Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Křtitel

Zubrfest 2019 v areálu přerovského pivovaru.

Kam o víkendu? Na Zubrfest, hody, Turbo nebo Kern

Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký.

Takhle vypadaly Královničky v obci Březské minulý rok.

Svatodušní tradice. Královničky chystají průvod obcí Březské

Ke svatodušní obchůzce po vsi se chystají královničky v neděli v Březském u Velké Bíteše. Průvod vychází ve dvě hodiny odpoledne od hasičky. Po obchůzce, asi od půl čtvrté, zavede dospělá mládež nejstarší dívky z královniček do tanečního kola v parku pod lipami. Při nepříznivém počasí se akce přesune do kulturního domu. 

1.Jankovské moto-žehnání.

V Jankově farář žehnal motorkářům. A sloužil mši za oběti nehod na silnicích

/FOTOGALERIE/ Premiérové Jankovské moto-žehnání si v sobotu 28. května nenechalo ujít kolem osmdesáti milovníků těžkých motocyklů. Na oblíbené trase II/150, mezi Voticemi a Blaníkem v Jankově se setkali na mši za zesnulé kamarády v kostele Narození sv. Jana Křtitele, poté následovalo žehnání motorek farářem Václavem Revendou. Pak se přítomní vydali na společnou spanilou jízdu, která se na křižovatce u Hostišova změnila v individuální.

Hmatatelné důkazy o existenci kláštera Svaté pole přinesly až záchranné archeologické průzkumy.

Historie Kláštera nad Dědinou stále skrývá řadu otázek

Historie pahorku v Klášteře nad Dědinou sahá zřejmě ještě před založení cisterciáckého kláštera ve 13. století. Ten sehrál klíčovou roli v osídlování Orlických hor i jejich podhůří. Dnes už jeho fyzickou existenci dokládají jen archeologické nálezy, ale také třeba kameny v místním kostele. Zanikl před 600 lety, kdy ho vypálili husité.

Na Velký pátek rozezněl komorní ženský sbor Krásky Sbor Církve čs. husitské Mistra Jakoubka ze Stříbra.

Velikonoce byly ve znamení podpory Ukrajiny a Krásek

Na Velký pátek rozezněl již poněkolikáté komorní ženský sbor Krásky pod vedením paní Zuzany Horské příbramský kostel – Sbor Církve čs. husitské Mistra Jakoubka ze Stříbra - skladbou napsanou Pergolesim právě pro tento den, jeho zhudebněním středověké básně Stabat mater. Předcházelo čtení pašijí (podle Tuháčkova bohoslužebného misálu Církve čs. husitské), v němž se střídaly tři ženy – hostující farářka Hana Tonzarová četla postavu Krista, kazatelka Štěpánka Sedlecká vypravěče a Kamila Večeřová další v pašijích vystupující postavy.

Komorní ženský sbor Krásky.

Svátky zpříjemní na Březových Horách Pergolesiho Stabat mater v podání Krásek

Právě pro Velký pátek zkomponoval Giovanni Battista Pergolesi ve svých 26 letech, v posledním týdnu svého života, jedno ze svých vrcholných děl, když zhudebnil známou báseň Stabat mater. Její obliba do současnosti neutuchá, naopak. V repertoáru jí má každoročně i komorní ženský sbor Krásky, který ji provede za varhanního doprovodu Vladimíry Štěpánové na Velký pátek ve Sboru – kostele Církve čs. husitské Mistra Jakoubka ze Stříbra v Příbrami na Březových Horách.

České muzeum stříbra vstupuje letos do dvacáté sezony.

FOTO: České muzeum stříbra vstupuje v pátek 1. dubna do dvacáté sezony

České muzeum stříbra vstupuje po tradiční zimní přestávce do dvacáté sezony. Už v pátek 1. dubna otevře v Kamenném domě zbrusu nové výstavy Čaj a stříbro pod záštitou polského velvyslanectví a výstavu Průzkum stříbrných dolů kutnohorských. Novinkou pro letošní sezónu je možnost užít si výhled z balkónu prvního patra Hrádku a také možnost navštívit zdarma každý lichý pátek nádvoří Hrádku s expozicí ve sklepení, zahrady Hrádku s barokními sochami světců, havířskou osadu a výstavu ve výstavní síni v přízemí.

Na návštěvě v obci Jalubí v podhůří Chřibů.

Větrný mlýn je chloubou obce Jalubí

Obec Jalubí byla založena pravděpodobně v letech 1250 až 1265 na místě vykáceného lesa. Co dnes ve vesnici vzdálené osm kilometrů severozápadně od Uherského Hradiště přitahuje pozornost lidí, je skvostná replika větrného mlýna holandského typu, který byl nad obcí vybudován v letech 2007 až 2009, a to na zbytcích obnažených kamenných základů Smolkova větřáku.

Sedlecká pouť v Kutné Hoře.

Sedlecká pouť se vrací do času Velikonoc. Atrakce se roztočí v polovině dubna

Po dvouleté pauze, kdy se jedna z největších poutí v České republice konala v náhradním termínu, se Sedlecká pouť vrací do svého tradičního času konání - do období Velikonoc. Pouťové atrakce se v prostoru před katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele roztočí ve čtvrtek 14. dubna a pokračovat budou až do velikonočního pondělí 18. dubna.

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele se rozsvítila ve žlutomodrých barvách.

