Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

Ilustrační foto.

Hudba a tanec trénují mozek

Jestliže milujete tanec, neznamená to jen, že můžete spalovat kalorie. Pohyb za zvuků hudby nepomáhá jen vašemu tělu, aby zůstalo zdravé a pružné, ale i vašemu mozku. Podobně je tomu, když hodiny cvičíte na klavír nebo na kytaru či housle. Kdo tančí, rozvíjí různé části mozku. Hudba ale zůstává určujícím faktorem při obou činnostech, byť pokaždé jiným způsobem.

Žáci soukromé základní školy Na Radosti nemají učitele, ale průvodce, kterým tykají. Známky pro ně neplatí, stejně tak jako klasické školní zvonění. Alternativní škola sídlí v prostorách Střední školy obchodní a služeb.

Děti se od září vzdělávají Na Radosti

Žďár nad Sázavou - Dva a půl měsíce „provozu" má za sebou první soukromá základní škola ve Žďáře nad Sázavou, nazvaná Na Radosti. S devatenácti dětmi ve věku od první do páté třídy jsou ve vyučování přítomni stále dva učitelé. Pro děti to jsou průvodci a navzájem si tykají.

Z cesty do Dolomit.

O putování po Dolomitech

Cestopisnou přednášku o italských horách mohou zájemci navštívit ve středu v Bruntále. Nese název Dolomity – putování za historií, adrenalinem a folklorem.

Ředitel mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro Roman Bělor.

Pražské jaro představilo nový vizuál s fantaskním ptactvem

Praha - Tradicí českého surrealismu, postmodernou a starými atlasy zvířat se inspirovali grafici při tvorbě nového vizuálního stylu festivalu Pražské jaro. Největší festival klasické hudby v Česku svou "tvář" promění příští rok. Na všech propagačních materiálech, programech i venkovních billboardech, 72. ročníku se představí v podobě několika netradičních barevných ptáků s hudebními nástroji. Nové vizuály i program v úterý zveřejnilo vedení festivalu na tiskové konferenci.

Ilustrační foto.

Ulice Kanady a USA přiblíží výstava v Café Dílna

Hradec Králové - „Lidská tvář Ameriky" je název nové fotografické výstavy člena královéhradecké filharmonie a kontrabasisty Daniela Vlčka, kterou prezentuje do Vánoc letošního roku suterén hradecké Café Dílny, jež se nachází poblíž schodiště Bono Publico.

Ilustrační foto.

Sedmikvítek startuje už v sobotu

Kinosál Kulturního domu Kopřivnice bude v sobotu 12. listopadu svědkem dramatických dovedností a hudebního i tanečního nadání účastníků, jež se přihlásí do letošního oblastního kola Sedmikvítku.

V areálu nemocnice vyrostl šachový stolek

V areálu kolínské nemocnice vyrostl šachový stolek

Kolín - Dobrý soused. Tak se jmenovala kampaň, ve které mohli lidé pomocí mobilní aplikace Lepší místo zasílat nápady, co vybudovat ve veřejném prostoru. Jedním z pětice vybraných nápadů bylo vybudovat šachový stolek v areálu kolínské nemocnice.

Violon.

Za krádež stovky let starého nástroje soud potvrdil čtyři roky

Praha /VIDEO/ - Čtyřletý trest za desetimilionovou krádež definitivně platí. Ve středu o tom pravomocně rozhodl odvolací senát Vrchního soudu v Praze, který projednával velmi neobvyklý skutek: odcizení raně novověkého hudebního nástroje v hodnotě, nad kterou se nezasvěcenému protočí panenky. A zasvěcenému srdce zaplesá nad informací, že během „dobrodružství", které stovky let starý nástroj nevyčíslitelné historické ceny prodělal, instrument zvaný violon nepřišel k újmě; když se v lednu vrátil majiteli, dokonce ani nebyl rozladěný.

Cesta za medvědy povede z Diany k chatě U Myslivny.

Krušnohorští medvědi se chystají ke spánku. Těší se na vaše řízky a med

Karlovy Vary - Krušnohorští medvědi se chystají k zimnímu spánku a i tentokrát je potěší, když je do pelechu zažene co nejvíc dětí… Tradiční uspávání medvědů naplánovali organizátoři na sobotu 5. listopadu. Sraz účastníků je v 9.50 hodin u dolní lanovky na Dianu u GH Pupp v Karlových Varech.

