Kreativ

ŠTÍTEK: infekce

Spalničky. Ilustrační foto.

Spalničky vyřadily z práce třináct záchranářů v kraji

Střední Čechy – Dětské nemoci. To je skupina chorob, kam se běžně řadí spalničky. Přesto nejde o nic nevinného. Jedná se onemocnění přenášené kapénkovou infekcí, často s těžkým průběhem a možnými komplikacemi; z historie nebo z oblastí třetího světa jsou známy i smrtelné následky. U nás byly spalničky v poslední době téměř neznámé, protože ve vyspělých zemích jsou děti povinně očkovány. To už ale neplatí. Začaly se šířit v Praze, avšak výskyt v hlavním městě nezůstal osamocen.

Spalničky. Ilustrační foto.

Epidemie spalniček kosí lékaře i záchranáře. Nemocných dětí přibývá

/INFOGRAFIKA/ Kvůli zákeřné spalničkové infekci uzavřela motolská nemocnice urgentní příjem a má v karanténě tři desítky lékařů a sester, záchranné službě momentálně chybí osmnáct zaměstnanců. Akutní případy přebírá například Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích, záchranáři prý zatím výpadek zvládají.

Bývalý americký prezident George Bush starší.

Bush starší byl hospitalizován kvůli infekci. Den po pohřbu manželky

Bývalý americký prezident George Bush starší byl v neděli převezen do nemocnice v texaském Houstonu kvůli nespecifikované infekci, jež se mu dostala do krve. Oznámil to mluvčí rodiny třiadevadesátiletého někdejšího politika a upřesnil, že léčba zabírá. K hospitalizace Bushe došlo pouhý den po pohřbu jeho manželky Barbary. 

Chřipka. Ilustrační foto.

Infekce dýchacích cest jsou prakticky zapomenuty

Střední Čechy – S příchodem letního počasí jsou ještě vcelku nedávné trable s chřipkou nadobro zapomenuty. Potvrzují to informace středočeských hygieniků o výskytu akutních respiračních infekcí v 15. kalendářním týdnu.

Krajská nemocnici Liberec. Ilustrační foto.

Do nemocnic se už může, epidemie ustupuje

Liberec – Od čtvrtečního večera mohou lidé opět navštěvovat své nemocné blízké. Vedení Krajské nemocnice Liberec zrušilo zákaz návštěv kvůli chřipce na všech svých odděleních a rovněž na odděleních nemocnice v Turnově.

Ilustrační foto.

Epidemie je v kraji minulostí, hlásí hygienici

Střední Čechy – Údaje o obětech chřipky nabývají hrozivých hodnot, nicméně příznivou zprávou je, že epidemie se pro obyvatele kraje stala už jen ošklivou vzpomínkou. Páteční vyhodnocení údajů praktických lékařů a pediatrů o počtech pacientů s akutními respiračními onemocněními ukazují na většině území hodnoty hluboko pod hranicí epidemie, za niž se obvykle považuje 1600 onemocnění na sto tisíc obyvatel.

Ilustrační foto.

Chřipka ustupuje. Nemocných ubylo za minulý týden o pětinu

Nemocných chřipkou v Česku za uplynulý týden ubylo o 18 procent. Případů lékaři nahlásili v průměru 1385 na 100 tisíc obyvatel. V některých krajích růstává vyšší, například v Libereckém je stále nad 2000 případů. Vyplývá to z informací hygienických stanic. Podle hygieniků už chřipka pozvolna ustupuje, epidemie začala začátkem února.

Ilustrační foto

Chřipka polevuje, hygienici zrušili v nemocnicích na jihu Moravy zákaz návštěv

Jižní Morava – Krajští hygienici v pátek dopoledne zrušili po více než měsíci doporučení k zákazu návštěv na odděleních nemocnic či v domovech pro seniory. Nakažených chřipkou a respiračními nemocemi totiž na jižní Moravě ubylo. „Riziko vzniku sporadických onemocnění chřipkou však stále trvá,“ doplnila Renata Ciupek z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Ilustrační foto.

Chřipka má na svědomí tři úmrtí

Chřipková epidemie na Olomoucku letos nebere konce. Zatímco celokrajsky v minulém týdnu klesla relativní nemocnost o 10 procent na 1552 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, v olomouckém okrese vystoupala o stejné procento nahoru, navíc ve většině věkových kategorií.

Žáci 8. ročníků 2. ZŠ Plzeň na exkurzi v Terezíně

Terezín očima žáků

Terezín, Plzeň - Dne 26. 2. 2018 navštívily 8. ročníky 2. ZŠ Plzeň pevnost Terezín.

