Kreativ

ŠTÍTEK: Petr Rys

Ilustrační foto.

Lidé upozornili na problémy města

Bruntál – Co sužuje obyvatele města Bruntálu? Se svými problémy se na bruntálské městské zastupitele při jejich veřejném zasedání v úterý 11. února obrátili čtyři místní občané.

Mezi oblíbené praktiky šmejdů patří podomní prodej.

V Bruntále chystají zákaz podomního prodeje

Bruntál – Osmdesát šest let má maminka Milady Navrátilové z Bruntálu. Už několikrát se stala obětí obchodních praktik podomních prodejců. Právě senioři jsou častými oběťmi neseriózních podomních prodejců.

Mezi oblíbené praktiky šmejdů patří podomní prodej.

V Bruntále chystají zákaz podomního prodeje

Bruntál – Osmdesát šest let má maminka Milady Navrátilové z Bruntálu. Už několikrát se stala obětí obchodních praktik podomních prodejců. Právě senioři jsou častými oběťmi neseriózních podomních prodejců.

Ilustrační fotografie.

Bruntál počítá s investicemi

Bruntál - Bruntálští zastupitelé schválili rozpočet města pro rok 2014, který nejvíce ovlivňují stavební akce na Petrinu a výstavba dopravního terminálu.

Pamětní desku obráncům Okresního úřadu Bruntál z roku 1938 odhalili v pondělí 11. listopadu u příležitosti Dne válečných veteránů v prostorách bruntálské radnice předseda Klubu Za starý Bruntál Pavel Rapušák a starosta Petr Rys.

Bruntál si připomněl bojovníky proti sudetským Němcům

Bruntál /FOTOGALERIE/ – U příležitosti Dne válečných veteránů včera odhalili ve vstupu bruntálské radnice pamětní desku hrdinům, kteří v roce 1938 se zbraněmi v rukou bránili budovu proti ozbrojenému povstání sudetských Němců.

Smuteční květina se objevila na místě, které ještě před prázdninami patřilo zastupiteli a radnímu Petru Fialovi. Zesnul dva dny před zasedáním městského zastupitelstva.

Zastupitel Bruntálu zkazil pietu za zesnulé

Bruntál - Minutou ticha mělo začít úterní zasedání bruntálských zastupitelů. Tichou vzpomínku na zesnulého radního Fialu a zesnulého ředitele společnosti Teplo Bruntál Zahálku znevážil křik opozičního zastupitele.

Smích i pláč se ozýval z auly bruntálské základní školy v Okružní ulici. Jak by ne, nejen prvňáčkům, ale i ostatním školákům začal nový školní rok.

Prvňáčci se těšili na kamarády ze školky

Bruntál /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ - Smích i pláč se ozýval z auly bruntálské základní školy v Okružní ulici. Jak by ne, nejen prvňáčkům, ale i ostatním školákům začal nový školní rok.

Smuteční průvod k bruntálské kapli Sv. Michala procházel okolo bezdomovců, kteří byli ve velmi zuboženém stavu. Na vině byla jejich láska k alkoholu.¨

Bezdomovci kazili pozůstalým pietu

Bruntál - Stačilo, aby se dva bruntálští bezdomovci nezlinkovali pod obraz, a smuteční průvod do kaple Sv. Michaela mohl být důstojný. Kvůli bezdomovcům až tak úplně důstojný nebyl.

Posedět na lavečce ve stínu poblíž kaple Sv. Michaela nebo naopak na sluníčku před kinem Centrum na křižovatce ulic Ruská, Dukelská a Jesenická mohou chodci v Bruntále.

OBRAZEM: Bruntál má nové náměstíčko

Bruntál - Posedět na lavičce ve stínu poblíž kaple Sv. Michaela nebo naopak na sluníčku před kinem Centrum na křižovatce ulic Ruská, Dukelská a Jesenická mohou chodci v Bruntále.

Na předání ocenění na bruntálském zámku Jaroslava Kalinu doprovodily jeho sestra (vpravo) a neteř.

