Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

Amati.

Město Kraslice slaví výročí 650 let Koncertem pro Amati

Kraslice jsou známé výrobou hudebních nástrojů a právem označovány jako město hudby. A právě hudbou oslaví západočeské město výročí 650 let od založení. Koncert vážné hudby, připomínající historii města i známého výrobce hudebních nástrojů firmu Amati, proběhne v pátek 4. září od 18 hodin v Domě kultury.

Z činnosti Klubu seniorů J. z Poděbrad, Sokolov.

Naše výšlapy do přírody a za poznáním

Klub seniorů J. z Poděbrad v Sokolově existuje již 9 roků. V naší činnosti se střídají programy zaměřené na různé přednášky, vystoupení dětí z MŠ, ZŠ, ZUŠ, Mateřídoušky a Dětského divadelního souboru Lupínek z Březové, na jednoduché zdravotní cviky, na procvičování paměti a na hry a činnosti pro aktivní seniory. Těmito činnostmi se snažíme utužovat nejen přátelství, ale i zdraví.

AMATÉRŠTÍ houslaři a kytaráři si v Houslařské škole v Chebu vyráběli vlastní nástroje.

Podívejte se: Amatéři si vyrobili vlastní nástroje

Naučit se sestavit vlastní hudební nástroj a odvézt si ho domů. Takovou šanci mělo dvanáct lidí z laické veřejnosti v Houslařské škole, která spadá pod Integrovanou střední školu Cheb a kde se konal další ročník letního kurzu stavby hudebních nástrojů.

Lidé odvedle: Opravář hudebních nástrojů Jan Rada.

Jan Rada: Nástroje opravuje skoro celý život

Pochází z Prahy, vyučil se ale v západních Čechách, v kolébce hudebních nástrojů. Dnes ve své malé dílně ve spodním patře svého domu už několik let opravuje hudební nástroje. Jak sám říká, je to kutil, který pořád musí dělat manuální práci. A i když mu denně projde rukama několik hudebních nástrojů, sám na nic nehraje.

Výroba kytar ve firmě Strunal v Lubech u Chebu.

Výrobce hudebních nástrojů Strunal je v konkursu. Zasáhly ho dopady pandemie

Krajský soud v Plzni vyhověl návrhu společnosti Strunal Schönbach a přeměnil schválený reorganizační plán firmy v konkurz. Výrobce hudebních nástrojů z Lubů na Chebsku zasáhly dopady pandemie koronaviru. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného dnes v insolvenčním rejstříku. Firma s asi 40 zaměstnanci ale podle jednatele Lukáše Mikesky funguje dál a i přes vyhlášení konkurzu je naděje, že se podaří podnik znovu nastartovat, řekl dnes ČTK.

Z činnosti berounské základní umělecké školy.

Umělecká škola pořádá talentové zkoušky

/FOTOGALERIE/ V týdnu od 15. června se konají v Základní umělecké škole (ZUŠ) V. Talicha v Berouně talentové přijímací zkoušky do základního vyučování v hudebním, výtvarném a tanečním oboru.

Hudební nástroje Jiřího Bečváře. Na snímku Panova flétna.

Muzeum získalo unikátní hudební nástroje

Nové muzikantské exponáty má pelhřimovské Muzeum rekordů. Páteční „ruskou“ zimu přivítalo pravou ruskou balalajkou, kterou ze sirek společně s dalšími dvaadvaceti funkčními hudebními nástroji postavil Jiří Bečvář.

Ze života seniorů.

Výzva pro čtenáře: Hlasujte, kdo na Kroměřížsku dostane finanční dar

V listopadu loňského roku se redakce Deníku dohodla se zástupci dm drogerie markt a společně jsme vyhlásili projekt Propojujeme generace. Netušili jsme, s jakou odezvou se naše výzva potká. Do projektu se přihlásilo 176 domovů seniorů a institucí, které pořádají programy, při nichž se potkávají zástupci různých generací. Vy nyní můžete díky hlasování v anketě pod článkem rozhodnout o tom, jaké instituci či domovu seniorů bude na Kroměřížsku finanční dar poskytnut.

Projekt Deníku a dm drogerie: Propojujeme generace.

Výzva pro čtenáře: Hlasujte, kdo na Olomoucku dostane finanční dar

V listopadu loňského roku se redakce Deníku dohodla se zástupci dm drogerie markt a společně jsme vyhlásili projekt Propojujeme generace. Netušili jsme, s jakou odezvou se naše výzva potká. Do projektu se přihlásilo 176 domovů seniorů a institucí, které pořádají programy, při nichž se potkávají zástupci různých generací. Vy nyní můžete díky hlasování v anketě pod článkem rozhodnout o tom, jaké instituci či domovu seniorů bude na Olomoucku finanční dar poskytnut.

