Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Křtitel

Na jarní vycházce dolů k Hadovce.

Krajinou květů pod Okrouhlým Hradištěm aneb Výlet za poselstvím máje

Není nyní od věci vydat se o druhém svátečním víkendu někam do volné krajiny a přitom si vychutnat současný rozpuk jara. Našeho turistu určitě potěší, že máme za sebou aprílový duben a kolem nás si konečně můžeme vychutnat skutečný májový trnopuk - to prý honem z kamen fuk!

Na jarní vycházce dolů k Hadovce.

Krajinou květů pod Okrouhlým Hradištěm aneb Výlet za poselstvím máje

Není nyní od věci vydat se o druhém svátečním víkendu někam do volné krajiny a přitom si vychutnat současný rozpuk jara. Našeho turistu určitě potěší, že máme za sebou aprílový duben a kolem nás si konečně můžeme vychutnat skutečný májový trnopuk - to prý honem z kamen fuk!

Herečky Sabina Rojková (vpravo) a Alžběta Malá (vlevo) na natáčení filmové minisérie Marie Terezie.

Herečky Alžběta Malá a Sabina Rojková si Kroměříž zamilovaly

Vedle kostela sv. Jana Křtitele v historickém centru Kroměříže odpočívají na rozkládacích židlích dvě mladé herečky – Alžběta Malá a Sabina Rojková. „Dnes natáčíme až do půlnoci,“ říká Sabina a dřímá v ruce lahev s vodou. Jako jedny z hlavních protagonistek – v minisérii ztvární dcery samotné panovnice Marie Terezie – jsou dnes na place celý den. Na společný rozhovor se mnou si najdou čas až ve večerních hodinách. V době, kdy se ještě připravují na noční natáčení.

Kostel sv. Františka ve Voticích.

K Noci kostelů se přidají i ty z Kraje blanických rytířů

Je to dávno, co votická farnost zažila tolik ruchu, jako je ho v současnosti. Chystá se totiž na Noc kostelů, akci evropského formátu. Do naší země přišla z Rakouska v roce 2009 a letos, i přes nepříznivou epidemiologickou situaci, se jejích příprav účastní na 1500 kostelů a modliteben napříč republikou.  

Procházka Kamenickým Šenovem.

Kamenický Šenov: Procházka městem lustrařů nabízí nevšední objevy

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Kamenický Šenov není jen výletní cíl u slavných čedičové Panské skály aneb Varhan, ale je městem výrobců lustrů a rovněž plným pozoruhodných domů. Pěkně upravené náměstí s radnicí, unikátní budova kina, parčíky, supermoderně dostavěný pavilon zdejší Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské, která je nejstarší sklářskou školou na světě.

Valpuržina noc, slet čarodějnic. Obraz Luise Ricarda Falera, olej na plátně, 1878

Filipojakubská noc: v minulosti byla plná magie, tajemných rituálů i čarodějnic

Filipojakubská či Valpuržina noc představuje v lidových zvycích důležitou dobu večera a noci před prvním květnem, spojenou s magickými úkony a rituály na ochranu dobytka a úrody. Váže se k ní také zvyk "pálení čarodějnic", ten se však začal v českých zemích šířit až v polovině 19. století. A hned byl také zakazován.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Zaběhněte si fotoorienťák v Příbrami a okolí

Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Nazujte si pohodlnou obuv a vydejte se zaběhnout si fotoorienťák a nalezněte všech 10 míst v Příbrami a okolí. Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky. 

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Zapojte se do čarodějnic "na dálku"

Přinášíme vám další várku tipů na víkend. Letos proběhnou v Kouřimi čarodějnice na dálku, ale i tak si můžete o sladkou odměnu. Dále vám přinášíme tipy na oslavu narozenin Jaroslava Duška, koncerty nebo přednášky. 

Valašská Polanka - kostel sv. Jana Křtitele.

Jak se žije ve Valašské Polance? Pojďte na návštěvu

Čím žijí městečka či vesničky, které obvykle jen projíždíme? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Oblíbený seriál Deníku vás provádí obcemi na Valašsku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Tentokrát se podíváme do Valašské Polanky.

Letecký pohled na Sudice.