KLUB KÁMEN. Tam mohou smysluplně trávit svůj volný čas lidé od 15 do 26 let.

Sociální centrum Kamínek na Kamenné otevřelo své dveře

Chomutov – Sociální centrum nechalo veřejnost nahlédnout pod pokličku. Ukázal i úspěšné příklady své práce. Zajímavé příběhy lidí, kteří se odrazili ode dna či se „pouze" naučili žít běžný život, si mohli poslechnout všichni zájemci, kteří navštívili chomutovské sociální centrum Kamínek. To totiž v minulém týdnu otevřelo své dveře veřejnosti.

Ondřej Ruml

Ondřej Ruml vydal album Nahubu natočené bez použití nástrojů

Praha - Zpěvák Ondřej Ruml vydal album natočené a cappella bez použití nástrojů. Nahrávku s názvem Nahubu pokřtí 30. října v pražském Divadle na Vinohradech, kde vystoupí na mimořádných koncertech s Jihočeskou filharmonií ke 110. výročí narození Jaroslava Ježka.

Klavírní improvizační recitál nabídl Bacha i Chopina, stejně jako současné autory.

OBRAZEM: Poznali se u lázeňského klavíru. Improvizační recitál spojil dva umělce

Vyškov – Oba se před několika měsíci léčili v lázních, sešli se u piana a po hudební stránce si začali velmi dobře rozumět. A řekli si, že budou spolupracovat. Rodák z Olomouce Martin Látal, který ve vyškovském Světě klavírů vystupoval už loni, nabídl Jiřímu Berčíkovi, který je majitelem sbírky historických klavírů, improvizační recitál.

Ilustrační foto

Lidé výrobu léků nechtějí

Stříbro – Novou vlnu nevole občanů i představitelů města vzbudilo především to, že město Stříbro nebylo v celé věci uznáno jako jeden z účastníků řízení. „O tuto pozici jsme se snažili především proto, abychom mohli celý projekt alespoň nějak korigovat. Bohužel Plzeňský kraj nám v tomto ohledu nevyhověl. Trochu jsme doufali, že se ozvou občané,a to se opravdu stalo," řekl Deníku starosta Stříbra Karel Lukeš.

MC Míša pořádá každé úterý v prostorách Krumlíku v Českém Krumlově bohatý program pro rodiče s dětmi.

Míša chystá i odpolední program

Český Krumlov - Děti si můžou vyzkoušet opičí dráhu i nejrůznější hudební nástroje. Písničky a pohybové říkanky jsou pravidelnou součástí setkávání mateřského centra Míša.

Spolana v očích Arniky opět propadla

Neratovice - sestavování žebříčku znečišťovatelů vychází z údajů, které samy podniky nahlašují
do národního Integrovaného registru znečišťování.

Ilustrační foto

Spolek svaté Cecílie zve na první koncert

Velké Opatovice – Po několikaměsíční práci členové Spolku svaté Cecílie z Velkých Opatovic pořádají první koncert. Do kostela svatého Jiří přijede tuto neděli zahrát na varhany Martin Jakubíček.

Arnošt Rychlý v době, kdy mu bylo sedmasedmdesát let.

Nová ulice nese jméno opavské osobnosti

Koncem roku 2012 vznikla v Kateřinkách u Kauflandu nová ulice a podle rozhodnutí zastupitelů dostala jméno známého opavského skladatele, pedagoga, publicisty, divadelního korepetitora a sbormistra Arnošta Rychlého.

Stejně jako zvíře v zoo lze adoptovat píšťalu varhan

Stejně jako zvíře v zoo lze adoptovat píšťalu varhan

Dvůr Králové- Varhany jsou oblíbeným hudebním nástrojem, který skrývá svá tajemství. V kostele sv. Jana Křtitele se rozhodli pozvat zájemce na komentované prohlídky varhan. Uskutečnily se hned tři a vedl je pedagog Akademie múzických umění v Praze a královédvorský varhaník Vít Havlíček.

Zdeněk Chmelka z Břeclavi vystudoval v Číně dvě univerzity.

Příběh ze Země nebeského draka vtiskl Chmelka do knihy. Pokřtí ji v synagoze

Břeclav – Myšlenku měl v hlavě několik let. Materiálu spoustu, zážitků také. Stačilo jen sednout a začít psát. Nejdřív vznikl seriál, který pravidelně vycházel v Novém životě. „Na popud a ohlasy pravidelných čtenářů jsem se pustil zhruba před rokem nakonec i do knihy," vypráví Břeclavan Zdeněk Chmelka. Nyní již hotové dílo představí na křtu v břeclavské synagoze.

