Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

Radůza

Radůza vystoupí v jičínském divadle

Jičín - Radůza, vlastním jménem Radka Vranková je česká zpěvačka, šansoniérka, písničkářka, harmonikářka a hudební skladatelka. Tentokrát publiku představí se svou kapelou průřez dosavadní tvorbou.

Flétna se nakonec našla. Ležela na sněhu.

Flétna za 140 tisíc ležela na sněhu

Několik dnů zaměstnával ostravské policisty velký flétnový případ. Zmizení hudebního nástroje za 140 tisíc korun oznámila majitelka 14. ledna.

Tříkrálový koncert souboru Musica di chiesa v Zrcadlovém sále na zámku ve Zruči nad Sázavou.

OBRAZEM: Tříkrálový koncert se konal ve Zruči nad Sázavou

Zruč nad Sázavou - Zrcadlový sál zručského zámku hostil v pátek 11. ledna koncert souboru historických hudebních nástrojů Musica da Chiesa, v překladu církevní hudba. Diváci si mohli vychutnat hru na rozličné historické hudební nástroje, a to dechové, strunné i klávesové.

Nálezy. Ilustrační foto.

Lidé nejčastěji do ztrát a nálezů nosili peněženky

290 věcí loni skončilo ve ztrátách a nálezech v Kroměříži. 129 z nich opět našlo svého majitele. Přičemž se nejčastěji jednalo o peněženky, v minulém roce jich bylo 67, a klíče, kterých bylo 56. Nechyběly však ani mobilní telefony, občanské průkazy nebo jízdní kola.

Zpěvačka a hlasová umělkyně Ridina Ahmed se do Nové Paky vrátí jako lektorka sedmého ročníku Improfestu.

Spolu s Ridinou Ahmed předvedli krásu hlasu

Nová Paka - Od září se učitelé a učitelky hudebních nástrojů novopacké „zušky“ setkávali s lektorkou a hlasovou umělkyní Ridinou Ahmed na dílně, kterou věnovali kolektivní hlasové improvizaci.

Z tříkrálového koledování v Hubílese.

„Jsme rádi, že můžeme pomoci“

Hubíles - Už od roku 2013 vyráží Anna Hrčková spolu s Gábinou Kaisrlíkovou a ostatními koledníky představujícími tři krále na tradiční lednovou obchůzku Hubílesa, malé vesničky na Hradecku. Jejich koledování doprovází hra na kytaru.

Varhany v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova potřebují zoufale zrekonstruovat

Na záchranu varhan v Jablonci vybrali už milion a čtvrt

Jablonec n. N. – Na účtech nadačního fondu Jablonecké varhany pro restauraci červotočem poničených varhan v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova je před vánočními svátky zhruba 1,25 milionu korun. Generální rekonstrukce unikátních varhan má přitom přijít na něco kolem šesti milionů. Ale už nyní probíhá úvodní oslovení varhanářských firem, které navrhl diecézní organolog Radek Rejšek. Ty v průběhu jara zpracují své návrhy řešení zrestaurování. „Teprve pak bude známa konkrétní finální částka,“ poznamenal Jiří Kreisel z nadačního fondu.

Koncert kapely Elán v Ústí nad Labem.

OBRAZEM: Elán se loučil hitově, vesele i smutně. A naposledy

Ústí nad Labem - Zcela zaplněna byla ústecká Zlatopramen Aréna, náš zimní stadión, kde slavila slovenská pop rocková kapela Elán 50. výročí svého vzniku. Dnes jen tříčlenný Elán v sestavě Jožo Ráž (zpěv, baskytara), Josef Baláž (kytara, zpěv) a Vašo Patejdl (klávesy, zpěv) rozšířil sestavu o smyčce, dívčí sbor, kytary a další hudební nástroje.

Oslavě adventu přihlížely stovky lidí.

V Konárovicích se po dvacáté narodil Ježíšek

Konárovice /FOTOGALERIE/ – Voňavé vánoční trhy, rozsvícený strom a poslední zkouška aparatury. Tak to vypadalo v Konárovicích v sobotu za soumraku před 16. hodinou. Advent si tu připomínají opravdu originálním způsobem. Místní sehrají představení o narození Ježíška v Betlémě. Nechybí kostýmy, malí andílci ani živá zvířata. Mluvené slovo střídají koledy se zpěvem i doprovodem rozličných hudebních nástrojů.

Kapela Kabrňáci hraje už 45 let.

OBRAZEM: Na svůj osud nežehrají, hrají. Jsou to Kabrňáci

Tloskov - I když jsou klienty Centra sociálních služeb Tloskov, naučili se to, co řada lidí žijících mimo ústav, nikdy nezvládne. Hrát na hudební nástroje. Toho, že by se z některých chovanců mohli stát muzikanti, si poprvé všiml bývalý dlouholetý ředitel centra Antonín Dušek.

Skupina Tata Bojs v pražském DOXu.

Velkolepá výstava láká na interaktivní průlet třicetiletou historií Tata Bojs

/VIDEO/ Letošní oslavy třicetin, které odstartovala už v červnu na festivalu Metronome, pojala kapela Tata Bojs vskutku velkolepě. Jejich součástí je teď výstava v pražském DOXu, která je jedinečnou audio-vizuální procházkou historií jedné hudební party, jejíž základy položili dva spolužáci ze základní školy na Hanspaulce - Milan Cais a Marek Huňát zvaný Mardoša.

