Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

VARHANÁŘ PETER NOŽINA rozebírá varhany v Jeníkově.

Varhany pomohl zachránit chleba. Teď je opravují

Teplicko Varhany v sobě skrývají povětšinou hudební poklad. Ty v kostele sv. Petra a Pavla v Jeníkově jsou ale výjimkou. Měly v sobě jiný poklad. A to chleba. S trochou nadsázky lze říci, že díky němu přežily. Do pečiva se totiž zakousl červotoč. Kdyby si brouk vybral dřevo místo chleba, tak to mohlo mít pro varhany fatální následky.

Výstava ORBIS PICTUS PLAY ZLÍN v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně.

Dotýkání je na Orbis Pictus Play žádané

Region - To, že se člověk lépe učí, když si může danou věc vyzkoušet, osahat nebo pozorovat, věděl už Jan Amos Komenský. A vědí to i na interaktivní výstavě Orbis Pictus Play. Přes 60 objektů vystavují od května ve zlínském zámku a ve 14|15 Baťova institutu.

Zámek Kostelec nad Orlicí

Kostelecký zámek se rozhýbe v rytmu swingu

Královéhradecko, Kostelec nad Orlicí /OD SOUSEDŮ/ - Jistě jen málokdo si přeje, aby léto skončilo, čas však zastavit nelze. Můžeme se ale zastavit sami a užít si příjemné odpoledne na sklonku léta.

Zvoník Ondřej Boháč.

Hlas Václava Havla v Praze chybí. Byl sporný, ale potřebný

Praha /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Zvoník od sv. Havla a iniciátor projektu „Zvon Václav" Ondřej Boháč zvoní v pražských kostelích už od čtrnácti let. Prázdná stolice v kostele sv. Havla ho dráždila už dlouho. Chtěl do ní vrátit zvon Václav, který zde býval. Souhra jmen navíc přímo vybízela k tomu, aby byl zasvěcen Václavu Havlovi.

Čtveřice Šroti z Dolních Bojanovic.

Šroti slaví desítku a nový klip je na spadnutí

Břeclavsko, Hodonínsko - Dva kluci sedí v dětském pokoji, brnkají na kytaru tři akordy, které zatím umí. Hudba oba dva baví a naplňuje, a tak si právě na tom místě řeknou, že by chtěli založit kapelu. Je rok 2006 a jim je pouhých deset let. Střih. O dekádu později už v jedné místnosti sedí čtyřčlenná parta a ladí poslední detaily výročního koncertu. Říkají si Šroti podle akustické kytary s názvem Šrot.

Ilustrační foto.

Chystá se volba Babičky Olomouckého kraje

Olomouc – V rámci oslav Dne seniorů se bude v Olomouckém kraji volit i Babička našeho regionu. Odborná porota ji vybere 29. září. Soutěže se může zúčastnit každá babička od šedesáti let, která má trvalý pobyt na území Olomouckého kraje.

Začátek školy v ZŠ Šobrova v Písku

Leváctví nedělá žádný problém ani při hraní na hudební nástroje

Písecko – Poznatky z různých statistik a výzkumů ukazují, že před rokem 1950 bylo jen velmi málo aktivních leváků. Uvádí se, že jejich podíl je méně než jedno procento obyvatel. Ještě před pár desítkami let se většina leváků musela pod tlakem rodičů a zejména učitelů „přeškolit" na pravou ruku.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Jižní Město opět rozezvučí piano

Praha - Slavnostní zahájení provozu piana na Jižním Městě začne ve středu od 18 hodin v Parku u Chodovské tvrze. Při příležitosti odhalení veřejného hudebního nástroje zahraje pianista Jiří Troufar. Akce se zúčastní i členové spolku Piána na ulici Ondřej Kobza a Míša Hečková. Pro příchozí bude přichystáno drobné občerstvení.

Léto na statku: koncert kapely Severka.

Nad Pileticemi zářila Severka

Hradec Králové - Do hudební produkce z tvůrčí dílny Pavlíny Jíšové, Nezmarů, Spirituál kvintetu, Zuzany Navarové nebo Boba Dylana se mohli zaposlouchat v pátek návštěvníci Šrámkova statku v Pileticích.

Festival Zázračná planeta země v Bečovské botanické zahradě.

Botanická zahrada byla Zázračnou planetou

Bečov nad Teplou - Zajímavý program pro každého a pohoda. Takový byl čtvrtý ročník ekologického festivalu Zázračná planeta Země. kterého se o víkendu zúčastnilo v Bečovské botanické zahradě několik stovek lidí zblízka i zdaleka.

Veveří zaplnila keltská hudba. Při festivalu Lughnasad.

