Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

Ilustrační snímek.

V Havířově se zpívat může, v Karviné ne

Letní náměstí, zmrzlina a v pozadí (ne)známá kytarová či houslová melodie? Podobná představa se v Karviné stala minulostí. Od 1. ledna zde totiž platí vyhláška omezující tzv. busking neboli pouliční vystupování umělců na veřejnosti, které bývá spojeno s dobrovolným příspěvkem kolemjdoucích.

Michal Nesvadba v Prostějove předvedl svou hru Brnkačka.

Michal Nesvadba bavil prostějovské divadlo, bylo narváno

Prostějov – Michal! Michal! Michal! Toto skandování rozezvučelo v sobotu dopoledne Městské divadlo v Prostějově. K prasknutí naplněné hlediště dětmi totiž vítalo svého oblíbence z televizní Kouzelné školky – Michala Nesvadbu.

Pouliční hudebník. Ilustrační foto.

Strážníci v Praze loni řešili 215 přestupků pouličních umělců

Praha - Městská policie zaznamenala loni 215 přestupků pouličních umělců. Tzv. buskeři strážníkům na místě zaplatili 115 blokových pokut za celkem 25.050 korun. Ve středu to řekl ředitel městské policie Eduard Šuster. Letos v lednu strážníci řešili 16 přestupků. Busking povoluje městská vyhláška, její současné znění platí od loňského března. Poprvé bylo pouliční umění povoleno před více než dvěma lety.

Ztráty a nálezy. Ilustrační foto.

Lidé loni v pražské MHD ztratili 5601 věcí, i kočárek s dítětem

Praha - Cestující v pražské MHD zapomněli v loňském roce o téměř tisícovku více předmětů než v roce 2015, včetně dětského kočárku i s dítětem nebo kočky v přepravce. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) evidoval vloni celkem 5601 ztracených věcí, z nichž 2170 vrátil majitelům. Mezi zapomenutými věcmi byla i zubní protéza v krabičce či balík sena. V úterý to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. DPP provozuje v Praze metro, tramvaje, autobusy a lanovou dráhu.

Jaroslav Konečný připravuje detaily k animaci písničky Pec nám spadla.

Cena pro školu umění

Mimořádného úspěchu dosáhli žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy v Bruntále. Získali 1. místo v celostátní přehlídce animované tvorby studentů ZUŠ Oskárek 2016 ve Valašském Meziříčí.

Ples obce Konstantinovy Lázně 2017

Plesalo se ve stylu hippies

Konstantinovy Lázně - Výroční patnáctý ples obce v Konstantinových Lázních se v letošním roce nesl v duchu hippies. 

Nezapomenutelné zážitky si odnášeli návštěvníci Živé vody na Modré z romantického večera při svíčkách a z koncertu Radima Zenkla.

Romantický večer při svíčkách a hudbě pod vodní hladinou

Modrá - Lidé, kteří utekli v pátek večer z každodenního shonu a všednosti za romantikou do botanické a sladkovodní expozice Živá voda na Modré, určitě nelitovali. Navíc si z ní odnášeli nezapomenutelné zážitky, které pro ně zaměstnanci biocentra připravili premiérovými večerními prohlídkami při svíčkách a s koncertem pod hladinou expozičního rybníka.

Ilustrační foto.

Reprezentační ples Hradiště zpestří český revival Queenie

Uherské Hradiště – Tóny hudebních nástrojů Slováckého komorního orchestru uvítají v soboty návštěvníky 26. ročníku Reprezentačního plesu města Uherské Hradiště. První tanec ve 20 hodin bude patřit vídeňský valčík Johanna Strausse Na krásném modrém Dunaji, a na parket tak vstoupí první taneční pár – starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha s chotí.

Ilustrační foto

V Třebíčském kotlíku uvaří skvělou hudbu, ale i dobrou zábavu

Třebíč - Vystoupení čtyř kapel, promítání fotografií, výstavka, dobrá zábava, legrace i nějaké to příjemné překvapení. Na to všechno se mohou těšit návštěvníci Třebíčského kotlíku, který se v pátek od 18 hodin uskuteční ve velkém sále Národního domu.

