Kreativ

ŠTÍTEK: infekce

Láhev s vodou patří mezi nejšpinavější předměty, které běžně nosíme u sebe.

Láhve na vodu jsou 40 000krát špinavější než toaleta. Množí se v nich bakterie

Opakovaně použitelné láhve na nápoje jsou dobrou volbou, jak minimalizovat odpad a mít u sebe neustále něco k pití. Z vědecké studie ale nedávno vyplynulo, že mohou obsahovat až 40 tisíckrát více bakterií než vaše toaleta. Kromě bakterie E. Coli, která způsobuje řadu závažných infekcí, nalezli vědci v láhvích i bakterie vedoucí k nevolnostem včetně zvracení a průjmů. Jak láhev na nápoje správně čistit? Dočtete se i, kterých dalších bakterií se v láhvi obávat.

Černý kašel lze diagnostikovat jen laboratorním vyšetřením.

V domově pro seniory na Chrudimsku zemřela na černý kašel 84letá žena

V Česku bylo diagnostikováno už přes 4200 případů černého kašle, dva nakažení zemřeli. Druhým zaznamenaným úmrtím je čtyřiaosmdesátiletá žena žijící v domově pro seniory na Chrudimsku. V týdenní zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová doplnila, že kromě černého kašle měla žena i další infekci, černý kašel proto nelze určit jako jasnou příčinu úmrtí.

Barva soplu může říct hodně o tom, co se děje uvnitř vašeho nosu.

Zelená nebo vodnatá rýma a sopel všude: Jak poznat závažnost nemoci podle hlenu

Jednou z prvních věcí, kterou využíváme k samodiagnostice příčin rýmy, je její barva. Přesněji tedy zabarvení nosního hlenu, kterému se především na Moravě říká sopel. V Čechách je populární spíše název nudle. Co nám o našem zdraví řekne sopel a co je důležité kromě jeho barvy? Proč se zbytečně bojíme žluté barvy hlenu a je červená barva hodně nebezpečná? Zkuste se sami diagnostikovat podle rad lékařů.

Kopřivu coby léčivku používali lidé už v době bronzové.

Léčí močové cesty, cukrovku i vysoký cholesterol. Už ji můžeme hledat venku

Konečně nastal čas sběru prvních jarních bylinek. Pro naše předky představovaly záchranu při řadě zdravotních neduhů a také první zdroj čerstvých účinných látek po dlouhé zimě. Královnou mezi jarními bylinkami je nepochybně kopřiva. K jaké léčbě se kopřiva hodí? Jak kopřivu vyluhovat, na co výluh použít a jak dlouho se může pít čaj z kopřivy? Na rady jsme se zeptali lékárníka.

Cokoli, co dráždí vnitřek nosu, může způsobit rýmu.

Rýma i po pár panácích? Lékařka vysvětluje důvody, proč lidem pořád teče z nosu

Rýma je jedním z nejčastějších příznaků, které provázejí řadu nemocí dětí i dospělých. Většinou jsou to infekce, které způsobují ucpaný nos. K léčbě akutní rýmy pak stačí oněch známých sedm dní samoléčby. Ale co s rýmou chronickou? Co všechno ji může způsobovat a jak málo známé příčiny rýmy léčit? Zeptali jsme se praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové.

Pokud se plísně v organismu přemnoží, nezahálejí: začnou postupně bujet a mohou se ze střeva šířit krevní, lymfatickou nebo přímou cestou.

Plíseň ve střevech je pro tělo nebezpečná. Jak ji poznat a jak se jí zbavit

Od nepaměti žijeme v prostředí, kde je množství plísní. Pomocí přirozené imunity se můžeme většině z nich bránit a díky naší vnitřní mikroflóře s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. Někdy se však vnitřní mikroflóra naruší, plísně a kvasinky se ve střevech přemnoží, a to může vyvolat vážné zdravotní problémy. Jak se projevuje plíseň ve střevech? A jak můžeme plíseň ze střev odstranit?

Roup dětský patří mezi nejčastěji se vyskytující střevní parazity u lidí, zejména pak u dětí.