Stejně jako zvíře v zoo lze adoptovat píšťalu varhan

Stejně jako zvíře v zoo lze adoptovat píšťalu varhan

Dvůr Králové- Varhany jsou oblíbeným hudebním nástrojem, který skrývá svá tajemství. V kostele sv. Jana Křtitele se rozhodli pozvat zájemce na komentované prohlídky varhan. Uskutečnily se hned tři a vedl je pedagog Akademie múzických umění v Praze a královédvorský varhaník Vít Havlíček.

Dejvické divadlo.

Dejvické divadlo bude v listopadu hostovat v Londýně

Praha -  Dejvické divadlo zahájí začátkem listopadu 20. ročník festivalu Made in Prague, který pořádá České centrum Londýn. Vůbec poprvé se tam tak představí jedna z nejžádanějších českých divadelních scén současnosti.

Blanenští před zimou zamkli studánku.

OBRAZEM: Zamkli studánku a zazpívali jí

Blansko – Na jaře ji odemkli, v pátek zamkli. U blanenské studánky se sešli milovníci přírody, aby ji symbolicky připravili na zimu. Akce byla zaměřená především na děti. Velkým dřevěným klíčem si každé dítě mohlo studánku samo zamknout. Poté i s rodiči studánce zazpívali několik lidových písniček. Někteří se přidali i hrou na různé hudební nástroje. Na výběr byl například bubínek či různá chrastítka. „Odemykání a zamykání studánky jsme letos uspořádali poprvé. Smyslem této akce je seznámit děti s přírodou, ale také jim dát možnost si v přírodě pohrát. Děti milují hraní s vodou a touto cestou jim to chceme dopřát," řekla jedna z organizátorek akce z Lesního klubu Blansko Monika Popelková.

SBÍRKA CENNÝCH nástrojů je uložena v budově dnešní městské střední školy.

Kraslice získaly i nástroj od slavného Saxe

Kraslice – Unikátní sbírka desítek hudebních nástrojů patří definitivně městu Kraslice. Jejich vlastníkem byl doposud Karlovarský kraj coby zřizovatel tehdejší v republice ojedinělé průmyslové školy výroby hudebních nástrojů. Kraj ale rozhodl o bezúplatném převodu cenné sbírky z 19. a 20. století, která dokumentuje vývoj tradiční výroby v Kraslicích.

Bučovický sbor Colori.

Sladit 17 hlasů je občas dřina. Finále ale sbor ovládl

Bučovice – Každý hlas má svou určitou barvu, kterou přispívá do konečného výsledku. Podle toho také vznikl název jednoho z nejúspěšnějších sborů na Vyškovsku. Vymyslely ho děti. Nyní se Colori tvořený žáky a žákyněmi Základní umělecké školy Arthura Nikische v Bučovicích představuje v dalším dílu seriálu Deníku Rovnost Baví nás z pódia.

Tomáš Dufek ukazuje harmonizační lůžko ze dřeva vytvarovaného do kolébky. Po obou vyvýšených stranách je zvenku nataženo 18 strun.

Muž vyrábí i hudební nástroje australských domorodců

Velké Meziříčí - Neobvyklé zvuky se linou z dílny ve vesničce Dolní Radslavice u Velkého Meziříčí. V Česku netradiční hudební nástroje tam v domě u silnice začal před několika lety vyrábět Tomáš Dufek, když mu letitý koníček přerostl v hlavní zaměstnání. Na svém kontě už má na tři tisíce nástrojů, mezi nimiž lze najít didgeridoo australských domorodců, šamanské bubny či brazilské berimbau. „Věnuji se tomu už sedmnáct let, od střední školy," řekl Dufek.

Pozorovat skláře při tvorbě ručně tvarovaných skleněných předmětů budou moci zájemci v sobotu od 6 do 12 hodin ve sklářské huti AGS Karlov skláře Jaroslava Svobody.

Otevřené ateliéry umožní vidět šikovné ruce

Žďársko - V téměř pěti desítkách atelierů, dílen, výstavních síní a galerií se ve žďárském okrese o víkendu otevřou dveře pro veřejnost v rámci vysočinských Dnů otevřených ateliérů. Návštěvníci v řadě z nich budou moci koukat výtvarníkům pod ruce a sledovat jejich práci, případně si od nich nechat vysvětlit postup vzniku toho kterého díla.

