Kreativ

ŠTÍTEK: infekce

Hořící kontraband

Češi v Indonésii bojují proti pytlákům. Zabavené výrobky ze želvoviny spálili

Indonéské úřady zabavily místním obchodníkům tisíce šperků ze želvoviny a víc než tisíc šupin mořských želv. Akce proti nelegálním obchodníkům se zúčastnili také zástupci česko-slovenské skupiny Wildlife Guards, která se věnuje odhalování zločinů na přírodním bohatství. Zabavené zboží společně spálili na znamení nesouhlasu.

Ilustrační foto.

Chřipka zatím nedorazila. I tak nemocných přibylo

Střední Čechy – Nemocnost vzrostla jen nepatrně – a příchod chřipky zatím zaznamenán nebyl. Tak lze shrnout závěry středočeských hygieniků vyhodnocujících hlášení praktických lékařů a pediatrů o pacientech, které v uplynulém týdnu trápily akutní respirační infekce.

Ilustrační foto

Nemocných dětí přibývá, ale chřipka za to nemůže

Střední Čechy - Viry chřipky zatím ve středních Čechách nebyly zaznamenány, třebaže si na „chřipkové onemocnění“ stěžuje stále více lidí - a patrné je to zvláště mezi dětmi. Ukazují to poznatky krajské hygienické stanice vyplývající z vyhodnocení údajů praktických lékařů i pediatrů o výskytu akutních respiračních infekcí v uplynulém týdnu.

Ilustrační foto.

Na Borsku se objevil černý kašel

Bor - Ve škole byl zaznamenán případ černého kašle, žádáme vás o sledování zdravotního stavu dětí. Toto oznámení si ve čtvrtek přečetli v žákovských knihách rodiče dětí navštěvujících Základní školu v Boru.

Ilustrační foto.

Sanitka zastaví na křižovatce. Vyšetří lidi na HIV

Jižní Morava – U semaforů na hlavní světelné křižovatce v Hodoníně zaparkuje ve středu odpoledne testovací sanitka. Posádka od dvou do pěti hodin odpoledne bezplatně otestuje krev na nebezpečnou HIV infekci. „O tuto preventivní akci bývá v Hodoníně zájem. Vyšetříme obvykle padesátku lidí, velká část z nich přichází do sanitky každoročně, je to totiž rychlé a dozví se výsledky,“ řekla Hana Zapletalová ze Státního zdravotního ústavu.

Ilustrační foto.

Testy na virus HIV, žloutenky i Syfilis

Trutnov - Zdarma se nechat testovat na infekci HIV mohou lidé tento týden v celém Česku. Je to součástí kampaně označované jako Evropský testovací týden, která probíhá v mnoha státech Evropy s hlavním cílem zpřístupnit anonymní testování na HIV infekci.

Stromy v ulici Družstevní na sídlišti Jižní svahy s výzvou k petici proti jejich kácení.

Bude město muset 43leté lípy pokácet?

Úsilí o zachování stromů ve zlínské ulici Družstevní nabývá po roce a půl opět na intenzitě. Radnice totiž znovu rozhodla o kácení deseti stromů v této lokalitě.

Lékárna - Ilustrační foto

Češi plýtvají antibiotiky. Ministerstvo chystá kontroly

/INFOGRAFIKA/ Česko má problém: nedokáže ukočírovat spotřebu antibiotik. V lékárnách se jich vydá stále víc. Světová zdravotnická organizace přitom upozorňuje, že by se mělo antibiotiky šetřit, protože přestávají účinkovat. Ministerstvo zdravotnictví si chce proto na lékaře předepisující antibiotika posvítit.

Testování na HIV. Ilustrační foto.

V nemocnici budou bezplatně testovat HIV infekci

Jablonec n. N. – Laboratoř jablonecké nemocnice se opět zapojila do Evropského testovacího týdne HIV. Ten letos připadá na konec listopadu. Jedná se o šestý ročník celoevropské kampaně s hlavním cílem zpřístupnit bezplatné testování na HIV infekci.

Ilustrační foto.

Respiračních infekcí přibylo, o chřipku však nejde

Střední Čechy – Nemocnost vrostla, ale chřipka za to nemůže. Tak lze shrnout poznatky středočeských hygieniků vyplývající z vyhodnocení hlášení praktických lékařů a pediatrů k výskytu akutních respiračních infekcí a chřipky mezi jejich pacienty ve 46. kalendářním týdnu.

Hranická praktická lékařka pro dospělé Jitka Nováková  očkování proti chřipce podporuje.

Nakazit chřipkou nás může i člověk, který vypadá zdravě

Na chřipku každoročně v naší republice zemře přibližně 2000 lidí. I když ji řada lidí takzvaně přechází, lékaři ji považují za závažné onemocnění. Chřipka je infekční onemocnění a je velmi nakažlivá. Vir se šíří kapénkovou infekcí vzduchem nebo přímým kontaktem s nemocným.