Sudice se rozrůstají, už běží projekt pro další nové rodinné domy

/FOTOGALERIE/ Pojďte s námi na procházku po vesnicích, vesničkách i městech Opavska. Seznámíme vás s tím, jak se žije v obcích tohoto historického slezského regionu, představíme vám osobnosti místního společenského života a další zajímavosti. Dnes jsou na řadě Sudice.

Koupaliště v Březí v létě 2020.

Nejistá budoucnost koupaliště v Březí: možná ho nahradí biotop

Kontrola techniky a strojovny, nastavení dávkování chloru, sledování kvality vody, vyčištění bazénové vany, nátěry, drobné opravy a údržba areálu. To vše je součástí jarních příprav na zahájení letní plavecké sezony. Obec Březí na Břeclavsku se sedmnácti stovkami obyvatel nyní stojí před otázkou, co s tamním koupalištěm.

Nový Hrozenkov - kostel sv. Jana Křtitele.

Jak se žije v Novém Hrozenkově? Pojďte na návštěvu

Čím žijí vesnice či vesničky, které obvykle jen projíždíme ? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Nový seriál Deníku vás provede obcemi na Valašsku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Tentokrát se podíváme do Nového Hrozenkova.

Prosenice

Jak se žije v Prosenicích? Pojďte na návštěvu

Čím žijí vesnice či vesničky, které obvykle jen projíždíme ? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Nový seriál Deníku vás provede obcemi na Přerovsku a Hranicku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Tentokrát se podíváme do Prosenic, hanácké obci s folklorním souborem, muzeem i několika historickými památkami.

Poznáte místo na snímku?

FOTOHÁDANKA z Jablonecka: Poznáte místo na snímku?

Redakce Jabloneckého deníku si připravila seriál, ve kterém budete hádat známá/neznámá místa Jablonecka let současných i minulých. Tak schválně jak moc znáte své okolí? Hlasovat můžete 10 dnů v nevýherní anketě. V dalším dílu uvedeme správnou odpověď.

Brodek u Přerova.

Jak se žije v Brodku u Přerova? Pojďte na návštěvu

Čím žijí vesnice či vesničky, které obvykle jen projíždíme ? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Nový seriál Deníku vás provede obcemi na Přerovsku a Hranicku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Tentokrát se podíváme do Brodku u Přerova, téměř dvoutisícové obce se slavnou zvonařskou dílnou. 

Starosta Brodku u Přerova Roman Zbožínek.

Mají zvonkohru i kino. Pracujeme na vodních nádržích, přiblížil starosta Brodku

Pro městys Brodek u Přerova to byla nová zkušenost. Povodně v obci nikdy neudeřily s takovou razancí, jako třeba v sousedním Přerově nebo nedalekých Troubkách. A už vůbec ne na podzim. Když se tedy loni v říjnu po vytrvalých deštích rozlila v ulicích městyse říčka Olešnice, snažil se starosta Roman Zbožínek přijít na to, co nečekané záplavy způsobilo. Příčinu brzy zjistil. Majitel, který bydlí na kokorském katastru, nechal zavřená stavidla a odjel na dovolenou. Voda se dostala nejprve do polí, a pak zaplavila ulice Brodku.

Fotohádanka z Olomoucka

FOTOHÁDANKA: Poznáte, kde se nachází vyfocený kostel?

Koukněte na fotky a zkuste uhodnout, v jaké obci na Olomoucku se kostel nachází. Snímky nám zaslal čtenář Petr Březina. Hlasovat v nevýherní anketě můžete do čtvrtku 1. dubna. Poté bude v tomto článku zveřejněna správná odpověď. 

Kladská

Covidový rok: Podívejte se, kam všude vás Deník vzal na Videovýlety

/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ Nahoru do oblak, hluboko do jeskyní, pod vodní hladinu i do uzavřených památek a divoké přírody rezervací západu Čech, ale také na nejzápadnější bod republiky, střed Evropy i Velikonoční ostrov se mohli čtenáři vypravit z pohodlí svého domova prostřednictvím Videovýletů s Deníkem.

Kladská

Covidový rok: Podívejte se, kam všude vás Deník vzal na Videovýlety

/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ Nahoru do oblak, hluboko do jeskyní, pod vodní hladinu i do uzavřených památek a divoké přírody rezervací západu Čech, ale také na nejzápadnější bod republiky, střed Evropy i Velikonoční ostrov se mohli čtenáři vypravit z pohodlí svého domova prostřednictvím Videovýletů s Deníkem.

