Kreativ

ŠTÍTEK: hmyz

Jepice, kovaříci, cikády, roháči, nosatci. To je jen malý výčet živočichů, kteří žijí vedle nás.

FOTO: Ze života hmyzu. Hodonínský les žije vlastním životem

Naši čtenářku fascinuje svět hmyzu. Děkujeme paní Anně Hromkové za její fotografie. Drobní živočichové si právem zasluhují naši pozornost. Patříte i vy mezi zvědavce, kteří neodolají, když na ně skrz trávu vykouknou tykadla? Své fotografie z přírody posílejte na hodoninsky@denik.cz. 

Z procházky po Dolních Zálezlech.

V Dolních Zálezlech krmí hmyz. Kvůli tomu méně sekají trávu

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Hluk ze železnice, nebo absence pořádné restaurace či hospody. Rozpadající se soukromý dům v centru obce. To jsou trable, s nimiž se potýká starostka obce Dolní Zálezly Magda Pejšová. Na druhou stranu je tu krásně, klid, řeka. Dokonce tu krmí hmyz místo seče trávy.

První velké trutnovské broukoviště vyrostlo na Horní Promenádě vedle autobusového nádraží.

Novinka v Trutnově: ve městě vznikají broukoviště

Neobvyklá novinka vzniká v Trutnově. Technické služby města ve spolupráci s odborem životního prostředí městského úřadu se rozhodly využít pokácené dřevo ze stromů na městském pozemku k tomu, aby z nich vyrobily unikátní obydlí pro hmyz, takzvaná broukoviště.

Písečný přesyp u Píst.

Vyrazte na Saharu. I v Česku najdete pouště

Dovolená v Egyptě nebo Tunisku byla pro řadu Čechů na jaře tradiční volbou. Jenže loni i letos je všechno jinak. Jistou útěchou může být, že atmosféru pouště, závan exotiky a písečné duny můžeme najít i u nás. Na českých pouštích se sice nepotkáme s beduíny ani velbloudy, ale ukojíme naši potřebu „výletovat“.

Teplice. Botanická zahrada, návštěvníci

Kruhové objezdy se změní na květnaté louky s letničkami a trvalkami

Květnaté louky jsou jednou z možností, jak dostat do města přírodu a propojit ho s okolní krajinou. Mají specifickou druhovou skladbu a svými pestrobarevnými květy těší nejen hmyz, ale i kolemjdoucí. Právě proto v současnosti zažívají velký boom. Kromě estetické a ekologické funkce totiž plní i tu výchovnou. Jak vypadá kytice lučního kvítí už můžeme dětem ukazovat na starých fotografiích, zatímco žlutě kvetoucí řepku znají velmi dobře.

Jedovatý brouk zvaný majka.

Hmyzení. Letošní oslavy Dne Země přinesou vědomostní hry i hmyzí aktivity

Jak moc je vážné, že z přírody mizí hmyz, a proč by nás to mělo zajímat? I přes nepříznivou epidemiologickou situaci se můžete těšit na oslavu Dne Země, i když trochu jinou, než na jakou jste byli zvyklí – Lipka a další organizace právě teď připravují vědomostmi nabitou online hru v přírodě a také zábavné hmyzí aktivity pro rodiče s dětmi!

Pokud máte na zahradě dostatek lískových oříšků, dříve nebo později se objeví veverka.

Krtek a kamarádi. Vytvořte prostor pro šťastný život hmyzu i drobných živočichů

Zahrada není jen místo jen pro náš užitek a radost. Ukažte svým dětem, že poskytuje rovněž úkryt a potravu mnohým živočichům. Jen zahrada přátelská ke hmyzu, ptákům, plazům či drobným savcům může být zahrada živá. Suchá zídka, několik velkých kamenů, kupka listí nebo kus tlejícího dřeva. Přesně tak může vypadat útočiště pro mnohé živočichy. Najděte trochu místa a uvidíte, kolik hmyzu, ptáků a drobných živočichů přilákáte.

Pestrokřídlec podražcový.

Motýlů ubývá. Na vině je hlavně automobilová doprava a průmysl, tvrdí vědci

Úbytek druhů i počtů jedinců hmyzu je závažný problém, který v posledních desetiletích akceleruje a současně signalizuje negativní změny v prostředí. Nejvíce postižené jsou rozsáhlejší městské a průmyslové aglomerace, pak následuje intenzivně využívaná zemědělská krajina. Podle Zdeňka Laštůvky z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně také záleží na tom, jak velké území hodnotíme, protože s rostoucí plochou je úbytek menší.