Mláďata osla poitouského chytila po narození infekci. Nyní dobírají antibiotika, a daří se jim lé

Malí oslíci ze zooparku chytili po narození infekci. Léčí se antibiotiky

Vyškov – Dvě mláďata osla poitouského se narodila na konci července ve vyškovském zooparku. Radost ošetřovatelů z nových přírůstků však brzy vystřídaly obavy. Klisny totiž chytily infekci. Starší z nich navíc někdo z návštěvníků nakrmil a klisna měla další zdravotní potíže.

Ilustrační foto.

Pneumokok zabíjí i v našem regionu

Nymbursko – Pneumokok. Při vyslovení tohoto slova se řadě lidí vybaví nemoci s vážnými, někdy i tragickými následky. Jak však ukazují poslední průzkumy, paradoxně se jej 8 z 10 oslovených dospělých lidí nebojí. Jak se nejlépe vyhnout zdravotním problémům s pneumokokem? Zdravotníci radí očkování.

Uprchlický tábor na ostrově Manus

Proč zemřel íránský běženec? Jeho smrti se dalo předejít, tvrdí koroner

Australské úřady prošetřily smrt čtyřiadvacetiletého migranta Hamida Kehazaeiho, který v září 2014 zemřel v australské nemocnici kvůli infekci ve vředu na levé noze. Infekcí se pravděpodobně nakazil v detenčním zařízení na ostrově Manus v Papui-Nové Guinei. Podle australského koronera se úmrtí dalo předejít.

Saláty od McDonald's jsou v podezření, že ve dvou amerických státech vyvolaly epidemii střevní infekce, ilustrační foto

Epidemie v USA, přes sto lidí má střevní infekci. Asi kvůli salátům McDonald's

Zdravotnická zařízení v amerických státech Illinois a Iowa řeší hromadný výskyt parazitu cyklospora, vyvolávajícího střevní infekci. Illinois hlásí výskyt 90 případů od poloviny května, Iowa dalších 15 od konce června. Epidemie může souviset se saláty řetězce rychlého občerstvení McDonald's, uvedly oba státy. Informuje o tom CNN.

Ilustrační snímek

Kvůli jídlu ročně onemocní jedno okresní město, varují hygienici

Dejte si pozor na jídlo, varují hygienici. I ono totiž může zabíjet. Chorobami ze špatně zpracovaných či skladovaných potravin každoročně onemocní dokonce 56 tisíc lidí. To je jedno okresní město. Nejčastěji lidi skolí takzvaná kampylobakterióza nebo salmonelóza. Vyplývá to z čerstvých statistik Státního zdravotního ústavu.

Pneumokok. Ilustrační foto.

Očkování proti pneumokoku pomůže. Ale ne všem.

Čeští lékaři přišli s krutou statistikou: celá pětina lidí, kteří se nakazí pneumokokovou infekcí, zemře. Části z nich přitom nepomůže ani očkování. Dvaadvacet pacientů, kteří se loni s nákazou potýkali, totiž v sobě vakcínu mělo.

Ilustrační foto.

Očkování proti pneumokoku pomůže. Ale ne všem

/INFOGRAFIKA/ Způsobují těžké zápaly plic, které jsou zákeřné a na něž se umírá: pneumokokové infekce. Bránit se proti nim nedá jinak než očkováním, protože se šíří stejně jako chřipka – vzduchem a kapénkovou infekcí. Přesto se nyní ukazuje, že ani očkování nemusí být všemocné.

Ilustrační foto

Žloutenka? Lze ji u nás chytit i z transfuze

Motolská nemocnice musela nedávno hasit fatální problém: tři školačky se ve špitále nakazily žloutenkou typu C. Tedy závažnou infekcí, která napadá játra. Chorobu jim přitom do těla vpravili přímo zdravotníci. Stalo se to při transfuzi krevních destiček.

Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.

Alergoložka Jitka Rychnovská: Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce

/ROZHOVOR/ Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.

Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce, říká alergoložka Rychnovská

/ROZHOVOR/ Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí na jižní Moravě čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Jak si správně mýt ruce radila pacientům i kolegům ve vestibulu brodské nemocnice nozokomiální sestra Věra Deylová (vpravo).

Odborníci v Brodě radili, jak si správně mýt ruce

Havlíčkův Brod - Pod odborným vedením si návštěvníci nemocnice v Havlíčkově Brodě, pacienti i zdravotníci „na vlastní kůži“ mohli v pátek 4. května vyzkoušet správnou techniku mytí a dezinfekce rukou, která je nezbytná zejména v nemocničním prostředí, kde se snadno mohou šířit takzvané nozokomiální infekce.