Kreativ

ŠTÍTEK: infekce

Chřipka. Ilustrační foto.

Počet onemocnění chřipkou v Praze minulý týden dále klesal

K výraznému poklesu počtu hlášených onemocnění chřipkou došlo zejména ve věkové skupině mezi šesti a čtrnácti lety věku. V metropoli totiž  již druhým týdnem probíhaly jarní prázdniny, které hlášenou nemocnost ovlivnily. Počet nemocných akutními respiračními infekcemi je v současné době přibližně 1250 na 100 tisíc obyvatel. 

Chřipka. Ilustrační foto.

Situace s epidemií se v Libereckém kraji nelepší

Liberecko – I v uplynulém týdnu přibylo lidí s chřipkovým onemocněním. Ředitelé škol vyhlašují mimořádné volno. Nemocní jsou žáci i učitelé. Nemocnice a domovy pro seniory omezují návštěvy.

Ilustrační foto.

Chřipka zavřela dveře návštěvám v kralupské LDN

Mělnicko – Chřipková epidemie na Mělnicku trvá už více než tři týdny. Některá další zařízení v našem okrese zavřela dveře svým návštěvníkům. Stále není možné chodit do mělnické a neratovické nemocnice a od minulého týdne se dokonce nesmí na návštěvy ani do kralupské léčebny pro dlouhodobě nemocné.

Ilustrační foto.

Na Nymbursku je nejméně nemocných z celého kraje

Nymbursko – Náš region je podle páteční zprávy Krajské hygienické stanice stále zasažen chřipkovou epidemií nejméně z celého kraje. Na opačném pólu s nejvyšší nemocností se nachází Příbramsko.

Ilustrační foto.

Nemocnost nepatrně klesla, zákazy kvůli chřipkové epidemii trvají

Střetní Čechy – Chřipková epidemie stále trvá. Takové bylo páteční zjištění středočeských hygieniků poté, co sečetli aktuální hlášení praktických lékařů a pediatrů o pacientech s akutními respiračními infekcemi za sedmý kalendářní týden. Jistou nadějí může být, že na rozdíl od stoupající tence z minulých týdnů se tentokrát ukázal mírný pokles. Sice jen tříprocentní, ale přece jen: jde o první letošní snížení.

Chřipka. Ilustrační foto.

Chřipka v Praze ustupuje, pomohly jarní prázdniny

Počet nemocných s chřipkou v Praze mírně klesá. Méně hlášených případů je nejen mezi školáky, ale také mezi seniory. U dětí jsou podle Hygienické stanice hlavního města Prahy nižší počty onemocnění především díky tomu, že probíhají jarní prázdniny. Minulý týden si chřipka v Praze vyžádala dvě oběti.

Ilustrační foto

Dětem chybí vitamín D. Nejhorší situace je v zimě a na jaře

Českým dětem podle studie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) chybí vitamin D, který se tvoří na kůži ze slunečního záření. Jen třetina dětí má dostatek celoročně, nejhorší je situace v zimě a na jaře. SZÚ zkoumal před dvěma lety krev více než 400 dětí, letos plánuje i měření u dospělých.

Ilustrační foto

Nemocných chřipkou v Česku přibývá. Řada nemocnic zakázala návštěvy

Plošná chřipková epidemie pokračuje na celém území České republiky. Nemocných chřipkou za týden přibylo zhruba o desetinu, lékaři hlásí 1882 případů na 100 tisíc obyvatel. Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová vyhlásila začátek chřipkové epidemie minulý pátek, kdy počet nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest překročil 1700 případů na 100 tisíc obyvatel.

zánět močových cest, ilustrační foto

Nad zánětem močových cest se nevyplatí mávnout rukou

Se zánětem močového měchýře se ve svém životě setkala zhruba každá druhá žena. Nepříjemné onemocnění se opakovaně týká zhruba patnácti procent z nich, ale nevyhýbá se ani mužům. Návštěvu urologa proto nikdy neodkládejte, můžete tak předejít vážným komplikacím. Varováním by měly být už počáteční projevy zánětu – vedle pálení i časté noční návštěvy toalety.

