Kreativ

ŠTÍTEK: infekce

Světový den STOP dekubitům.

Odborníci radili, jak zabránit proleženinám

Pardubický kraj - Ve všech pěti nemocnicích Pardubického kraje se ve středu uskutečnila akce nazvaná Den STOP dekubitům. Od devíti do jedné odpoledne se kdokoliv mohl přijít poradit a zjistit informace o problematice proleženin a především o jejich prevenci.

HIV tester. Ilustrační foto.

Pražané se mohou nechat zdarma otestovat na HIV a žloutenku

Pražští hygienici se zapojí do osvětové kampaně Evropský týden testování HIV a žloutenky. Akce proběhne v mnoha státech Evropy včetně České republiky. Zájemci se budou moci nechat příští týden zdarma otestovat na HIV infekci a žloutenku typu B, C. Ve čtvrtek o tom na svých stránkách informovali hygienci. 

Ilustrační foto

Nemocnice poradí, jak předcházet vzniku proleženin

Pardubický kraj - Nemocnice Pardubického kraje se i v letošním roce připojuje ke kampani Světový den STOP dekubitům. Ve všech pěti nemocnicích upozorní na závažnou problematiku, které může nejen prodloužit léčbu, ale rovněž i zvýšit riziko úmrtí. Osvětová akce, jejímž cílem je zvýšení informovanosti o proleženinách a prevenci, se uskuteční ve středu 15. listopadu 2017 od 9.00 do 13.00 hodin.

Ilustrační foto

Neschopenek letos přibyla desetina, nemocenské se vyplatilo 14 miliard

Lidé si letos od ledna do září vzali téměř 1,3 milionu dočasných pracovních neschopenek, což je meziročně o devět procent více. Nemocenské za tři čtvrtletí včonilo téměř 14 miliard korun. Vyplývá to z dnešních informací České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Nemocní se nejčastěji potýkali s problémy dýchacích cest.

Ilustrační foto.

Do konce září přibylo 194 pacientů s HIV, 13 lidí na AIDS zemřelo

V Česku letos za prvních devět měsíců přibylo 194 nových pacientů s virem HIV. Nemoc AIDS propukla u 31 lidí a od ledna do září na ni zemřelo 13 nemocných. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Podle organizace Red Ribbon se zatím zdá, že letošní počet nakažených loňské rekordní množství nových pacientů nepřekoná. V minulém roce testy odhalily vir u 286 lidí.

Ilustrační foto.

Chřipková statistika hlásí vysoký nárůst. Neznamená to však problém

Střední Čechy – Jako varovná zpráva by mohly znít nejnovější poznatky středočeských hygieniků o vývoji respiračních onemocnění s příznaky chřipky. Jejich počet v kraji totiž během 44. kalendářního týdne stoupl ve srovnání s předchozím týdnem o více než dvě pětiny – o 42,9 procenta.

Ilustrační foto.

Chřipková statistika hlásí vysoký nárůst. Neznamená to však problém

Jako varovná zpráva by mohly znít nejnovější poznatky středočeských hygieniků o vývoji respiračních onemocnění s příznaky chřipky. Jejich počet v kraji totiž během 44. kalendářního týdne stoupl ve srovnání s předchozím týdnem o více než dvě pětiny – o 42,9 procenta.

V předešlé sezoně vyhlašovaly nemocnice na Vysočině (jako například Nemocnice Pelhřimov) zákazy návštěv už na sklonku roku 2016.

V nadcházející chřipkové sezoně se lze chránit novou vakcínou

Vysočina – Sezona respiračních viróz a chřipek opět nastupuje. Hygienici spolu s lékaři na Vysočině začali se zveřejňováním akutních respiračních infekcí už v polovině října a při pohledu do kalendáře se rychle blíží období, kdy začne nemocnost růst.

Ilustrační foto

Chřipka zatím nehrozí, počet nemocných odpovídá sezoně

Střední Čechy – Posmrkávání, ba i kýchnutí nebo zakašlání můžeme s nynějším ochlazením zaslechnout častěji – obavy z chřipkové epidemie však zatím nejsou na místě. Naznačuje to vyhodnocení epidemiologické situace ve výskytu akutních respiračních infekcí za 43. kalendářní týden. Byť celková nemocnost ve Středočeském kraji zaznamenala mírný vzestup: o 1,4 procenta.

Ilustrační foto.

Chřipka zatím lidi netrápí, viróz ale přibývá

Rtuť na teploměrech se nyní jen zřídkakdy vyšplhá nad deset stupňů Celsia, meteorologové místy očekávají první sníh. Právě takové období změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě Rakovnicko nepostihly, ovšem podzimních viróz je dost.  

Ilustrační foto.

