Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

Z výuky v La Škole.

Když dítě přinese svou vlastní píseň, je to dojemné, říkají zakladatelé La Školy

Děti se dá učit hudbě už před prvními narozeninami. Důkazem toho je La Škola, jejíž výuka probíhá v pražském Kině Pilotů. Manželé Petra Strá Fingerlandová a Tomáš Fingerland se nesnaží jen o to, aby si děti osvojily potřebné znalosti, ale také aby se skvěle bavily a zkusily si i složit vlastní písničku. Lektoři pro ně navíc vyvinuli originální hudební nástroj – jednostrunnou kytaru Gingo.

O vlastníkovi historické sbírky nástrojů z Kraslic rozhodne Vrchní soud v Praze

O vlastníkovi historické sbírky nástrojů z Kraslic rozhodne Vrchní soud v Praze

Příští týden bude Vrchní soud v Praze projednávat odvolání Karlovarského kraje a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových proti rozsudku Krajského soudu v Plzni. Ten totiž zamítl žaloby státu a Karlovarského kraje, kterými se snažily zajistit vyjmutí cenné sbírky hudebních nástrojů z majetku zkrachovalé společnosti Amati – Denak v Kraslicích.

Nástroj od krumlovského varhanáře Franze Jüstla z roku 1858 je prošpikovaný tisícovkami malých chodbiček dřevokazného brouka.

Roseč se snaží zachránit stařičké kostelní varhany. Pustil se do nich červotoč

Obec Roseč na Jindřichohradecku chce zachránit varhany v kostele sv. Šimona a Judy. Do téměř 170 let starého hudebního nástroje se pustil červotoč a postupně ho likviduje. Hudební nástroj je sice zatím provozuschopný, ale vzhledem k rozsáhlému poškození už má své limity. Pokud by obec nejednala, mohlo by dojít k nejhoršímu a o varhany přijde. Na záchranu hudebního nástroje Roseč pořádá benefiční koncerty a vznikla také sbírka.

Příměstský tábor v Leštině.

Indiánský kmen ovládl na týden Leštinu. Podívejte se

Pro děti 1. stupně základní školy se v Leštině konal v týdnu od 17. do 21. července příměstský tábor, který zde tradičně pořádá Estrádní soubor VEŠke, z.s. Letošní ročník se nesl v duchu indiánské tematiky.

Ukázka z unikátní sbírky hudebních nástrojů

Rozsudek mnohé šokoval. Kraj ani muzikanti se ale sbírky nástrojů nechtějí vzdát

Krajský soud v Plzni v minulém týdnu zamítl žaloby státu a Karlovarského kraje, kterými se snažily zajistit vyjmutí cenné sbírky hudebních nástrojů z majetku zkrachovalé společnosti Amati – Denak v Kraslicích. Byl to šok nejen pro muzikanty a lidi z Kraslic, ale rozhodnutí se nelíbí ani Karlovarskému kraji, který začal konat. Obratem totiž podal žalobu.

 Integrovaná střední škola Cheb - Houslařská škola je nejen v České republice, ale i ve světě pojmem.

Studenti z celého světa si v Chebu sami vyrábějí hudební nástroje

Výměnné pobyty, studenti z celého světa, zážitky a výroba hudebních nástrojů. Tak vypadá tábor, který v Chebu hostí Rotary klub. Skupinka studentů od patnácti do osmnácti let tam zažívá sportovní, kulturní, ale i historické vyžití po dobu dvou týdnů. A to nejen na Chebsku. Jejich cesty za dobrodružstvím totiž zamíří i do Prahy či sousedního Německa.

Pěvkyně Magdalena Kožená a děti ze Základní umělecké školy.

Srovnání cen na ZUŠ. Ve Vyškově je dražší hudba, rozdíly v kraji i o tisícovku

/TÉMA DENÍKU/ I více než tisíc korun je rozdíl v ceně, kterou rodiče platí za působení svých dětí na základních uměleckých školách na jihu Moravy. Deník částky napříč krajem srovnal. Některé školy navíc od září zdraží. Nejnákladnější je výuka hry na hudební nástroj. Ten však rodiče většinou kupovat nemusí.