Uherské Hradiště – Rekordní sumu 21 577 korun z vánoční sbírky předal radní Uherského Hradiště František Elfmark ve středu 11. prosince ředitelce Diakonie ČCE – středisko CESTA Uherské Hradiště Zuzaně Hoffmanové. Částka vybíraná v Hradišti už po třinácté

Rekordní výtěžek vánoční sbírky půjde na muzikoterapii a výtvarné pomůcky

Uherské Hradiště – Rekordní sumu 21 577 korun z vánoční sbírky předal radní Uherského Hradiště František Elfmark ve středu 11. prosince ředitelce Diakonie ČCE – středisko CESTA Uherské Hradiště Zuzaně Hoffmanové. Částka vybíraná v Hradišti už po třinácté trumfla svojí výší všechny předchozí ročníky. Rovnoměrně pak bude rozdělena na výtvarné pomůcky, pořádání výletů a muzikoterapii.

Historické nástroje strunné, dechové i bicí z počátku 18. až 20. století vystavuje až do šestého ledna Jihomoravské muzeum ve Znojmě.

OBRAZEM: Muzeum vystavuje historické hudební nástroje

Znojmo – Historické nástroje strunné, dechové i bicí z počátku 18. až 20. století vystavuje až do šestého ledna Jihomoravské muzeum ve Znojmě. „Kromě samotných nástrojů expozici ozvláštní dobové katalogy výrobců, fotografie, pohlednice, listinné reklamní materiály, keramika, sklo, porcelán a jiné sběratelské předměty vážící se k hudbě, hudebníkům a mistrům, z jejichž rukou vystavené nástroje vzešly," informoval pracovník muzea Ivo Žák.

Hanácký statek. Ilustrační foto.

Ze statku se ponese zpěv. Chystá se první ročník soutěže Novoroční stodola

Vyškov – Stačí dát dohromady několik nadšenců do zpěvu a včas se přihlásit. Poté už jen připravit hlasivky, případně naladit hudební nástroje. A nebát se vystoupit nejen před veřejností, ale i vyškovským sbormistrem Alešem Musilem. To je první ročník pěvecké soutěže Novoroční stodola, kterou ve spolupráci s klubem rodičů při Základní umělecké škole Vyškov pořádá zoopark v Hanáckém statku.

Simulátory kraslické firmy Motorsport Simulator

Výrobce z Kraslic: Profíci lezou z našeho simulátoru s promočenou kombinézou

Když se řekne Kraslice na Karlovarsku, mnoho lidí si vybaví světově proslulou fabriku na výrobu hudebních nástrojů pod původním názvem Amati. Zdejší rodák Petr Lisa to chce změnit. Jeho snem je, aby se po vyslovení jména Kraslice většině z nás vybavily také jeho špičkové profesionální simulátory. 

Okruh formule 1 v Abú Zabí

Z Kraslic se díky simulátoru dostali až do nablýskané šou formule 1

Kraslice - Když se řekne Kraslice, mnoho lidí si vybaví světově proslulou fabriku na výrobu hudebních nástrojů pod původním názvem Amati. Zdejší rodák Petr Lisa to chce změnit. Jeho snem je, aby se po vyslovení jména Kraslice většině z nás vybavily také jeho špičkové profesionální simulátory. O tom, že to myslí vážně, svědčí fakt, že do jeho kraslické firmy míří česká i evropská esa mezi jezdci a jeho simulátory znají a objednávají po celém světě. A nejen to. Před Vánocemi jeho firemní tým postoupil zase o nějaký ten level výše. Dostal totiž pozvánku mezi ty nejlepší. Vybrali si ho organizátoři Grand Prix Abú Zabí, závodu prestižní formule 1, která se jede na okruhu Yas Marina ve Spojených arabských emirátech. Jeho firma patří mezi nejrychleji se rozrůstající společnosti tohoto oboru ve střední Evropě. Co vše předcházelo jeho pozvání mezi absolutní špičku či jaké má plány do budoucna, nastínil v rozhovoru pro Deník.

Družební návštěva z Dietzenbachu v MŠ Klicperova Rakovník

Navštívili školku

Rakovník - Ježíšek až z Německa přijel za dětmi z Mateřské školky Klicperova v Rakovníku. Školku totiž navštívily dvě dámy z Dietzenbachu, Yvonne Tech – Klühspies, předsedkyně Spolku pro mezinárodní vztahy, a Anja Schaufer.