Chřipka zatím lidi netrápí, viróz ale přibývá

Rakovnicko - Rtuť na teploměrech se nyní jen zřídkakdy vyšplhá nad deset stupňů Celsia, meteorologové místy očekávají první sníh. Právě takové období změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě Rakovnicko nepostihly, ovšem podzimních viróz je dost.  

Ilustrační foto.

Chřipky zatím lidi netrápí, viróz ale přibývá

Příbramsko - Rtuť na teploměrech se nyní jen zřídkakdy vyšplhá nad deset stupňů Celsia. a meteorologové slibují na nejbližší dny teploty právě pod hranicí desti stupňů a sněžení i ve středních polohách. Právě takovéto období změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě Příbramsko nepostihly, ovšem podzimních viróz je dost.  

Ilustrační foto.

Chřipky zatím lidi netrápí, viróz ale přibývá

Kladensko - Rtuť na teploměrech se nyní jen zřídkakdy vyšplhá nad deset stupňů Celsia, meteorologové slibují první sníh, a to i ve středních polohách. Právě takovéto období změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě Kladensko a Slánsko nepostihly, ovšem podzimních viróz je už celkem dost.  

Ilustrační foto.

Virózy v těchto dnech trápí především děti

Berounsko - Rtuť v teploměrech se už jen zřídka přehoupne přes deset stupňů Celsia. Meteorologové očekávají první sníh. Právě toto období plné různých změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě Berounsko nepostihly, ovšem podzimní virózy už potrápily hodně lidí.  

Ilustrační foto.

Chřipky zatím lidi netrápí, viróz ale přibývá

Kladensko - Takzvané babí léto je už dávno za námi. Rtuť na teploměrech se nyní jen zřídkakdy vyšplhá nad deset stupňů Celsia, na dveře už dokonce pomalu ale jistě klepe první sníh. Právě takovéto období změn klimatu bývá často příčinou chřipkových epidemií. Ty zatím ještě náš region nepostihly, ovšem podzimních viróz je dost. 

Česká lyžařka a zlínská rodačka Klára Křížová

Křížová se vrací. Cíl? Olympiáda

Cíl? Pchjongčchang! Dvojnásobná účastnice olympijských her ve Vancouveru 2010 a Soši 2014, česká sjezdařka na lyžích a zlínská rodačka Klára Křížová se po roční pauze vrací na svahy s ambicemi opět závodit pod pěti kruhy v Jižní Koreji.

Operační sál Nemocnice Nový Jičín

Jste horší než sousední nemocnice. Stát plánuje velké srovnávání

Část českých nemocnic čeká na jaře nepříjemné překvapení: dozvědí se, že neléčí zdaleka tak dobře jako jejich konkurenti v okolí. Upozornění obdrží i jejich zřizovatelé. Pozor, pacienti z vaší nemocnice častěji umírají na infekce. Napravte to. Takový vzkaz dostanou na jaře příštího roku některé nemocnice. Stejná informace přijde i jejich zřizovatelům – tedy městům, krajům nebo ministerstvu zdravotnictví.

kloktadlo, ilustrační foto

Kloktadla proti bolení v krku

Studenější dny sebou často přinášejí škrábání a bolesti v krku. Když nemáme zvýšenou teplotu, platí zlaté pravidlo: „Bylinkové kloktání, bolest krku zahání“.

divizna

Bylinková pomoc při nachlazení

S podzimními plískanicemi je velká pravděpodobnost, že nás nemine nachlazení, rýma, kašel, pobolívání v krku. Když se chceme ochránit, můžeme vyzkoušet bylinné směsi a recepty, které posílí imunitu a působí protizánětlivě.

Divoké prase - ilustrační foto.

Veterináři varují před další chorobou divokých prasat

Státní veterinární správa (SVS) dneškem zahajuje monitoring Aujeszkyho choroby prasat u odlovených divočáků na území České republiky. Poslední dlouhodobý monitoring výskytu této nákazy v populaci divokých prasat byl ukončen v roce 2013. Pravidelný monitoring je nezbytný pro podchycení nákazové situace v zemi.

Ilustrační foto.

Děti ve školkách trápí infekce, epidemie však nenastala

Střední Čechy – Babičky mají pohotovost – a dědečkové také. Vnoučata, která navštěvují mateřské školy (a někdy i mladší školáky), je teď třeba kvůli onemocnění hlídat častěji než obvykle. Nárůst nemocnosti mezi dětmi bývá v tomhle období patrný pravidelně, připomněl v pátek Petr Galle ze společnosti zajišťující zásobování lékáren. „Týká se nejvíce dětí předškolního věku; dítě může prodělat i tři infekty do měsíce,“ doplnila v pátek Eva Pětvalská z agentury Lesensky. S tím, že loni se nemocnost v tomto období zvýšila ve srovnání se zbytkem roku zhruba o třetinu, letos je nárůst mírnější. A zvýšená nemocnost se prozatím týká jen běžných infekcí přenášených vzduchem. Nejvíce se projevuje právě u předškoláků.

Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.

Nadějný objev. Nová protilátka dokáže viru HIV zasadit téměř smrtící úder

Vzrušující průlom v boji proti HIV. Tak označila novou protilátku Mezinárodní společnost pro AIDS. Nový způsob léčby dokáže napadnout 99 procent viru HIV v těle, oslabit ho a zabránit infekci. Protilátky, která se dosud používají, dokáží zlikvidovat „pouze“ 90 procent viru. Vyplývá to z vysledků výzkumu prováděného na opicích. S testováním na lidských pacientech se počítá od příštího roku.

Nemocnice v Ústí nad Orlicí. Ilustrační foto.

Nemocnice se otevře veřejnosti

Ústí nad Orlicí - Prohlídky porodních sálů, babyboxu, prostoru klidu, radiodiagnostického, interního i dětského oddělení, měření tlaku i glykemie a bezplatné vyšetření na infekci HIV, ukázky tejpování i lékařských a lékárenských pomůcek a pestrý doprovodný program v podání českotřebovské „zušky“, skupiny Black Band či populární moderátorky Zuzany Bubílkové.

Pneumokokové infekce: prevence je stále podceňována. Zvláště u starších osob

Očkování patří k dětství – to je častý argument starších lidí a seniorů v otázce vakcinace. Přitom právě u nich je prevence stejně tak důležitá jako u malých dětí. Imunitní systém s věkem slábne a s atakem nebezpečné bakterie způsobující těžká onemocnění se vyrovnává velmi těžko. Ochranu v podobě dnes již dostupného očkování přitom senioři často zanedbávají. Lidé ve věku 65+ mají očkování proti pneumokokovým infekcím zcela zdarma. Podle aktuálně dostupných statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo v roce 2016 hlášeno 323 případů invazivního pneumokokového onemocnění (IPO), 66 osob v důsledku onemocnění zemřelo.

Amálka z Hrabenova trpí ojedinělou vážnou kožní chorobou, podobně nemocných je jen několik lidí na světě.

Dívenka trpí vzácnou nemocí, rodině pomáhá nadace

Velmi vzácnou a závažnou nemocí trpí od narození tříletá Amálka z Hrabenova. Její rodina je jednou z těch, kterým finančními příspěvky pomáhá nadace Dobrý anděl. Podobně již peníze nadace rozdělila desítkám rodin ze Šumperska i Jesenicka.

Záchranná služba Praha. Ilustrační foto.

Dětští návštěvníci Prahy skončili v nemocnici. Kvůli jídlu?

Praha /RASTR/ – S nepříjemnými zažívacími problémy odváželi záchranáři v noci na pátek na infekční kliniku Nemocnice Na Bulovce desítku účastníků 23členné hudební výpravy ze Švýcarska. Na pomoc 37letému muži, který trpěl nevolností s teplotou, zvracením a průjmem, byla posádka sanitky přivolána do hotelu na Střížkově v půl čtvrté ráno. Následně se přihlásilo osm pacientek ve věku mezi 10 a 17 roky. To již záchranáři vyslali na místo nejen posily, ale i „velkou“ sanitku na podvozku nákladního automobilu Mercedes-Benz Atego – a také volali na krizový telefon Hygienické stanice hlavního města Prahy. Naštěstí se komplikace podařilo rychle zvládnout. Už během pátku mohly mladé hudebnice pokračovat ve svém programu.

Ilustrační foto

Za smrtí hrocha může stát šikana od samic

Dvůr Králové - Zahrada ve Dvoře Králové přišla o jediného hrošího samce, který sem přijel teprve před dvěma měsíci. Se staršími samicemi se nesžil. Podle zoologů trpěl šikanou.

Ilustrační foto

Nový strašák. Žloutenka typu E se u nás nebývale šíří

Havlíčkův Brod – Na infekčním oddělení havlíčkobrodské nemocnice končí stále častěji pacienti s horečkami neznámého původu. Přibývá infekcí a hlavně žloutenek typu E, která u jednoho pacienta způsobila dokonce akutní selhání jater.

V pokojích měly děti umyvadlo, ze kterého tekla rezavá voda. „Majitelka hotelu nám vysvětlila, že voda je nezávadná a že ji stačí nechat odtéct. O nezávadnosti této vody stále pochybujeme,“ říkají vedoucí.

Letní tábor se změnil v noční můru

Orlické hory - Onemocněním dětí a trestním oznámením na organizátora tábora skončilo letní prázdninové dobrodružství v Bartošovicích v Orlických horách.