Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Křtitel

Vladimír Hron.

Tip Deníku: Kostelecká pouť sv. Jana Křtitele

V Kostelci se během nadcházejícího víkendu koná pouť sv. Jana Křtitele. A nabídne opravdu nabitý program. Ten odstartuje v sobotu úderem 13. hodiny na prostranství za hasičskou zbrojnicí.

Běstvina: obec plná kaplí má zámek i památný strom

Běstvina: obec plná kaplí má zámek i památný strom

Pět stovek obyvatel žije v Běstvině, obci na jižním úpatí Železných hor, a v jejích místních částech Spačice, Pařížov, Vestec, Rostejn včetně Zbohova a Drhotína. Návštěvníci budou možná překvapeni historickými stavbami, které na běstvinském území stojí.

Z inscenace Divadla X10 Hilda s Lucií Roznětínskou v hlavní roli.

Léto v Kutné Hoře nabídne nezávislé divadlo i koncerty známých hudebníků

/FOTOGALERIE/ Pivovar Sedlec v Kutné Hoře startuje celoroční činnost. Pod taktovkou pražského Divadla X10 se v areálu bývalého pivovaru odehrají nejúspěšnější inscenace nezávislého divadla i koncerty známých hudebníků. Postupně se představí A studio Rubín, divadelní spolek JEDL, Studio Hrdinů i Meetfactory.

Vysoká, zřícenina letohrádku.

Tip na výlet. Mezi kouzelnými vrchy čeká letohrádek Belvedér i Bezhlavý Jan

Co uvidíte, když se vydáte z Kaňku na Vysokou? Památek a zajímavých míst je po cestě více, než byste možná čekali – od rozhleden, přes smírčí kameny, památníky hornických a husitských bouří, po vinice, oboru, konče barokními sochami a zříceninou letohrádku Belvedér. Za příspěvek děkujeme Vlastimilovi Hloupému.

Cesta Na Dlážkách v Telči spojuje historické centrum města s kostelem Matky Boží na Starém Městě. Cesta vede podél Staroměstského rybníka a lemují ji barokní sochy světců.

Telč neznámá. Mohutné labutě, Rafael bez ruky i pomocníci na pole

Historické centrum Telče zná prakticky každý turista, který miluje české památky. Jsou však místa, kam dost možná zavítají pouze místní a fajnšmekři. A to je škoda. Jen kousek od náměstí Zachariáše z Hradce je totiž cesta Na Dlážkách, která vede na Staré Město. A během procházky lze vidět řadu zajímavostí.

Kudlovice, vesnice v Chřibech.

Jak se žije v Kudlovicích? Pojďte na návštěvu

Čím žijí města, vesnice či vesničky, které obvykle jen projíždíme ? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Nový seriál Deníku vás provede obcemi na Slovácku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Dnes se podíváme do Kudlovicích.

V Kladerubech v roce 2020 obnovili tradici zapalování svatojánské vatry.

U kapličky nad Kladeruby oživili dávnou svatojánskou tradici

Kladeruby Marie Sváčková přišla se svým otcem Petrem a psem Badym dlouho před setměním. Na louce u kapličky stála připravená vatra ze smrkových polen, kterou tady postavili dobrovolní hasiči. Spolu ještě vložili dovnitř natrhaný papír pro snazší zapálení.

Zámek Jindřichův Hradec.

Jihočeské památky jsou otevřené, podívejte, co chystají za novinky

S dvouměsíčním zpožděním se v úterý 1. června otevřely všechny státní památky v Jihočeském kraji. Skupinové prohlídky budou pro maximálně deset lidí. Až 30 lidí může jít na prohlídku, pokud jsou organizovaná skupina, např. zájezd či školní kolektiv, ti se ale musí prokázat negativním testem nebo osvědčením o očkování či o prodělané nemoci covid-19. Před vstupem do interiérů návštěvníci musí mít zakryté dýchací cesty a musí si desinfikovat ruce. Vstupné se zdražovat nebude.

Po požehnání jezdcům a jejich strojům nechyběla spanilá jízda v rámci Motomše 2021.

OBRAZEM: Hranická Motomše a požehnání jezdcům a strojům ve velkolepém stylu

Již klasická akce zvaná Motomše proběhla v sobotu 29. května v Hranicích za účasti zástupu motorkářů v černém koženém odění v kontrastu s knězem, který drsně vypadající subkultuře požehnal. Mše, kterou vedl hranický farář František Dostál, proběhla v chrámu Stětí sv. Jana Křtitele na hranickém náměstí. Motorkáři se nebáli ani ukázat své milované stroje veřejnosti a přiblížit tak svůj život i nezasvěceným. Za fotodokumentaci děkujeme Jiřímu Necidovi.

Motomše 2021 v Hranicích.

OBRAZEM: Zástup motorkářů se sjel do kostela na tradiční Motomši

Již klasická akce zvaná Motomše proběhla v sobotu 29. května v Hranicích za účasti zástupu motorkářů v černém koženém odění v kontrastu s knězem, který drsně vypadající subkultuře požehnal. Mše, kterou vedl hranický farář František Dostál, proběhla v chrámu Stětí sv. Jana Křtitele na hranickém náměstí. Motorkáři se nebáli ani ukázat své milované stroje veřejnosti a přiblížit tak svůj život i nezasvěceným. Za fotodokumentaci děkujeme Jiřímu Necidovi.

