Kreativ

ŠTÍTEK: hmyz

Hmyz režiséra Švankmajera natáčejí na Slánsku.

Švankmajerův hmyz útočí i na česká kina

Slaný - Režisér, scénárista, animátor a představitel českého surrealismu, Jan Švankmajer (83), přichází se svým nejnovějším celovečerním filmem Hmyz. Světová premiéra se konala v Rotterdamu. Do českých kin míří 19. února. Základem pro černou grotesku s animovanými prvky byla Čapkova hra Ze života hmyzu. Snímek natočil režisér převážně ve vlastním ateliéru v Knovízi u Slaného. Některé záběry vznikly i ve Slaném. Hrají: Jiří Lábus, Norbert Lichý, Kamila Magálová, Jaromír Dulava a Jan Budař a další.

Masopust. Ilustrační snímek.

Velký kulturní přehled z Jablonecka a Semilska na konec února

Jablonecko, Semilsko - Jaký bude následující týden a první únorový víkend? Tady je naše tradiční nabídka akcí na týden dopředu. Pořádáte sportovní, kulturní, společenskou akci? Napište nám text na email jablonecky@denik.cz, do přehledu zařadíme (plakáty neposílejte)

Ilustrační snímek.

Na letní tábor děti láká věda i detektivka. Místa rychle mizí

Vyškovsko, Blanensko – Střediska v regionu spustila zápisy na letní a příměstské tábory. Zájem je velký, míst tak rychle ubývá. Nebezpečná džungle plná hmyzu, divokých zvířat a podivných rostlin. Na první z letních táborů vyškovského střediska Maják nazvaného Jumanji zbývá posledních devět míst. Na koho se nedostane, může si vybrat z dalších nabídek. Rodiče však nesmí příliš váhat.

Ilustrační foto

Café Nobel přiblíží dravé ptáky naší přírody

Ústí nad Labem - Jak se v ČR daří dravým ptákům? Už ve čtvrtek večer to přiblíží návštěvníkům ústeckého Fokus kafe další přednáška z cyklu Café Nobel, kde vystoupí zoolog a ornitolog Václav Beran z Muzea města Ústí. Přednáška začne v 18 hodin.

Podlaha z exotického dřeva zvyšuje luxusní dojem

Pravé dřevo patří k nejvíce preferovaným podlahovým krytinám, i když kvůli vyšší ceně ho nakonec zvolí málokdo. Dřeviny exotické bývají nejdražší. Ale také nejodolnější, a nutno uznat, že i nejkrásnější.

Jalovice šampionky v zemědělské škole v Lanškrouně.

Lanškrounská zemědělka chová jalovice šampionky

Lanškroun /FOTO/ - Každý den nazouvají holínky a volný čas tráví ve školním kravíně. Dobrovolně a rádi. Od úterý jsou navíc na mezinárodní výstavě skotu v italské Veroně. Bohužel ale své jalovice museli studenti zemědělské školy z Lanškrouna nechat doma.

Ilustrační foto

Novinka pro mlsné jazýčky – cvrčci a červi

Máte-li rádi Broučky či Ferdu Mravence, radši  tyto řádky nečtěte. Kamarádům vašich oblíbenců hrozí nebezpečí. Zuby si na ně brousí Češi. Na mušce jsou cvrček s potemníkem.

Protivínský masopust.

Protivínský masopust zahájil sezonu maškar

Protivín - Orientálnímu tématu šestého masopustu v Protivíně vévodil v sobotu český drak, jakého si děti pouštějí na podzim po větru. Potvrdil jen, že spolek Fór Protivín, který byl společněs městem Protivín pořadatelem, si svůj název zaslouží.

Divocí koně na Josefovských lukách.

V Milovicích budou louky spásat divocí koně, pomohou tak ptákům

/FOTOGALERIE/ Na Josefovské louky v sobotu ornitologové dopravili divoké exmoorské koně. Pět mladých hřebečků, kteří pocházejí z pastevní rezervace v bývalém vojenském prostoru Milovice-Mladá, bylo na zasněžené louky vypuštěno za přihlížení více než stovky fanoušků ptačího parku.

