedělá nepořádek a prakticky se o něj nemusíte starat? Pak je pro vás nelétavý motýl martináč hedvábný jako dělaný. Jeho odchov je tak snadný, že ho zvládne pod dohledem i dítě. Pořízení vajíček či housenek stojí pár korun a potravu mu natrháte venku. Po vylíhnutí žije jen dva týdny, ale jakmile naklade vajíčka, můžete s chovem směle pokračovat.

V průměrně velkém domě najdete desítky pavouků ukrytých v trhlinách a štěrbinách.

Štítíte se pavouků? Tyto máte pravděpodobně doma, možná je sami zvete

S podzimním ochlazováním se v bytech a domech začínají stále častěji objevovat užiteční, ale zpravidla nevítaní hosté. Pavouci sice pomáhají likvidovat nepříjemný hmyz, jenže jejich hostování v rozích a na stěnách pokojů většině lidí vadí. Podle některých pověr zabití pavouka přináší neštěstí. Nejen proto je lepší zamezit jim v přístupu do domu; nebo jim tam aspoň pobyt maximálně znepříjemnit. Metod, jak se pavouků zbavit bez násilí, je hned několik.

Jakou spoušť mohou nadělat netopýři a jak se jich pak lze zbavit.

Otevřená větračka = pozvání pro netopýra. V Plzni muže odváděli chráněného dekou

Otevřené ventilačky u dočasně opuštěných bytů, rozsvícená schodiště společných prostor s okny dokořán a noční větrání bez sítí proti hmyzu. To je návod, jak si téměř zaručeně do bytu pozvat netopýra. Respektive hejno netopýrů či dokonce celou jejich kolonii. A pozor, jde tu dokonce o zdraví! V Ostravě totiž letos v létě netopýr nakažený vzteklinou dokonce kousl člověka.

V poličském muzeu se vylíhne hmyzí výstava

V poličském muzeu se vylíhne hmyzí výstava

V neděli 29. září 2024 ve výstavních sálech muzea bude zahájena výstava, která unikátně propojí přírodu s uměním, úžasnou říši drobných, ale obdivuhodných tvorů, s neobyčejným světem Ondřeje Sekory!

Komár na výstavě Megabrouci.

Hvězdná pěchota na vlastní oči. To je výstava Megabrouci pod Kuňkou

Už jen do 28. září bude otevřená v Golf Resortu Kunětická hora v Dřítči na Pardubicku unikátní výstava Megabrouci, která představuje v obřích až pětimetrových detailně vypracovaných modelech ty nejznámější, ale i méně známé zástupce hmyzí říše. I při své malé velikosti jsou to fascinující stvoření. Co teprve, když je mnohonásobně zvětšíte. Každý, kdo si nenechal tuto expozici umístěnou napůl cesty z Pardubic do Hradce Králové ujít, je modely uchvácen.

V sršním hnízdě se může naráz vyskytovat až 1 700 jedinců.

Sršní bodnutí: kolikáté už je nebezpečné a proč se neschovávat ve vodě

Jed sršně obecné (Vespa crabro) je 50krát méně toxický než včelí jed. Přesto bodnutí sršně bolí nesrovnatelně více. Sršeň však není agresivní a sama od sebe neútočí. Pokud ovšem narušujete její teritorium, hrozí drsná obrana. Když navíc sršeň zabijete v blízkosti hnízda, označí vás jako cíl, který ostatní přiletí zlikvidovat. To se pak bezpečně neschováte ani pod vodou.

I odchyt hadů je součástí práce hasičů. V Křemži se postarali o užovku, která se připlazila do domu.

Had se v Křemži plazil přímo do domu. O odchyt a převoz se postarali hasiči

Představa hada, který se nenápadně připlazí do domu a tam na něj narazí majitelé, pasuje spíše na Austrálii nebo třeba jihovýchodní Asii, nicméně podobný případ se objevil i v jižních Čechách, resp. v Křemži na Českokrumlovsku. Nešlo sice o plaza jedovatého, ale i dospělá užovka obojková dokáže leckoho pěkně vyděsit.

Komáři útočí hlavně při západu a východu slunce.

Vyzrajte na komáry bez chemie: Ochrání vás australská vychytávka

Letní podvečery a večery bývají příjemné. Procházku nebo posezení na zahrádce však často zmaří malá útočná havěť, která se vrhá na jakoukoliv část odhalené pokožky - komáři. Platí na ně kupované repelenty, ale ne každému člověku je „chemie“ příjemná. Odpudit tento obtížný hmyz umí naštěstí i slavný australský všelék – tea tree olej. I u nás mu často říkáme tea tree oil, jen pozor - tento účinný repelent je nevhodný pro děti do šesti let a těhotné či kojící ženy. 

Nenechte rybenky přemnožit, samička může za život naklást až sto vajíček.