Vetřelci v břiše: Jak poznat, že máte parazity ve střevech a co proti nim pomůže

I když jste opatrní a dbáte na hygienu, může být váš trávicí trakt napaden střevními parazity. Do vašeho těla se mohly dostat nedostatečně tepelně upraveným nebo kontaminovaným jídlem. Jak poznáte, že se problém se střevními parazity týká i vás? Co na nezvané červy zabírá? Můžeme kromě klasické léčby antiparazitiky využít i přírodní léčbu?

Opar je nepříjemný, bolestivý a navíc na obličeji moc parády nenadělá.

Jak si poradit s nepříjemným a bolestivým oparem? Jde to i bez masti z lékárny

Jak se co nejrychleji zbavit oparu? Opar je nepříjemný, bolestivý a navíc na obličeji moc parády nenadělá. Prvními příznaky oparu je slabé svědění a brnění rtů. Poté se objeví drobné puchýřky, které po nějaké době praskají a vytvoří se strupy. Samovolné hojení trvá osm až deset dní. Po celou dobu je přitom opar vysoce infekční. Myslete na to, že virus můžete na někoho přenést nejen polibkem, ale třeba i použitím stejného ručníku. Co si dát na opar? Co opary způsobuje a jak jim předcházet? Dají se opary léčit i podomácku, bez mastí a náplastí na opary z lékárny? Podívejte se na osvědčené tipy.

Vědcům se podařilo vytvořit dvě nová embrya nosorožce bílého severního

Vědci se přiblížili záchraně nosorožce bílého severního. Úspěšně přenesli embryo

Mezinárodnímu vědeckému týmu BioRescue, který se před vyhynutím snaží zachránit nosorožce bílého severního, se poprvé podařilo úspěšně vložit embryo do těla nosorožčí samice. Metodu, která vychází z lidské asistované reprodukce, odborníci vyzkoušeli s embryem nosorožce bílého jižního. Březí samice ale později uhynula na infekci související se záplavami, uvedli vědci na tiskové konferenci v Berlíně. Na světě žijí již jen dvě samice nosorožce bílého severního, a to Fatu a Nájin narozené ve Dvoře Králové.

Konvička na proplachování nosu pomáhá vyhnout se rýmě. V jednom případě však může být nebezpečná.

Tato pomůcka vás zbaví rýmy i ucpaných dutin, může ale i poškodit mozek

Ucpané dutiny, bolesti čela, zatékání hlenů do krku i nekončící epizody rýmy. Průměrný člověk trpí akutní rýmou zhruba 5x do roka, děti dvakrát častěji. Někdy sama odezní, jindy je potřeba nasadit antibiotika. Lepší však je, naučit se rýmě předcházet. A proč ne zrovna s konvičkou do nosu, kterou zvládnou používat i děti. Když se naučíte, jak často ji používat a jaký roztok na výplach zvolit, je to hračka. Na jednu věc je ale potřeba dát si dobrý pozor.

Močení není až tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát. Některé pozice jsou vyloženě nevhodné.

Existuje špatná pozice při močení? Ano. A bohužel ji používá většina žen

Chození na malou se zdá být naprosto samozřejmou věcí, o které není potřeba dlouze diskutovat. Zkrátka si sednete a je to. Někdy to však není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Existují totiž pozice, které ženám při močení vyloženě škodí. Kdy může chození na malou způsobit infekci močových cest, záněty či ohrozit vaše ledviny? A jak se vymočit správně?

Tomáš Groh, předseda představenstva společnosti HARTMANN – RICO

Chceme zůstat na českém trhu lídrem, tvrdí Tomáš Groh

Společnost HARTMANN – RICO a. s. patří k nejvýznamnějším výrobcům a distributorům zdravotnických prostředků a hygienických výrobků v České republice. O tom, jak se firmě daří a jakými inovacemi se pyšní, jsme hovořili s předsedou představenstva společnosti Tomášem Grohem.

Někteří lidé si myslí, že budou nadále žít svým obvyklým pracovním tempem a nachlazení samo přejde.

Jak se dostat z nachlazení za tři dny? Imunoložka radí, jaké kroky podniknout

Nachlazení je jevem na podzim tak běžným, jako padání listí. Jak nachlazení vyléčit, jak jeho léčbu urychlit a bylo by možné se pokud možno vyléčit přes noc? Imunoložka Zuzana Ozaniak Střížová z pražské Fakultní nemocnice Motol radí, které kroky je třeba podniknout, abychom se nachlazení zbavili rychle a za chvíli opět neonemocněli.

