Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

DO HOUSLAŘSKÉ ŠKOLY při Integrované střední škole v Chebu zavítal přední český virtuos Jaroslav Svěcený. Konal se zde 10. ročník mezinárodních tónových přehrávek.

FOTO: Kvalitu houslí odhalí tónové přehrávky

Cheb – Houslařská škola v Chebu slavila. Přijel do ní přední český houslový virtuos Jaroslav Svěcený. Ten se již poněkolikáté zúčastnil jedinečné akce – mezinárodních tónových přehrávek. Letos se zde konal již jubilejní 10. ročník.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Paličkování je stále moderní

Lysá nad Labem – Příznivci řemeslných a uměleckých technik našich babiček mají příležitost seznámit se do hloubky s technikou výroby paličkované krajky. Ve středu 28. června se uskuteční v prostorách městské knihovny seminář, který provede všemi zákoutími paličkování a ukáže krásu paličkované krajky.

Robert Pelikán

Vězeňští pracovníci získali ocenění i za záchranu životů

Praha - Pracovníci Vězeňské služby a Probační a mediační služby v pondělí převzali ocenění za svou činnost nebo za zvláštní zásluhy. Cenu ministra spravedlnosti získali například pedagog volného času Zdeněk Hetflejš a strážný Pavel Staněk, pod jejichž vedením vyrábějí vězni v Odolově hudební nástroje. Oceněna byla i probační asistentka za záchranu svého klienta před sebevraždou nebo vězeňský operátor, který předešel tragédii při požáru domu.

Koncert, který připravila volarská ZUŠka, přispěl beneficí na opravu kostela sv. Kateřiny.

Saxofony ve volarském kostele zahrály pro jeho opravu

Volary - V pátek 23. června vpodvečer se v kostele svaté Kateřiny Alexandrijské ve Volarech uskutečnil saxofonový koncert. Římskokatolická farnost Volary, ve spolupráci se ZUŠ Volary připravily benefiční koncert, jehož výtěžek půjde na opravu kostela.

Dudy jsou předmětem vášnivého obdivu i vědeckých výzkumů. Jejich hudební a taneční tradici evropských regionů přiblíží pořad na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici na Hodonínsku Z krajin za obzorem.

Pět tisíc let starý hudební nástroj. Dudáka od foukání osvobodil čerpací měch

Strážnice - Po staletí byly nástrojem králů, žebráků i šašků. V moderní době jsou předmětem vášnivého obdivu i vědeckých výzkumů. Dudy provázejí běžné i sváteční okamžiky lidí možná až pět tisíc let. Dudáckou hudební a taneční tradici evropských regionů přiblíží pořad na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici na Hodonínsku Z krajin za obzorem.

Autista David Svoboda.

Sochařina je hra mezi mnou a kamenem

Plzeň - David Svoboda toho moc nenamluví. Když už ale hovoří, vyjadřuje se přímo k věci. Sedmnáctiletý student plzeňské střední průmyslové školy Zámeček trpí těžkou formou autismu.

Klavír rozeznívá českobudějovickém Náměstí Přemysla Otakara II. od r. 2005. Na snímku Martin Beránek.

Lidé hrají pro radost i pro peníze

České Budějovice - Mladý muž v růžové polokošili hraje na piano na českobudějovickém Náměstí Přemysla Otakara II. krásně a každý den.

Piano na ulici se stalo atrakcí v mnoha severočeských městech, jako například v Litoměřicích.

Zahrajte si na piano na ulici. Možnost bude ve Varnsdorfu

Varnsdorf – Dalším severočeským městem, kde si lidé budou moci zahrát na piano přímo na ulici, by měl být Varnsdorf. Ten se rozhodl zapojit do projektu Piana na ulici, do nějž se už připojilo více než padesát míst v republice.

Ilustrační foto

Zmizely hudební nástroje i kola

Choceň - Hned dva sklepy v panelových domech v Chocni se staly terčem lupiče. Zmizely věci za tisíce korun a policie nevylučuje, že oba případy má na svědomí jeden pachatel.

Absolventi umělecké školy vystoupili veřejně.

OBRAZEM: Absolventi umělecké školy vystoupili veřejně

Beroun /FOTOGALERIE/ – V Základní umělecké škole Václava Talicha v Berouně se ve středu uskuteční už čtvrtý veřejný absolventský koncert v letošním roce. Absolutorium této školy je neodmyslitelnou součástí nezbytných doporučujících faktorů pro přijetí na velké množství dalších škol s humanitním zaměřením.

O budoucí muzikanty teď nebude v Sadově nouze. Páťáci si zkusili také výrobu nástrojů.

Kapela Liwid připravila hudební workshop. Děti se učily hrát na nástroje

Sadov - Ve školní družině při ZŠ Sadov ve spolupráci s obcí proběhla ve druhé polovině května velmi zdařilá akce nejen pro žáky školy, ale i pro děti a rodiče z okolí. Pod názvem „LIWID CAMP" se na školním hřišti konaly workshopy s hudební tematikou pod vedením této karlovarské rockové formace.

Odina Kvasničkova při Pecka koncertě.

Muzicírovala celá rodina

Stříbro – Mezinárodní den dětí může mít mnoho podob. Učitelé a žáci Základní umělecké školy ve Stříbře se rozhodli, že nejlepší bude si celé odpoledne hrát.

XXII. ročník Koseckých písní v zámeckém parku v Buchlovicích.

Zámeckým areálem v Buchlovicích zněly kosy i písničky sekáčů

Víc než pět stovek platících lidí, tři sta krojovaných z dvaceti pěti pěveckých ansámblů nejen ze Slovácka, ale neplatících, šest stovek slepičích vajec, deset kilo cibule, stejné množství slaniny, šedesát litrů zákysu, 27 sekáčů a pět sekáček z různých koutů České a Slovenské republiky s dobře nakutými kosami.

