Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

Ondřej Ruml

Ondřej Ruml se vrací do Hranic. Tentokrát s albem Nahubu

Zpěvák Ondřej Ruml se znovu představí hranickému publiku. Držitel prestižní hudební ceny Žebřík zavítá do Zámeckého klubu ve středu 14. března od 19 hodin v rámci propagace alba Nahubu, které vyšlo v říjnu 2016.

Finance půjdou také na rekonstrukci Velké synagogy. Práce budou převážně restaurátorské.

Oprava Velké synagogy a rabínského domu spolkne sto milionů korun

Plzeň - Vedle opravy katedrály sv. Bartoloměje letos v Plzni odstartuje ještě proměna dvou významných židovských památek. Rekonstruovat se bude Velká synagoga a rabínský dům. Náklady se vyšplhají na 100 milionů korun bez DPH, peníze půjdou z evropských fondů.

V Klubu důchodců oslavili Mezinárodní den žen.

OBRAZEM: V Klubu důchodců oslavili Mezinárodní den žen

Kutná Hora - Mezinárodní den žen oslavili v Klubu důchodců v Kutné Hoře. Součástí události bylo vystoupení Mateřské školy Pastelka. Děti předvedly připravené básničky a písničky a na závěr svého vystoupení rozdaly vlastnoručně vyrobená přáníčka a srdíčka. Po odchodu dětí byla vyhlášena volná zábava, která byla doplněna hrou na hudební nástroj, jíž se ujali dva členové klubu.

Daniel Matějka stojí v čele sboru Českobratrské církve evangelické v Moravči od roku 2008.

Mám za to, že bychom o něco důležitého přišli, kdybychom půst chtěli přeskočit

Moraveč – Po čase masopustu přichází období půstu. To se bude dotýkat i komunity, která náleží k evangelickému sboru v Moravči nedaleko Pelhřimova. O tradicích mezi evangelíky, o odlišnostech od dominantní katolické církve, o kultuře i muzicírování jsme si na faru Českobratrské církve evangelické v Moravči přijeli povídat s farářem Danielem Matějkou.

Vrchoslavické Labyrinty mají tradici. Tentokrát se soutěžilo s hudbou.

Ve Vrchoslavicích bloudili v hudebním labyrintu. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Už počtvrté se ve Vrchoslavicích bloudilo labyrintem otázek. Po loňském velmi úspěšném Filmovém labyrintu, nadšenci okolo knihovnice Nadi Páclové opět přitáhli pozornost soutěživců všech věkových generací. V neděli 11. února uspořádala knihovna Vrchoslavice ve spolupráci se SVČ Orion Němčice nad Hanou soutěž, tentokrát zaměřenou na oblast hudební. 

Zabavený saxofon.

VIDEO: Z muže se saxofonem se vyklubal zloděj akrobat

Pražští policisté řešili minulé úterý kuriózní případ krádeže. Na jedné z žižkovských ulic narazili na patnáctkrát trestaného recidivistu, který si vykračoval se saxofonem v ruce. Když ho policisté kontrolovali, dozvěděli se od něj, že se muž rozhodl stát muzikantem a saxofon koupil na burze. Všechno bylo ale trochu jinak, než jak líčil recidivista. V úterý o případu informovali na svých stránkách pražští policisté. 

Ilustrační foto.

Pro kontrabas přijel z Polska, vracel se bez něj

Na cestu do Prostějova nebude v dobrém vzpomínat jednapadesátiletý občan Polské republiky. Na českém aukčním portálu si vyhlédl a za osm tisíc korun zakoupil kontrabas. Jenže z Prostějova, kde si měl hudební nástroj vyzvednout, se vracel s prázdnou.

Masopust v Josefově.

Do pevnostního města Josefov dorazil masopust

Jaroměř-Josefov /FOTO/ - Postava masopusta neboli „strakatého“ s početným průvodem mnoha rozmanitých masek obcházeli v sobotu pevnostní město Josefov na Náchodsku. Bujaré veselí provázely hudba, zpěv i tanec v ulicích, rozdávaly se koláčky.

Folkový písničkář Jan Burian.

Na koncertě v inkubátoru si zahrají i muzikanti 'z ulice'

Kolín - Koncert folkového písničkáře Jana Buriana a několika místních kapel se uskuteční ve středu 24. ledna od 19 hodin v Podnikatelském inkubátoru CEROP v kolínském zámku. Vítáni jsou nejen diváci, ale i další muzikanti s vlastními hudebními nástroji.

Ilustrační foto

Stovka hudebníků chce studovat na konzervatoři

Pardubice - Téměř stovka talentovaných hudebníků zkusila své štěstí a absolvovala talentové zkoušky na Konzervatoři Pardubice. Zájemci o studium museli projít třemi částmi, čekal je písemný test z hudební teorie, zkouška z všeobecné hudebnosti a talentová zkouška.

Divadlo pod lampou

Muzikanti, hlaste se do Múzy

Plzeň – Už jen do pátku 12. ledna je možné přihlásit se do 26. ročníku hudební soutěže Múza, kterou pořádá plzeňské Divadlo pod lampou.

Ilustrační foto

Zájemci se naučí plést z proutků

Týniště nad Orlicí - Jak plést z přírodních proutků, se v úterý zájemci dozví v Domě dětí a mládeže v Týništi nad Orlicí. Z přírodních proutků pedigu je možné si uplést ošatky, košíky, zvonečky, tácy a podle pořadatelů dokonce i létající balón.