V Předlicích se šíří kožní infekce. Při neléčení hrozí celoživotní následky

Na základní škole v Předlicích se začala šířit kožní infekce, takzvané impetigo. Škola přitom vyzývá rodiče, aby děti neléčili svépomocí. „Nevyléčí se tím, že dítě jen zůstane doma.  Prosíme všechny zákonné zástupce, aby důkladně prohlédli své děti a v případě výskytu dítě neposílali do školy, ale určitě navštívili lékaře,“ uvedla na webu školy jedna z třídních učitelek Nur Ashraf Bekai.

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze?

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze? Ověřte si, jak dobře znáte naši metropoli

Všímáte si svého okolí? Pokud ano, tak právě pro vás přinášíme další díl našeho seriálu, ve kterém vám budeme ukazovat fotografie ulic, budov či zajímavých míst v metropoli. Poznáte místa v Praze podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem.  

Pro bohatou úrodu voňavých domácích rajčat je potřeba dodržet pár pravidel - důkladná zálivka, přihnojování a zaštipování vedlejších výhonů k nim patří.

Zaštípnout, zastřihnout, zkrátit. Rajčata teď potřebují vaši péči, aby dozrála

Ať už máte rajčatových keříků plnou zahradu nebo jen dva tři na balkóně, potřebují stejnou péči. Kromě vydatné každodenní zálivky a přihnojování přišel právě teď čas na zaštipování přebytečných výhonků rajčat. Bude vás to sice stát trochu práce, ale rostliny vás pak odmění bohatou úrodou rajčat. Přečtěte si, proč a jak zaštipovat rajčata.

Kvasinková či bakteriální infekce dokáže dovolenou pěkně znepříjemnit.

Nepříjemný výtok, nebo mykóza na dovolené? Pokud jedete k moři, žádný problém

Jen máloco dokáže zkazit dovolenou jako jakákoliv zdravotní komplikace. Jednou z těch méně závažných, zato však vysoce nepříjemných, je především pro ženy bakteriální či kvasinková infekce intimních partií. Jak se ale na dovolené mykózy rychle zbavit? Jak se zbavit kvasinek v pochvě? Jak léčit infekci pochvy či jak si poradit s mykózou i bez léku na předpis? Ale hlavně: jak se zbavit svědění pochvy?

Vulvovaginální atrofie způsobuje nepříjemnou vaginální suchost.

Neignorujte vaginální suchost. Může se vyskytnout i při závažných onemocněních

Oblast intimních partií je pro každou ženu velice citlivým tématem, tím spíš, pokud se jedná o nějaký zdravotní problém. Nejčastěji ženy řeší infekci kvasinkami, bakteriemi, bolest při sexu či zánět močových cest. Mykóza a infekce však nejsou jediným problémem, který ženy trápí. Problémem může být i nedostatečná vlhkost a vaginální suchost, jež může provázet například i rakovinu či endometriózu.

Dlouhý pobyt v mokrých plavkách se někdy nemusí vyplatit. Kvasinky mají rády vlhké prostředí.

Jogurt mezi nohy ano, a co česnek? Babské rady málokdy léčí vaginální mykózu

Svědění a pálení v intimních partiích, které způsobuje vaginální mykóza, zažijí někdy za život tři ze čtyř žen. A každá druhá z nich navíc trpí opakovaně. Jak ženy řeší tuto nepříjemnou kvasinkovou infekci? K lékaři se mnohým z nich nechce, a nevypraví se ani do lékárny, kde lze koupit volně prodejné léky na vaginální mykózu. Místo toho sahají raději k babským receptům a intimní problémy řeší doma. Našli jsme nejbizarnější rady z českého internetu a požádali gynekoložku o jejich okomentování.

Zpěvačka Madonna

Madonnu propustili z nemocnice. Léčila se v ní z těžké infekce

Americká zpěvačka Madonna byla propuštěna z nemocnice, informoval erver CNN s odkazem na své zdroje. Čtyřiašedesátiletá královna popu byla s těžkou bakteriální infekcí na jednotce intenzivní péče a musela kvůli tomu odložit sedmiměsíční turné, které měla zahájit v následujících týdnech.

