Kreativ

ŠTÍTEK: hudební nástroj

Ilustrační foto.

Kapela Akuma rozehraje Kopřivnici

Prostranství před kulturním domem v Kopřivnici oživí Promenádní koncert Akuma, který zahraje výhradně písničky, které byly největšími hity v 60. až 70. letech.

Oblíbeným místem pro uzavírání sňatků je na Vyškovsku i slavkovský zámek.

Svatby v létě: ve Slavkově se bere až osm párů v jednom dni

Vyškovsko – Přes deset dudáků, kteří hráli svatební pochod. Taková podívaná se minulý týden naskytla lidem ve Slavkově u Brna. Manželství se tam rozhodl uzavřít pár hrající na tento u nás nepříliš typický hudební nástroj. „Všichni byli oblečení v tradičních krojích a nevěsta k obřadu dorazila v kočáru taženým koňmi," popsala mluvčí slavkovského zámku Veronika Slámová. Netypických svateb se ve městě stejně jako ve zbytku Vyškovska ale příliš neodehrává. Stále nicméně platí, že přes léto lidé vstupují do manželství nejčastěji.

Violon.

Krádež nástroje za miliony vynesla jen čtyři roky

Praha - Čtyři roky vězení ve čtvrtek vyměřil – prozatím nepravomocně – Městský soud v Praze 46letému recidivistovi Danielu Maršálovi, který v kriminále může sklízet obdiv jako hodně slavný týpek. Známý nikoli svou dosavadní kariérou na šikmé ploše (více než dvě desítky záznamů v jeho trestním rejstříku většinou představují krádeže a maření výkonu úředního rozhodnutí), ale kořistí, za jejíž krádež byl právě odsouzen.

Láďa Křížek.

Čtyřdenní Try & Play odstartuje zpěvák Láďa Křížek

Kraslice – Try & Play. To je název již tradiční akce v Kraslicích, která se dá volně přeložit jako Vyzkoušej si a hrej. Do jaké míry se naplní tento název již devátého ročníku zábavné, poučné a hudební akce, pořádané v Městských sadech v Kraslicích, se může každý osobně přesvědčit ve dnech 30. června až 3. července. Vstup je zdarma.

Barokní opera Endymio v Olomouci

Olomoucké barokní slavnosti zvou na novinky, ukáží i Handkeho orloj

Olomouc – Dvakrát více muziky slibuje čtvrtý ročník Olomouckých barokních slavností. Olomoučané se mohou za hudební divadlem vydat do bývalého jezuitského konviktu na Univerzitní ulici v Olomouci. Slavnosti startují 29. června a potrvají do 22. července, denně od 18.30.

Skupina Korea Wtimes.

Čermná bude žít folklorem

Orlickoústecko – Nejen Dolní Čermná, ale i Ústí nad Orlicí, Žamberk a Lanškroun vítají v těchto dnech účastníky 28. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu Čermenské slavnosti.

En.dru (vlastním jménem Ondřej Havlík).

„Hudba je jenom jedna. Dobrá“

Litomyšl – Smetanova Litomyšl není jenom o klasické hudbě. Přesvědčit se 
o tom mohli diváci, kteří dorazili na představení #ujizdimNaSmetance.

Pouliční umělec. Ilustrační foto.

Zastupitelé k petici o pouličním umění žádné usnesení nepřijali

Praha - Zastupitelé k petici o pouličním umění čili buskingu ve čtvrtek večer žádné usnesení nepřijali, neměli dost hlasů. Petici za novelizaci vyhlášky platné tři měsíce podepsalo asi 2400 lidí. Vyhláška, která platí od letošního března, omezuje hraní na hlasité hudební nástroje a přidává místa, kde je produkce zakázaná. Kromě toho nově nařizuje, že v liché hodiny je možné hrát jen na levém břehu Vltavy a v sudé na pravém.

Pouliční umělec. Ilustrační foto.

