Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

Pásmo o Karlu IV. v Dělnickém domě ve Skřivanech.

V Dělnickém domě připomněli dobu vlády Karla IV.

Skřivany - Skřivanští senioři při letošním jarním posezení věnovali svůj program době největšího rozkvětu českého království za vlády Karla IV., od jehož narození uplyne v květnu letošního roku 700 let.

Pásmo o Karlu IV. v Dělnickém domě ve Skřivanech.

V Dělnickém domě připomněli dobu vlády Karla IV.

Skřivany - Skřivanští senioři při letošním jarním posezení věnovali svůj program době největšího rozkvětu českého království za vlády Karla IV., od jehož narození uplyne v květnu letošního roku 700 let.

Muzikál Pokrevní bratři ve  Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Slovácké divadlo natáčí spolu s muzikanty CD Pokrevních bratrů

Uherské Hradiště - Premiéru měl před půl rokem, stal se divácky nejoblíbenější inscenací loňského roku, vidělo ho téměř deset tisíc diváků a účinkují v něm dva držitelé ceny Thálie. Řeč je o muzikálu Pokrevní bratři v režii Radka Balaše, který uvádí Slovácké divadlo.

Houslař Vladimír Dufek.

Sluch pro nejjemnější záchvěvy aneb Odchod Vladimíra Dufka

Novopacko – Když jsem houslaře Vladimíra Dufka navštívil v jeho dílně ve Štikově u Nové Paky naposledy, ukazoval mi rozpracovaný nástroj, o kterém jsme oba tušili, že ho asi nestihne dokončit. Nemoc z něj neúprosně vysávala životní sílu, a tak se k svítícímu, čistě vytvarovanému dřevu houslí mohl vracet už jenom ve šťastnějších chvílích.

Chlapec začal hrát na violoncello v pěti letech.

Jedenáctiletý Fleischlinger propadl hudbě. Válí na violoncello i kytaru

Blansko /MLADÉ TALENTY/ – Usměvavý hnědovlasý chlapec je plný života. Málokdo by do tohoto jedenáctiletého kluka z Blanska řekl, že bude pilně cvičit na hudební nástroj. Karel Fleischlinger přitom hraje rovnou na dva. Už jako malý začínal s violoncellem a před pár lety k němu přidal ještě kytaru. Jako muzikant vystupuje a účastní se různých soutěží. Deník Rovnost mu věnuje další díl pravidelného seriálu Mladé talenty.

Kraslice mají u hranic poslední pozemky, které nabízí investorům.

Pobídky se rušit nebudou!

Kraslice - Stopku vystavili zastupitelé Kraslic vedení města, které chtělo zrušit investiční pobídky pro případné investory. Ti mají možnost získat městské pozemky za desetinu ceny v případě, že budou postupem let garantovat růst počtu pracovních míst.

Ska i funk si lidé užívali na Střelnici v Klatovech 2016

GALERIE: NA Střelnici si "zaskákali"

Klatovy - Milovníci hudebních žánrů ska a funk si užili sobotní večer v Music clubu Střelnice v Klatovech. Zahrály tam hned tři kapely, a to Band-a-SKA, Třískáč (na snímku) a BT´n´J. V rytmu trumpet, saxofonů a dalších hudebních nástrojů, které k těmto stylům neodmyslitelně patří, si na parketu lidé „zařádili". Přišly ale i pomalejší pasáže, které mnozí využili k tanci s partnery. „Skáčko mám moc rád. Když zrovna nejsem v práci, nenechám si ujít žádný podobný koncert, který v Klatovech je. Ale mohlo by jich být víc," řekl Deníku jeden z návštěvníků, Roman Krátký z Klatov. Více snímků na klatovsky.denik.cz. Foto: Deník/ Barbora Zoubková

Piano před znojemským obchodním domem Dyje. Ilustrační foto.

V ulicích Znojma si opět zahrají na piano. Možná i na dvě

Znojmo – Okolí před obchodním domem Dyje na rohu Obrokové ulice a Masarykova náměstí oživí ve Znojmě i letos funkční a naladěné piano. Po loňské premiéře tohoto nástroje v ulicích Znojma se k nápadu opět vrací iniciátor akce Jakub Krainer. „Ano i letos plánujeme dát piano ven. Dokonce mám v hlavě myšlenku, že nabídneme ještě i druhé piano," uvedl Krainer.

