Kreativ

ŠTÍTEK: infekce

Začíná to pálením v krku, kýcháním a smrkáním, končí ucpaným nosem. Kdo někdy nebojoval s rýmou?

Alergici se bojí koronaviru. Rizikové je sahání na obličej

Každoroční martyrium je tady: smrkám, kýchám a děsně mě bolí hlava, stěžuje si na příznaky alergie Marcela Churá. Zlobí ji prý hlavně pylová zrna z břízy, kvůli nimž nemůže pořádně dýchat. „Letos je ale situace o to horší, že řádí koronavirus. Mám proto celkem obavy, že pokud ho chytnu, problémy s dýcháním budou neúnosné a skončím někde na dýchacím přístroji,“ svěřuje se žena. 

Žena v roušce držící dítě v čínském Wu-chanu (na snímku z 3. března 2020)

Číná hlásí 62 nakažených koronavirem. Wu-chan se otevřel světu

V pevninské Číně za úterý přibylo 62 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je zhruba dvojnásobek pondělního přírůstku. Dnes o tom s odvoláním na čínské zdravotnické úřady informovala agentura Reuters. Dva lidé pak v úterý na komplikace související s koronavirem zemřeli, v pondělí infekci nepodlehl nikdo.

Domov U Biřičky v Hradci Králové.

Domovu U Biřičky mají pomoct i karavany

/ROZHOVOR/ Po svém otevřeném dopise adresovaném ministrům zdravotnictví a práce a sociálních věcí se ředitelka hradeckého Domova U Biřičky stala v posledních dnech neoficiální mluvčí nespokojených zástupců poskytovatelů sociálních služeb. Mají pocit, že na ně stát zapomněl, ale rozhodně se nevzdávají.

Ekologičtí aktivisté s maskách symbolizijících koronavirus se 30. března 2020 v Soulu účastní kampaně, která má pomáhat v prevenci proti nákaze.

Čína hlásí pokles nově nakažených koronavirem. Jižní Korea má 101 nových případů

Čína hlásí další pokles nově potvrzených případů koronaviru: za úterý jich bylo 36 oproti 48 o den dříve, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na ústřední zdravotní komisi. Téměř všechny nové infekce byly do země dovezeny z ciziny, čímž celkový počet případů importované nákazy stoupl na 806. Jediný úterní místní případ byl hlášen z provincie Kuang-tung. Jižní Korea v úterý zaznamenala 101 nových případů, celková bilance tak vzrostla na 9887 infikovaných, z nichž 165 lidí zemřelo. 

Kouření a koronavirus - Ilustrační foto

Kouříte? Pak jste náchylnější ke koronaviru, varují odborníci

Kuřáci, pozor. Riziko, že se nakazíte koronavirovou infekcí, je u vás násobně vyšší. Důvody jsou nejméně dva: uživatelé tabáku mají obecně slabší plíce. Spolu s cigaretami, kterých se předtím dotýkali prsty, si navíc mohou virus snadno přenést do úst.

Petr Pazdiora.

Epidemiolog Petr Pazdiora: Koronavir je třeba trasovat

Počet nakažených koronavirem v Česku stále přibývá. Kvůli náporu musela Fakultní nemocnice v Plzni (FN) a Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje (KHS) posílit své řady o studenty medicíny, kteří se hlásí jako dobrovolníci a pomáhají s chodem pracovišť.

Koronavirus, ilustrační foto

Na jihu Moravy je 5 vyléčených. Koronavirus se blíží k hranici 150 nakažených

Na jižní Moravě se z koronaviru vyléčila pětice lidí. Podle krajských hygieniků se čtyři z nich uzdravili bez nutnosti hospitalizace, v nemocnici se vyléčil jeden pacient. Počet pozitivních případů nákazy koronavirem se na jihu Moravy blíží ke sto padesáti, v kraji je 145 nakažených. V sobotním pozdním odpoledni přibylo dvanáct pozitivně testovaných na koronavirus.