OBRAZEM: Veveří zaplnila keltská hudba. Při festivalu Lughnasad

Brno – Nejen ženy dorazily v sobotu odpoledne na brněnský hrad Veveří v sukních. Konkurenci mají tentokrát v několika odvážných mužích, kteří se nebáli obléct tradiční skotský kilt. Všichni společně si na hradě připomínají keltský svátek Lughnasad oslavující žně a úrodu. Na Veveří se akce letos koná už potřinácté.

Festival v Bečovské botanické zahradě láká i na dobré jídlo.

Hudební, ekologický a informační festival. To vás teď čeká v Bečově

Bečov nad Teplou - V Bečovské botanické zahradě bude pěkně rušno. Ode dneška až do neděle se tu totiž koná festival Zázračná planeta Země. Lidé se mohou těšit na prohlídky, jógu, etnickou hudbu, malování, zpívání manter, divadlo a samozřejmě i ekologickou osvětu a ten, kdo přijde s vlastním hudebním nástrojem a zahraje, má vstup zdarma.

MEZINÁRODNÍ zpívání ve Strnadovském mlýně se neslo v sedmi jazycích.

Strnadovským mlýnem se nesl zpěv v sedmi jazycích

Strnadovský mlýn /VAŠE PŘÍSPĚVKY/ - Poslední týden v červenci se Strnadovským mlýnem (nedaleko města Sedlec-Prčice) nesl zpěv v sedmi jazycích. V rámci evropského projektu výměny mládeže Erasmus+ s názvem Songs We Sing (Písně, které zpíváme) se zde sešly týmy mladých lidí z Portugalska, Rumunska, Belgie, Makedonie, Slovenska, Polska a České republiky. Každý z nich přivezl svou oblíbenou píseň, kterou se pak pod vedením učitelky hudby z Rumunska učili zpívat ostatní. Na závěr bylo všech sedm písní s doprovodem hudebních nástrojů nahráno a umístěno na sociální sítě a na cloudové úložiště. Uskutečnily se i dva živé koncerty.

Jiří Průša – P&J Bazar na Vinohradech.

Pražané na vetešnictví nezanevřeli

Praha / INFOGRAFIKA/ - Vetešnictví jsou odjakživa místem, kde nepotřebné věci mají opět šanci na nový život. Kouzlo starých předmětů vábí chalupáře, zahraniční turisty, ale stále častěji i mladé. Zlaté časy vetešníků už sice nenávratně skončily, zapadlé krámky plné zdánlivě nepotřebných věcí v hlavním městě však stále najdete. Mnohé z nich fungují nepřetržitě už desítky let. Když vejdete dovnitř, máte okamžitě pocit, jako by se zastavil čas.

Pouliční umělci v Praze. Ilustrační foto.

Průzkum zjistí, zda jsou lidé spokojeni s regulací buskingu

Praha - Vedení hlavního města chce v sociologickém průzkumu zjišťovat, jak jsou lidé spokojeni s regulací pouličního umění a zda je takzvaný busking neruší. Firmě, která veřejné dotazování zajistí, zaplatí 350 tisíc korun bez DPH, vyplývá z informací na webu magistrátu. Novelizovaná vyhláška týkající se pouličního umění platí od března. Proti ní se v petici postavilo 2400 lidí.

Veřejné piano v Hranicích po dvou měsících končí. Kvůli vandalům.

Veřejné piano v Hranicích končí. Kvůli vandalům se již hrát nebude

Hranice – Pokud si chtěl někdo tento týden zahrát na piano umístěné před budovou Staré radnice v Hranicích, musel si nechat zajít chuť. Piano bylo po celou dobu zamčené, ačkoliv má být v provozu denně od osmi do dvaceti hodin. Město se k tomuto opatření rozhodlo kvůli opakovanému ničení hudebního nástroje vandaly.

Pouliční umělci v Praze.

Strážnici rozdali v Praze buskerům pokuty za asi 12 tisíc korun

Praha - Strážníci městské policie začali pokutoval tzv. buskery, kteří porušují vyhlášku hlavního města. Od letošního dubna rozdali pokuty za asi 12 tisíc korun. Informovala o tom mluvčí městské policie Irena Seifertová. Nová vyhláška omezuje hraní na hlasité hudební nástroje a přidává místa, kde je produkce zakázaná. Kromě toho nově nařizuje, že v liché hodiny je možné hrát jen na levém břehu Vltavy a v sudé na pravém.

Přírodní dětský park ve znojemských Gránicích má nové atrakce. Například zvláštní hudební nástroj, takzvaný dendrofon, nebo speciální doskočiště.