Strážníci od března přistihli 46 buskerů porušujících vyhlášku

Praha - Strážníci od začátku března přistihli 46 pouličních umělců, kteří porušovali novelizovanou vyhlášku. Většinou porušení vyřešili domluvou, třinácti z nich udělili pokutu řádově 160 korun. Přísněji potrestali jen opakované porušení a neuposlechnutí upozornění na páchání přestupku. Ve středu uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Pouliční umění v Praze. Ilustrační foto.

Petici proti nové vyhlášce omezující busking podepsalo 2300 lidí

Praha - Petici proti nové vyhlášce, která v hlavním městě omezuje pouliční umění, podepsalo přes 2300 lidí. Chtějí, aby se jí znovu zabývalo zastupitelstvo. Vyhláška platí od letošního března, omezuje hraní na hlasité hudební nástroje a přidává místa, kde je produkce zakázaná. Kromě toho nově nařizuje, že v liché hodiny je možné hrát jen na levém břehu Vltavy a v sudé na pravém.

Ilustrační foto.

Pivo, hudba... Slavnosti pod břeclavským zámkem bavily do nočních hodin

Břeclav /REPORTÁŽ/ – Někdo si říká 
o jedenáctku. Někdo jiný si připaluje cigaretu a čeká, až se hudebních nástrojů chopí domácí kapela Emplane. 
A někdo další roztahuje deku. O dominanci se na obloze přetahuje slunce s mraky. V pozadí stojí na bílo natřený zámek. Všechno to lze spatřit v sobotu v okresním městě, kde se konají Slavnosti břeclavského piva.

Ludwig van Beethoven

Beethovenův Hradec začne už brzy

/POZVÁNKA/ S červnem přichází mezinárodní interpretační soutěž Beethovenův Hradec se střídajícími se hudebními nástroji. Letošní ročník se bude od 16. do 19. června týkat ve Velké dvoraně Červeného zámku klavíru.

Z představování netradičních nástrojů dětem

Muzikoterapie opět zavítala na Tachovsko

Tachovsko – Halže, Přimda a Tachov. Zde všude se mohli dospělí i děti seznámit s netradičními hudebními nástroji a hlavně s jejich zvuky. Tyto nástroje mají společné to, že jsou vyrobeny z přírodních materiálů a některé pochází ze vzdálených končin jako například didgeridoo jež je původní hudební nástroj Aboriginců, domorodých obyvatel Austrálie.

Ilustrační foto.

Noc kostelů: ve Křtinách otevřou kostnici a projdou si novou cestu světla

Blanensko – Poznat kostely za soumraku i po setmění a trochu jinak než obvykle. To věřícím i nevěřícím po celé republice i v zahraničí umožňuje Noc kostelů. V pátek se k této tradiční akci připojí také deset církevních svatostánků na Blanensku. Od malého kostelíka nad Šebrovem-Kateřinou až po poutní chrámy ve Sloupě a ve Křtinách.

Závěrečný koncert Hudební školy Yamaha v Kutné Hoře 30. května 2016

OBRAZEM: Hudební škola Yamaha uspořádala koncert na Malé scéně

Kutná Hora - Slavnostní odpoledne v pondělí zažilo Rodinné centrum Špalíček, konkrétně děti, které dochází do jeho Hudební školy Yamahy. Malí žáčci uspořádali na Malé scéně Tylova divadla v Kutné Hoře společný koncert a předvedli, co se za uplynulý školní rok v Yamaze naučili.

Akustiku jeskyně Výpustek otestují hosté z České republiky, Slovenska i zahraničí. „Všichni významní hudebníci, kteří na festival zatím přijeli, vždy byli překvapeni krásou jeskyní a malebné přírody Moravského krasu.

Jeskyni Výpustek rozvibrují hudební nástroje didgeridoo

Jižní Morava – Stoprocentní vlhkost, pouhých sedm stupňů Celsia a vřelá atmosféra, v níž lidé napříč generacemi naslouchají specifickým bručivým tónům 
didgeridoo. Festival zaměřený na tento dechový hudební nástroj australských domorodců letos hostí jeskyně Výpustek v Moravském krasu. V sobotu 11. června se tam představí interpreti z České republiky i zahraničí.

