/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na másle smažené cvrčky, pikantní larvy potemníka na kari nebo sarančata v banánovém těstíčku – to vše můžete ochutnat tento víkend v Zoo Praha. Oblíbený hmyzí festival nabídne i speciální komentovaná krmení hmyzožravých zvířat či setkání s pakobylkami a strašilkami.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na másle smažené cvrčky, pikantní larvy potemníka na kari nebo sarančata v banánovém těstíčku – to vše můžete ochutnat tento víkend v Zoo Praha. Oblíbený hmyzí festival nabídne i speciální komentovaná krmení hmyzožravých zvířat či setkání s pakobylkami a strašilkami.
V některých zvířatech viděli lidé od pradávna zdroj neštěstí, nemoci či smrti. Často proto čekala němá stvoření pronásledování a bolestivá smrt. Pověry se mezi lidmi tradují dál i přesto, že byly vyvráceny už staletí nazpátek.
Záchranářský vrtulník musel v sobotu letět pro osmadvacetiletého muže z Domažlicka, u kterého se po bodnutí vosou do břicha během pár minut vyvinul anafylaktický šok, což je nejzávažnější stupeň alergické reakce.
Kombinace důkazů zveřejněných v nové vědecké studii dle odborníků potvrzuje, že malá skupina bezobratlých zažívá podobné pocity jako obratlovci. Vědci tedy podle portálu Ifl Science zjistili, že hmyz může cítit bolest.
Slunéčka sedmitečná odjakživa všichni zahrádkáři ve svých zahradách vítají. Někdy si je dokonce z procházek nosí v papírových sáčcích, aby je umístili na své rostliny. Důvod je jasný: naše berušky jsou totiž ideálními ochránci zeleně v zahradách před každoroční invazí parazitujících mšic, které oslabují naše rostliny tím, že sají jejich šťávy. Slunéčka si s nimi vždy dokázala poradit přirozeně a v souladu s přírodou. Ovšem poslední dobou jsou ohrožena jak naše slunéčka, tak rostliny.
Také se vám zdá, že příchod jara již nedoprovází klasický silný bzučivý zvuk, který navíc stále více slábne? Místní akční skupina Mezi Hrady organizuje projekt, jehož účelem je upozornit právě na nežádoucí úbytek hmyzu, jenž v přírodě zastává nenahraditelnou roli.
Sobota 18. června bude v ostravské zoologické zahradě věnována včelám a včelaření. Uskuteční se zde tradiční medobraní a pro děti i dospělé budou připraveny rozmanité včelí aktivity, při nichž se dozvědí, k čemu se používá medomet, co je to voština, jak vypadá žihadlo pod mikroskopem a další zajímavosti.
Zvířata používají různé úskoky, aby se ochránila před predátory. Nová studie ukazuje, že netopýři ušatí pokročili v tomto směru mimořádně daleko. Aby odradili hladové sovy, které je loví, dokážou napodobit bzukot hmyzu.
Loni bylo v Rakousku 41 111 svateb, o 3,7 % víc než předloni, ale pořád o 10,7 % méně než roku 2019. Mezi novými manželstvími je také 632 párů stejného pohlaví, z toho 368 ženských. V Horních Rakousích měli svateb 7378, o 3,5 % víc než předloni. Registrované partnerství uzavřelo 1401 dvojic, o 11,5 % víc než rok předtím.
Putovní informační panel pro turisty na Děvíně po čase změnil své místo. „Nachází se na místě, kde je hluboká vrstva půdy a poměrně hustá vegetace. V těchto travách je vhodné pro některé druhy organismu, zejména pro hmyz, který se rád vyhřívá na obnažené půdě, vytvářet mikroplochy, které jsou sešlapané. To nám právě dělá tento infopanel," přiblížil vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet.
Některé rostliny předstírají celý život, a to velmi mazaně. Třeba proto, aby přilákaly opylovače, kterým však nejsou ochotny dát nic na oplátku. Výroba nektaru totiž něco stojí. Ovšem prokázat rostlině služby a nic za ně nedostat ještě není to nejhorší, co se může hmyzu stát. Na podvodníky z říše rostlin se zaměřil časopis Receptář.