Českobudějovická nemocnice. Ilustrační foto.

Chřipka ustupuje, nemocnice otevírá

Českobudějovicko - Stonajících pozvolna ubývá. Lidé opět budou moci navštěvovat příbuzné, kteří jsou hospitalizovaní. Příslib toho, že se chřipka v okrese dává na ústup, může být zrušení zákazu návštěv v českobudějovické nemocnici.

Ilustrační foto

Epidemie řádí dál. Zákazy návštěv však pomalu mizí

Prázdná pracoviště i školy, o kroužcích ani nemluvě. Prostějovska se zkrátka i v polovině března drží chřipková epidemie. Počet nemocných zde navíc ještě vzrostl. Nyní na 100 tisíc obyvatel připadá dva a půl tisíce nemocných, což je z okresů zdaleka nejvíce v kraji. Pro představu: Šumperko hlásí poloviční čísla.

V lékárně na výdeji na recept i na výdeji bez předpisu by se měl farmaceut nebo farmaceutický asistent dozvědět o všech užívaných léčivech.

Chřipkou onemocněly už desítky lidí, virózou tisíce

Karlovarský kraj - Dvě desítky nových případů chřipky v uplynulém týdnu a celkem 66 potvrzených chřipkových onemocnění v aktuální sezoně 2017 až 2018. Taková je zatím bilance po devátém kalendářním týdnu v Karlovarském kraji.

Chřipka. Ilustrační foto.

Školáci ve Staříči mají chřipkové prázdniny

Z důvodu rychlého nárůstu onemocnění akutními respiračními infekcemi a chřipkou v řadách dětí a také provozních zaměstnanců vyhlásilo ředitelství ZŠ a MŠ Staříč chřipkové prázdniny.

Ilustrační fotografie.

Respiračních infekcí ubývá, hlavně mezi dětmi

Střední Čechy – Onemocnění chřipkou i další respirační infekce jsou ve středních Čechách na ústupu. Poté, co hygienici v pátek vyhodnotili aktuální hlášení praktických lékařů a pediatrů, ukazuje se, že ve většině regionů sice epidemický stav trvá, zpravidla ale není přehnané konstatování, že prakticky už mele z posledního. Na poklesu celkové nemocnosti se podílel zejména výrazný úbytek počtu pacientů v dětském věku. 

Ilustrační foto.

Chřipkové zákazy návštěv se už omezují

Střední Čechy – Na ústupu byl výskyt respiračních infekcí včetně onemocnění, kdy lékaři jasně odhalili příznaky chřipky, už před týdnem – a příznivý vývoj v kraji podle očekávání pokračuje. Vyhlášené zákazy návštěv, které se od prvního únorového týdne postupně uplatňovaly prakticky ve všech středočeských lůžkových zdravotnických zařízeních, v řadě domovů seniorů i dalších zařízení poskytujících klientům sociální služby ústavní formou, se začaly zmírňovat.

Ilustrační foto.

Hodně lidí své nemoci přechází, škodí sobě i okolí

Uplynulý týden byl už čtvrtý v řadě, kdy Moravskoslezským krajem postupovala chřipková epidemie. Po sedmi týdnech nárůstu počtu nemocných akutními respiračními infekcemi (ARI) byl ale minulý týden v letošním roce první, kdy pacientů mírně ubylo.  

Ilustrační foto.

Nejvyšší nemocnost v kraji je v Boleslavi

Mladá Boleslav – Od začátku chřipkové sezóny evidují úřady 33 případů se závažným průběhem a šest úmrtí. Situace v kraji se lepší, na Boleslavsku zhoršuje. 

Ilustrační foto.

Epidemie klátí Olomoucko, nárůst ale zpomalil

Chřipková epidemie v Olomouckém kraji nepolevuje, ba naopak. Počty nemocných jdou stále nahoru, třebaže ne tak prudce jako v předchozích týdnech. Přibývá, a podle odborníků ještě bude, případů s klinicky závažným průběhem.

Ilustrační foto

Chřipka neustupuje. Nemocných je víc než v minulém týdnu

Počet nemocných chřipkou v Česku se tento týden prakticky nezměnil, stoupl o 0,5 procenta. Lékaři nahlásili 1954 případů akutních infekcí dýchacích cest na 100 tisíc obyvatel. Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje. Hlavní hygienička vyhlásila začátek chřipkové epidemie na začátku února. Obvykle trvá čtyři až osm týdnů.