Papež František při páteční bohoslužbě

Papež František vyzval svět k solidaritě. Koronavirus přirovnal k temnotě

V čase koronavirové nákazy jsme všichni na jedné lodi, uvedl v pátek 27. března papež František při výjimečné bohoslužbě, kterou vedl na Náměstí svatého Petra ve Vatikánu. Ve své řeči naléhal, aby svět vnímal tuto krizi jako zkoušku solidarity a jako připomínku základních hodnot. Kvůli infekci ale úmyslně mluvil k prázdnému náměstí.

Koronavirus, ilustrační foto

Po rekordním nárůstu sobotní stagnace. V kraji zůstává 133 nakažených

Pro sobotní ráno pozitivní zpráva, po rekordním nárůstu v pátek večer není v kraji nikdo nový pozitivně testovaný na koronavirus. Počet nakažených na jihu Moravy tak zůstává na čísle 133. Jejich dosud největší nárůst za jeden den zaznamenala jižní Morava v pátek, kdy přibyla hned dvacítka nových případů.

Supermarket v Pekingu.

Čína hlásí nárůst případů nákazy koronavirem. Írán jich má přes 29 tisíc

Počet případů nákazy COVID-19 v Japonsku přesáhl 1300, více než 45 nových infikovaných dnes hlásí Tokio. Japonsko se ale zatím nechystá vyhlásit nouzový stav. Tisícovou hranici překročil počet nakažených v Thajsku, Filipíny dnes hlásí 71 dalších případů, dohromady už 707. Na Filipínách si už epidemie vyžádala 45 obětí, což je oproti středě nárůst o sedm. Nárůst nových případů nákazy hlásí Čína. Írán má přes 29 tisíc případů koronaviru a 2234 mrtvých.

Nemocnice Slaný.

Nemocnice na Kladensku se chystají na nápor koronaviru

Středočeské krajské nemocnice mají aktuálně k dispozici 175 lůžek pro pacienty s nákazou Covid-19, další podle předpokladů mohou v případě potřeby přibýt. Vytváření akutních lůžek je prioritou a stejně tak dostatek ochranných pomůcek.

Do ulic jen s rouškou. Ilustrační foto

Snaha po týdnech obnovila výrobu, chce ušít 200 tisíc roušek ze speciální bavlny

Kvůli dopadům koronavirové infekce, musela společnost Snaha Jaroměř zřejmě jako jedna z prvních v Česku přerušit výrobu. Výrobce ochranných pracovních prostředků proti pádu (zejména celotělové zachycovací postroje, kotvící smyčky a lana pro práci ve výškách) doplatil na nedostatek kovových komponentů nezbytných pro výrobu, které firma odebírala z Asie. Tamní dodavatelé ale na začátku letošního roku kvůli dopadům infekce přestali nezbytné ocelové komponenty dodávat, což na začátku března vedlo k zastavení výroby.

Ilustrační foto

Lidé se chrání před viry, ukazuje pokles respiračních infekcí

Ohromný sešup, celkový pokles o více než dvě pětiny, zaznamenaly v uplynulém týdnu počty případů akutních respiračních infekcí ve středních Čechách. Plyne to alespoň z údajů praktických lékařů a pediatrů o pacientech ve 12. kalendářním týdnu, jež vyhodnotila krajská hygienická stanice.

Ilustrační foto

Lidé se chrání před viry, ukazuje pokles respiračních infekcí

Ohromný sešup, celkový pokles o více než dvě pětiny, zaznamenaly v uplynulém týdnu počty případů akutních respiračních infekcí ve středních Čechách. Plyne to alespoň z údajů praktických lékařů a pediatrů o pacientech ve 12. kalendářním týdnu, jež vyhodnotila krajská hygienická stanice.

Šárka Klimešová, koordinátorka krizového štábu nymburské nemocnice a plicní lékařka.

Kdyby byly všechny nemocnice připraveny jako naše, spalo by se klidněji

/ROZHOVOR/ Šárka Klimešová je plicní lékařka. V současné době je však především koordinátorka krizového štábu nymburské nemocnice. V následujícím rozhovoru vysvětluje řadu praktických věcí týkajících se současné situace i případné návštěvy nymburské nemocnice.