Hrajeme déle než Olympic, říká kapelník Horalky Josef Novotný

Hrajeme déle než Olympic, říká kapelník Horalky Josef Novotný

Kraslická dechovka Horalka baví lidi neuvěřitelných 65 let. Její kapelník, osmašedesátiletý Josef Novotný říká, že u nich se vždycky všude hrálo a všude zpívalo. On sám hraje na klarinet a saxofon. V kapele jsou muzikanti, kteří prošli fabrikou na výrobu hudebních nástrojů Amati. To byla značka, díky níž znal Kraslice celý svět. Letošní výročí hodlají muzikanti s Horalkou a posluchači i tanečníky oslavit v městských sadech, kde mají svou domovskou základnu.

Baletky ze ZUŠ Slovácko

Baletky i ukázka hudebních nástrojů. ZUŠ Slovácko zve k návštěvě škol

Prohlédnout si prostory školy, ale také se podívat, jak probíhá výuka ve všech hudebních třídách, mohou v úterý 18. dubna od 16.30 do 18.30 v rámci Dne otevřených dveří rodiče s dětmi, které mají zájem o výuku na ZUŠ Slovácko v Uherském Hradišti. Navíc pro ně bude přichystaná malá ochutnávka.

Výstava hudebních nástrojů ze sirek v Galerii Portyč v Písku

VIDEO: Unikátní hudební nástroje. Muž vyrobil basu ze sirek, dá se na ni hrát

Psal se 21. květen 1973, když dnes čtyřiaosmdesátiletý Jiří Bečvář z Písku začal s výrobou hudebních nástrojů. Protože je muzikant, nebylo to nic divného. Jenže on se rozhodl vyrábět je ze sirek. Ano, z tohoto běžně dostupného materiálu, jehož zdrojem byla tehdejší fabrika SOLO Sušice. Díky přátelům z toho západočeského města měl jejich stálý přísun.

O majiteli unikátní sbírky hudebních nástrojů z Kraslic soud stále nerozhodl.

O majiteli unikátní sbírky hudebních nástrojů z Kraslic soud stále nerozhodl

Unikátní sbírka hudebních nástrojů z Kraslic je předmětem soudního sporu, který pokračoval tento týden u krajského soudu v Plzni. Soud má určit vlastníka historické sbírky hudebních nástrojů kraslické průmyslovky. Jako zřizovatel střední školy si ji nárokuje Karlovarský kraj. Problém je v tom, že ji při prodeji podniku Amati Denak správce konkursní podstaty zahrnul do majetku firmy.

Hudebník Tomáš Hambálek byl dlouholetou oporou "týmu" zpěváka Pavla Nováka. Po jeho nečekané smrti se ujal koncertu na Štědrý den, který uspořádala s jeho pomocí Eliška Nováková.

Přerovský hudebník Tomáš Hambálek: Rok 2022 byl jeden z nejtěžších

/ROZHOVOR/ Dlouhá léta byl oporou "týmu" zpěváka Pavla Nováka. V rozhovoru pro Deník se Tomáš Hambálek podělil o dojmy z tradičního štědrodenního koncertu, který se loni poprvé konal už bez této velké hudební osobnosti. Prozradil také, jak začínal a jaké plány má do budoucna.

Na Kadaňské žijeme pravěkem. Jedna z chodeb se proměnila.

FOTO: Na Kadaňské žijeme pravěkem. Jedna z chodeb se proměnila

V průběhu listopadu se jedna z chodeb školy proměnila. Žáci z různých tříd pracovali s nadšením, které pomohlo k dokonalé proměně chodby v jeskyni. Jakmile byl tento základ hotový, přidali se i žáci z prvního stupně. Jeskyni vyzdobili kresbami.

Z dne otevřených dveří hořovické Delicie.

Krize dopadla i na věhlasného výrobce akordeonů Delicia. Zavře jednu provozovnu

Unikátnost produkce akordeonů v hořovické Delicii spočívá v tom, že prakticky vše je vyráběno ručně, kdy je automatizace využívána jen minimálně. Tamní manufaktura tahacích harmonik je navíc jediná svého druhu u nás a daří se jí svojí špičkovou kvalitou konkurovat zahraničním výrobcům. I v Hořovicích ale pociťují tlak energetické krize a musí se uskromnit. Řemeslo výroby hudebních nástrojů navíc ztrácí atraktivitu.

Z dne otevřených dveří hořovické Delicie.