Než zavoláte hasiče, raději pár desítek minut vyčkejte až roj odletí, vzkazují hasiči po častých urgencích posledních teplých dní. K místu několik hodin nechoďte, včely odletí a opylují stromy a květy. Včelí roj je v podstatě „miminko“ od včelstva. V době rojení mají na práci hlavně samy přežít, a ne někoho bodat. Podívejte se na video z jednoho ze zásahů proti včelímu roji.
Teploty posledních dní aktuálnímu ročnímu období příliš neodpovídají. Polovina května spíše připomíná léto v plném proudu. Na mnoha místech Česka už několik dní nespadla z nebe ani kapka a sucho sužuje také zvířata, která vyhledávají úkryty a vodu. Pomoci jim můžeme umístěním pítek a skrýší na našich zahradách nebo balkonech.
Naplno začíná sezona balkonových rostlin. Zeleň, kterou můžete pěstovat na svém parapetu nebo lodžii, má nespočet podob – ať už jde o klasické truhlíkové květiny, jakými jsou pořád oblíbené muškáty, petunie, surfinie, lobelky či verbeny, ale také voňavé a užitečné bylinky, nebo třeba keříčková rajčata. Kromě kvalitního substrátu, zálivky a hnojení je také musíte ochránit před škůdci a chorobami.
Oslavy Dne země se celý čtvrtek konaly na pražské Kampě. Vedení města sem pozvalo děti i dospělé na akci, která přiblížila život hmyzu v městském prostředí.
Na cestu plnou chutí se mohou milovníci dobrého jídla vydat v sobotu 14. května. Gastrofestival Cesta kolem světa se uskuteční v Areálu jízdy králů v Kunovicích od 11 do 20 hodin a zavede návštěvníky prostřednictvím skvělého jídla a pití do všech koutů planety.
Libora Sloupenského od malička fascinoval hmyz, a když dlouho čekal na to, kdo jej začne vyrábět a prodávat jako potravinu, začal nakonec sám. Před třemi lety založil firmu WormUP a v Blansku zřídil provoz, který loni zpracoval deset tun živých larev potemníka moučného, které prodává jako okořeněné křupavé červíky. Podle něj je jen otázka času, kdy se změní evropská legislativa, která umožní do byznysu vstup velkým korporacím, řekl v rozhovoru s ČTK.
Jako na jarní rozkvetlé louce plné motýlů a brouků to vypadalo v sobotu 2. dubna na kroměřížském Výstavišti. Konal se tam totiž tradiční Entomologický výměnný den a výstava. Kromě předávání zkušeností si tak mohli zájemci pořídit nové exempláře do svých sbírek a v neposlední řadě i ochutnat restované červíky.
Už to taky cítíte? Jarní vzduch, který má svou nezaměnitelnou vůni. Někomu může dokonce připomínat čerstvě vyprané prádlo. Pokud přemýšlíte, co toto jarní aroma způsobuje, věřte, že jarní květiny to nejsou. A dost možná budete i překvapeni, kdo za touto omamnou vůní stojí.
Tradiční sraz cukrářek z celé republiky se uskutečnil v sobotu ve školícím středisku nasavrckého včelařského učiliště. Letošní téma bylo "Ze života hmyzu" a k vidění bylo celkem 28 dortů. Autorky vytvářely pavouky, včely, brouky, nechyběl Ferda Mravenec s broukem Pytlíkem nebo včelka Mája s kamarádem Vilíkem.
Hitem loňské sezony v ostravské Porubě byla květinová louka na Francouzské ulici. Letos obvod vysadí luční květiny i na dalších místech obvodu. Vysévat se budou sice až koncem dubna, ale už teď se začínají připravovat vhodné plochy.
Nemotice – Varhany v nemotickém kostele svatého Václava jsou silně napadené dřevokazným hmyzem, některé části dřevěných píšťal se proto rozpadají. Nadějí je pro ně oprava.
/FOTO/ Kompromis mezi auty a vzácným hmyzem. Okolí frekventované silnice z Mikulova do Sedlece na Břeclavsku projde letos plánovanou údržbou. Kvůli přítomnosti vzácných druhů živočichů Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny volí místo kácení šetrnější zásahy, které ochrání lidi na silnici, ale zároveň neovlivní život hmyzu.
I přes jednoduché podmínky k chovu se hmyz stává domácím mazlíčkem jen zřídka. Lidé se ho spíše štítí. Ti, kteří v něm našli zalíbení, oceňují především nádech exotiky.
