Kreativ

ŠTÍTEK: infekce

Ilustrační foto

Jihlavská nemocnice ušetří stovky tisíc i čas

Jihlava – Díky speciální softwarové aplikaci bude vyhledávání potenciálních infekcí u pacientů v Nemocnici Jihlava snadnější. Úspora času i peněz byla oceněna druhým místem v celorepublikové soutěži Bezpečná nemocnice.

Ilustrační foto.

Hygienici: Chřipek i respiračních chorob přibývá

Počet případů akutních respiračních infekcí (ARI) v Moravskoslezském kraji pozvolna narůstá a s tím souvisí i počet osob ošetřených pro akutní respirační infekci na lékařských pohotovostních službách.

Nemocnice Jihlava.

Nemocnice Jihlava uspěla

Jihlava – V desátém ročníku odborné celostátní soutěže Bezpečná nemocnice skončila na druhém místě Nemocnice Jihlava.

Ilustrační foto.

Chřipka postupuje, epidemie je už na dohled

Střední Čechy – Kraj je již na prahu chřipkové epidemie. Po vyhodnocení nejnovějších údajů od lékařů informujících o počtech pacientů s akutními respiračními infekcemi na to v pátek upozornila Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice.

Domácí plicní ventilace usnadňuje pacientům léčbu.

Domácí plicní ventilace usnadní pacientům léčbu

Ostrov - Projekt domácí umělé plicní ventilace v současnosti nabízí ostrovská nemocnice jako jediná v Karlovarském kraji. Pomáhá pacientům, kterým částečně nebo úplně v domácím prostředí nahrazuje spontánní dýchání.

Ilustrační foto

Infekcí dýchacích cest přibylo, ale jen mírně

Střední Čechy – Přišel sice nárůst o 8,3 procenta a celková nemocnost se ve Středočeském kraji vyhoupla na 1023 onemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel, ani v druhém kalendářním týdnu roku však údaje o výskytu akutních respiračních onemocnění nejsou nijak alarmující.

Ilustrační foto

Chřipka už je i v našem kraji

V Moravskoslezském kraji evidují hygienici k dnešnímu dni (pátku 5. ledna) jeden závažný případ chřipky. Nemocný pochází z okresu Opava.  

Ilustrační foto.

Nový rok s novými pravidly: mění se očkování miminek

Střední Čechy – V pravidelném očkování došlo k několika podstatným změnám. S těmito slovy ve čtvrtek ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová upozornila na novinky týkající se očkování proti infekčním nemocem, které od roku 2018 mění očkovací kalendář. 

Ilustrační foto.

Hazard se zdravím: část sester nepoužívá ochranné rukavice

Odborníci přišli s alarmujícím zjištěním: celá čtyři procenta zdravotníků nepoužívají při práci ochranné rukavice. Mohou tak přenést infekci na pacienta nebo ohrozit sami sebe. Chytit mohou například nebezpečnou žloutenku. Vyplynulo to z čerstvého průzkumu, který provedla Aesculap Akademie pod záštitou České asociace sester.

Ilustrační foto

Během svátků přibylo infarktů

Návaly pacientů během vánočních svátků neřešily v Krajské nemocnici T. Bati pouze úrazové a ORL ambulance, ale také interní a kardiologické oddělení. Nejvíce problémů měli senioři.

Ilustrační foto.

Počty chrchlajících lidí spadly během svátků na polovinu

Střední Čechy – Čísla krajských hygieniků potvrdila to, co se dalo očekávat už předem: ve vánočním týdnu dramaticky poklesla čísla udávaná praktickými lékaři a pediatry v rámci hlášení o výskytu akutních respiračních infekcí. 

Nemocnice v Pelhřimově.

Pelhřimovská nemocnice obhájila akreditaci

Pelhřimov – Nemocnice Pelhřimov obhájila akreditaci, důležitý certifikát získala na další tři roky, tedy do roku 2020. Potvrzení prodloužené akreditace obdržela nemocnice před několika dny.

Pět rad, jak v zimě pečovat o ovocné stromy

Od zahrádky nedáváme ruce pryč ani v zimě, vždycky se najde něco, co můžeme udělat pro lepší sklizeň v příštím roce. Zvlášť když je mezi svátky místo sněhu předpovídáno bláto.

Zimbabwe je pro humanitární organizace prozatím blíže neprozkoumanou oblastí, 
ve které se pracovníci velmi složitě orientují.

Speciální mapa karvinských studentů usnadní očkování v Zimbabwe

Zhruba stovka karvinských gymnazistů se rozhodla pomoci dobré věci a v rámci projektu Evropského parlamentu zmapovat silniční síť ve venkovské oblasti Gutu v africkém státu Zimbabwe. Jejich úsilí zužitkují v budoucnu neziskové humanitární organizace, které se ve zmíněné oblasti chystají spustit očkovací kampaň proti HPV (lidský papillomavirus, pohlavně přenosná infekce – pozn. red.).