Rakouská obec Ischgl ve spolkové zemi Tyrolsko

Chamtivost víc než zdraví. Z rakouského Ischglu se stala noční můra

Skoro dvě stě padesát kilometrů sjezdovek, přes půl tisíce hektarů lyžařských terénů, pětačtyřicet vleků a lanovek s kapacitou sto tisíc lyžařů za hodinu. Oblast tyrolského Ischglu má oprávněně pověst lyžařského ráje Rakouska, kam míří ročně i tisíce Čechů. Teď se ale i proto stala evropským epicentrem šíření koronaviru. Také kvůli tomu, že turistický průmysl dostal přednost před rychlým bojem s nákazou.  

Provizorní nemocnice ve Wu-chanu

Průlom? Wu-chan poprvé nehlásí žádný nový případ nákazy koronavirem

Čínské město Wu-chan, považované za epicentrum současné pandemie koronaviru, poprvé od jejího začátku nehlásí žádné nové případy nákazy. V Číně ale přibývá importovaných případů infekce. Americký prezident Trump podepsal balíček opatření. Obsahuje bezplatné testování nebo nemocenskou pro nakažené lidi. Austrálie a Nový Zéland zavírají hranice.  

Muž v roušce v autobusu v Hongkongu na snímku ze 17. března 2020

Sestupný trend pokračuje. Čína má 13 nových případů koronaviru, Jižní Korea 93

Pevninská Čína hlásí za úterý 13 nových potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, což je o 21 méně než předchozí den. Počet nakažených tak dosáhl 80 894, uvedl dnes čínský zdravotnický úřad. Obětí infekce přibylo 11, a do úterního večera jich tak v pevninské Číně bylo 3237. Korea dnes oproti úterku hlásí 93 nových případů nákazy a dohromady už 8413.  

Kontroly na hranici s Polskem

Polsko už má více než dvě stovky nakažených koronavirem. Německo sedm tisíc

V Polsku stoupl počet potvrzených případů koronaviru na 205, pět lidí zemřelo, uvedla dnes místní média s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Předchozí bilance čítala 150 infikovaných a tři mrtvé. V Německu se dosud nakazilo přes 7200 lidí. Dnes dopoledne to ve svém propočtu uvedl deník Bild. Institut Roberta Kocha (RKI) dnes oznámil, že riziko infekce nyní pro obyvatele hodnotí jako vysoké. Podle RKI je nezbytné učinit veškerá opatření, aby se podařilo šíření koronaviru zastavit.  

Lidé na nástupišti vlakového nádraží v Madridu 16. března 2020

Státy zpřísňují opatření kvůli koronaviru. Zavírají školy, bary i hranice

Evropské země i další státy po celém světě zavádějí přísnější opatření ve snaze bránit šíření koronaviru. Zavírají hranice, školy a ve městech nákupní střediska či restaurace a bary. Zatímco v Číně se denní nárůst nakažených trvale snižuje, v jiných evropských, ale i asijských zemích naopak infikovaných přibývá. Úřady pevninské Číny v neděli zaznamenaly 16 dalších případů nákazy novým typem koronaviru, dalších 14 lidí infekci podlehlo. Malajsie ohlásila 125 nových případů nákazy, Jižní Korea 74 případů, Írán pak 129 nových obětí.

Galerie Šantovka se vylidnila. Uzavřeny pro zákazníky zůstaly od sobotního rána téměř všechny obchody. Lidé si mohou nakoupit pouze v prodejnách s potravinami, lékárně, drogerii a obchodě s krmivy pro zvířata.

Šantovka se vylidnila. V kraji potvrzeno 21 případů

Největší obchodní centrum v Olomouckém kraji, Galerii Šantovka, vylidnilo nejnovější mimořádné opatření, k němuž v sobotu přikročila vláda. Podobně jako v ostatních obchodních centrech v regionu zde zůstaly otevřeny pouze obchody s potravinami, lékárny, drogerie a prodejny s krmivy pro zvířata. V Olomouckém kraji bylo do sobotního rána laboratorně potvrzeno celkem 21 případů koronavirové infekce.

Plicní ventilátor. Ilustrační foto

Olomoucká fakultka uklidňuje: Máme dost plicních ventilátorů i roušek

S rostoucím počtem případů koronavirové infekce v České republice se již objevují první těžké průběhy onemocnění vyžadující intenzivní péči. Situace v Česku však zatím není nijak dramatická a odborníci věří, že uzavření škol a další restriktivní opatření šíření onemocnění Covid-19 zpomalí.