S Vítkem Zemanem se lidé mohou setkávat třeba při srpnovém festivalu pouličního umění Do klobouku v Jindřichově Hradci.

Vítek Zeman: Moje první kytara byla rozladěná. Měla jen čtyři struny

Jindřichův Hradec/ROZHOVOR/ -  V jeden okamžik se s ním potkáte v ulicích města, kde hraje na kytaru, o chvíli později už jeho hlas posloucháte na vlnách rádia. Do toho si stihne střihnout moderování nějaké společenské akce nebo ve volné půlhodince složí písničku. Takový je věčně usměvavý Vítek Zeman.

Ilustrační foto

KRÁTCE: Vlak přiveze pohádky

Mělnicko – Kimenatograf navštíví v příštích dnech Mělnicko. Poslední tři dny v květnu se zdrží v Kralupech a Mělníku.

Ilustrační foto.

Kam se poděla sláva krnovské továrny Rieger-Kloss?

/HISTORIE/ Brána krnovského podniku Rieger Kloss sice stále udivuje kovářským mistrovstvím, ale už jsou za ní jen opuštěné objekty s nápisy „k pronájmu nebo na prodej". Kam se poděla slavná varhanářská tradice?

Při Mini ZUŠ Open se v Horním Slavkově představí i úspěšný ZUŠ Band.

Pustí se do Velkého prádla a projdou Stezku umění

Loket, H. Slavkov – Velké prádlo vás čeká v Lokti, na Stezku umění se vydáte ve Slavkově. Celostátní happeningové akci ZUŠ open, kterou v Karlovarském kraji organizuje právě ZUŠ Horní Slavkov, Loket, bude v těchto městech předcházet Mini ZUŠ open.

Letající rabín v akci

Plumlov zažije vystoupení Létajícího rabína

V sobotu se na Plumlovském zámku bude konat koncert známé skupiny Létající rabín. Kapelu, která připomene slavnou židovskou minulost Prostějovska, si můžete užít v Kamenném sále od sedmé hodiny večerní.

Besídka pro maminky k svátku se nesla v duchu Cesty kolem světa.

FOTOGALERIE: Mateřídouška procestovala celý svět. Na besídce pro maminky

Chodov – Klienti Mateřídoušky procestovali všechny světadíly světa. Za hodinu, a protože se jim cesta moc líbila, zopakovali si ji hned třikrát. Tolikrát totiž vystoupili ve stacionáři s připraveným programem ke Dni matek. Poslední vystoupení bylo určeno právě maminkám a rodinným příslušníkům.

ZUŠ Jihlava

Na koncertním pódiu se sešlo několik generací

Jihlava - Ve středu večer se v koncertním sále Základní umělecké školy (ZUŠ) v Jihlavě uskutečnil Koncert rodin. Na jevišti se tak potkali nejen sourozenci, kteří hrají na různé hudební nástroje, ale třeba i maminka a tatínek se svými dětmi. Někdo hrál, druhý k tomu zpíval.

Restaurovaný orchestrion z roku 1908 je novou atrakcí Hospody ze Zděchova ve Valašské dědině rožnovského skanzenu.

Opravený orchestrion hraje šlágry od Karla Hašlera

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm si pro letošní sezonu připravilo novou atrakci. V hospodě ze Zděchova ve Valašské dědině je od začátku května k vidění nově restaurovaný více než sto let starý orchestrion Klepetář. Jeho oprava vyšla na 125 tisíc korun.

 Přestože pochází z Islandu, zpívá Sóley výhradně v angličtině. K většině jejích textů ji inspirovala poezie.

Islandská zpěvačka Sóley vystoupí v Brně. Poprvé

Brno /VIDEO/ – Zasněné texty s odkazy k surrealismu, meditativní hra na piano a jemný zpěv. Osobitý hudební styl islandské interpretky Sóley si získal fanoušky po celém světě, na youtube.com její skladby zhlédly desítky milionů lidí. Na začátku května Sóley vydala nové album, které na svém evropském turné představí také v Brně.

Příjezd na centrální parkoviště u Konopiště bude od pondělí 27. června do 27. července možný jen od Benešova nebo kolem drůbežárny Mydlářka.

Konopiště je nejen vidět, ale bylo znovu také slyšet

Konopiště – Nejen třísté výročí narození Marie Terezie, ale také její korunovaci z 12. května 1743 na českou královnu si připomněli včera na státním zámku Konopiště. A protože vzpomínku na korunovaci měla v předvečer 274. výročí korunovace doprovodit slavnostní mše, bylo k potřeba i zvonění.

Ondřej Ruml

One man show v České Třebové

Česká Třebová - Zpěvák Ondřej Ruml uvede ve čtvrtek od 19 hodin v Malé scéně svoji One man show. Vystoupí s tzv. krabičkou, při němž využívá efekt zvaný looper (smyčkovač). S pomocí něj vytváří sám celé písně pouze svým hlasem.

Michal Nesvadba

Michal z Kouzelné školky míří do Hranic

Vystoupení Michala Nesvadby s programem Michalova brnkačka připravila pro děti z Hranic a okolí na pátek 19. května v 17 hodin v Sokolovně v Hranicích Umělecká agentura Pragokoncert.

Vloupání do vozu. Ilustrační foto.

Zloděj ukradl z auta hudební nástroje

Hudební nástroje za téměř 140 tisíc korun ukradl neznámý zloděj, který se během prodlouženého víkendu vloupal do vozidla značky Mercedes zaparkovaného v Moravské Ostravě.