Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

Víkendová Gospelová škola v Cooltouru na Černé louce v Ostravě.

Gospel s bubnováním na hlavy

Počtvrté se v Cooltouru na Černé louce uskutečnila o víkendu Gospelová škola v režii zdejšího sboru Family Gospel Ostrava.

V Halenkově si dali dostaveníčko heligonkáři. V sobotu 9. září se tu uskutečnil 19. ročník Valašské heligonky.

V Halenkově si dali dostaveníčko heligonkáři

Milovníci tahacích harmonik a zvláště těch knoflíkových si dali sraz v sobotu 9. září v Halenkově. V místním kulturním domě se konal devatenáctý ročník mezinárodního setkání s názvem Valašská heligonka.

Tenorista David Uličník a barytonisté Jiří Korn a Jiří Škorpík, doplňováni nádherným basem Dušana Kollára.

Hudbu plnou barev a emocí přiveze IN Concerto

Havlíčkův Brod – Brodský Ostrov se ve středu stane Mekkou všech milovníků kvalitní hudby. Vystoupí tu IN CONCERTO. S novým hudebním projektem přicházejí dva interpreti fenomenálního seskupení 4TET Jiřího Korna Jiří Škorpík a David Uličník.

Odborník a jeden z předních hráčů na niněru Daniel Kahuda vedl v tomto týdnu mezinárodní seminář v Krkonošském muzeu KRNAP ve Vrchlabí.

Plány na niněru sestavil da Vinci, hrávalo se na ni i v Krkonoších

Vrchlabí - Slovo niněra je pro většinu lidí naprosto neznámé, stejně jako hudební nástroj, který byl tímto způsobem pojmenován. Má přitom dlouhou historii, která sahá až do 10. století, kdy vznikl pro účely církevní hudby. Jeho existenci potvrzuje socha ve španělském Santiagu de Compostela.

Fokloristka Jitka Šuranská si svým velkým hudebním srdcem získala obdiv Broďanů v tamní kavárně Ulité kafé.

Jitka Šuranská Trio a RukyNaDudy zahrají ve skanzenu

Ojedinělá kulturní událost naplní v sobotu od 19 hodin Archeoskanzen Modrá. V opevněném slovanském hradisku se představí Jitka Šuranská Trio s originální valašskou kapelou Rukynadudy, z Frenštátu pod Radhoštěm, která hraje od roku 2004 archaickou podobu tradiční hudby z takzvaných Hukvaldských Beskyd.

Niněra - tajemný hudební nástroj

Na co kam: Workshop odkrývá tajemný nástroj

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Co je to niněra? Víte, že to je hudební nástroj? Právě jemu je věnován pětidenní mezinárodní workshop v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí, který vede virtuos Matthias Loibner z Rakouska.

Na konec prázdnin se v Chotěboři chystá unikátní benefiční festival na podporu areálu Horní mlýn.

Benefiční festival Mlýn Fest podpoří Horní Mlýn

Chotěboř - Na konec prázdnin se v Chotěboři chystá unikátní benefiční festival na podporu areálu Horní mlýn. Toto místo chtějí organizátoři akce zrevitalizovat a otevřít veřejnosti jako centrum pro vzdělávání a cestovní ruch a také jako kulturní památku – rodiště spisovatele Ignáta Herrmanna.

Indiánská vesnička Rosehill

Rosehill nabízí indiánskou podívanou v malebné krajině

Růžová /FOTO, VIDEO/ – O 150 let zpět na severoamerické prérie se mohou lidé ještě do konce prázdnin přenést v indiánské vesničce zvané Rosehill. Ta je poměrně unikátní, podobnou v rámci republiky pravděpodobně nenajdete.

Originální hudební zážitek se naskytl v sobotu po poledni návštěvníkům kolínské synagogy.