Dejte domečku čas, aby opršel a omšel, až se hmyz nastěhuje, bude z něho báječná pozorovatelna pro děti všech věkových kategorií.

Ubytování pro hmyzí kamarády. Postavte jim hotel a sledujte jeho návštěvníky

Přirozeným útočištěm užitečného hmyzu jako jsou pavouci, nejrůznější druhy brouků, včely samotářky, draví škvoři či slunéčka sedmitečná bývaly dříve všudypřítomné kamenné zídky, uschlé stromy a hromady listí nebo roští. V zahradách už ale zarostlé a zanedbané kouty často nenajdete. Naštěstí se šíří popularita náhradních ubytoven – malebných hmyzích domečků. Ty nemusíte umísťovat jen do zahrádky, stejně dobře poslouží třeba na balkoně, terase, ve vnitrobloku nebo na školní zahradě.

Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích.

Hmyz je potravinou budoucnosti. Nejen pro lidi, ale nejspíš i zvířata

O jeho užitečnosti a nezastupitelnosti v ekosystému planety nepochybujeme. Ale pohlížet na hmyz jako na zdroj chutného a zdravého jídla? Na tu představu si zvykáme zatím pomalu. Podle vědců je ale právě hmyz zdrojem potravy, která může nasytit nejen stále se rozrůstající lidstvo, ale také hospodářská zvířata, čímž by došlo ke snížení devastace přírody a dopadů klimatických změn. Brněnská Mendelova univerzita provádí na vývoj krmiva z hmyzu aktuálně výzkum.  

Líza Honomichlová se věnuje mnoha činnostem, ale nejvíce propadla výrobě tzv. hmyzích hotelů.

Líza Honomichlová: Dnešní zahrady jsou jiné, hmyz ztrácí přirozené bydlení

Líza Honomichlová z Černošína na Tachovsku je, dá se říct, ženou stovky profesí. Peče cukroví, vaří marmelády, navrhuje zahrady, věnovala se developerským projektům, dokáže restaurovat nábytek… Je to jen stručný výčet toho, co dělá a co ji baví. V současné době se věnuje především navrhování a výrobě tzv. hmyzích hotelů. Za rok jich vyrobí a rozešle do celé republiky několik desítek. 

Líza Honomichlová se věnuje mnoha činnostem, ale nejvíce propadla výrobě tzv. hmyzích hotelů.

Líza Honomichlová: Dnešní zahrady jsou jiné, hmyz ztrácí přirozené bydlení

/FOTO/ Líza Honomichlová z Černošína je, dá se říct, ženou stovky profesí. Peče cukroví, vaří marmelády, navrhuje zahrady, věnovala se developerským projektům, dokáže restaurovat nábytek… Je to jen stručný výčet toho, co dělá a co ji baví. V současné době se věnuje především navrhování a výrobě tzv. hmyzích hotelů. Za rok jich vyrobí a rozešle do celé republiky několik desítek. 

Petr Švingr z Vlašimi.

Petr Švingr: Jsem si jistý, že hmyz je naše budoucnost

Na počátku příběhu Petra Švingra z Vlašimi stála vizionářská myšlenka, která považuje hmyz za potravu budoucnosti, především z hlediska ekonomických a environmetálních aspektů společnosti. Nápad se zrodil již v roce 2014 na akademické půdě České zemědělské univerzity v Praze, kde si při studiu aplikované ekologie zvolil potenciál hmyzu v potravinářství jako předmět zájmu své diplomové práce.

Ilustrační foto.

Žena se udusila po použití spreje proti hmyzu, potvrdila pitva

Policisté prověřovali úmrtí padesátileté ženy z Hradištka. Ta zemřela za neobvyklých okolností ve čtvrtek 23. července poté, co použila sprej proti hmyzu běžně dostupný v drogerii. Výsledky pitvy potvrdily, že příčinou smrti bylo skutečně udušení, které nastalo pravděpodobně v důsledku použití zmíněného insekticidu.

Zápředky housenky předivky brslenové.

Plné housenek, larev, pavouků. V lesích jižní Moravy jich žije víc než v pralese

/ANKETA/ Víc než dvojnásobek housenek motýlů v přepočtu na hektar lesa žije v lužních lesích na jihu Moravy oproti tropickým pralesům. Vyplývá to z výsledků unikátního výzkumu vědců v lesích na třech kontinentech. „Více je na jihu Moravy také dalších larev listožravého hmyzu, zhruba stejné jsou počty pavouků,“ porovnal jeden z autorů studie Petr Klimeš.