Protivínský masopust.

Protivínský masopust zahájil sezonu maškar

Protivín /VIDEO/ - Sobotní odpoledne patřilo v Protivíně masopustnímu veselí. Šestý ročník masopustu tentokrát na téma Orient sem přilákal masky i diváky všech věkových kategorií.

Divocí koně na Josefovských lukách.

Josefovské louky budou spásat divocí koně, pomohou tak ptákům

Jaroměř-Josefov /FOTO/ - Na Josefovské louky v sobotu ornitologové dopravili divoké exmoorské koně. Pět mladých hřebečků, kteří pocházejí z pastevní rezervace v bývalém vojenském prostoru Milovice-Mladá, bylo na zasněžené louky vypuštěno za přihlížení více než stovky fanoušků ptačího parku.

Divocí koně jsou zvyklí pást se i v zimě.

Divocí koně z Milovic poputují do dalších rezervací

Milovice - Pastvinu divokých koní v bývalém vojenském výcvikovém prostoru v Milovicích opustí za pár dní transport prvních deseti hřebců, kteří se tam narodili v roce 2016. Jejich cílem jsou dvě unikátní východočeské lokality, přírodní památka Na Plachtě v Hradci Králové a Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře.

Pět rad, jak v zimě pečovat o ovocné stromy

Od zahrádky nedáváme ruce pryč ani v zimě, vždycky se najde něco, co můžeme udělat pro lepší sklizeň v příštím roce. Zvlášť když je mezi svátky místo sněhu předpovídáno bláto.

Švankmajerův Hmyz poletí do Rotterdamu

Švankmajerův Hmyz poletí do Rotterdamu

Na projekty Jana Švankmajera se vždy čeká s napětím a zvědavostí. Jako teď na Hmyz, dlouho připravovaný snímek, který tvůrce Otesánka chystal osm let. A dostane se mu i čestné světové premiéry – byl zařazen do programu prestižního Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu, který se koná od 24. ledna do 4. února.

Ilustrační foto.

Ze školy mohou děti přinést nečekanou nadílku: kolonii hmyzu ve vlasech

Střední Čechy – Škola může být pěkná všivárna. A to, prosím, není hodnocení některého žáka, který by si dovedl představit onačejší způsob trávení času! Jde o obsah varování středočeských hygieniků. Krajská hygienická stanice upozorňuje na výskyt vší, a to právě na školách.

KAPLIČKA ve Vykmanově před opravou a po provedení rekonstrukce.

Stát se postaral o kapličku

Ostrov - Od druhé poloviny 19. století stála ve Vykmanově těsně u plotu tamní věznice zděná kaple, která v posledních desetiletích chátrala. O záchranu kapličky a její opravu v celkové hodnotě bezmála 213 tisíc korun se postaralo krajské pracoviště Státního pozemkového úřadu v Karlovarském kraji.

Obří dřevěný pavouk v ostravské ZOO.

Obří pavouk v ostravské zoo

Obří pavouk v zoo! Jedná se o dřevěný model v nadživotní velikosti, který je součástí nového informačně-interaktivního koutku věnovaného pavoukům.

Violka vyvýšená

Na odkoupených pozemcích budou i tůně pro kuňky

Zbytka - Mezi Českým Meziříčím a Bohuslavicemi se nachází přírodní rezervace Zbytka. Už pouhý pohled do mapy napoví, že jde o zbytek čehosi, co snad kdysi bylo všude, ale dnes je to už bez nadsázky raritou. Na břehu říčky Dědiny se nachází mozaika přírodovědně velmi cenných luk a drobných lesíků.

Mladý mistr dělá na starém stroji.

Mladý soused uspěl s ruční výrobou opasků

Pasov - Michi Kilger (27) z Viechtachu vyrábí dva roky na plný úvazek kožené opasky. Manufakturu si zařídil v koželužně otce – s krédem „individualita místo masového produktu,“ píše PNP. Jeho zákazníci si proto mohou „diktovat“, jak mají jejich opasky vypadat.