Pestrý hudební mix aneb Halenkovice si užily hudební odpoledne

Pestrý hudební mix aneb Halenkovice si užily hudební odpoledne

V neděli dne 10. listopadu 2019 se konalo už sedmé Halenkovické hudební odpoledne. Jako každoročně se toto představení mladých a nadějných zpěváků a muzikantů konalo v kulturním sále obecního úřadu. Účast na tomto hudebním odpoledni byla tradiční, návštěvníci opět zaplnili celý sál.  

Z narozeninového koncert kapely The Metuzalém v hájovně v Bezděkově.

Kapela The Metuzalém oslavila v hájovně deváté výročí vzniku

/FOTOGALERIE/ Své devítileté výročí vzniku oslavila v bezděkovské hájovně kapela The Metuzalém velkolepě mezi svými nejbližšími, přáteli a věrnými fanoušky. Bylo jich více než sto. Na akci se zavzpomínalo na staré časy, zahrály se skladby, které již nejsou aktuální. Za hudebními nástroji a mikrofonem se objevili jak členové rodin hudebníků, tak i muzikanti, kteří dříve v kapele hráli. Staré hity střídaly nové a fanoušci si oslavu opravdu náležitě užili.

Miroslav Pacovský.

Pražští pamětníci vzpomínají. Fanynky jsme měli po celé metropoli

Pan Miroslav Pacovský hraje na několik hudebních nástrojů. Řadu let hrával s kapelou po pražských hospodách. „Nejraději jsem měl své šestistrunné banjo. Naučil jsem se na něj hrát prstýnky převážně sám. Trochu mi pomáhal táta, který hrál na kytaru. Občas jsme hráli i spolu,“ vypráví.

V lesních porostech Kinských roste rezonanční dřevo, které bude použito na výrobu klavírů a pianin.

Prastaré smrky z lesů Kinských poslouží k výrobě klavírů a pianin značky Petrof

Žďár nad Sázavou – Nádherné smrky rostoucí v lesích Žďárska více než sto let potěší člověka i poté, co se do jejich kmenů zakousnou motorové pily. Díky spolupráci majitelů lesů, rodiny Kinských, s výrobci unikátních hudebních nástrojů Petrof bude dřevo lesních velikánů s jedinečnými akustickými vlastnostmi použito na výrobu klavírů a pianin.

DEN STROMŮ. Nedělní akce Na Živé vodě přiblížila děti i dospělé k přírodě.

Biocentrum Živá voda na Modré patřilo stromům a fujarám

/FOTOGALERIE/ Přírodovědná stezka pro děti s ochutnávkou sirupů z různých bylin a plodů ovocných stromů, bylinných likérů nebo ořechovky pro dospělé, procházka po dřevěné stezce nad pratuří obůrkou nebo tunelem pod hladinou expozičního rybníka a pozorování z něj dominující vyzy velké, osmadvacetikilového kapra Jonáše, tolstolobika o hmotnosti kolem 40 kilogramů a mnoha dalších druhů ryb. To byl v pondělí Den stromů v botanické a sladkovodní expozici Živá voda na Modré.

Petici mohli lidé podepisovat i při kraslickém jarmarku

Muzikanti se bojí o sbírku

Muzikanti, politici, obyvateléi vedení kraslické firmy Amati se shodují na tom, že unikátní sbírka hudebních nástrojů by měla zůstat v Kraslicích.

Petici mohli lidé podepisovat i při kraslickém jarmarku

Muzikanti se bojí o sbírku

Muzikanti, politici, obyvateléi vedení kraslické firmy Amati se shodují na tom, že unikátní sbírka hudebních nástrojů by měla zůstat v Kraslicích.

Ilustrační foto

Za peníze z vánoční sbírky v Hradišti chtějí koupit šicí stroj

Na výtěžek z vánoční sbírky v Uherském Hradišti se letos může těšit Nízkoprahové zařízení TULiP, které hodlá peníze využít k pořízení výbavy pro pracovní terapii a muzikoterapii. Výtěžek by mohl posloužit k zakoupení šicího stroje s příslušenstvím, materiálu pro rukodělnou výrobu, hudebních nástrojů jako ukulele, hang drum či soupravu pro karaoke.

Z vernisáže ve Velkém Meziříčí.

Výtvarné umění, tanec a hudba znovu na Náměstí 11/13

Velké Meziříčí - V páteční podvečer se náměstím rozezněly tóny, melodie a zpěv spontánně vzniklé hudební skladby, která reagovala na mimiku a gesta profesionálních tanečníků. Členové skupin 1/2 Dust in the Groove & Orbita, rozehráli své hudební nástroje, rozezpívali se a roztančili na vernisáži Jany Mikyskové, Bořivoje Pejchala a Miroslava Štěpánka.