Rybenky nekoušou. Pokud je máte doma, může to znamenat mnohem větší nebezpečí

Malý hmyz, který má jméno podle tvaru svého těla a miniaturních stříbřitých šupin, není člověku nebezpečný. Rybenka domácí, kterou jste možná někdy zahlédli při čištění zubů v koupelně, vás nepokouše ani nepoštípe. Nenechte ale rybenky přemnožit, samička může za život naklást až sto vajíček. Pokud se jim u vás líbí, poukazuje to na jiný problém. Rybenky totiž milují vysokou vlhkost a ta je ideální pro šíření nebezpečných plísní.

Vosa. Ilustrační foto.

Vosy dávají nejen žihadla, ale také opylují a likvidují hmyz

Moc toho o nich nevíme, ale rádi si na ně zanadáváme, nebo zapochybujeme o jejich významu v přírodě. Obzvlášť pokud dostaneme žihadlo. Řeč je o vosách a sršních. Letos se o bodavém hmyzu opět víc mluví, protože přibylo případů pobodání. Víc práce tak má záchranka i hasiči. Vosy a sršni jsou ale fascinující živočichové třeba už tím, že žijí ve společenství. Víte, čím se živí, jak velké může být jejich hnízdo, nebo jak přežívají zimu? Odpovědi dává entomolog Muzea východních Čech Jan Simon Pražák.

Vosa bez důvodu většinou nebodne. Někdy ji však k útoku nevědomky vyprovokujeme.

Jak se vyhnout bodnutí: Vosy dráždí konkrétní barvy, vůně i pohyby

Vosy si většinou dobře vybírají, koho bodnou. A zpravidla tak nečiní bezdůvodně. Člověk je často vyprovokuje nevědomky; například barvou oblečení, použitým parfémem, ale i pohyby svého těla. Někdy jsou však vosy agresivní také bez zjevného důvodu, a to většinou v blízkosti hnízda nebo když mají hlad. Nejen v létě se vyplatí vědět, jak vosímu bodnutí předejít i co dělat, když už vás vosa bodne.

Vosa. Ilustrační foto

Čeští včelaři letos vedou válku s vosami. Proti invazi bojují pivem i raketami

Po jarních mrazech, strachu z nákazy varroázou, melecitózním medu a obavách před vpádem asijské sršně mají včelaři další starost. Letošní vysoké počty vos útočí i na úly a někde decimují populace včel. Včelaři se proto snaží proti vosám bojovat, jak to jen jde. Vyrábí si pasti, upravují úly a někdy na řadu přichází i hrubé násilí.

Kvůli bodavému hmyzu přijímají krajští hasiči desítky telefonátů denně

Bodavý hmyz útočí i na Přerovsku. Záchranka a hasiči mají desítky výjezdů

Vosy, včely a sršně teď v Olomouckém kraji útočí stále častěji. Kvůli alergickým reakcím po bodnutí hmyzem měli záchranáři jen během července dvojnásobek výjezdů než ve stejném období loňského roku. Desítky volání denně kvůli agresivnímu bodavému hmyzu v těchto dnech evidují také krajští hasiči.

Kvůli bodavému hmyzu přijímají krajští hasiči desítky telefonátů denně

Bodavý hmyz útočí i na Prostějovsku. Záchranka a hasiči mají desítky výjezdů

Vosy, včely a sršně teď v Olomouckém kraji útočí stále častěji. Výjimkou není ani Prostějovsko. Kvůli alergickým reakcím po bodnutí hmyzem měli záchranáři jen během července dvojnásobek výjezdů než ve stejném období loňského roku. Desítky volání denně kvůli agresivnímu bodavému hmyzu v těchto dnech evidují také krajští hasiči.

Kvůli bodavému hmyzu přijímají krajští hasiči desítky telefonátů denně

Bodavý hmyz útočí po celém kraji. Záchranka a hasiči mají desítky výjezdů

Vosy, včely a sršně teď v Olomouckém kraji útočí stále častěji. Kvůli alergickým reakcím po bodnutí hmyzem měli záchranáři jen během července dvojnásobek výjezdů než ve stejném období loňského roku. Desítky volání denně kvůli agresivnímu bodavému hmyzu v těchto dnech evidují také krajští hasiči.

Kvůli bodavému hmyzu přijímají krajští hasiči desítky telefonátů denně

Bodavý hmyz útočí i na Hranicku. Záchranka a hasiči mají desítky výjezdů

Vosy, včely a sršně teď v Olomouckém kraji útočí stále častěji. Kvůli alergickým reakcím po bodnutí hmyzem měli záchranáři jen během července dvojnásobek výjezdů než ve stejném období loňského roku. Desítky volání denně kvůli agresivnímu bodavému hmyzu v těchto dnech evidují také krajští hasiči.

Vosy jsou letos velkým problémem.

Přemnožené vosy v Česku? Odborníci nesouhlasí, hasičům ale dochází trpělivost

Z mnoha regionů Česka hlásí hasiči výrazný nárůst výjezdů k likvidaci obtížného hmyzu – zejména vos. Na sociálních sítích se také objevují příspěvky včelařů, ale také alergiků, kteří sdílejí obavy, že se letos vosy přemnožily. Podle entomologů na to ukazují zatím spíše statistiky hasičů než enormní počty vos ve vzduchu. Hasiči pak upozorňují, že lidé by k likvidaci hnízd měli primárně volat odborné firmy a někde začnou redukovat výjezdy. Na pozoru by se měli mít hlavně alergici, ze zástupců obtížného hmyzu představuje vosa ale to menší nebezpečí.