Dosavadní teorie o šimpanzích se zřejmě budou muset přehodnotit. Nejnovější vědecká studie totiž tvrdí, že jsou schopni jednat empaticky. A to je vlastnost, která byla až dosud přisuzována pouze člověku. Autoři studie zároveň upozornili na velmi neobvyklý způsob, jakým si šimpanzi léčí rány.
I když je samotný objekt zámku Káčina do jara uzavřen, jeho park nabízí kromě procházek také různé naučné aktivity. Hned na začátku se nachází venkovní výstava fotografii Pohled na krajinu zemědělce multižánrového centra Czech photo centre, které již přes dvacet let pořádá prestižní soutěž novinářských fotografii Czech Press Photo. Vystavované jsou nominované a vítězné fotografie jednotlivých kategorií.
Víte, jak chutná cvrček nebo červ? Ve slavkovské škole měli studenti šanci vidět, jak se hmyz připravuje. Děkujeme za příspěvek. V bohaté fotogalerii najdete další způsoby a příležitosti, jak hmyz připravovat vyfocený při akcích napříč republikou.
Ráno se probudilo nejmladší ptáče křikem svých sourozenců. Otevřelo očka, kulilo je. Cože tak strašného se děje? Proč ptáčata dělají tak velký povyk? Za chvíli zjistilo, že je to kvůli snídani. Když viděli přilétajícího otce s chutným soustem potravy, otvírali zobáčky co nejvíce dokořán a při tom tropili takový velký rámus.
Zkáza kreativního hokeje… Dynamo dnes od 18.00 hostí Karlovy Vary. Tedy tým, který vyznává spíše silové pojetí hry. Pardubický styl hokeje je naopak odnepaměti technický a především útočný. Pro letošní sezonu to platí do slova a do písmene.
Jakmile bylo stanoveno datum svatby, začaly přípravy. Ty jsou vždy časově náročné. Závoj pro nevěstu, klobouk pro ženicha, svatební kytice, květiny pro družičky. Závoj pro nevěstu je třeba utkat z jemného vlákna. Nutno dodat, že musí být lehoučký a průsvitný.
/ROZHOVOR/ Jako objevitel nového druhu hmyzu vstoupil do povědomí veřejnosti ústecký entomolog Miloš Trýzna. Není to ovšem jeho jediný objev, navíc vede dva mezinárodní projekty v Ekvádoru a na Madagaskaru.
Na různě starých polích vytvořených na vnitřních výsypkách lomu Vršany zkoumali vědci z Univerzity J. E. Purkyně, Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. a Univerzity Karlovy v letošním roce bezobratlé predátory a další členovce. Zajímali se především o nová společenstva hmyzu a členovců na rekultivacích různého stáří.
Devět masivních kmenů zapuštěných do země poslouží jako útočiště broukům. Takzvané broukoviště nově vzniklo ve volné krajině mezi obcemi Ladná a Podivín na Břeclavsku.
Smutnou zprávu přineslo českobudějovické Biologické centrum Akademie věd ČR. V pátek 26. listopadu 2021 zemřel ve věku 83 let prof. RNDr. František Sehnal, CSc., světově uznávaný odborník v oboru entomologie. Ve své výzkumné práci se zabýval fyziologií hmyzu se zaměřením na hormonální regulaci jeho vývoje.
Jedním z lákadel na sobotní entomologické burze v Kroměříži byl stánek známého kuchaře Milana Václavíka. Ten na výstavišti připravoval k ochutnání restované červy. Hmyz ale není tím jediným, na co se specializuje. Jeho doménou je totiž příprava nejrůznějších exotických pochutin – od cvrčků, přes krokodýly až po hady.
Milovníkům brouků, motýlů, strašilek, pavouků a všech ostatních bezobratlých živočichů patřilo v sobotu 30. října kroměřížské výstaviště. Kromě tradiční výstavy a burzy nabídl Entomologický výměnný den také k ochutnání hmyzí speciality připravované světoznámým kuchařem.
Nedaleko keňsko-ugandské hranice leží proslulá jeskyně Kitum. V jejím srdci lze potkat mračna netopýrů, stáda slonů a kaferských buvolů, opice, damany, leopardy, bezpočet druhů hmyzu a možná i ničivý virus. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že právě toto místo je kolébkou eboly či AIDS. Text přináší přední český časopis Květy.