Finále soutěže Palachovka hledá talenty 2016

OBRAZEM: Soutěž talentů vyhrála tanečnice Luisa, uspěly i zpěvačky

Kutná Hora - Soutěž Palachovka hledá talenty 2016, která začala v polovině března prvními castingy, vyvrcholila ve středu dopoledne v tělocvičně Základní školy Jana Palacha 
v Kutné Hoře velkým finálovým kláním. Představilo se deset finálových čísel, mezi kterými nechyběly tanec, zpěv a kouzlení, objevilo se i cvičení a hra na hudební nástroje. Nakonec drtivě zvítězila tanečnice Luisa ze třídy 4. B, která předvedla sestavu s baletními, tanečními i aerobními prvky. 

V Londýně byla v pondělí večer slavnostně zahájena výstava věnovaná více než 50 letům kariéry kultovní rockové skupiny Rolling Stones.

V Londýně začala výstava o kultovní kapele Rolling Stones

Londýn - V Londýně byla v pondělí večer slavnostně zahájena výstava věnovaná více než 50 letům kariéry kultovní rockové skupiny Rolling Stones. V galerii Saatchi, před níž postávaly stovky fanoušků, se kromě slavné čtveřice a mnoha celebrit objevil také Bill Wyman, který skupinu opustil v roce 1993. Kromě asi 500 předmětů ze soukromých archivů, včetně neznámých filmů, hudebních nástrojů a koncertních kostýmů, uvidí návštěvníci také věrnou reprodukci bytu, který členové kapely sdíleli ve svých začátcích.

Pianistou roku 2016 se stal Vít Křišťan

Pianistou roku 2016 se stal Vít Křišťan

Praha - Ve čtvrtém ročníku soutěže Pianista roku zvítězil český skladatel, absolvent Hudební akademie v Katovicích a dánské Jazzové akademie v Odense Vít Křišťan. Pianista působící jako pedagog na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze a na Jazzové akademii v Brně získal mimo jiné odměnu v hodnotě 30 tisíc korun od společnosti Petrof originální skleněnou plastiku od uměleckého skláře Petra Kuchty.

Pianistou roku 2016 se stal Vít Křišťan

Pianistou roku 2016 se stal Vít Křišťan

Praha - Ve čtvrtém ročníku soutěže Pianista roku zvítězil český skladatel, absolvent Hudební akademie v Katovicích a dánské Jazzové akademie v Odense Vít Křišťan. Pianista působící jako pedagog na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze a na Jazzové akademii v Brně získal mimo jiné odměnu v hodnotě 30 tisíc korun od společnosti Petrof originální skleněnou plastiku od uměleckého skláře Petra Kuchty.

Chrudimským hokejistům zůstali věrní jen někteří fanoušci.

Ve fanklubu chrudimského hokeje zůstali ti nejvěrnější

Chrudim – Když se řekne fanoušek hokeje, většině se vybaví chuligán, který sport bere jako záminku se někde poprat. Nicméně skutečnost je od této představy na hony vzdálená a dokazují to například fanouškové chrudimských hokejistů.

Zuzana Navarová

Cafe Club láká na Zuzanu Navarovou, Zdeňka Hladíka i na Alexandre Glizyho

Uherský Brod – Mimořádně zajímavou trojici akcí chystá Cafe Club v Uherském Brodě. Velký zájem se strhl mezi posluchači o poslechovou diskotéku legendárního hudebního kritika Jiřího Černého v Cafe Clubu v Uherském Brodě, věnovanou ve středu 30. března zpěvačce, skladatelce a textařce Zuzaně Navarové. Přesně před týdnem zbývalo podle organizátorů posledních deset vstupenek.

Ilustrační foto.

Děti z Kopretiny ve středu vynesou Moranu a přivítají jaro

Čáslav – Rodinné centrum Kopretina ve spolupráci s Vladimírou Červinkovou uspořádá tento týden Loučení se zimou. Rodiče s dětmi se sejdou ve středu 16. března v devět hodin dopoledne, aby společně vynesli symbol zimy Moranu a následně přivítali jaro.

Amátovka těší své posluchače už 40 let

Amátovka těší své posluchače už 40 let

Tachovsko - Kapela Amátovka hraje na Tachovsku už 40 krásných let, letos nakročila do jednačtyřicátého roku. Takové výročí si muzikanti vychutnali a k narozeninám si dokázali popřát jen to dobré.

Vystoupení rusko-maďarského dua Gonsofus je na programu v sobotu ve žďárském kulturním centru Batyskaf.

Jen dva muzikanti, ale hned sedm nástrojů

Žďár nad Sázavou - Netradiční hudební zážitek čeká posluchače při vystoupení rusko-maďarského dua Gonsofus. Sasha Mamaev a Gábor Tokár spolu obsluhují sedm hudebních nástrojů a jejich živé koncerty jsou opravdu hudební delikatesou.