FOTO: Hudební nástroje skončily nakonec v rukou posluchačů

Kolín – Originální hudební zážitek se naskytl v sobotu po poledni návštěvníkům kolínské synagogy, kde vystoupil mládežnický soubor Zvonky Dobré zprávy hrající na ruční zvonky a sdružující děti a mládež sousedních evangelických farních sborů v Kateřinicích a Ratiboři na Vsetínsku.

Celorepublikově úspěšný projekt Piana na ulici letos již podruhé doputoval do Rakovníka

Piano se do průchodu vrátí na jaře

Rakovník – Kde je piano, ptají se Rakovničané, když procházejí kolem radničního průchodu. Právě ten je totiž v současnosti v rekonstrukci, a tak v jeho prostorách nemůže hudební nástroj stát. Práce na opravách by však měly nejpozději k poslednímu říjnu skončit a piano se do prostor opět vrátit. 

Bratři Ebenové.

Bratři Ebenové budou na zámku ve Valči jako na plovárně

Valeč - V době vydání prvního alba Malé písně do tmy (1984) působila kapela Bratři Ebenové jako bratrské trio Marka, Kryštofa a Davida. Synové významného hudebního skladatele Petra Ebena dostali klasické hudební vzdělání, zároveň však vstřebávali vlivy moderní folkové, jazzové a rockové muziky.

Vloupání do auta.

KRIMI MIX: Údajné vykradače aut pomohl chytit majitel jednoho z vozů

Praha /VIDEO/ – Jen pár hodin se mohli radovat z úspěchu muži ve věku 30 a 31 let, které pražští policisté zadrželi jako podezřelé z vloupání do dvou aut. O jejich úterním dopadení informoval ve čtvrtek Jan Rybanský z ředitelství pražské policie. Připomněl, že policistům z pohotovostní motorizované jednotky výrazně pomohla spolupráce muže, jehož auto si dotyční také vyhlédli (avšak dovnitř se snažili dostat marně).

Neřež přivezl do Pivovárku pohodový večer.

OBRAZEM: Neřež přivezl do Pivovárku pohodový večer

Rataje n. S. - Zdeněk Vřešťál, Vít Sázavský, Filip Benešovský, Robert Fischmann a spousta hudebních nástrojů - to je folková skupina Neřež. Vznikla v roce 1997 jako pokračovatel Nerezu a skupiny, která doprovázela na koncertech Jarka Nohavicu. 

Koncert v rámci akce Jablonecké kostely otevřeny proběhl 1. srpna v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou. V rámci představení "Francouzský večer" vystoupili Přemysl Kšica (varhany) a Marie Mátlová (housle).

Rozhovor s Přemyslem Kšicou: Varhanní hudba je provázána s vírou

Jablonec nad Nisou – Tóny varhanní hudby a prostředí kostelů vytváří neopakovatelnou atmosféru.Na jablonecké varhany si v rámci akce Jablonecké kostely otevřeny v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova zahrál i Přemysl Kšica po boku s houslistkou Marií Mátlovou.

Wolfgang Riegler, Wolfgang Wokatsch a Harald Jobst.

U sousedů ministrují i senioři

Pasov - Když zvony kostela ve Stöckachu (okr. Forchheim) vyzvánějí v neděli 18 hodin, přicházejí do své služby, ku pomoci fafáři při liturgii, ministranti ve věku 56 až 80 let.

Otec a dcera Jaroslav a Julie Svěcení vystoupili na 2. ročníku festivalu Jihočeské Nové Hrady spolu.

Jaký otec, taková dcera. Svěcení zahráli v Nových Hradech

Nové Hrady - Jablko nepadá daleko od stromu. O tom se přesvědčili návštěvníci 2. ročníku festivalu hudby, hudebních nástrojů a kulturních projektů Jihočeské Nové Hrady 2017, na němž vystoupil houslový virtuos Jaroslav Svěcený, který festival umělecky zaštiťuje, se svou dcerou Julií Svěcenou, též talentovanou houslistkou. 

Havlíčkobrodská dvanáctka.

