Kreativ

ŠTÍTEK: infekce

Ilustrační foto.

KNTB vyhlásila zákaz návštěv

Vzhledem ke zvýšenému výskytu akutních respiračních a chřipkových onemocnění a na základě doporučení Krajské hygienické stanice Zl. kraje je v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně od pátku vyhlášen zákaz návštěv. Zákaz platí až do odvolání.  

Ilustrační foto.

Zákazy návštěv a zavírání školek. Je tu epidemie

Střední Čechy – Takzvaná chřipková epidemie dorazila. Počet pacientů trpících akutními respiračními infekcemi (z nichž ovšem onemocnění vyvolaná skutečně viry chřipky mají jen menší podíl), překročil ve středních Čechách hranici epidemického výskytu, potvrdila v pátek ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Ilustrační foto.

Nemocnice vydala zákaz návštěv

Zákaz návštěv od pátku platí v Kroměřížské nemocnici ve všech jejich lůžkových odděleních. Důvodem je zvyšující se výskyt akutních respiračních infekcí a nárůst počtu chřipkových onemocnění v celém Zlínském kraji.

Ilustrační foto.

Chřipková epidemie začíná

Celková nemocnost akutními respiračními onemocněními v minulém týdnu ve Zlínském kraji činila 1630 nemocných na 100 000 obyvatel, z toho chřipkou 79 nemocných na 100 000 obyvatel.

V zimě jsou ozdobou náměstí, v létě poskytují cenný stín. Dvě lípy ale musí jít k zemi.

Už to jinak nejde. Dvě lípy u morového sloupu musí jít k zemi

Jihlava - Jako vždycky je kolem jejich pokácení velké pozdvižení, ale teď už to podle magistrátu jinak vyřešit nejde. Řeč je o lípách kolem Mariánského sloupu na Masarykově náměstí, jejichž zdravotní stav se každým rokem horší. Dva stromy ohrožují bezpečnost kolemjdoucích, proto musí jít k zemi.

Chřipka. Ilustrační foto.

Praha stojí na počátku chřipkové epidemie, nejvíce stonají děti

/INFOGRAFIKA/ Respirační infekce či chřipka trápily v minulém týdnu již zhruba 1300 Pražanů ze 100 tisíc obyvatel metropole. Nejvíc nemocných je mezi předškoláky a studenty. Nejnovější údaje pražské hygienické stanice přitom vycházejí z hlášení, která jí zasílají každý pátek praktičtí lékaři a pediatři.

Ilustrační foto.

Viry a chřipky už o sobě dávají vědět

Karlovarský kraj – Počasí jak na houpačce, kdy mráz střídá oteplení, lidem dvakrát neprospívá a podepisuje se na jejich zdravotním stavu. Potvrzuje to i zvýšený výskyt akutních respiračních infekcí (ARI) a chřipky v Karlovarském kraji.

Ilustrační foto.

Epidemie chřipky začíná

Nemocnost na akutní respirační infekce (ARI), včetně chřipky, ve čtvrtém kalendářním týdnu stoupla v Moravskoslezském kraji o 31 procent.

Ilustrační foto.

Nemocných lidí v kraji přibylo

Jičínsko - Nejvyšší nemocnost se stále drží na Jičínsku a Trutnovsku, nejméně lidí marodí na Hradecku. Zákaz návštěv na lůžkových odděleních Oblastní nemocnice Jičín proto platí až do odvolání.

Ilustrační foto

Epidemie ještě nepřišla, první školy však už zavřeli

Střední Čechy – Takzvaná chřipková epidemie sice ještě do středních Čech nedorazila, nemocnost ale výrazně stoupá. Citelně patrné je to zvláště u předškoláků – ve věkové skupině do pěti let. Dokonce už došlo na první omezení, jaká se přijímají v rámci protiepidemických opatření. Kvůli vysoké nemocnosti byly na Kladensku uzavřeny MŠ Budeničky a ZŠ Černuc, informovala v pátek ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Ilustrační foto

Pacientů s respiračními infekcemi za týden přibylo o čtvrtinu

Pacientů s respiračními infekcemi, mezi než patří i chřipka, proti minulému týdnu v Česku přibylo o čtvrtinu. Nemocných je 1447 na 100 tisíc obyvatel, vyplývá z informací na webu Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Celoplošná epidemie zatím vyhlášena nebyla, už minulý týden ale Státní zdravotní ústav situaci hodnotil jako nastupující epidemii. Vyhlašuje se při 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Ilustrační foto.

Zákaz návštěv kvůli chřipce

Jičín - Na zvýšený výskyt respiračních onemocnění zareagovala Oblastní nemocnice Jičín zákazem návštěv na lůžkových odděleních.

Nemoc. Ilustrační foto.

Nejvíce nemocných je opět na Jičínsku

Královéhradecko - Hygienici registrují v kraji 971 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Podle odborníků se zatím nejedná o epidemii.

Studenti Lékařské fakulty MU Ľubica Joppeková a Martin Janků tři týdny neplánovaně pomáhali zraněným v místech bez lékařské péče.

Studenty medicíny evakuovali z ostrovů kvůli zemětřesení. Vrátili se pomáhat

Brno /FOTOGALERIE/ – Desítky tisíc padajících domů, lidé ztráceli rodiny, a všechno co měli. Když zemětřesení v srpnu poprvé zasáhlo indonéské ostrovy, byli tam i studenti pátého ročníku medicíny z Masarykovy univerzity. Ľubica Joppeková a Martin Janků přesto, že byli z ostrova Gili evakuováni, vrátili se do zasažené oblasti, aby poskytli lékařskou pomoc.