Ilustrační fotografie.

Se silnějšími populačními ročníky přibývá žáků i v ZUŠ

Praha - Silnější populační ročníky znamenají více dětí nejen v základních, ale také v základních uměleckých školách. Loni do 487 ZUŠ chodilo 244.349 dětí, což je o 10.000 více než ve školním roce 2010/2011. Nejobsazenější jsou hudební obory, které v uplynulém školním roce navštěvovaly bezmála dvě třetiny žáků ZUŠ. Následují výtvarné, taneční a literárně-dramatické obory. Na tento unikátní systém uměleckého vzdělávání nedávno upozornila operní pěvkyně Magdalena Kožená, která podpořila ZUŠ založením nadačního fondu.

Výsledná prezentace akce Štětec není zločin.

Krátce z Hradce: Štětec není zločin! Přijďte napsat vzkaz hokejistům

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Již potřetí uspořádají skupiny Fanclub HCHK a Ultras Mechov akci s názvem Štětec není zločin, v rámci které můžete přijít poděkovat hráčům ledního hokeje za dosavadní průběh sezony a vyjádřit jim tak podporu do dalších letošních bojů.

ČESKÝ ZÁPAD připravuje řadu akcí nejen pro dospělé z takzvaných sociálně vyloučených lokalit, ale také pro děti. Patřilo mezi ně i bruslení na zimním stadionu v Mariánských Lázních.

Projekt, který pomohl dětem

Karlovarský kraj - Na myšlence, že kdo si hraje, nezlobí, je částečně postavena práce Českého západu s dětmi ze sociálně vyloučených lokalit Dobrá Voda a Nová Farma. Po dvanácti měsících zde končí projekt Hrou ke spokojenému dětství, který zábavnou formou vzdělával a rozvíjel děti, aby lépe obstály ve škole i v životě.

Varhany v kostele Panny Marie v Dubí.

Varhany projdou generální opravou

Teplicko - V Dubí se letos začne s opravou varhan z kostela Panny Marie. Jejich krásný zvuk se má rozeznít po více jak dvaceti letech. Pokud půjde vše podle plánu, tak se první koncert na nich odehraje v létě příštího roku.

Čtyřicet účinkujících zahrálo na harmoniku při sobotním Setkání harmonikářů v Pohořelicích. Nejstaršímu hudebníkovi bylo pětaosmdesát let, nejmladší dívce teprve čtrnáct.

Ve sbírce mám třináct harmonik, říká pohořelický muzikant Janičata

Pohořelice /FOTOGALERIE/ – Na harmoniku hraje Ivan Janičata z Pohořelic už asi třicet let. 
V sobotu se stal jedním z muzikantů, kteří se v jeho domovském městě zúčastnili Setkání harmonikářů. Lásku 
k hudebnímu nástroji Janičata pochytil od strýce. „Když byl jednou u nás, harmoniku jsem mu tajně sebral 
a zkoušel jsem na ni hrát tak dlouho, až jsem se naučil dvě, tři písničky. Tehdy mi mohlo být tak třináct let," vzpomíná nyní třiačtyřiceti­letý muž.

UČITELSKÝ BAND. Hraje ve složení Milan Káňa (doprovodná kytara, harmonika, zpěv),  Martin Janků (sólová kytara, zpěv), Rostislav Švirga (bicí, zpěv), Ladislav Straka (basová kytara, zpěv).

Kapela The Teachers po letech stále baví. Zahraje na výročním plese

Břeclav - Psal se rok 1993. Třiadvacet let po rozpadu skupiny The Beatles vystupuje na pódium na plese břeclavského gymnázia parta učitelů. Říkají si The Teachers. Vystoupení berou tehdy jen jako recesi. Rok 2016. V pátek odstartuje v kulturním domě Delta od půl osmé večer výroční šedesátý ples gymnázia. Hlavní kapela? The Teachers.

Hudební divadlo dětem

Hudební divadlo přiveze do Kutné Hory pohádku

Kutná Hora - Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře přivítá příští týden herce z Hudebního divadla dětem z Hradce Králové, kteří sem přivezou představení „Hrátky na pohádky" plné pohádek, hudby, písniček a tance.

Zápis ve Švihově 2016.

GALERIE: K zápisu přišlo přes čtyřicet dětí

Švihov – Zápisy do prvních ročníků jsou na Klatovsku v plném proudu. Další základní školou, kde budoucí prvňáčky zapsali, byla ta ve Švihově. Tam si ve čtvrtek pro děti učitelé připravili hravé odpoledne.