Podívejte se na naše tipy a načerpejte inspiraci na víkend!

TIPY DENÍKU: Vydejte se lovit lvy do Čáslavi

Zajímá vás, jaké kostlivce má architekt Santini ve skříni? To můžete zjistit díky výletu po Kutné hoře. Kdyby jste si naopak chtěli udělat výlet po Čáslavi, můžete se vydat na lov lvů, společně s pracovním listem od Muzea Čáslav.

Úklid Podměstského rybníka v Čáslavi vydal zajímavé artefakty.

Náhoda vzbudila zájem: 'obličej' se objevil při úklidu Podměstského rybníku

/VIDEO/ „Ježíši, já tam vidím obličej!“ Takováto a podobná vyjádření rezonují v těchto dnech na sociálních sítích. Pozorní čtenáři si totiž všimli, že na jednom z mnoha vylovených artefaktů z bahna čáslavského Podměstského rybníku je skvrna připomínající lidský obličej. Je to náhoda, a nebo se při trošce fantazie jedná o podobnost se slavným „Turínským plátnem“?

Křest Páně.

Povzbuzení na pátou neděli postní

Velikonoce jsou nablízku. Poslední neděle před nedělí Květnou je pátá neděle postní. O této neděli se ukončuje příprava dospělých kandidátů křtu- katechumenů.

Svatojánská kolej ve Svatém Janu pod Skalou.

PODÍVEJTE SE: Svatojánská kolej ve Svatém Janu pod Skalou byla kdysi vězením

/FOTOGALERIE/ Deník měl možnost se podívat do prostor Svatojánské koleje, která se nachází v neméně známé obci Svatý Jan pod Skalou. V současnosti se v této budově bývalého benediktinského kláštera nachází Vyšší odborná škola pedagogická, která je katolickou školou založenou v roce 1995 pražským arcibiskupstvím. její ředitelkou je Věra Štěpinová.

Z posledního dne Sedlecké pouti v Kutné Hoře

Velikonoce v Kutné Hoře budou znovu bez Sedlecké pouti. Jedná se o jiném termínu

Už za několik dní se měli do prostoru před katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci začít sjíždět majitelé atrakcí, aby tam ve čtvrtek 1. dubna zahájili tradiční Sedleckou pouť, která mnoho let neodmyslitelně patří k Velikonocům v Kutné Hoře. I letos se ale bez ní Kutnohořané budou muset obejít.

Ilustrační foto

Na péči o památky, festivaly či opravu varhan dá letos kraj přes 21 milionů

Pořadatelé kulturních akcí či majitelé památek se letos dočkají z kasy Královéhradeckého kraje téměř stejné podpory jako v loňském roce. Celkový balík peněz na podporu kultury a památkové péče, který myslí i na obnovu varhan v regionu nebo na činnost muzeí a galerií, činí celkově 21,4 milionů korun. Jde o částku, která se oproti loňskému roku ztenčila jen drobně. O návrhu, který schválili tento týden krajští radní, ještě budou jednat krajští zastupitelé.

Určice

Jak se žije v Určicích? Pojďte na návštěvu

Čím žijí městečka či vesničky, které obvykle jen projíždíme? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Oblíbený seriál Deníku vás provádí obcemi na Prostějovsku. Přiblížíme vám místní atrakce, „nejžhavější“ témata i zajímavé osobnosti. Ve čtvrtém díle se podíváme do Určic.

Prezident Václav Klaus navštívil 25. června 2006 Radomyšl.

Prezident navštívil Radomyšl

Historickou událost zažila Radomyšl 25. června 2006. „Na návštěvu přijel prezident České republiky Václav Klaus v den tradiční pouti. Návštěvou Radomyšle zahájil pan prezident třídenní oficiální návštěvu jižních Čech. Choval se velmi mile, vše si prohlédl a moc se mu nás líbilo,“ vzpomíná na ty chvíle starosta městyse Luboš Peterka.

Ilustrační foto

Starý Plzenec láká turisty na naučné stezky

Město Starý Plzenec má bohatou historii. Původně bylo založené jako slovanské hradiště a od 10. století se stalo přemyslovským knížecím hradištěm a správním centrem Plzeňska.