Fešáci

„Jedeme dál!“ Legendární Fešáci rozhodně nekončí

Ústecký kraj - Poslední koncert? Na ten si ještě počkejte. Kapela Fešáci vyvrací spekulace o svém konci, které se objevily v souvislosti s nedávným ústeckým koncertem k 50. výročí této legendární country skupiny, v níž zářil i Michal Tučný.

Koncert Pěveckého sboru Gymnázia Benešov a jeho hostů v aule školy.

Koncert pěveckého sboru gymnázia a jeho hostů se povedl

Benešov /FOTOGALERIE/ - Nevšední, multižánrový, talentuplný, tak by se dal popsat Vánoční koncert pěveckého sboru Gymnázia Benešov a jeho hostů. Slovo hosté je poněkud zavádějící, protože šlo o studenty benešovského gymnázia, kteří zpívají či hrají na hudební nástroj a rozhodli se návštěvníkům koncertu zpříjemnit předvánoční čas.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto.

Výtěžek tříkrálové sbírky podpoří terénní péči o staré lidi

Beroun – V ulicích Berouna budete potkávat až do 14. ledna skupinky králů v kostýmech i bez, děti i dospělé. V berounském regionu začala sbírka v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Počaplech, po novoroční mši v neděli 1. ledna. „Děkujeme všem, kteří nám na ulicích půjdou naproti či otevřou své dveře, zazpívají si s námi a podělí o radost,“ uvedla Jitka Papežová, koordinátorka Tříkrálové sbírky berounské charity.

Singtet uzavřel adventní program na Poběžovicku.

Vokální skupina zapěla v kostele

Poběžovice – Pět desítek hudbymilovných občanů se sešlo v pátek 22. prosince v poběžovickém kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Marína Pavlátová

Marínka může dál hrát na piano, a to díky kabelkám

Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.

Vánoční setkání dětí a obyvatel domova důchodců.

OBRAZEM: Děti vánočně muzicírovaly se seniory

Kolín – Milé setkání krátce před Štědrým dnem se uskutečnilo v městském domově důchodců. Za obyvateli přišly děti z kolínské Školky v lese. A nepřišly s prázdnou. Přinesly s sebou spoustu upřímných úsměvů, chuť připomenout si spolu se seniory vánoční zvyky i společně zahrát na hudební nástroje, jež byly dárkem pro obyvatele domova. Společné muzicírování dětí a seniorů není v domově důchodců prvním, tentokrát se ale neslo ve slavnostním svátečním duchu.

Nové varhany v sále Filharmonie Hradec Králové.

Filharmonie si rozbalila vánoční dárek – nové varhany

Hradec Králové - Dlouhých dvanáct let čekala hradecká filharmonie na chvíli, kdy se jejím sálem rozezní tóny varhan. Nakonec se tak stalo ve středu. Prvním, kdo usedl za klaviaturu, byl diecézní organolog Václav Uhlíř, který zahrál variace na české vánoční koledy.

Vojtěch Pumpr z Třeboně

Jeho nový akordeon mu vyrobili v Itálii

Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.

Mlynář ze Šlovic u Berounky Petr Čech s rodinou.

Mlynář Petr Čech: Pod stromeček si přeji hlavně zdraví!

Šlovice /ROZHOVOR/ - Mlynář Petr Čech ze Šlovic má stále spoustu práce okolo elektroskanzenu. Je rád, když se může podělit o informace z historie elektrotechniky s dalšími generacemi. Advent ale stráví v poklidu se svojí rodinou. Ze všeho nejvíce ho těší, že bude moct mlýn jednou předat další generaci Čechů.

Kosmonoskou Loretou se v sobotu odpoledne linuly vánoční tóny středověké hudební skupiny Řemdih.

FOTO, VIDEO: Loreta se zahalila do vánočního hávu

Kosmonosy - Kosmonoskou Loretou se v sobotu odpoledne linuly vánoční tóny středověké hudební skupiny Řemdih, to vše za pomoci dobových hudebních nástrojů a dobových kostýmů. Desítky návštěvníků si tak mohly nejen vychutnat poklidnou vánoční atmosféru, prohlédnout si kapli svatého Martina nacházející se uprostřed lorety, ale třeba se i zahřát svařákem nebo horkým čajem, případně k tomu i zakousnout cukroví. O vše se i tentokráte postarala Osvětová beseda Kosmonosy. K vidění zde byl i dřevěný betlém.

Ilustrační foto.

Malí myslivci z Kněžic chodí přikrmovat zvěř. Kroužek děti nadchl

Kněžice – Kněžické děti se mohou pochlubit netradičním koníčkem. Zatímco většina dětí se v zájmových kroužcích věnují fotbalu, tancování nebo hraní na hudební nástroje, tady se děti učí poznávat stopy lesní zvěře, učí se o myslivosti a tradicích a v zimě chodí do lesa přikrmovat zvěř.

Do akce Česko Zpívá koledy se v Polničce zapojily stovky lidí.

V Polničce koledy zazněly již potřetí

Polnička – Letos již potřetí se do akce Česko zpívá koledy zapojili v Polničce na Žďársku. Zazpívat si sedm vybraných vánočních písní přišlo ve středu večer na prostranství před tamní školou zhruba dvě stě až tři sta lidí.