Zákaz návštěv v nemocnicích a zdravotnických zařízeních.

Nemocnice hlásí zákaz návštěv, domovy důchodců zavřené nejsou

V trutnovské nemocnici platí zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů od tohoto čtvrtka, k podobnému kroku sáhnou i ve Dvoře Králové od pondělí 9. března. Zákaz návštěv mají i ve Vrchlabí a Jilemnici. Důvodem je zvýšený výskyt koronaviru v České republice za poslední dny. V domovech důchodců v Trutnově a Dvoře Králové nad Labem platí omezený režim návštěv, ve vrchlabském Domově pro seniory k zákazu návštěv zatím nepřistoupili.

Pracovníci dezinfikují prostory metra v jihokorejském Soulu na snímku ze 4. března 2020

Kalifornie vyhlásila stav nouze. První případy koronaviru oznámila Bosna

Jižní Korea ve středu zaznamenala 438 případů nákazy novým typem koronaviru a tři úmrtí. Dosavadní bilance koronaviru v Jižní Koreji činí 5766 případů a 35 obětí. Guvernér amerického státu Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvůli šířící se nákaze koronavirem stav nouze. Bosna dnes potvrdila své první případy nákazy novým koronavirem. Na nákazu novým typem koronaviru na západě Švýcarska zemřela 74letá žena. Stala se tak první obětí koronaviru v této alpské zemi. 

Horší než infekce je strach z ní

Kamarád mi právě teď vyprávěl, že mu nabídli suplovat za starší dámu, jež kvůli obavám z koronaviru odmítá učit. Není přitom ani zdaleka jediná, kdo se polekal! Světem – včetně naší země – totiž obchází strašidlo nákazy. Tak situaci očividně rozumějí lidé, jejichž chování vykazuje známky obrovských obav, neřkuli paniky. Někteří dotyční jako by se rovnou zbláznili. Podle nich už zase ulicemi putuje „morový ďábel“, jak si to představovali jejich předci ve 14. století.

Muž v ochranném oděvu provádí dezinfekci na ulici v Soulu na snímku z 27. února 2020.

Koronavirus ve světě: Čína i Jižní Korea hlásí stovky nových případů nákazy

Jižní Korea dnes podruhé aktualizovala počet nakažených novým typem koronaviru, a to o 210 případů. Počet infekcí v zemi stoupl na 3736. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Korejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Počet obětí nákazy se zvýšil o jednoho mrtvého na 18 lidí. Více než 570 nových případů nákazy oznámila také Čína, kde v sobotu na následky nemoci COVID-19 zemřelo 35 lidí.

Nemocnice v rakouském Innsbrucku na snímku z 25. února 2020

Nákazu koronavirem hlásí i Dolní Rakousy. Francie ruší veřejné akce

Rakousko dnes oznámilo první dva případy nového typu koronaviru ve spolkové zemi Dolní Rakousy, která přímo hraničí s Českem. První oběť koronaviru ohlásila Británie. Nákaze přitom podlehl muž, který se infikoval na výletní lodi Diamond Princess. USA oznámily tři nově nakažené, u nichž není zřejmé, jakým způsobem se infikovali. Francie kvůli šíření nového koronaviru zakázala dočasně veřejná shromáždění s účastí větší než 5000 lidí. Novým typem koronaviru se na celém světě nakazilo přes 85 tisíc lidí, počet obětí přesáhl 2900, napsala dnes agentura Bloomberg. 

Zdravotníci s pacientem s podezřením na nákazu koronavirem u nemocnice v jihokorejském Tegu.

Německo hlásí další nakažené koronavirem. První případ je zřejmě v Brazílii

Asie dnes ohlásila dalších několik stovek případů nákazy novým koronavirem. Kromě Číny, odkud se infekce šíří, přibývá nakažených lidí především v Jižní Koreji a v Japonsku. Jižní Korea ohlásila 169 nových případů nákazy koronavirem. V Brazílii byl v úterý zřejmě zaznamenán první případ nákazy novým koronavirem. Další dva nakažené prokázaly i laboratorní testy v sousedním Německu. V pevninské Číně podlehlo v úterý novému koronaviru dalších 52 lidí, počet obětí zde tak dosáhl 2715. Počet potvrzených nakažených je nyní 78 064. Japonsko uzavře školy na ostrově Hokkaido. 