Hlavní zásobárnou vody je nádrž Theewaterskloof Dam za městem. Ta však už tři roky vysychá.

Ke kadeřnici s vlastní vodou aneb Jak se žije ve vyschlém Kapském Městě

Omezit splachování a ke kadeřnici si přinést pet lahev s vlastní vodou. To jsou jedny z pravidel, kterými se v současné době řídí obyvatelé jihoafrického Kapského Města. Poblíž něj bydlí také spolupracovnice Deníku, která popisuje, jak se žije v suchem soužené v metropoli, kde si musíte vystačit s 50 litry vody na osobu denně.  

Chřipka. Ilustrační foto.

Nemocnice na Kladensku vyhlásily zákaz návštěv

Kladensko – Zákaz návštěv na všechna svá oddělení vydaly v pondělí kladenská i slánská nemocnice. Příčinou zákazu je aktuální situace týkající se akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Za uplynulý týden totiž hygiena registruje nárůst těchhle onemocnění na Kladensku o 73,6 procent, což je nejvíce z celého Středočeského kraje.

Masarykova nemocnice, ilustrační foto.

Krajská zdravotní zakázala návštěvy v ústecké nemocnici

Ústí nad Labem - Krajská zdravotní, a. s., omezila až do odvolání návštěvy ve všech pěti svých nemocnicích. Reagovala tak na doporučení Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, která informovala o zvýšení nemocnosti na akutní respirační infekce v Ústeckém kraji. 

Chřipka. Ilustrační foto.

Chřipková epidemie řádí i v Praze. Počet nemocných stoupl o polovinu

V hlavním městě stoupl počet nemocných chřipkou za poslední dva týdny skoro o polovinu a hygienici varují, že se počet nemocných bude v následujících týdnech zvyšovat. Už v pátek oznámili hygienici celoplošnou chřipkovou epidemii. Do pátku vyhledalo lékaře asi 1770 lidí na sto tisíc. V pondělí na to upozornili  pražští hygienici na svých stránkách.

Ilustrační snímek

Chřipky a jiné nemoci sužují více a více pacientů

Střední Čechy - Chřipky a další respirační onemocnění sužují aktuálně náš region. V minulém týdnu stoupla ve Středočeském kraji nemocnost akutních respiračních infekcí dokonce o 22,1 procent, jedná se tedy o epidemický výskyt. Nejhorší situace panuje na Příbramsku, nejlépe je na tom zatím Berounsko.

Světový den boje proti AIDS. Ilustrační foto.

Loni v Česku přibylo 254 lidí s HIV, méně než v předchozích letech

V Česku byla loni nově zjištěna nákaza virem HIV u 254 lidí, což je meziročně o 32 méně a o 12 méně než v roce 2015. Přes výkyvy v jednotlivých letech odborníci pozorují rostoucí trend už od roku 2002. Za růstem je hlavně přenos mezi muži, kteří mají sex s muži. Informovala o tom Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS.

Ilustrační foto.

Lékaři dostanou poprvé příplatek za kvalitu péče

Čím víc pacientů ošetřili, tím víc peněz dostali. Jakých výsledků přitom dosáhli, už nikoho moc nezajímalo. Pravidlo, kterým se čeští lékaři řídili po desetiletí, brzy skončí. Ministerstvo zdravotnictví totiž chystá převratnou novinku: v úhradách chce zohledňovat i kvalitu poskytnuté péče.

Ilustrační fotografie.

Středočeská chřipka je na postupu. Už dokonce zabíjela

Střední Čechy – Vzestup počtu pacientů s akutními respiračními infekcemi, který je patrný už od počátku ledna, pokračuje – a potvrzuje předpoklady hygieniků o brzkém nástupu epidemie. Z hlášení praktických lékařů a pediatrů vyplývá, že ve čtvrtém kalendářním týdnu se celková nemocnost ve středních Čechách zvýšila o pětinu – o 20,7 procenta. Nejvýraznější vzestup se týká nejmenších dětí a školáků.