Velké Karlovice - fara.

OBRAZEM: Krásy Valašska trochu jinak. Zájem o ně zvýšil i filmový Doktor Martin

/SPECIÁL DENÍKU/ Panenská příroda hor, krásná lidová architektura, osobitá kultura, úžasné dodržování starých tradic, vyhlášená tradiční kuchyně. To všechno je Valašsko. Oblíbená destinace sportovců, turistů i filmařů. Znáte dobře všechny zdejší obce? Pojďte se s námi podívat ve speciálním díle našeho tradičního seriálu na místa, která už Deník navštívil.

Kroměřížské kostely se zapojí do projektu Noc kostelů 28. května 2021.

Noc kostelů láká v kraji na 49 míst. Třeba i na koncert při svíčkách v Kroměříži

Už v pořadí druhý ročník Noci kostelů bude ve stínu koronavirové pandemie. Ta nepříznivě ovlivnila nejen počet připravovaných akcí, ale i samotný počet kostelů zapojených do projektu. Hlavním tématem letošního ročníku je ekologie. Noc kostelů se uskuteční zítra, v pátek 28. května, od podvečerních do nočních hodin. V době před pandemií zaznamenali pořadatelé v rámci olomouckého arcibiskupství i 70 tisíc návštěvnických vstupů.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Zdolejte Dobšický puchýř a získejte malou odměnu

Přinášíme vám další pořádnou várku víkendových tipů! Tomuto víkendu bude vládnout celorepubliková akce Noc kostelů, ale nebude jediná. Zúčastněte se Dobšického puchýře nebo si v sobotu s dětmi projděte Cestu kouzel. To a mnohem více se dozvíte v aktuálních tipech deníku.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Milovníci jídla pozor! Street food festival je tu

Přinášíme vám další pořádnou várku víkendových tipů! Tomuto víkendu bude vládnout celorepubliková akce Noc kostelů, ale nebude jediná. Všichni velcí jedlíci si budou moci pochutnat na Jarním street food festivalu a milovníci umění si budou moci zajít na výstavu. To a mnohem více se dozvíte v aktuálních tipech deníku.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Zjistěte, jak se dříve bavila šlechta

Přinášíme vám další pořádnou várku víkendových tipů! Tomuto víkendu bude vládnout celorepubliková akce Noc kostelů, ale nebude jediná. Kromě toho si budete moci vyzkoušet hry, při kterých se za dávných dob bavila šlechta. To a mnohem více se dozvíte v aktuálních tipech deníku.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: První letošní Blešák na vzduchu je tu!

Přinášíme vám další pořádnou várku víkendových tipů! Tomuto víkendu bude vládnout celorepubliková akce Noc kostelů, ale nebude jediná. Den dětí budete moci oslavit na zábavné trase, budete moci nakoupit na Blešáku na vzduchu nebo navštívit chovatelské trhy ve Štítarech. To a mnohem více se dozvíte v aktuálních tipech deníku.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Užijte si s dětmi pouťovou zábavu

Přinášíme vám další pořádnou várku víkendových tipů! Tomuto víkendu bude vládnout celorepubliková akce Noc kostelů, ale nebude jediná. Budete moci navštívit Fler market, zhlédnout streamované představení Bílé nemoci nebo se zúčastnit Dětskou pouť. To a mnohem více se dozvíte v aktuálních tipech deníku.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Oslavte výročí vzniku hvězdárny

Přinášíme vám další pořádnou várku víkendových tipů! Tomuto víkendu bude vládnout celorepubliková akce Noc kostelů, ale nebude jediná. Koncem měsíce se budete moc zúčastnit Teplýšovického běhu, navštívit výstavu nebo oslavit výročí vzniku hvězdárny. To a mnohem více se dozvíte v aktuálních tipech deníku.

Hrad Karlštějn

Z Berouna přes zříceniny a lomy až na hrad Karlštejn

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Pokud ale nemáte k dispozici koňský hřbet, jistě je použitelné cyklistické sedlo. V dnešním díle našeho seriálu, ve kterém se vydáváme na cyklotrasy krajem, podíváme na Berounsko. Napříč okresem vede spousta krásných cest, kam se můžete vydat na procházku, na kole, či si jenom zaběhat. My se tentokrát vydáme z Berouna přes zříceniny, lomy až na překrásný hrad Karlštejn. Celá trasa bude mít zhruba 25 kilometrů a povede převážně terénem.

Národní pouť včelařů na Sv. Hostýně, 23. května 2021. Průvod od sochy sv. Ambrože po příchodu do baziliky

Národní pouť včelařů na Hostýně omezení neochromila. Podívejte se

/VIDEO/ Bochník chleba se solí, svíce ze včelího vosku, kytice polních lilijí a sklenice včelího medu. Těmito dary přivítali včelaři při bohoslužbě v neděli 23. května dopoledne olomouckého biskupa Antonína Baslera v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně, kde se uskutečnil 19. ročník Národní pouti včelařů.