Nemoc. Ilustrační foto.

Kašle a rýmy s teplotami přibývá, chřipka však zatím neútočí

Střední Čechy – Nejfrekventovanější výskyt akutních respiračních infekcí zůstává ve středních Čechách na Příbramsku, naopak nejnižší nemocnost se z Kladenska během uplynulého týdne přesunula na Kolínsko. Nadále platí, že situaci lze označovat jako klidnou a nijak nevybočující ze zkušeností uplynulých let. Údaje praktických lékařů a pediatrů sice ukazují, že nemocnost zvolna stoupá – to je však v tomto ročním období obvyklé.

Ilustrační foto.

Ze školy mohou děti přinést nečekanou nadílku: kolonii hmyzu ve vlasech

Střední Čechy – Škola může být pěkná všivárna. A to, prosím, není hodnocení některého žáka, který by si dovedl představit onačejší způsob trávení času! Jde o obsah varování středočeských hygieniků. Krajská hygienická stanice upozorňuje na výskyt vší, a to právě na školách.

Ilustrační foto.

Chřipka zatím nehrozí, i když respiračních infekcí přibylo

Střední Čechy – Největší nemocnost zůstává v rámci kraje na Příbramsku a zvýšená je také v regionech Prahy-východ a Prahy-západ, nejnižší zůstává na Kladensku, a to navzdory nárůstu o 21,1 procenta (což představuje nejvýraznější navýšení v rámci celého kraje). Takové jsou páteční informace středočeských hygieniků o epidemiologické situaci ve výskytu akutních respiračních infekcí a chřipky ve 49. kalendářním týdnu. Celkovou situaci lze shrnout do pár slov: je klidná a odpovídá sezoně.

Ilustrační foto.

Respiračních infekcí přibylo, chřipka se však nehlásí

Střední Čechy – Epidemiologická situace je klidná a odpovídá sezoně. Tak v pátek zhodnotila ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová nejnovější vyhodnocení informací od praktických lékařů a pediatrů o výskytu akutních respiračních onemocnění.

Ilustrační foto

Statistiky hlásí nárůst respiračních infekcí. Klid, říkají hygienici

Střední Čechy – Přes tisícovku pacientů na sto tisíc obyvatel se v uplynulém týdnu přehoupl ve středních Čechách ukazatel v rámci sledování výskytu akutních respiračních infekcí. Podle hygieniků však nejde o nic znepokojivého a aktuální nemocnost i přes její nárůst odpovídá sezoně. Situace je tedy klidná, shodli se v pátek Lilian Rumlová a Marek Michna ze středočeské hygienické stanice.

Ilustrační foto.

Nejen o depresích budou mluvit v rámci dne diabetu

Jihlava – Prostory přednáškového sálu Domu zdraví v Jihlavě budou ve čtvrtek 23. listopadu patřit desátému ročníku Krajského diabetologického dne Kraje Vysočina. V rámci něj budou odborníci přednášet například o kožních problémech či o moderní technologii v léčbě dětského diabetu.

Ilustrační foto

Dostanete infekci? Poležíte si v Hradišti. Ve Zlíně oddělení ruší

Infekční oddělení v Krajské nemocnici T. Bati ke konci roku skončí. Stejně jako v Kroměřížské a Vsetínské nemocnici zůstane ve Zlíně pouze ambulantní provoz. Infekční lůžkové oddělení bude mít jako jediné v kraji Uherskohradišťská nemocnice. Informovala o tom mluvčí nemocnic Dana Lipovská.

Testování na HIV. Ilustrační foto.

Během následujícího týdne proběhne bezplatné testování

Jablonec nad Nisou – Jablonecká nemocnice se opět zapojí do Evropského testovacího týdne HIV. Každý zájemce se tak bude moci nechat vyšetřit, a to od pondělí 20. listopadu až do pátku 24. listopadu na oddělení klinické biochemie a hematologie v prvním patře.

Ilustrační fotografie.

Onemocnění dýchacích cest výrazně ubylo. Kromě Nymburska

Střední Čechy – Nic mimořádného s jen mírně zhoršenou situací na Příbramsku (kde bylo totéž zaznamenáno už před týdnem) nabídlo ve čtvrtek hodnocení středočeských hygieniků posuzujících epidemiologickou situaci ve výskytu akutních respiračních infekcí ve 46. kalendářním týdnu. Velmi sympaticky vyhlížející čísla hovoří v rámci kraje o poklesu celkové nemocnosti o 14,5 procenta; aktuální hodnota dosahuje 846 onemocnění na sto tisíc obyvatel.

STOP dekubitům

Upozornili na proleženiny

Svitavy - Nemocnice Pardubického kraje se i v letošním roce připojila ke kampani Světový den STOP dekubitům.