Štědrovečerní odpoledne v novoměstském evangelickém kostele patří už tradičně divadelním hrám. Jejich oblibu dokládá i skutečnost, že ve svatostánku v danou dobu doslova není k hnutí.

Svatostánek navštíví rytířstvo nebeské

Nové Město na Moravě - Do evangelického kostela v Novém Městě na Moravě vstoupí na Štědrý den v 15.30 hodin rytířstvo nebeské. Tradiční vánoční divadelní představení bude tentokrát plné andělských bytostí.

Děti ze základní školy v Přemyslovicích a ZUŠ v Plumlově potěšily před vánoci svým vystoupením pacienty na oddělení pro dlouhodobě nemocné v prostějovské nemocnici.

Malí hudebníci zpříjemnili advent pacientům v prostějovské nemocnici

Prostějov – Pacientům Nemocnice Prostějov zpestřili adventní čas malí hudebníci. Přímo na oddělení Léčebny dlouhodobě nemocných dorazila 20.prosince více než desítka talentovaných žáků, kteří v rámci svého vystoupení hráli na hudební nástroje, recitovali básničky a především spolu s pacienty a zdravotníky zpívali vánoční koledy.

VARHANÁŘ PETER NOŽINA rozebírá varhany v Jeníkově.

Pustili se do opravy varhan. Peníze chtějí získat i sbírkou

Teplicko - Varhany v kostele sv. Petra a Pavla v Jeníkov procházejí rekonstrukcí. Varhanář Petr Nožina si je odvezl k sobě do dílny. V několika etapách je bude opravovat. „Na místě zůstala jen skříň. Z ní bude sundán latexový nátěr a bude renovována. Jednotlivé části stroje: píšťaly, stoličky, stojánky, vzduchovody, měch varhan apod. projdou rekonstrukcí. Některé komponenty se pokusím nahradit za méně opotřebované z podobného stroje z Kadaně," řekl již dříve Nožina.

Ilustrační foto.

Popletený Robin Hood. Muž sebral pouličnímu hudebníkovi dvě stě korun

Brno – Bohatým bral a chudým dával? Skutky legendárního anglického lučištníka Robina Hooda se ve čtvrtek neinspiroval čtyřiačtyřicetiletý muž. Místo, aby přispěl na rozhraní brněnského náměstí Svobody a České ulice hrajícímu kytaristovi, raději mu z otevřeného pouzdra na hudební nástroj sebral dvousetkorunovou bankovku.

Lidi všech věkových kategorií doprovodil na náměstí folklorní soubor Škubánek v čele s Evou Pejchalovou. Ta si na pomoc vzala malé zpěváky, kteří po celou dobu akce hráli na různé hudební nástroje.

Škubánek doprovodil lidi, kteří si zazpívali s Deníkem

Světlá nad Sázavou – Mezi sedmdesáti lidmi, kteří si ve středu večer na náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou přišli zazpívat kytičku známých vánočních koled společně s redaktory Havlíčkobrodského deníku, byli i manželé Černí z Habrů.

Koledy v Herálci

Vánoční písně se rozezněly i v Herálci

Herálec – Už potřetí se ke společnému zpívání koled zapojili také lidé v Herálci. „Stalo se to u nás už tradicí. A nechodí jen místní, ale přijíždějí i návštěvníci z okolí," potvrdila hlavní organizátorka Renáta Gregorová.

Galerie V Kapli. Ilustrační foto.

Hudební večer v Galerii v kapli

Jeden z nejmladších nástrojů na světě zazní v pátek 16. prosince na hudebním večeru v Galerii v kapli v Bruntále. V 18 hodin zde vystoupí Jiří Šámal se hrou na hang drum.

Logo Tradice Bílých Karpat.

Značku Tradice Bílých Karpat letos obdrželo pět slováckých výrobců

Slovácko – Certifikát Tradice Bílých Karpat uděluje každoročně odborná komise stejnojmenného spolku společnostem, které poskytují služby či vyrábí jedinečné a kvalitní produkty se vztahem k Bílým Karpatům. Oceněno bylo letos na deset řemeslníků, z nichž celá polovina pochází ze Slovácka. 

Na zkoušku školního sboru dorazil i Tomáš Savka.