Předvánoční sousedské posezení v Oslově.

Předvánoční sousedské posezení v Oslově

Oslov - V sobotu 8. prosince večer se v místním hostinci U Hrachů konala tradiční akce v období adventu - Předvánoční sousedské posezení. Obecní úřad v Oslově připravil skromnější, ale o to působivější kulturní program.

Ilustrační foto

Hrajeme spolu za Pardubice proti Nymburku

Pardubice - Unikátní projekt. Světlo světa spatřil prakticky na den přesně před čtyřmi roky a stále na něj nikdo nedokázal navázat. Hrajeme spolu na hudební nástroje a basketbal na jedné akci je privilegium Pardubic.

Radnice v Hodoníně. Ilustrační foto.

Bývalá umělecká škola v Dobrovolského změní majitele

Hodonín – Žáci ze všech oborů základní umělecké školy v Hodoníně se už dva roky vzdělávají jen na Horních Valech. Dříve se však učili divadlu, tanci či hře na hudební nástroje v centru města v několika budovách. Město je postupně prodává.

V Blatné zazní adventní hudba období středověku a baroka z Čech, Itálie, Španělska, Rakouska a Německa.

V Blatné zazní adventní hudba středověku a baroka

Blatná - SoliDeo je název unikátního instrumentálně-vokálního souboru, který se věnuje hudbě období 12. až první poloviny 18. století. Pro dobu adventu si soubor připravil speciální předvánoční program, v rámci kterého zazní adventní hudba období středověku a baroka z Čech, Itálie, Španělska, Rakouska a Německa.

Příčná flétna. Ilustrační foto.

Vrátí se dívce ztracená flétna?

Lysá nad Labem – Dvanáctiletá školačka zapomněla minulou středu odpoledne na lavičce svoji flétnu. Během více než dvou hodin, po nichž se k místu majitelka flétny vrátila, hudební nástroj zmizel. Rodina i policisté prosí nálezce o vrácení.

Varhany v kostele sv. Prokopa v Sázavě projdou do roku 2020 renovací. Přijde na sedm milionů korun.

Sázavská farnost sv. Prokopa obnovuje svůj majetek v areálu kláštera

Sázava /FOTOGALERIE/ - Kompletní rekonstrukci své části majetku umístěné v areálu sázavského kláštera, spustila Římskokatolická farnost sv. Prokopa Sázava - Černé Budy za pomoci dotací Integrovaného regionálního operačního programu. Ten je jedním z operačních programů České republiky realizovaných v období 2014 - 2020.

Spice Girls

Devadesátky jsou zpět. Které popové skupiny hlásí comeback?

Devadesátá léta patřila popovým skupinám, které často uměle vytvořili producenti podle promyšleného marketingového plánu. Tato tělesa nehrála na žádné hudební nástroje, pouze zpívala do reprodukovaného podkladu. Tanec a pohybové kreace byly často hned po zpěvu to nejdůležitější, co svým skupiny fanouškům nabízely, proto u nich byly hodně důležité i videoklipy.  

Muzikant Jeroen Smit se svou ženou Andreou.

Folk známé kapely brzy zazní v novém saloonu hotelu Kilián

Ve folkovém duchu se ponese muzika známé holandské kapely Folkyah nad řekou Vltavou. Muzikant Jeroen Smit se svou ženou Andreou postupně naplňují, co si předsevzali. Hotel Kilián v Loučovicích, který provozují, mění v pravdě muzikální hotel.

Ředitel ZUŠ Slovácko David Hrubý.

ZUŠ Slovácko otevírá dveře veřejnosti

Chtěli byste, aby vaše dítě navštěvovalo uměleckou školu? Aby se naučilo hrát na hudební nástroj, malovat nebo tančit? Zajímá vás, jak to vypadá na ZUŠce? Tak neváhejte a přijďte se k nám podívat! V pátek 11. května od 14.30 do 17.00 otevírá ZUŠ Slovácko v Uherském Hradišti dveře veřejnosti.

Ilustrační foto

Rokycanský slavíček oslovil 33 umělců

Rokycany – Třiatřicet malých zpěváčků ze čtyř mateřských škol se včera sešlo v mateřince U Saské brány. Sdružila je soutěž Rokycanský slavíček.

akce na Hoře Říp

Slavnost ke 100. výročí založení ČR

Známý český filosof a biotronik pan Tomáš Pfeiffer, kterého si čtenáři mohou pamatovat z koncertů Společná věc, kde hraje na prastarý alikvótní hudební nástroj Vodnářský zvon. V poslední době jsou to výstavy unikátních obrazů fraktální geometrie a nyní připravuje ojedinělou slavnost, kterou bychom Vám rádi přiblížili v krátkém rozhovoru.

Ilustrační foto.

Kdo obral seniora o nástroje za statisíce korun?

Libčice nad Vltavou – Podvod se škodou šplhající se přes 800 tisíc korun vyšetřují policisté ze služebny v Libčicích nad Vltavou na Praze-západ. Hledají zatím neznámého muže, který připravil o vyrobené hudební nástroje seniora z Horoměřic.