Kreativ

ŠTÍTEK: hmyz

Ilustrační foto

Hmyz útočí, letos rekordně často. Bodnutí může skončit dokonce až smrtí

Jižní Morava /ANKETA/ – Jediné bodnutí do ruky znamenalo pro mladého muže z brněnských Židenic anafylaktický šok, který někdy končí i smrtí. Minulý týden jej totiž napadla vosa. Krátce na to začal upadat do bezvědomí. „Naštěstí měl u sebe adrenalinové pero, které mu aplikovali záchranáři. Pak ho převezli do nemocnice,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová. Podobných případů je toto léto v kraji neobvykle moc.

Ilustrační foto

Hmyz útočí, letos rekordně často. Bodnutí může skončit dokonce až smrtí

/ANKETA/ Jediné bodnutí do ruky znamenalo pro mladého muže z brněnských Židenic anafylaktický šok, který někdy končí i smrtí. Minulý týden jej totiž napadla vosa. Krátce na to začal upadat do bezvědomí. „Naštěstí měl u sebe adrenalinové pero, které mu aplikovali záchranáři. Pak ho převezli do nemocnice,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová. Podobných případů je toto léto v kraji neobvykle moc.

V Dřevěném městečku se unikátní ozdravné kúry, která likviduje dřevokazný hmyz, dočkala chalupa z Prlova

Muzeum bojuje proti škůdcům horkým vzduchem

Takzvanou termosanací nechává vedení Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm po dvou letech ošetřit další objekt. Po budově radnice v Dřevěném městečku se unikátní ozdravné kúry, která likviduje dřevokazný hmyz, dočkala chalupa z Prlova ve Valašské dědině. Práce začaly včera a potrvají do středy.

Sršeň. Ilustrační foto

Opavsko: Bodavý hmyz útočí, hasiči jej likvidují ve velkém

Léto bývá tradičně období, kdy aktivita bodavého hmyzu je na maximu. Letos tomu navíc přispívá i suché a teplé počasí. Jen v opavském okrese registrují hasiči od začátku prázdnin do pondělního dopoledne téměř dvě stě případů likvidace bodavého hmyzu.

Z ubytovny Modrá lezou švábi a štěnice

OBRAZEM: Z ubytovny Modrá lezou švábi a štěnice

Švábi, rusi, štěnice a další obtížný hmyz. Ten začal ve velkém vylézat z uzavřené ubytovny Modrá na Střekově. Místní lidé s nimi vedou marný boj. Ústecký magistrát předal podnět na Krajskou hygienickou stanici v Ústí (KHS). Vlastník domu, společnost CPI, slibuje nápravu.

Ilustrační foto

Otepluje se. V Česku se zabydlují exotické viry a paraziti

Ztuhlý krk, vysoké horečky a kruté bolesti hlavy. To jsou hlavní příznaky exotických nemocí, které na lidi přenášejí komáři. Doposud si je Češi vozili hlavně z dovolené v tropech. Jenomže to se nyní mění. S oteplováním klimatu se některé druhy hmyzu postupně přesouvají na sever. Chorobami, jako je třeba západonilská horečka, se tak mohou lidé v nakazit i v Evropě. Nebo vzácně i u nás.

Ilustrační foto

Otepluje se. V Česku se zabydlují exotické viry a paraziti

Ztuhlý krk, vysoké horečky a kruté bolesti hlavy. To jsou hlavní příznaky exotických nemocí, které na lidi přenášejí komáři. Doposud si je Češi vozili hlavně z dovolené v tropech. Jenomže to se nyní mění. S oteplováním klimatu se některé druhy hmyzu postupně přesouvají na sever. Chorobami, jako je třeba západonilská horečka, se tak mohou lidé v nakazit i v Evropě. Nebo vzácně i u nás.

Nejstarší Rakušanka v kruhu nejbližších.

Nejstarší sousedka oslavila 110 let

Linec - „Bože, jak ten čas letí!,“ řekla Anna Wiesmayrová v pondělí v domově seniorů v Liebigstrasse v Linci poté, kdy si přečetla obrovskými ciframi vyvedené číslo 110 na blahopřání k narozeninám, píší OÖN.

Fosílie mláděte hada Xiaophis myanmarensis uchovaná v jantaru.