Je to už pár desítek let, co jsme začali kopírovat módu anglických „na ježka“ sestřižených trávníků. Jsou skvělé na hraní golfu – nikoli však jako živá, voňavá a kvetoucí louka. Nyní se ale vítr obrátil a ze Západu k nám přichází opačná móda: návrat k přirozenosti. Je tedy lepší mít na zahradě trávník, nebo louku? Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Květy.
V neděli 10. října 2021 proběhl už čtvrtý ročník oblíbené akce pro rodiny s dětmi s názvem Diskotéka se zvířátky. Letošní ročník se po nucené odmlce uskutečnil netradičně v neděli a v novém prostoru na Masters of Rock Café ve Zlíně, ale jak bývá na této akci zvykem, nesla se tradičně v určitém tématu. Letos bylo zvoleno téma Malé, velké království hmyzu.
Vlastivědné muzeum Jesenice srdečně zve na výstavu ilustrací z oblasti hmyzu, zejména brouků. Veřejnost si díky výstavě s názvem Příběh brouka bude moci prohlédnout dílo Jana Kobyláka.
Děti z páté, deváté a křesťanské mateřské školy v Písku získaly během letních prázdnin další nové herní a vzdělávací prvky na školní zahrady. Teď si mohou ještě více užívat porozování hmyzí říše.
Petr Kočárek si život bez hmyzu neumí představit. Brouky zkoumal už jako dítě a jako vědec objevil několik desítek nových druhů. Hmyzem se zabývá pětatřicet let, učí o něm na univerzitě a jezdí za ním i do exotických zemí. Entomologie je jeho životní vášní. O to víc ho trápí, jak hmyz jako živočišná skupina mizí z naší planety. Přečtěte si zajímavý rozhovor, který s ním vyšel v časopisu Receptář.
Pan Bohatý usedá k večeři a z talíře mu do nosu stoupá vůně krevet. Pan Chudý usedá k večeři a na talíři mu krevety hrají těmi správnými barvami. Rozdíl je pouze v tom, že pan Bohatý má pravé krevety z otevřeného moře, zatímco pan Chudý si je zrovna vytiskl na své 3D tiskárně. Bude takhle vypadat naše stravování za dvacet let? Tématu se věnoval časopis Květy.
/ROZHOVOR/ Lidé chtějí u jídla trochu adrenalinu, říká majitel společnosti WormUP z Vamberka Libor Sloupenský. Kde se servírují jeho pochoutky, tam adrenalin skutečně nechybí. Specializuje se totiž na výrobu a prodej potravin z hmyzu. A jak se zdá, lidé na to slyší, WormUP se stal Firmou roku Královéhradeckého kraje. Jak Liboru Sloupenskému chutnal kůrovec? Proč je zatím hmyzí potrava tak drahá? A co si u jeho firmy objednal hejtman Červíček? Čtěte v článku.
Noc vědců ve Zlíně přilákala, stejně jako pokaždé, davy lidí, kteří si chtěli vědu „osahat“, něčemu se přiučit, ale zároveň se i pobavit. Tradiční a velmi oblíbená akce Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) se opět vydařila a ukázala, že lidé ve Zlíně i v jeho širokém okolí mají o vědu stále narůstající zájem.
/ROZHOVOR, FOTO/ Libor Sloupenský má odvahu. Nebojí se změny a tvrdohlavě si jde za svým. I když si řada lidí ťuká na čelo. Před několika lety prodal zavedenou firmu, kde nabízel modely autíček a letadélek. S manželkou začali podnikat v potravinářství. Kdo by čekal, že pečou chleba nebo vyrábí domácí paštiky, tak je vedle. Jejich firma WormUP totiž v Blansku zpracovává moučné červy a sušená křupavá pochoutka má velký úspěch. „Hmyz je potravinou budoucnosti. Jsem o tom přesvědčen. Začátky nebyly jednoduché. Pořád se učíme a překonáváme nové překážky, ale začíná se nám dařit. Mám obrovskou radost i proto, že na škole jsem byl čtyřkař. Outsider, který měl problémy s autoritami,“ říká v rozhovoru pro Deník dvaačtyřicetiletý muž. S rodinou bydlí v Doubravici nad Svitavou.