Titul mistra turistiky získal Jaroslav Kalina

Bruntál - Jaroslav Kalina z Bruntálu ročně nachodí kolem tisíc pětset kilometrů. Je členem Sportovního klubu zdravotně postižených turistů a i přes svůj hendikep je aktivním turistou už téměř čtyřicet let.

Ilustrační foto

Nadšený turista získá titul

Bruntál - Významného ocenění se dostane v úterý 9. července Jaroslavu Kalinovi z Bruntálu. Získá titul Mistr turistiky z rukou předsedy Sportovního klubu Zdravotně postižených turistů.

Bruntálští policisté vybrali ze svých řad desítku žen a mužů, kterým udělili v neděli během oslav osmistého výročí založení města Bruntálu letošní Čestné medaile a plakety města Bruntálu.

OBRAZEM: Nejlepších policistů je deset

Bruntál – Bruntálští policisté vybrali ze svých řad desítku žen a mužů, kterým udělili v neděli během oslav osmistého výročí založení města Bruntálu letošní Čestné medaile a plakety města Bruntálu.

Marian Hvorecký z bruntálské radnice vysvětloval městským zastupitelům, co všechno komplikuje výstavbu chodníku k průmyslové zóně v Zahradní ulici.

Do fabrik chtějí dojít bezpečně

Bruntál - Trasa k bruntálské průmyslové zóně vede Zahradní ulicí. Přestože tudy denně projdou cestou do práce a z ní stovky zaměstnanců, u silnice chybí chodník.

Cyklistům vloni pršelo. Ani počasí neodradilo mistra světa v jízdě na vysokém kole Josefa Zimovčáka a jeho doprovod od startu.

Bruntálem na vysokém kole

Bruntál - Zdá se, že se Bruntál stává rájem cyklistů. Po úspěšném Závodu míru do města zavítá ve čtvrtek 13. června letošní ročník charitativní cyklistické tour Josefa Zimovčáka nazvané Na kole dětem.

Nejlepší český kamionový závodník posledních dvou let na Rallye Dakar Martin Kolomý ze Starého Města u Bruntálu slavil v sobotu se svým týmem a dvoustovkou fanoušků čtyřicetiny.

Kamionista Martin Kolomý oslavil v kině čtyřicítku

Bruntál /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Nejlepší český kamionový závodník posledních dvou let na Rallye Dakar, Martin Kolomýze Starého Města u Bruntálu,oslavil v sobotu se svým týmem a dvoustovkou fanoušků své čtyřicátiny.

Návrh na osvobození prodejců při farmářských trzích od poplatků podal bruntálský starosta Petr Rys (vlevo). Uprostřed tajemnice městského úřadu Alena Skácelová, vpravo místostarosta Václav Mores.

Farmáři neplatí poplatky

Bruntál - O osvobození prodejců na farmářských trzích v Bruntále od poplatků za užívání veřejného prostranství rozhodli v úterý 9. dubna městští zastupitelé. Poplatky neplatí farmáři ani na trzích v Opavě nebo Havířově.

Ilustrační foto.

Závod míru pojede Bruntálem

Bruntál, Jeseníky - K osmistému výročí svého založení dostane Bruntál další dárek: městem a Jeseníky projede letošní první etapa cyklistického mezinárodního prestižního závodu.

Denisa Dimiděnková a Roman Kočan. Dvojice vyhrála soutěž Svatba naživo a získala bezplatný sňatek od agentury A-gnos Bruntál.

„Ano" si řeknou už za pár dnů

Bruntál, Dvorce - Během sobotní akce Přehlídka krásy aneb vše pro společenské události si vymění snubní prstýnky novomanželé Denisa Dimiděnková a Roman Kočan ze Dvorců u Bruntálu.

Původně dřevěný most přes Černý potok u vstupu do bruntálského městského parku.

Most do městského parku měnil podobu

Bruntál /FOTKY Z HISTORIE/ - Most přes Černý potok u vstupu do bruntálského městského parku býval ještě v padesátých letech minulého století dřevěný. Tehdy ještě nebyl potok regulovaný.

Jan Urban

Jan Urban: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů

Bruntál /ROZHOVOR/ - Nestorem bruntálských sportovců je Jan Urban, zakladatel TJ Olympia Bruntál, tajemník Okresního svazu ČSTV Bruntál, aktivní sportovec, organizátor sportovních a společenských akcí. Bruntálskou tělovýchovnou jednotu zakládal, a v jejím čele stojí rovné čtvrtstoletí.