Violon.

Kauza kradeného violonu míří k vrchnímu soudu, žalobce se odvolal

Praha - Zloději, který shodou náhod ukradl hudební nástroj v hodnotě deseti milionů korun, hrozí přísnější potrestání. Soud mu sice v červnu uložil čtyřletý trest vězení pod dolní hranicí zákonné sazby, z databáze Infosoud však vyplývá, že si státní zástupce podal proti rozsudku odvolání. Neobvyklou kauzou historického violonu se tak bude zabývat ještě pražský vrchní soud.

1. Petrovické jablkobraní v Petrovicích u Karviné.

První petrovické jablkobraní se vydařilo

Zábava pro děti a setkání sousedů. I to byl smysl 1. Petrovického jablkobraní, které v sobotu proběhlo v zahradě petrovického informačního centra v kavárny Rotigel.

Objekt v ulici Pod Nádražím v Kraslicích sloužil dříve průmyslové škole. Už roky chátrá. Město ho koupí za 230 tisíc od kraje.

Z opuštěných dílen vznikne zázemí pro pečovatelskou službu a byty

Kraslice - Nové zázemí pro terénní pečovatelskou službu a byty určené pro krizové situace vybuduje město Kraslice. Zastupitelé ve čtvrtek odsouhlasili koupi chátrající budovy v ulici Pod Nádražím, která v minulosti sloužila tehdejší průmyslové škole výroby hudebních nástrojů pro praktickou výuku.

Kolínská radnice.

Jak tráví děti volný čas? Vede hudba i keramika

Kolín - Jaké kroužky či hodiny zajistit svému dítěti po škole? To je otázka, kterou určitě řešila spousta rodičů. Co se týká Kolíňáků, je to celkem jasné: nejvíce je přitahují keramické kroužky a další výtvarné směry.

Nýtovací nářadí Böllhoff

Böllhoff – strategický partner v oblasti spojování

Böllhoff CZ jako mezinárodní poskytovatel služeb s vlastní výrobou a vývojem je strategickým partnerem pro veškerou strojírenskou výrobu od automobilového, leteckého a železničního průmyslu přes výrobce zemědělských a stavebních strojů, solární průmysl, zdravotnickou techniku až po výrobu jízdních kol a hudebních nástrojů.

ZPÍVAJÍCÍ STUDENTKU Michaelu Sedláčkovou uvidíme na televizních obrazovkách v talentové soutěži.

Talent mám asi po dědovi, hrál na basu

Svojšín – Ze Svojšína, stejně jako zpěvačka Bára Zemanová, pochází také sedmnáctiletá Michaela Sedláčková. Učí se na kuchařku v Plané, zatím nemá přítele a jejími největšími koníčky jsou zpěv a hra na hudební nástroje.

Ilustrační foto.

Aktivní relaxace? Třeba hrou na bubny v Boskovicích

Boskovice – Při hře na buben není potřeba znát noty, mít hudební znalosti nebo sluch. Společné bubnování však může být výbornou relaxací. Na kurzy bubnování se po dvouleté pauze mohou nyní přihlásit lidé v Boskovicích. „Letos jsme se rozhodli otevřít hned tři kurzy. První je určen pro rodiče s dětmi ve věku tří až pěti let, druhý pro školáky prvního stupně, do třetího se můžou hlásit všichni začátečníci od jedenácti klidně až do sta let," popisuje organizátorka Alžběta Jasanská Melkusová.

Mýtický červ Olgoj chorchoj

Muzeum se změní na poušť

Chrudim – Regionální muzeum v Chrudimi otevírá od pátku zbrusu novou výstavu věnovanou největší asijské poušti a zároveň zemi s nejmenší hustotou osídlení na světě – poušti Gobi.

Čerpání vody ZUŠ Chrudim

Hasiči zachraňovali hudební nástroje

Chrudim – Ačkoliv na celém Chrudimsku panuje sucho a tropická vedra, hasiči v úterý po půl osmé museli čerpat vodu a zachraňovat cenné hudební nástroje z chrudimské základní umělecké školy. 

Ilustrační foto

Do kampaně Dobrý soused přišlo 41 nápadů

Kolín - Kolíňáci poslali jednačtyřicet nápadů, jak zlepšit své okolí. Na své myšlenky mohli pomocí mobilní aplikace Lepší místo získat jak dobrovolníky, tak i 100 tisíc korun. Právě takové prostředky se rozdělí mezi trojici nejlepších nápadů.