Aquatera na olomouckém výstavišti Flora

OBRAZEM: Aquatera na olomouckém výstavišti

Tisíce návštěvníků zaplnily v sobotu pavilon A olomouckého výstaviště. Na osmdesát prodejců tam na oblíbené výstavě Aquatera nabízelo rybičky, hady, hmyz a jiné terarijní a akvarijní živočichy i rostliny.

Z čeho postavit plot

Pokud stavíte na klíč, oplocení pozemku nejspíš nebude zahrnuto v základní ceně domu. Proto o něm musíte přemýšlet už od začátku a náklady na jeho postavení zahrnout do celkového rozpočtu.

Kulturní tipy: Přednáška zaujme fandy kriminálek

Hradec Králové /POZVÁNKY/ - Jak se hmyz využívá v kriminalistice? Odpoví středeční přednáška na téma forenzní entomologie. Tato věda pomáhá ke stanovení doby úmrtí u lidí, kteří zemřeli násilnou smrtí nebo beze svědků. Do vědy známé z kriminálek příchozí zasvětí forenzní entomoložka Hana Šuláková od 14.55 hodin v aule Přírodovědecké fakulty.

netopýr, ilustrační foto

I zvířata mají svá práva

S vlastnictvím a chovem zvířete přicházejí radosti i povinnosti. Nejen morální, dané etikou, ale také legislativní, které jsou dané zákonem. Bohužel, podmínky chovu jsou roztříštěny do mnoha právních předpisů, které orientaci v této problematice velice ztěžují.

V Irisu uspávali ježky.

Ježci fascinovali děti i dospělé. Podívejte se

Do uspávání ježků se v pátek pustili v prostějovském ekoncentru Iris. Tradiční akce přitáhla celé rodiny a ty své účasti mnohdy nelitovaly. Od pracovnic ekocentra, Petry Orálkové a Evy Zatloukalové, se navíc dozvěděli lidé i mnoho zajímavostí o těchto tvorech.

Českobudějovické Biologické centrum Akademie věd ČR pořádá tento týden přednášky a ve čtvrtek a v pátek Den otevřených dveří.

OBRAZEM: Staňte se aspoň na chvíli vědci

České Budějovice – Zajímavý program připravilo Biologické centrum Akademie věd ČR, jež se zapojuje do 17. ročníku největšího vědeckého festivalu v republice – Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR.

Dokončená část obchvatu města, Ilustrační snímek.

Rypáky divočáků ničí chrastecké fotbalové hřiště

Chrast – Závěrečné podzimní utkání chrasteckých fotbalistů by mohla překazit divoká prasata. V uplynulých dnech totiž svými rypáky zcela přeorala travnaté tréninkové hřiště na místním stadionu a v posledních hodinách začala rýt i na hřišti hlavním. Tedy na ploše, kde se má dnes odehrát mistrovský zápas mezi fotbalovými týmy Chrasti a Tuněchod.

Tréninkové hřiště na chrasteckém stadionu připomíná jedno velké oraniště. Prasata tu hledají pod pláštíkem tmy potravu.

Rypáky divočáků ničí chrastecké fotbalové hřiště

Chrast – Závěrečné podzimní utkání chrasteckých fotbalistů by mohla překazit divoká prasata. V uplynulých dnech totiž svými rypáky zcela přeorala travnaté tréninkové hřiště na místním stadionu a v posledních hodinách začala rýt i na hřišti hlavním.

První Hmyzí festival ve vlašimském Podblanickém ekocentru.

Dobroty připravené z hmyzáků ochutnaly stovky zvědavců

Vlašim /FOTOGALERIE/ – Jak asi chutnají tepelně upravení brouci, červi nebo kobylky? Na tuhle otázku chtěly v sobotu 28. října znát odpověď stovky Vlašimáků. Tak velký zájem u nich vzbudil premiérový Hmyzí festival v Podblanickém ekocentru.