Jaroslav Číhal

Jaroslav Číhal: Zpěv je svým způsobem droga

Bruntál /ROZHOVOR/ - Jedním z osmi lidí, které ocenil starosta Petr Rys titulem Osobnost roku města Bruntál 2013, je sbormistr, skladatel a pedagog Jaroslav Číhal. V roce osmistého výročí založení města si ocenění obětavý muž vysloužil za dlouholeté úspěšné působení v oblasti školní hudební výchovy, za což také před třemi lety získal Cenu Jaroslava Herdena. Prestižní cenu i s medailí 2. stupně sbormistrovi udělil ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

Ilustrační foto.

Vyhrajte svatbu snů s Deníkem

Bruntál - Chcete zažít svatbu, na kterou nikdy nezapomenete? Máte odvahu slíbit si lásku před plným sálem lidí? Chcete si zároveň zapůjčit zdarma exkluzivní svatební oblečení a další věci s tím spojené za několik desítek tisíc korun?

Ilustrační foto

Jiráskovu ulici střeží kamery

Bruntál - K větší bezpečnosti v Bruntále by mělo přispět rozšíření kamerového a sledovacího systému ve městě. Nová fotopast je třeba připravena odhalit vandaly, zloděje a lupiče v Jiráskově ulici.

Bruntálští rodáci i odrodilci, významné osobnosti Česka i města, představitelé samospráv okolních měst a obcí si zatančili na galavečeru k osmistému výročí založení města.

Galavečer k osmistému výročí měl rodinný ráz

Bruntál – Bruntálští rodáci i odrodilci, významné osobnosti Česka i města, představitelé samospráv okolních měst a obcí si zatančili na galavečeru k osmistému výročí založení města.

Petr Rys

Bruntálský starosta Petr Rys: Víc vnímám odpovědnost

Bruntál /ROZHOVOR/ - Letošní rok se v Bruntále ponese ve znamení oslav osmi set let od založení města. Na oslavy vyhradila radnice 1,5 milionu korun, ale očekává, že významnou část nákladů pokryjí příspěvky firem, podnikatelů a dalších institucí.

Autobusové stanoviště v Nádražní ulici v Bruntále. Tohle místo brzy projde rekonstrukcí. Promění se v dopravní terminál s přímou návazností na vlakové nádraží (v pozadí). Novostavba získá tvar prohnutého křídla.

V Bruntále se v březnu začne stavět nový dopravní terminál

Bruntál - Přes tisíc pasažérů projde denně mezi vlakovým a autobusovým nádražím v Bruntále. Už příští rok by jim měl sloužit nový moderní dopravní terminál. Dopravní terminál ve tvaru prohnutého křídla má krýt dnešní autobusové stanoviště v Bruntále a naváže na sousední vlakové nádraží.

Autobusové stanoviště v Nádražní ulici v Bruntále. Tohle místo brzy projde rekonstrukcí. Promění se v dopravní terminál s přímou návazností na vlakové nádraží (v pozadí). Novostavba získá tvar prohnutého křídla.

V Bruntále se v březnu začne stavět nový dopravní terminál

Bruntál - Přes tisíc pasažérů projde denně mezi vlakovým a autobusovým nádražím v Bruntále. Už příští rok by jim měl sloužit nový moderní dopravní terminál. Dopravní terminál ve tvaru prohnutého křídla má krýt dnešní autobusové stanoviště v Bruntále a naváže na sousední vlakové nádraží.

Ilustrační foto

Z Bruntálu odchází lidé

Bruntál - Všechna města Moravskoslezského kraje, bruntálský region nevyjímaje, trpí odlivem obyvatel. Vliv na tento fakt má samozřejmě i nabídka pracovních příležitostí, ale i nedostatek ploch k výstavbě. Není-li bydlení, nejsou ani pracovní příležitosti.

Ilustrační fotografie.