VIDEO: Na zkoušku školního sboru dorazil i Tomáš Savka

/ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY/ Lucka, Anetka, Karolínka, ale také Marek, Lukáš či Matěj, kterým je osm nebo devět let, mají jedno společné. Chodí do třetí třídy v Základní škole Bulharská v Ostravě-Porubě a navštěvují tamní pěvecký sbor spolu s dalšími žáky školy, který vede sbormistr a učitel Petr Krňávek.

Vánoční koncert Mateřské školy Sedlec

OBRAZEM: Děti zazpívaly vánoční písně a koledy

Kutná Hora - Tradiční vánoční koncert Mateřské školy Sedlec se uskutečnil v katedrále Nanebevztetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci v pondělí 12. prosince od 15 hodin. Za doprovodu varhan a rytmických nástrojů zazpívaly děti vánoční písně a koledy. Na závěr vystoupení dostala Mateřská škola Sedlec od Římskokatolické farnosti Kutná Hora Sedlec finanční dar, který činil deset tisíc korun. 

David Hakl

„Didgeridoo mi dává sílu přežít,“ říká David Hakl

Františkovy Lázně - Dechový hudební nástroj australských domorodců didgeridoo učaroval před osmnácti lety pětatřicetiletému Davidu Haklovi z Františkových Lázní. Od té doby mu doslova propadl a věnuje se jak hraní na tento nástroj, tak jeho výrobě.

Ve staroměstském kostele svatého Ducha zněly třetí adventní neděli tóny barokních mistrů v podání Slováckého komorního orchestru, Jiřího Pospíchala a jejich hostů.

Barokní šleh přinesl do Starého Města kulturu i advent

Staré Město – Corelliho tóny znějící zleva, po chvíli Bachovy sonáty hrané z pravého rohu a nakonec velkolepé představení barokních skladeb před zaplněnými ochozy. Barokní šleh ve staroměstském kostele svatého Ducha představil Slovácký komorní orchestr, Jiřího Pospíchala a jejich hosty o třetí adventní neděli ve vánoční atmosféře.

Kapela MexWave z Meziříčí na hudební zkoušce.

Mladí muzikanti z MexWave trénují na Česko zpívá koledy

Meziříčí - Již ve středu si po celé zemi společně zazpíváme známé koledy. Tradiční akce Česko zpívá koledy opět zaplní i návsi a náměstí v okrese. V Táboře na náměstí TGM zpěváky hudebně doprovodí mladá kapela z Meziříčí MexWave. Hrát a zpívat se všude začíná v 18 hodin. Na Táborsku se koledy ponesou již z dvaceti míst. Ještě se můžete přidat i u vás.

Zpívání koled v Základní škole Sluneční v Šumperku ve středu 7. prosince.

Ve škole nacvičují koledy, které bude zpívat celé Česko

Šumperk – Živěji než jindy bývá na chodbě Základní školy Sluneční v Šumperku každé pondělí, středu i pátek. Pedagogové s žáky už od začátku prosince pilně nacvičují muzicírování do velkého projektu Česko zpívá koledy. Ten na stovkách míst v celé republice odstartuje 14. prosince přesně v 18. hodin.

Rokytná Fest.

Rokytná Fest se po roční pauze vrací, předprodej začne už nyní

Rokytnice nad Rokytnou - Rokytná Fest se po roční pauze opět vrací. Fotbalisté z Rokytnice nad Rokytnou oznámili, že od 10. prosince startuje předprodej vstupenek na populární festival, který se uskuteční 9. a 10. června 2017 na tradičním místě v areálu koupaliště v Rokytnici nad Rokytnou.

Ilustrační foto.

Z auta ukradl trubku i křídlovku

Prostějov – Jak lze snadno přijít o milované hudební nástroje v hodnotě přes sto tisíc korun? O tom se přesvědčila v pátek večer osádka Citroenu Berlingo odstaveného u čerpací stanice v Prostějově – Žešově.

Děti pomáhají dívce vlastní prací.

Žáci uspořádali Vánoční jarmark na pomoc nemocné Emě z Chomutova

Žáci vlastníma rukama vyrobili věnce, svíčky, ozdoby, ale také mýdla, drobné šperky a moderní pohankové polštářky, aby pomohli jedenáctileté nemocné Emě. Část výtěžku se rozhodli věnovat ve prospěch dívky. Vánoční jarmark se konal na Základní škole Duhová cesta v Chomutově.