Všímáte si, jakou barvu má vaše moč? Její odstíny a zápach mohou varovat před řadou nemocí.

Žlutá, zelená, páchnoucí. Odstín moči i její zápach mohou odhalit vážné nemoci

Jedna obyčejná věc je jasným ukazatelem našeho zdraví. Může nám být varováním každý den, a to hned několikrát. Tou věcí je naše moč. Jediný pohled do záchodu často odhalí víc, než byste čekali. Co o vašem zdraví prozradí barva moči, co ji ovlivňuje a na jaké nemoci může poukázat její zápach? A jaký je vlastně zdravý odstín moči a co všechno se z něj dá zjistit?

Ilustrační foto.

Nemocní do práce nepatří, nejsem pro karenční dobu, říká podnikatel z Chotěboře

/TÉMA DENÍKU/ Je naprosto nezodpovědné a nepochopitelné po zkušenosti s covidem takto přímo podporovat rozšiřování infekcí na pracovištích, říká k vládou znova navrhované karenční době Karel Dvořák z Chotěboře. Dvořák je předseda okresního výboru KSČM Havlíčkův Brod, levicový politik, ale nyní také chotěbořský podnikatel. Takže situaci, kdy by zaměstnanci nebyla první tři dny nemoci vyplácena nemocenská, vidí z několika úhlů.

Kašel trvající déle než čtyři týdny může signalizovat mnohá závažná onemocnění a měl by ho vždy léčit lékař.

Jak se nejrychleji zbavit kašle? Dva týdny potíží jsou normální, čtyři už moc

Kašel je minimálně od začátku covidové pandemie vnímaný doslova jako stigma. Zkuste mezi lidmi zakašlat a většina se od vás začne s hrůzou v očích odtahovat. Kašel může, ale také vůbec nemusí být příznakem toho, že je člověk infekční. Než toto každému vysvětlovat, je samozřejmě mnohem lepší se kašle co nejrychleji zbavit. Kdy stačí samoléčba a kdy už jít s kašlem k lékaři, jsme se zeptali specialisty Aleše Novosáda z České lékárnické komory.

Ilustrační foto

Pokles respiračních infekcí v Olomouckém kraji se zastavil. Pomůžou prázdniny

V Olomouckém kraji se zastavil několikatýdenní pokles nemocnosti u akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Počty nemocných naopak mírně vzrostly. Nemusí to však signalizovat, že se blíží další vlna epidemie. V části Olomouckého kraje navíc začínají týdenní jarní prázdniny, což má z epidemiologického hlediska pozitivní efekt.

Kolonie houby Aspergillus v Petriho misce

Mohou houby ovládnout lidi jako v Last of Us? Existuje mnoho nebezpečných druhů

Parazitická houba, která v seriálu a videohře The Last of Us ovládá mysl lidí a dělá z nich zombie, je sice skutečná, ale napadá pouze mravence. Existuje však několik stovek dalších druhů hub, které jsou doopravdy pro člověka nebezpečné. Podle statistik zabijí ročně více lidí než malárie nebo rakovina prsu. Stále se oteplující klima pak může tato čísla ještě navýšit, protože obranyschopnost lidského těla před houbovými infekcemi se kvůli němu snižuje. Vědci navíc varují před globální epidemií nedávno objeveného druhu, který se rychle šíří napříč kontinenty.

Nemocná Johanka s rodinou.

VIDEO: Hitrádio Orion předalo nemocné Johance šek na 100 tisíc korun

Nejposlouchanější moravská rozhlasová stanice Hitrádio Orion, které patří do mediální skupiny Media Bohemia, předalo v rámci své adventní kampaně Šťastný nový rok 100 000 korun rodičům šestileté Johanky. Ta přišla na svět s krutým Hay Wells Syndromem, to znamená že se narodila s popálenou hlavičkou, zády i končetinami, a celý život bude bojovat s infekcemi kůže. Další pomoc nabídli sami posluchači rádia.