Krize dopadla i na věhlasného výrobce akordeonů Delicia. Zavře jednu provozovnu

Unikátnost produkce akordeonů v hořovické Delicii spočívá v tom, že prakticky vše je vyráběno ručně, kdy je automatizace využívána jen minimálně. Tamní manufaktura tahacích harmonik je navíc jediná svého druhu u nás a daří se jí svojí špičkovou kvalitou konkurovat zahraničním výrobcům. I v Hořovicích ale pociťují tlak energetické krize a musí se uskromnit. Řemeslo výroby hudebních nástrojů navíc ztrácí atraktivitu.

Přebírání ceny v Kodani

Přišli na to, jak vytisknout hudební nástroj. Firma slaví úspěch doma i v cizině

Slavný italský houslař 18. století Antonio Stradivari by patrně kroutil hlavou. Violoncello ne ze dřeva, ale ze syntetických materiálů? A navíc vyrobené trojrozměrným tiskem, avšak ve stoprocentní kvalitě zvuku? Ne, to není možné. Jenomže je, jak to názorně dokládá další příběh z našeho seriálu o podnikatelských nápadech. 

Pavel Nowak ukazuje africké hudení nástroje.

Afrika Pavlu Nowakovi učarovala, přivezl ji i do Opočna

/FOTO, VIDEO/ Zavřete oči a vychutnejte si tu atmosféru, jako byste se ocitli v tradiční africké vesničce s kulatými domečky oplácanými hlínou a s typickými rákosovými střechami. Z ní k vám doléhá bubnování a zvuk dalších, pro Evropany poněkud nezvyklých nástrojů. Ta hudba ale nezaznívá z africké vesnice, ale z nádvoří opočenského zámku.

Zábavný program pro děti na kravařském zámku.

Na kravařském zámku si děti užívají zábavné programy

Chcete poradit, kam s dětmi o prázdninách na výlet? Vypravte se na zámek v Kravařích. Kromě prohlídky expozic si tady užijí speciální zábavné programy. Téma - Já jsem muzikant navazuje na novou výstavu historických a exotických hudebních nástrojů.

Noc kostelů ve Velkých Pavlovicích.

Zněly hlasy i zvony. Ohlédnutí za velkopavlovickou nocí kostelů

Právě před týdnem se kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Velkých Pavlovicích spolu s dalšími 1728 kostely a modlitebnami v celé České republice otevřel pro veřejnost v rámci Noci kostelů. Přivítal tak návštěvníky a vyzval k prohlídce, k účasti na bohoslužbě, modlitbě. Letošním mottem Noci kostelů byl žalm: „Za dne ať Hospodin dává svou milost, celou NOC mu budu zpívat a chválit ho.“ Celý program byl tedy směřován k hudbě, zpěvu a chválám.  Děkujeme Stanislavě Bílkové za pěkný příspěvek a Oldřichu Otáhalovi za krásné fotky.

Šikovné ruce odsouzených vyrobily pro budoucí muzikanty housle

Dobrý skutek z kriminálu, dva odlišné světy spojují housle vyrobené vězni

/FOTO,VIDEO/ Z dodávky, která zastavila před broumovskou Základní uměleckou školou vystupuje muž, otevírá zadní dveře a do bohatě potetovaných paží bere prádelní koš. V něm je jako dar pro školu pečlivě zabalena kolekce pěti houslí a jedné violy a David Giňa je jedním z těch, kteří se na jejich zrodu podílel. Nejedná se ale o mistra houslaře, ale o muže, který ve věznici v Odolově na Trutnovsku pracuje společně s dalšími odsouzenými v houslařské dílně.

Šikovné ruce odsouzených vyrobily pro budoucí muzikanty housle

Dobrý skutek z kriminálu, dva odlišné světy spojují housle vyrobené vězni

(FOTO, VIDEO/ Z dodávky, která zastavila před broumovskou Základní uměleckou školou vystupuje muž, otevírá zadní dveře a do bohatě potetovaných paží bere prádelní koš. V něm je pečlivě zabalena kolekce pěti houslí a jedné violy a David Giňa je jedním z těch, kteří se na jejich zrodu podílel. Nejedná se ale o mistra houslaře, ale o muže, který ve věznici v Odolově na Trutnovsku pracuje společně s dalšími odsouzenými v houslařské dílně.