Petrof výstava

Muzeum klavírů Petrof v Hradci Králové

V Muzeu klavírů továrny Petrof si prohlédnete zhruba dvacet nástrojů včetně nejstarších modelů pian a klavírů. Prohlídku muzea je zároveň možné spojit s exkurzí do výroby těchto hudebních nástrojů. 

Amati Denak Kraslice

Amati neposílá lidem výplaty

Kraslice – Zaměstnanci světově proslulého výrobce hudebních nástrojů Amati Denak čekají na výplaty. Jiní dostali výpověď.

Poslední srpnovou sobotu 2019 se v amfiteátru Na Stráni v Rožnově pod Radhoštěm konal 3. ročník festivalu Hlasy. Zahajující kapelou byl  HLASkontraBAS Oktet.

Unikátní festival Hlasy rozezněl amfiteátr Na Stráni

FOTOGALERIE / „Základní myšlenkou bylo vypíchnout lidský hlas jako nejdokonalejší hudební nástroj. Napříč žánry, bez ohledu na techniku, nebo gender. Máme tu skupiny, které hrají folk, jazz, blues, folklór či zpívají a capella. A hlas je pojítko mezi žánry. Přijde mi to osobité a nosné,“ vysvětluje mi Pavel Trčka, otec festivalu, který nemá obdoby v Čechách, na Slovensku ani u našich dalších sousedů.

Další příběh z cyklu Příběhy z Království hudby mohli zhlédnout návštěvníci kulturního domu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Koncert zachránil pan Kašpárek

Frenštát pod Radhoštěm – Již třetí interaktivní koncert z cyklu Příběhy z Království hudby se konal v neděli 19. května v malém sále frenštátského Domu kultury.  

Ilustrační foto.

TIP Deníku: Historické hudební nástroje

Výstavu historických hudebních nástrojů ze soukromé sbírky pana Jaromíra Růžičky nabízí výstavní prostory Flemmichovy vily. Jaromír Růžička z Prahy již čtyři desetiletí sbírá historické hudební nástroje. 

Velikonoční výstava v Lesonicích.

Velikonoční kraslice mezi hudebními nástroji. Podívejte se

Lesonice – Pozoruhodnou velikonoční výstavu mohli o víkendu obdivovat lidé v Lesonicích. K vidění bylo množství kraslic zdobených všemi možnými technikami, velikonoční dekorace a třeba také velikonoční beránek. Výstava se koná v muzeu lidových kapel, takže mezi výzdobou návštěvníci vidí i různé dechové a jiné hudební nástroje.

V pátek 15. února byly slavnostně zahájeny Dny slovenské kultury.

O kořen zakopl. Teď na něj hraje

České Budějovice – Vskutku mezinárodní kapela přijela zahájit kulturní festival Dny slovenské kultury na páteční vernisáž slovenského fotografa Mira Švolíka. Kromě toho, že hudební skupinu tvoří pět muzikantů z pěti zemí světa, se kapela pyšní ještě jiným unikátem. Tomáš Žižka hraje na unikátní hudební nástroj, a to na ozvučený kořen.

Návštěvníci plesu velehradské školy se v sobotu večer skvěle pobavili.

Jalubský folklorní soubor Střešňa slavil desáté narozeniny

FOTOGALERIE/ Snad nic neutíká rychleji než čas a obzvlášť ten prožitý v bezvadném kolektivu lidí, kteří bez nároku na zisk a slávu oživují staré, někdy téměř zapomenuté tradice, písničky a tance. K nim patří jalubský folklorní soubor Střešňa, který si v sobotu večer připomenul v kulturním stánku obce deset let od svého založení.  

Inflagranti s Pepou Vojtkem

Měšťák rozvlní sexy trio Inflagranti a Pepa Vojtek

Nejznámější české dívčí elektrické smyčcové trio Inflagranti přiváží do Přerova vlastní aranže klasických skladeb, ale i rockových a popových hitů v originálních úpravách pro elektrické smyčce.

Učitelka podivínské základní školy Zuzana Pálková si roky schovávala do šuplíku pohádky tehdy osmiletého žáka George Kellnera o skřítkovi Bambulínovi. Z pohádek i díky jejímu švagrovi vznikla pohádková deska.

Učitelka z Podivína schovávala do šuplíku povídky žáka. Nyní je vydala na CD

Podivín /FOTOGALERIE/ - Nosí jméno podle čepice s bambulí, kterou má na hlavě. Děti ho znají z hudebního cédéčka jako skřítka Bambulína. Zuzana Pálková z Podivína na Břeclavsku dlouho netušila, jaký poklad skrývá v šuplíku. Několik let si v něm zakládala povídky osmiletého George Kellnera. „Chodil v Podivíně do školní družiny, kde jsem pracovala jako vychovatelka,“ ohlíží se.