Čekárna u lékaře. Ilustrační foto

Ordinace jsou plné dětí s horečkami. Chřipka v kraji je na vzestupu

V Olomouckém kraji řádí epidemie akutních respiračních infekcí. Plné jsou zejména ordinace dětských lékařů. Ti během jednoho dne ošetří i stovku malých pacientů, stále častěji se u nich objevuje chřipka. Hygienici zaznamenali v uplynulém týdnu v Olomouckém kraji nárůst onemocnění chřipkou o téměř 132 procent. Počty nemocných s respiračními infekcemi dosáhly v minulém týdnu hodnoty 2301 případů na sto tisíc obyvatel. Jedná se o epidemii.

Virózy a chřipky u dětí je dobré konzultovat s lékařem

V Česku roste počet akutních respiračních nemocí. Chřipka nejvíc u dětí

V ČR podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) přibývá akutních respiračních infekcí (ARI) včetně chřipky a respiračně syncytiálních virů (RSV). V některých evropských zemích včetně sousedního Německa už se chřipka šíří se střední intenzitou, v Česku zatím počet případů roste hlavně u dětí ve věku šest až 14 let. SZÚ ale upozorňuje na to, že vzorků, které lékaři odesílají do národní referenční laboratoře, není dostatek.

Chřipka. Ilustrační foto.

Respirační onemocnění ve středních Čechách řádí. Nastupuje i přímo chřipka

Řady dětí v některých školkách poměrně citelně prořídly. Nemoc, hlásí rodiče. A dobře vidí, že to není tím, že by se jejich ratolesti rozstonaly kvůli setkání s mikulášskou družinou nebo těšením se na Ježíška. Zdravotní komplikace jsou reálné: typické „chřipkové“ počasí se hlásí nárůstem počtu respiračních infekcí. 

Krajská nemocnice v Liberci spustila masivní kampaň proti šíření infekcí.

Novinka v nemocnici. Kliničtí farmaceuti dohlédnou na dávkování léčiv i infekce

Liberecká nemocnice zřizuje nové oddělení klinické farmacie, jehož smyslem je zajistit ještě lepší léčbu pacientů a současně zvýšit jejich ochranu před infekcemi, které mohou získat v nemocničním prostředí. První farmakologický specialista začal v Liberci působit od prosince, další nastoupí v lednu. Cílem je, aby v krajské nemocnici, a to i na pracovištích v Turnově a ve Frýdlantu, působili celkem čtyři.

Lidská stolice se dnes využívá například k léčbě závažného rozvratu střevního mikrobiálního ekosystému.

V Česku vznikne první banka pro dárce stolice. Lékaři její pomocí léčí střeva

Dárcovství krve nebo darování plazmy je dnes běžnou součástí zdravotnického systému a nikdo už se nad ním nepozastaví. V následujících dekádách se ale s vysokou pravděpodobností rozvine darování dalšího tělního materiálu, a to už možná vzbudí diskusi. V Česku totiž vzniká první banka, která bude shromažďovat pro zdravotnická zařízení vzorky lidské stolice. Má pomoci při léčbě pacientů, kteří zápolí s nepříjemnými nemocemi střev.

Barva menstruační krve nemusí být vždy jen červená.

Různé odstíny menstruační krve: Oranžová naznačuje infekci, šedá potrat

Menstruační krev každý měsíc proudí z dělohy přes děložní čípek a vychází z těla ven pochvou většiny zdravých žen. V průběhu každého cyklu však může krev měnit barvu od tmavě červené přes oranžovou, růžovou až po černou. Některé odstíny jsou běžné, jiné méně časté a některé mohou signalizovat, že se s vaším tělem děje něco, co byste neměli přehlížet.

Podle odhadů postihuje demence až 5 milionů lidí v Evropě, dvakrát častěji ženy než muže

Vědci zřejmě potvrdili příčinu Alzheimerovy choroby. Riziko se skrývá v dásních

Každý z nás se bojí, že nám jednoho dne život navždy změní Alzheimerova choroba. Představa, že postupně začneme zapomínat kde jsme, kdo jsme nebo kdo jsou naše děti, nás děsí. A aby toho nebylo málo, lékaři pořádně neví, jak se s touto nemocí poprat. Vypadá to ovšem, že nyní vědci našli silné vodítko k řešení, co Alzheimera způsobuje. V posledních letech přibývá vědeckých studií, které potvrzují znepokojivou hypotézu. Alzheimerova choroba není jen nemoc, je to infekce.