Šikovné ruce odsouzených vyrobily pro budoucí muzikanty housle

Dobrý skutek z kriminálu. Dva odlišné světy spojují housle vyrobené vězni

/FOTO, VIDEO/ Z dodávky, která zastavila před broumovskou Základní uměleckou školou vystupuje muž, otevírá zadní dveře a do bohatě potetovaných paží bere prádelní koš. V něm je pečlivě zabalena kolekce pěti houslí a jedné violy a David Giňa je jedním z těch, kteří se na jejich zrodu podílel. Nejedná se ale o mistra houslaře, ale o muže, který ve věznici v Odolově na Trutnovsku pracuje společně s dalšími odsouzenými v houslařské dílně.

Učitel dechových nástrojů Rudolf Hyška při výuce hry na flétnu se svým žákem.

OBRAZEM: Talentové zkoušky na základní umělecké školy jsou v plném proudu

Díky další vlně rozvolnění dorazily hned v pondělí 24. května první děti k talentovým zkouškám také do Základní umělecké školy ve Slaném. Jak potvrdil její ředitel Martin Carvan, covid talentovky letos nejméně o měsíc posunul, přesto budou všichni zájemci včas prozkoušeni a dle možností přijati od září k výuce. Aby se žáci ve škole co nejméně setkávali, jsou pozváni na přidělený termín v průběhu celého týdne.

Housle

Tip Deníku: Prohlédněte si hudební nástroje

V souladu s vládními nařízeními se otevřela návštěvníkům expozice hudebních nástrojů v Lubech, což je pobočka Muzea Cheb. Otevřeno je v pondělí: od 7 do 12 hodin a ve středu: od 13 až 18 hodin. 

Projekt Zpívá celá škola.

VIDEO: Zákaz zpěvu neplatí, celá škola dobývá internet

Ačkoli by se mohlo zdát, že hudební výchovu vyučovat distančně není možné, není tomu tak. V rámci spolupráce s Pedagogickou fakultou Univerzity Hradec Králové se dokonce v průběhu celého školního roku uskutečňuje na předměřické škole pedagogická praxe studentů oboru Hudební výchova. V době praxe studenta Lukáše Pavla se zrodil nápad zkusit něco nového, co ve škole zatím ještě nebylo. Ukázalo se, že mimořádná situace může přinést i mimořádné možnosti a vznikl úžasný projekt.

Základní uměleckou školu v Ivanovicích na Hané, která má pracoviště i v Pustiměři, vede Kamil Sedlák.

Ředitel ZUŠ Sedlák: děti se v Ivanovicích naučí dotáhnout věci do konce

V době nelehké pro školství vede ivanovickou základní uměleckou školu. Kamil Sedlák respektuje distanční výuku, ale zdůrazňuje, že nic nenahradí fyzickou přítomnost žáků ve škole. „Nelze zkrátka dlouhodobě vyučovat žáka na hudební nástroj online, když se zpožďuje zvuk a vypadává spojení. A to nemluvím o správném dýchání, nasazení tónu nebo postavení rukou a prstů,“ míní.

Výroba heligonek a akordeonů ve firmě Delicia  Hořovicích na Berounsku

Ruční práce, cena jako za ojeté auto. Česká továrna na akordeony krizi vzdoruje

Přes patnáct let se Stanislava Koutná snaží napravit pošramocenou pověst akordeonů a heligonek vyráběných v Hořovicích na Berounsku. Zatímco před sto lety patřily akordeony z dílny Josefa Kebrdle svoji kvalitou ke světově uznávaným, za socialistické éry, kdy se po znárodnění nejprve vyráběly pod značkou Lignate a v šedesátých letech dostaly název Delicia, utržila značka mnoho šrámů spojených právě s nevalnou kvalitou.

Výroba heligonek a akordeonů ve firmě Delicia  Hořovicích na Berounsku

Ruční práce, cena jako za ojeté auto. Česká továrna na akordeóny krizi vzdoruje

Přes patnáct let se Stanislava Koutná snaží napravit pošramocenou pověst akordeonů a heligonek vyráběných v Hořovicích na Berounsku. Zatímco před sto lety patřily akordeony z dílny Josefa Kebrdle svoji kvalitou ke světově uznávaným, za socialistické éry, kdy se po znárodnění se nejprve vyráběli pod značkou Lignate a v šedesátých letech dostali název Delicia, utržila značka mnoho šrámů spojených právě s nevalnou kvalitou.