Město Krnov bude mít mírně přebytkový rozpočet

Krnov - Krnovské zastupitelstvo si pro schvalování rozpočtu zvolilo půvabné datum plné dvanáctek 12. 12. 2012. Usneslo se, že v příštím roce bude město hospodařit s mírně přebytkovým rozpočtem, který počítá s příjmy 379 milionů korun. Město počítá s výdaji 370 milionů korun a přes devět milionů vydá na splátky úvěrů.

Ilustrační fotografie.

Město Krnov bude mít mírně přebytkový rozpočet

Krnov - Krnovské zastupitelstvo si pro schvalování rozpočtu zvolilo půvabné datum plné dvanáctek 12. 12. 2012. Usneslo se, že v příštím roce bude město hospodařit s mírně přebytkovým rozpočtem, který počítá s příjmy 379 milionů korun. Město počítá s výdaji 370 milionů korun a přes devět milionů vydá na splátky úvěrů.

Kolem schvalování rozpočtu nebyly v úterý 11. prosince vůbec žádné tahanice. Rozpočet představil vedoucí finančního referátu Břetislav Kohut.

S rozpočtem Bruntálu na příští rok nebyl problém

Bruntál - Příjmy ve výši 389,831 milionu korun a výdaje ve výši 379,2 milionu korun. Takovou podobu má rozpočet bruntálské radnice pro následující rok. Rozpočet posvětilo v úterý 11. prosince devatenáct z jednadvaceti přítomných zastupitelů.

Ilustrační foto.

Na Silvestra je otevřeno nonstop

Bruntál - Dobrou zprávu poslali provozovatelům bruntálských restauračních zařízení městští zastupitelé. Šestnáct z nich hlasovalo v úterý 11. prosince pro rozšíření otvírací doby v podnicích o hodinu. Na Silvestra bude otevřeno dokonce nonstop.

Ilustrační fotografie.

Města na Bruntálsku šetří na elektřině

Bruntálsko - Šetřit prostřednictvím internetové dražby za elektrickou energii se vyplácí nejen bruntálské radnici. V moderním trendu hodlají města i do budoucna pokračovat.

Ilustrační fotografie.

Města šetří na elektřině

Okres Bruntál - Šetřit prostřednictvím internetové dražby za elektrickou energii se vyplácí nejen bruntálské radnici. V moderním trendu hodlají města i do budoucna pokračovat.

Bruntálští zastupitelé (zleva) Miloslav Petrů (TOP 09), Karel Svoboda (KSČM), Jan Balog (VV) a starosta Petr Rys (BRUNTÁL 2010) na listopadovém zasedání probírali i možnost výstavby domů v ulici T. Kronesové.

Město jedná o volných parcelách

Bruntál - Zoufalý nedostatek stavebních parcel v Bruntále vede často movitější obyvatele ke stěhování do okolních obcí. Nyní by mohlo vzniknout šestnáct rodinných domků v lokalitě ulice T. Kronesové. Má to však nejeden háček.

Pěší se v Bruntále dočkají chodníku v proluce mezi ulicemi Fügnerovou a Dr. E. Beneše. Nová bude i průchozí cesta na Tř. Obránců Míru.

Prolukou v Bruntále povede chodník

Bruntál - Chodník v proluce je potřeba. Sice už tam lidé vyšlapali „mravenčí" stezku za deště byl ale úsek i tak jen těžko průchodný. Jelikož město nebylo do letoška vlastníkem pozemků, situaci se dlouhá léta nedařilo změnit. Prostranství z větší části patřilo státu, který letos kývl na bezplatný převod pozemků ve prospěch bruntálské radnice.

Pěší se v Bruntále dočkají chodníku v proluce mezi ulicemi Fügnerovou a Dr. E. Beneše. Nová bude i průchozí cesta na Tř. Obránců Míru.

Prolukou povede chodník

Bruntál - Chodník v proluce je potřeba. Sice už tam lidé vyšlapali „mravenčí" stezku za deště byl ale úsek i tak jen těžko průchodný. Jelikož město nebylo do letoška vlastníkem pozemků, situaci se dlouhá léta nedařilo změnit. Prostranství z větší části patřilo státu, který letos kývl na bezplatný převod pozemků ve prospěch bruntálské radnice.