OBRAZEM: V Gránicích naučí, jak zní dřevo i kam doskočí zvěř

Znojmo – Přírodní dětský park ve znojemských Gránicích má nové atrakce. Rodiče či učitelé tam mohou dětem názorně ukázat, že stejné kusy dřeva, avšak z rozdílných druhů stromů, mají jiný zvuk. Pracovníci Městských lesů Znojmo totiž nechali zbudovat a do místa umístili speciální hudební nástroj, takzvaný dendrofon (na snímku vlevo). Nejen ten je však v Gránicích nově k vidění. Na speciálním doskočišti si mohou děti vyzkoušet a hlavně porovnat, kolik doskočí v porovnání s lesními zvířaty.

Školní akademie v Damníkově.

Každý žák mohl na Akademii ukázat, jaký talent v něm dřímá

Damníkov – Konec školního roku se na ZŠ a MŠ Damníkov tak jako každý sudý rok nesl ve znamení Akademie, na níž vystoupili skoro všichni žáci naší základní školy – od nejmenších dětí z mateřské školy až po 9. třídu. Dvouhodinový program, kterým nás dopoledne i navečer na jedničku provedli moderátoři Lukáš Fiedler a Klára Gloserová, byl letos nabitý povedenými a originálními scénkami, zábavnými písničkami i tanečními a sportovními vystoupeními.

Ondřej Mikula.

Aid Kid: Elektronická hudba má v Čechách velkou budoucnost

Praha - Pod pseudonymem Aid Kid patří k nejznámějším představitelům elektronické hudby u nás. 
I díky němu je tento typ muziky stále populárnější.

Ondřej Mikula udělal své první hudební kroky už v období puberty. Vše odstartovalo tím, že začal hrát na kytaru. Interpretace 
cizích písniček ho ale brzy přestala bavit, a tak se pustil do skládání vlastních.

Příměstský tábor v Kutné Hoře

OBRAZEM: Táborníci prožili hudební den, poznali i šamanský buben

Kutná Hora - Rodinné centrum Špalíček pořádá v letních měsících příměstské tábory. Jeden z nich probíhá tento týden a ve středu 20. července na něj dorazilo celkem 27 dětí. „Děti poznávaly tradiční i netradiční hudební nástroje, jelikož jsme měli hudební den," řekla hlavní vedoucí tábora Kateřina Špalková.

Na rokytenská prkna, která znamenají svět, se postavila také Ludmila Kleinbauerová z Babic nad Svitavou (na snímku s harmonikou), která divákům zahrála tři skladby Já mám ráda políra, Libeň je víc a Ku Praze uhání vlak.

Rokytno hostilo milovníky harmonik

Rokytno - První Rokytenská harmonika neboli setkání amatérských harmonikářů a heligonkářů se v Rokytně u Nového Města na Moravě uskutečnila v roce 2009. Letos se milovníci a obdivovatelé těchto hudebních nástrojů sešli už poosmé.

Jiří Grossman

Před 75 roky se narodil umělec mnoha nadání Jiří Grossmann

Praha - Jiřímu Grossmannovi, který se narodil 20. července 1941, nadělily sudičky do kolébky mnoho talentů. Hrál na několik hudebních nástrojů, skládal, psal texty písní i povídky - a také zpíval, svůj příjemný baryton uplatnil zejména ve stylu country. S Miloslavem Šimkem pak Grossmann vytvořil legendární komickou dvojici vyznávající recesi, parodii a černý humor. Nadaný umělec, který si rád užíval života, se ale dožil jen 30 let, zemřel v prosinci 1971 na rakovinu.

Vokální skupina Skety. Ilustrační foto.

Kapela Skety připravila mezinárodní Prague A Cappella Festival

Praha - Tuzemská kapela Skety ve dnech 28. až 30. září v holešovické La Fabrice pořádá akci Prague A Cappella Festival. Její účastníci se věnují stylu charakteristickém vokální hudbou nebo zpěvem bez doprovodu hudebních nástrojů, informovala za pořadatele Silvie Marková.

Hana Maciuchová, Jitka Molavcová a Alfred Strejček.

Sobotecké meditace známých tváří

Sobotka – Je známo, že Šrámkova Sobotka dává přednost intimnosti lidského hlasu a rozdmýchává vnitřní fantazie posluchače. Alfred Strejček a Jitka Molavcová dali svému pořadu název Cesta modlitby.

Návštěvnící si vychutnávali punk rockovou hudbu a pivo.

Pivovarskému nádvoří vládl punk a Ferdinand

Benešov /OBRAZEM/ - Pivovar Ferdinand v Táborské ulici poskytl v sobotu zázemí pro uspořádání punk rockového festivalu, při němž svoji tvorbu představilo stovkám žíznivých návštěvníků osm kapel.