Ilustrační foto

Středočeská chřipka zabila už dva lidi

Střední Čechy - Chřipkové viry si ve Středočeském kraji vyžádaly další oběť. Krajská hygienická stanice, jež epidemiologickou situaci ve výskytu akutních respiračních infekcí sleduje, zaznamenala v uplynulém týdnu další úmrtí; již druhé od začátku chřipkové sezony. 

Nové zázemí dětské pohotovosti v mostecké nemocnici si prohlédli zástupci Krajské zdravotní.

FOTO: Dětská pohotovost v Mostě se v nemocnici přestěhovala do nového

Most – Provozování dětské ambulantní pohotovostní péče v mostecké nemocnici od ledna zajišťuje přímo společnost Krajská zdravotní, která nemocnici vlastní. Ordinace dětské pohotovosti se přestěhovala o patro níž do nových prostor v 1. nadzemní podlaží polikliniky (budova A).

Ilustrační foto.

Chřipka trochu couvla, čtyřikrát ale udeřila zle

Střední Čechy - Očekávaný vzestup akutních respiračních infekcí se skutečně dostavil. Pro druhý kalendářní týden středočeští hygienici z hlášení lékařů o počtech pacientů v pátek propočetli 1035 onemocnění na sto tisíc obyvatel - což proti prvnímu týdnu roku představuje zvýšení o 28,7 procenta. Nárůst byl zaznamenán téměř ve všech regionech, pouze na Mladoboleslavsku se nemocnost mírně snížila.

Fotografie z odběru vzorku krve kosa černého. Odběr u jednoho jedince trvá přibližně 2 minuty, poté je pták opět vypuštěn.

Virus, který kosí kosy, zkoumali také Jihočeši

Jižní Čechy – Na zjištění, že za neobvyklým hynutím kosů černých v různých částech Česka je virus Usutu, se podíleli vědci Biologického ústavu Akademie věd ČRv Českých Budějovicích (BC AV).

Ilustrační foto.

S lednem přišly první pravé chřipky

Jihlava – Na Vysočině se objevily první pravé chřipkové viry v nové chřipkové sezoně, plošná nemocnost zůstává na prahu roku 2019 nízká a v jednotlivých částech kraje i značně rozdílná.

Filip Panák se vrátí do tréninkového procesu nejdříve v únoru.

Panáka zbrzdila infekce v koleni

Karviná – Počítalo se, že by mohl naskočit do zimní přípravy už na jejím startu, ale nejdříve to bude až v únoru. Rekonvalescenci karvinského fotbalisty Filipa Panáka (na snímku) zabrzdily pooperační komplikace.

Kos černý. Ilustrační foto

Za úbytek kosů v Česku může skutečně virus Usutu. Nakazit se může i člověk

Vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR (AV ČR) a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy potvrdili, že za úbytkem kosů černých v České republice stojí virové onemocnění Usutu. Instituce to sdělily v dnešní tiskové zprávě. Původně africký virus přenášejí komáři, způsobuje onemocnění ptáků i lidí. Již dříve na pravděpodobnou příčinu úbytku kosů upozornili ochránci přírody.

Ilustrační foto

Počet infekcí dýchacích cest výrazně roste

Střední Čechy - Akutní respirační infekce nepolevují. Dvoutřetinový pokles vykazované nemocnosti ve vánočním období byl – jak se dalo předpokládat – jen zcela krátkodobou záležitostí (a spíše věcí evidence než odrazem skutečnosti).

Ilustrační fotografie.

K-centrum nabídlo testy na HIV i hepatitidu

Krnovské protidrogové zařízení K-centrum Krystal se přidalo k mezinárodní akci Evropský týden testování na HIV a žloutenky. Příležitost zdarma otestovat své zdraví využilo 27 osob.

Ilustrační foto

Do konce listopadu přibylo 193 pacientů s HIV, je to méně než minulé roky

V Česku letos od ledna do konce listopadu bylo zaevidováno 193 nových pacientů s virem HIV. Počet je nižší než v předchozích letech. Nemoc AIDS propukla u 32 lidí a zemřelo na ni 14 nemocných. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. V celém roce 2016 testy odhalily vir u 286 lidí, což bylo nejvíc nakažených od počátku sledování od října 1985.

MAGDALENA VOJTOVÁ je první radostí pro manžele Radku a Martina ze Svitav. Holčička přišla na svět na Štědrý den v 18.27 hodin, kdy vážila 4,1 kilogramu.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Svitavy - Díky vstřícnosti svitavské porodnice vám na našich stránkách pravidelně přinášíme fotografie nově narozených miminek.

Bývalé depo

Depo půjde k zemi dříve

Sokolov – Bývalé železniční depo v Sokolově půjde k zemi dříve, než se předpokládalo. Mohou za to především požáry, ke kterým tam často dochází.

Ilustrační foto.

Sotva chřipka dorazila, už zabíjela

Střední Čechy – Velmi smutné svátky mělo kvůli řádění chřipkových virů hned několik rodin ze středních Čech. Zatímco v posledním předvánočním týdnu hygienici v kraji zaznamenali první výskyt chřipky potvrzený laboratorními testy – v tomto případě šlo o typ B – aktuální povánoční údaje jsou ještě daleko méně příznivé: ukazují, že udeřila také chřipka typu A – a to plnou silou.

Nemoc. Ilustrační foto.

Jeden 'dáreček' od přírody: v předvánočním období dorazila chřipka

Střední Čechy - Ve vánočním čase lze očekávat spíš klidnější vývoj - tak to totiž bývá rok co rok - po svátcích se ale dá počítat s výraznějším nárůstem respiračních infekcí. Do středních Čech totiž dorazila chřipka. Poprvé v nynější zimní sezoně se v uplynulém týdnu objevily chřipkové viry.