Zámecká louka v Buchlovicích ožila v neděli už pojednadvacáté stovkami zpěváků, muzikantů, sekáčů a diváků.

Nejlepším sekáčským učněm byl Mark Zeman z Nového Zélandu

Buchlovice – Jednadvacátý ročník Koseckých písní přivedl o poslední květnové neděli na louku do buchlovického parku víc než dvě stovky krojovaných zpěváků a zpěvaček, muzikantů a muzikantek a folkloristů z České a Slovenské republiky. Navzdory nočnímu dešti dorazili už za kuropění, aby v zámecké zahradě zpěvem společně oslavili svátek ranního rozbřesku.

K prvnímu místu v kategorii mladších zpěváků blahopřála  Marii Měkotové i Markéta Hrdinová, ředitelka soutěže.

Nota D patřila kralupským muzikantům

Kralupy – Už počtrnácté pořádalo Gymnáziem Antonína Dvořáka v Kralupech nad Vltavou hudební soutěž pro malé a mladé muzikanty a zpěváky z mělnického regionu nazvanou Nota D.

Mr. a Miss Šikula se vybírali na hradecké základní škole.

Na Hradci se vybíral největší šikula

Před několika dny v Základní škole Hradec nad Moravicí proběhla soutěž Mr. a Miss Šikula, které se zúčastnilo celkem sedmnáct členů volnočasového kroužku Šikulové, v němž se děti věnují všestrannému kreativnímu tvoření z různých druhů materiálů.

Z činnosti královéhradecké ZUŠ Střezina.

Zájem o hru na housle mezi dětmi stoupá

Hradec Králové - Téměř bez nadsázky můžeme tvrdit, že každý vesnický učitel v dobách minulých uměl hrát na housle. Dnes znalost hry na tento mistrovský nástroj mezi pedagogy upadá, jak dokládá i poznatek z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Zkušenosti ze základních uměleckých škol (ZUŠ) naštěstí hovoří o opaku.

SVĚTOVĚ PROSLULÝ HOUSLISTA Jaroslav Svěcený s vedoucí knihovny Zdenou Hlaváčkovou.

Houslový mág Jaroslav Svěcený našel své kořeny v Proboštově

Teplice Parafrázovanými slovy klasika: „Bylo to takové poetické odpoledne." A dodávám, že téměř neuvěřitelné! Neboť uplynulo sotva pár hodin od okamžiku, kdy světově proslulý houslista Jaroslav Svěcený přistál na Ruzyni po dlouhém letu z Indonésie a už sedl do auta, aby se znovu vydal na cestu, tentokrát do krajiny idylického mládí svého dědečka, malé obce na severozápadě Čech, do Proboštova.

Školní akademie 7. ZŠ Kolín

"Sedmička" měla svoji akademii

Kolín – Kolínské divadlo hostilo již čtvrtou akademii 7. základní školy v Kolíně. Příprava byla časově náročná a trvala několik měsíců. Žáci všech ročníků nacvičovali hlavně ve svém volném čase.

Ilustrační foto.

Piano rozezvučí areál Thomayerovy nemocnice

Praha - Odhalení prvního nemocničního piana v areálu Thomayerovy nemocnice se uskuteční ve středu 18. května od 9.30 hodin před pavilonem C . Akce se zúčastní známý hudebník Štěpán Rak, který program obohatí o kytarové tóny. Dalším zúčastněným bude iniciátor projektu Piána na ulici, kavárník Ondřej Kobza.

Město v roce 1873.

Kolik stál Manhattan? Indiáni jej prodali za 24 dolarů

New York – Lepší „kauf" byste v dějinách jen těžko pohledali. Psal se rok 1625 a do severní Ameriky dorazila skupina Holanďanů, aby tam založila kolonii. Osadu pojmenovala Nový Amsterdam a vedlo se jí náramně, už první rok se podařilo zaplatit investici dodávkou kožešin.