Světelný panel vyzýval 23. února 2020 v severoitalském městě Casalpusterlengo obyvatele, aby kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru zůstávali doma

Zrušená fotbalová utkání a zavřené školy. Itálii sužuje epidemie koronaviru

Počet lidí nakažených novým typem koronaviru v Itálii překročil 150, nemocní jsou v pěti regionech na severu země. Pro více než 50 tisíc obyvatel 11 obcí a měst, kde se infekce objevila, platí úplná karanténa. Italské úřady zrušily tři utkání nejvyšší fotbalové soutěže, předčasně skončí tradiční karneval v Benátkách. Lombardie a Benátsko zavřou na týden školy. Koronavirus si v zemi vyžádal tři oběti. Rakousko pozastavilo železniční spojení s Itálii přes Brennerský průsmyk kvůli podezření na koronavirus u dvou cestujících.

Ilustrační foto

Respiračních infekcí výrazně ubylo. Zákazů návštěv zatím ne

Ty nejzávažnější následky takzvané chřipkové epidemie se zdvojnásobily - bohužel i počet úmrtí se z jednoho zvýšil na dvě - nicméně celková nemocnost v kraji poklesla téměř o čtvrtinu. Tak se během posledního týdne vyvinulo řádění akutních respiračních infekcí ve středních Čechách. Přehled o situaci v sedmém kalendářním týdnu vydala v pátek 14. února krajská hygienická stanice.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Nejen Čína. Nový koronavirus je vážnou hrozbou pro celý svět, míní šéf WHO

Nákaza novým typem koronaviru postihuje zatím především Čínu, kde bylo zaznamenáno 99 procent všech případů infekce. Epidemie ale představuje velmi vážnou hrozbu i pro zbytek světa, uvedl dnes na úvod schůzky Světové zdravotnické organizace (WHO) její šéf Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zároveň vyzval ke sdílení vzorků viru a urychlení vývoje léků a vakcín proti nákaze.  

Zdravotníci ošetřují pacienty s koronavirem

Koronavirus si vyžádal přes tisíc životů. Kritika čínských úřadů roste

Nový typ koronaviru má na svědomí už nejméně 1018 mrtvých. Vyplývá to ze zatím posledních údajů, které dnes oznámil vedoucí představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Uvedl přitom, že nákaza zatím postihuje především Čínu, kde bylo zaznamenáno 99 procent všech případů infekce.

Ilustrační foto

Nemocnice na Karvinsku vyhlásily zákaz návštěv

Po nemocnici v Havířově platí zákaz návštěv od středy také v Bohumínské městské nemocnici a tona všech odděleních. Důvodem je zvýšený počet akutních respiračních infekcí včetně chřipky. 

Oblastní nemocnice v Trutnově vyhlásila v pondělí 3. února zákaz návštěv na všech odděleních.

Trutnov, Vrchlabí, Jilemnice, Semily. Nemocnice zakázaly návštěvy

Epidemie chřipky a akutních respiračních onemocnění (infekce dýchacího ústrojí) se rozjely v regionu naplno. Čtyři nemocnice proto vyhlásily zákaz návštěv na jednotlivých odděleních. Zákaz platí ve špitálech v Trutnově, Vrchlabí, Jilemnice a Semilech, a to až do odvolání, než dojde k poklesu počtu nově nemocných pod epidemiologicky závažnou hranici.

Chřipka - Ilustrační foto

Chřipková epidemie v Česku: Pacientů jsou tisíce, nemocnice zakazují návštěvy

V Česku je plošná chřipková epidemie, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1865 nemocných s akutními obtížemi dýchacích cest včetně chřipky. Nárůst nemocnosti hygienici zaznamenali ve všech věkových skupinách a ve všech krajích. Nejvíc nemocných v poměru k počtu obyvatel je na jihu Čech a v Moravskoslezském kraji. Některá zdravotnická a sociální zařízení v Česku kvůli epidemii omezují návštěvy.