Sršeň asijská zachycená na hrušce.

Sršeň asijská se vyskytla na Opavsku, jde o první nález ve Slezsku a na Moravě

Invazivní sršeň asijská se vyskytla na Opavsku. Jde o první ověřený výskyt tohoto druhu ve Slezsku a na Moravě. ČTK to řekla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová. Dodala, že nalezené hnízdo nechali pracovníci agentury zlikvidovat. Tato sršeň je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech.

Vosy nejsou oblíbeným druhem hmyzu. Ilustrační foto

Vosy vzaly sever Čech útokem, záchranáři jezdí k pobodaným čtyřikrát častěji

Letošní léto přineslo neobvykle velké množství vos a sršňů, kterým se prakticky není možné vyhnout ani ve velkých městech. Může za to mírná zima. S rostoucím počtem užitečného, ale pro mnoho lidí i nebezpečného hmyzu raketově vzrostl také počet výjezdů záchranářů k lidem pobodaným vosami nebo sršni a hasičů na likvidaci jejich hnízd. Jen záchranáři vyjížděli letos k lidem pobodaným hmyzem doposud téměř čtyřikrát častěji než loni.

Ilustrační foto k likvidaci hmyzu.

Hasiči už nebudou vyjíždět k likvidaci obtížného hmyzu ke komukoli

Za enormní považují letos hasiči v Karlovarském kraji nárůst počtu výjezdů na likvidaci obtížného hmyzu. Upozorňují však, že k mnoha případům vyrážejí, aniž by byli lidé v bezprostředním ohroženi života. Proto už nebudou vyjíždět ke všem oznámeným případům.

Bodnutí hmyzu. Ilustrační snímek

Záchranáři v pohotovosti. Alergické reakce na hmyz trápí návštěvníky hor

V průběhu posledních týdnů jsme zaznamenali výrazný nárůst alergických reakcí v důsledku bodnutí vosou, včelou, anebo jiným bodavým hmyzem. Tato nepříjemná situace, která může u člověka s alergií vést až k život ohrožujícímu stavu je téměř na denním pořádku snad ve všech oblastech, kde Horská služba zasahuje. Příkladem jsou dva zásahy v Krkonoších a další v Beskydech za posledních 24 hodin.

Vosí sezona na jižní Moravě. Hasiči hlásí za červenec už dvě stě zásahů u hmyzu.

Chlapec bodnutý vosou na Hodonínsku skončil v nemocnici, dalšímu šlo o život

/FOTO/ Naplno se rozletěla vosí sezona na Hodonínsku i v dalších regionech jižní Moravy. Hasiči jen v červenci řešili celkově už více než dvě stě případů, při nichž museli hmyz zlikvidovat. Na pomoc lidem opakovaně vyrážejí záchranáři. Shodují se, že letošní sezona je náročnější než loňská. 

Vosy nejsou oblíbeným druhem hmyzu. Jsou však užitečné

Přemnožené vosy: Jsou otravné, ale užitečné. Postarají se o hmyzí škůdce

Sotva si při odpočinku v přírodě nalijete nápoj nebo rozbalíte svačinu, už se slétají. Varování odborníků před enormním množstvím neoblíbených vos se letos naplnilo. Za jejich přemnožení může neobvykle teplá zima a horké léto. Přestože jsou vosy otravné, ochránci přírody radí, aby je lidé nelikvidovali, pokud to není opravdu nutné. Vosy jsou totiž významnými opylovači a na jejich jídelníčku se objevují hmyzí škůdci.

Kloš jelení měří čtyři až pět milimetrů.

Létající klíšťata sají krev a umí otrávit výlet. Zbavit se jich není vůbec lehké

Vypadají jako létající klíšťata a jejich sezóna se blíží. Na procházce či na výletě lesem mohou být velmi otravní, sedají na oblečení i kůži a jen tak se nedají setřást. Řeč je o nepříjemném hmyzu, který se jmenuje kloš jelení. Kousnutí klošem je nebezpečné zejména pro jedince se sníženou imunitou. Vážné nemoci jako klíšťata však kloš jelení naštěstí nepřenáší. 

Vosy si svůj jídelníček rády zpestřují u lidí. V bytě jsou ale nevítanou návštěvou.

Jak odpudit protivné vosy? Nesnášejí něco, co vy budete milovat

Není nic protivnějšího, než když nám do poklidného letního posezení vtrhne vosa. Ačkoliv jde o hmyz užitečný, jeho štípnutí je bolestivé a pro alergiky dokonce nebezpečné. Na to, jak se zbavit vos, existuje několik metod, ale pokud se vám příčí sledovat jak se topí v pivu nebo cukrovém sirupu, zkuste je odpudit prostřednictvím vůní, které nesnášejí. Většina z těch, které vosám páchnou, lidem naopak voní, takže jde vlastně o metodu velmi příjemnou.