O stonožku nejde. Kus jantaru skrýval nejstarší známou fosílii mláděte hada

Před 99 miliony let v období křídy se na tropickém ostrově v Indickém oceánu vylíhl drobný had. Mládě dlouhé pouhých deset centimetrů však nemělo předurčený dlouhý život, protože uvízlo v pryskyřici vytékající ze stromu. Z toho se po milionech let stal kus jantaru. Ten se jak ostrov driftoval na sever a stal součástí pevniny, dostal až na území dnešního Myanmaru. Zde byl také objeven. 

Ilustrační foto

Opilost svedl řidič na bodnutí hmyzem

Zajímavé vysvětlení pro své alkoholové opojení měl devatenáctiletý cizinec, kterého za volantem zastavili policisté v Novém Jičíně v neděli krátce před půlnoci.

Simona Halepová zůstane na trůnu i přes brzké vyřazení ve Wimbledonu.

Zkáza nasazených. Favority letos kosí nervozita i hmyz

Dokonale vysoustruhované mašiny na triumfy? Někdy to tak vypadá, ale i špičkoví tenisté a tenistky jsou „jen“ lidé. A jako každý druhý mají také hvězdy tenisového nebe své chyby, slabůstky, pochybnosti. Úvodní týden letošního Wimbledonu to ukázal v plné nahotě.

Vosa obecná

Ne vždy je nutné k obtížnému hmyzu volat hasiče

Třebíč - Činnost hasičů se postupně začíná rozrůstat o zásahy u likvidace obtížného nebo nebezpečného hmyzu. V minulých letech hasiči během letních měsíců zaznamenali i stovky výjezdů k odstranění vosích hnízd a včelích rojů. Ne vždy je ale nutné k likvidaci volat právě hasiče.

Ilustrační foto

Odpolední idylku pokazil v centru Kadaně včelí roj

Kadaň - Posezení u kávy a zákusku nezlákalo v sobotu 16. června jen lidi, ale také zástupce z říše hmyzu. Dvacet minut po poledni se nad jednou z kadaňských kaváren v ulici Jana Švermy objevil roj včel, který bzučel přímo nad venkovním posezením.

Raheem Sterling

Angličany kromě Tunisanů potrápil i dotěrný hmyz

Možná jste si toho také všimli, když v pondělí večer hrála na fotbalovém mistrovství světa Anglie s Tuniskem. Kromě gest, kterými fotbalisté obou týmů usměrňovali své spoluhráče, odháněli občas i neviditelné nepřátele. Stadion ve Volgogradu totiž vzali útokem komáři a další hmyz.

Čínský moskyt. Ilustrační foto.

Držte si komáry od těla bez chemie. Přírodní repelenty bodují

S létem se objevují mouchy, mušky, komáři – hmyz, který způsobuje určitý diskomfort a obtěžuje. Jestli patříte k těm, kteří neradi zabíjí cokoliv živého, potom by vás mohla zajímat příprava bylinných repelentů, tedy přípravků, které odpuzují hmyz bez použití chemie. Máme pár zaručených tipů.

Oblíbené rostliny pro děti podle Jakuba Krulicha.

Tipy pro malé zahradníky? Masožravé rostliny či citlivka

Přemýšlíte nad tím, jak ve svých dětech probudit zájem o přírodu, a za vysvědčení jim chcete koupit místo nového telefonu či tabletu třeba nějakou rostlinu? Zahradník Jakub Krulich vám v oblíbeném pořadu Receptář Prima nápadů pomůže vybrat ty nejvhodnější.

Síť s protipylovou síťovinou

Okenní sítě s protipylovou síťovinou sníží množství alergenů v domácnosti

Pylová sezóna dokáže alergikům spolehlivě znepříjemnit pobyt venku i v interiérech, kam se mohou pylové alergeny snadno dostat při větrání okny. Potom následuje už jen pálení očí, nekonečná vodnatá rýma nebo záchvaty kašle. Raději než polykat nepřeberné množství léků, doporučují odborníci minimalizovat kontakt s daným alergenem.

Ilustrační foto.

Komáři se lidem na jižní Moravě zatím vyhýbají. Tůně jsou po zimě vyschlé

Jižní Morava – Méně než obvykle potrápí letos komáři obyvatele Břeclavska i celé jižní Moravy. Tvrdí to odborník na tento hmyz Oldřich Šebesta. „Minimálně třetí rok po sobě jsou zimy velmi suché. Dokazuje to nízký průtok řek. Také tůně, kde se tento hmyz líhne, jsou na jižní Moravě bez vody,“ uvedl hygienik Šebesta po jarním průzkumu v lužních lesích na Břeclavsku. Jeho síť na komáry zůstala prázdná.