Konkurence je zdravá, říká Zbyněk Palička

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Hudební festival STOCK Dobrohostov už více než dvě desítky let nabízí fanouškům přehlídku mnoha hudebních žánrů. Pevnou součástí programu dnes již třídenní akce se v určité době staly „nedělní dechovky“, díky kterým do malé vísky na Havlíčkobrodsku s pouhými 147 stálými obyvateli našly cestu davy milovníků tohoto specifického žánru…

TPCA Beat festival přilákal hudební nadšence.

Vítězem klání regionálních kapel je Prasákův gauč

Kolín /FOTOGALERIE/ - TPCA Beat festival na Kmochově ostrově si užilo tisíce lidí. Klání regionálních kapel vyhrála kapela Prasákův gauč, na dobročinné účely se vybraly desetitisíce korun a návštěvníci si zazpívali a zatančili s hvězdami festivalu v čele s Visacím zámkem.  

Na setkání heligonkářů do Hořovic tradičně přijíždějí hráči ze všech koutů republiky i Slovenska.

Budou vyhrávat heligonky z celé republiky

Hořovice - Do areálu hořovického společenského domu se opět sjedou příznivci dechovky a heligonek. Ve dnech 11. a 12. srpna se zde uskuteční každoroční setkání a přehlídka hráčů na tuto diatonickou harmoniku.  

Úřad městské části Praha 14. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Čtrnáctka startuje participativní rozpočet

Praha - Městská část Praha 14 se pouští do projektu participativního rozpočtu. O tom, na co poputuje část financí Prahy 14, tak rozhodnou obyvatelé. Nápady budou moci zájemci posílat od 18. září do 23. října.

Děti si mohly vyzkoušet spoustu různých technik. Radost měly také z toho, že hotový výrobek si hned odnesly domů.

OBRAZEM: Ručním pracím zasvětili celý týden

Slabce - V Čechově mlýně se to celý uplynulý týden nehemžilo mlynáři ani čerty, ale šikovnými dětmi. Konal se tu totiž už druhý ročních rukodělných workshopů - dílen či stánků, kde se děti i jejich dospělý doprovod mohli naučit nejrůznější techniky a způsoby ručních prací.

Táborníci z Domina vyrazili i na Baldov.Foto: Domino

Táborníci vyrazili i na Baldov

Domažlice - Hudební zaměření měl celotýdenní příměstský tábor, který pořádal domažlický Dětský dům dětí a mládeže Domino.

Ilustrační foto

Žesťová kapela z USA zahraje ve Špejcharu

Želeč - Navštívili jste někdy koncert žesťové kapely? Přijďte si v neděli poslechnout The Mississippi Brass Band, který má 28 hráčů z deseti států USA, v unikátních prostorách Špejcharu v Želči od 16 hodin.

Vysokochlumecký skanzen v sobotu oživila řemesla i folklór z Domažlicka.

Dny lidové architektury začínaly letos na Příbramsku

Vysoký Chlumec /FOTOGALERIE/ - Vysokochlumecký skanzen, pobočka Hornického muzea Příbram, v sobotu ožil řemesly – pekař zadělal těsto a upekl chléb, kovář roztopil výheň, do pohybu se dalo mlýnské kolo i vodní pila. Svůj um předváděl tesař, výrobci keramiky, hudebních nástrojů nebo perníkářka. Příjemnou atmosféru navodili zpěváci, tanečníci a muzikanti folklórního souboru z Domažlicka.

Jaroslav Svěcený.

Houslista Jaroslav Svěcený po roce opět zahraje v Přepychách

Přepychy - Kostel sv. Prokopa v Přepychách rozezní v pátek 14. července hudba A. Vivaldiho, G. Tartiniho, G. F. Händela, J. Bendy, W. A. Mozarta a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho doplněná o vlastní skladby houslisty Jaroslava Svěceného, který už podruhé podpoří projekt obnovy varhan v tomto svatostánku.