Výtěžek z velikonočního vstupného věnuje sedlecká farnost na pomoc uprchlíkům

Římskokatolická farnost Kutná Hora - Sedlec se rozhodla pomoci, kde je nyní nejvíce potřeba. Symbolickou podporu v podobě žlutomodrého nasvícení západního okna v průčelí katedrály Nanebevzetí Panny a sv. Jana Křtitele doplňuje i pomoc materiální a finanční pro ty Ukrajince, kteří již přicestovali do Čech a potřebují podporu.

Zátor má přes tisíc obyvatel a česko-německou historii. Rozprostírá na březích řeky Opavy a potoka Zátoráček.

Deník na návštěvě: Větrníky nad Zátorem? Už jsou dva zájemci

/SERIÁL, FOTOGALERIE/ Další zastávkou seriálu Deník na návštěvě se stal Zátor, obec plná aktivních občanů. Ve svém územním plánu i v Zásadách územního rozvoje zakotvenou příležitost pro stavbu jednoho stožáru větrné elektrárny. Starostka Zátoru Salome Sýkorová tento záměr podporuje. Vůbec by jí nevadilo, kdyby "větrníků" nad Zátorem nakonec bylo více.

Alexander Kalašniko, rodák z Ukrajiny a žalmista v kostele sv. Jana Křtitele v Kolíně.

Ukrajinský žalmista v Kolíně: Nemohl jsem uvěřit, že se dnes lidé pustí do války

Alexander Kalašniko, rodák z Ukrajiny, působí v Kolíně jako žalmista v kostele sv. Jana Křtitele. Pochází ze zakarpatské oblasti, někdo říká Podkarpatská Rus, tedy z území, které kdysi bylo součásti Československa. S rodinou žije v Kolíně, na Ukrajině má rodiče, přednedávnem manželka s dítětem kvůli zdraví rodičů na Ukrajinu odjela, starší syn, student, zůstal v Čechách.

Z bohoslužby v pravoslavném kostele sv. Jana Křtitele v Kolíně.

VIDEO, FOTO: Ukrajinci se pomodlili v kostele. Nerozumí tomu, proč přišla válka

Do kolínského pravoslavného kostela sv. Jana Křtitele se v sobotu 26. února na bohoslužbu přišlo pomodlit několik Ukrajinců z města i okolí. Duchovní správce, otec Zoran Drenovac, původem ze Srbska, během mše důrazně vypíchl, že pravoslavná církev není ani ukrajinská, ani ruská, ani jiná. Je to církev otevřená všem. „Bůh miluje každého člověka,“ zdůraznil.

Původní hodinový stroj z kostelní věže je dnes vystavený na Obecním úřadě Rudná pod Pradědem.

Hodinový stroj z kostela v Rudné pod Pradědem opatrují na úřadě

/FOTOGALERIE/ Při vstupu na Obecní úřad v Rudné pod Pradědem návštěvníka zaujme podivný stroj plný ozubených kol. Jedná se o původní hodinový stroj z kostela sv. Jana Křtitele, který byl v 1. polovině 90. let minulého století nahrazen elektrickým, aby se věžní hodiny nemusely natahovat ručně. Tenkrát na jeho výměnu přispěli i obyvatele Rudné ve finanční sbírce.

Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí.

Kdo jsou ochránci Libereckého kraje? Prozradí první ze série přednášek

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci opět v roce 2022 vrací vzdělávací seriál přednášek pod názvem Památky kolem nás. Až do června se mohou posluchači těšit na výklad odborníků věnovaný architektuře, movitým památkám, umění nebo také regionální historii.

Kostel sv. Jana Křtitele v Horním Žďáru.

Spolek vzal obnovu kostela do vlastních rukou, nechal se inspirovat architekty

/VIZUALIZACE, FOTOGALERIE/ Projekt architekta Jana Medka ze studia Kontinual z Vrané nad Vltavou vybrali členové spolku Na Žďár jako vítěze architektonické soutěže na obnovu kostela sv. Jana Křtitele v Horním Žďáru nedaleko Trutnova. Rozhodovali mezi pěti návrhy. Spolek z místní části obce Hajnice se stará o kostel od roku 2020. O kulturní památku pečuje na základě dlouhodobé výpůjčky. Nevyužívaný chátrající kostel získala obec Hajnice od církve v roce 2018.

Kostel Narození sv. Jana Křtitele v Horním Polubném.

Kostel v Horním Polubném prochází postupnou opravou

Záchranu a renovaci historických staveb dlouhodobě a systematicky podporuje Liberecký kraj. Další památkou, na jejíž obnovu v loňském roce přispěl, je kostel Narození sv. Jana Křtitele v Horním Polubném. Částka 134 tisíc korun putovala na opravu štítové vazby krovu a úžlabí střechy kostela.

Kostel svatého Jana Křtitele v Orlickém Záhoří.

Věž kostela v Orlickém Záhoří nabízí úžasný výhled. Virtuálně i na Eiffelovku

Kostel svatého Jana Křtitele v Orlickém Záhoří z let 1754 až 1763 se zvenku zdá být docela obyčejný. Při pohledu na jeho zrekonstruovanou věž možná jen kolemjdoucího napadne, že by její nový kabát slušel i samotnému kostelu, který má ten svůj na mnoha místech hodně "ošoupaný". Od roku 2007 je svatostánek v majetku obce, která čerpá na jeho opravy z dotačních titulů, darů, ale i z vlastního rozpočtu. Doposud se jí podařilo opravit střechu, zrestaurovat a osadit původní vitrážová okna, ale i zpřístupnit věž a půdní prostory. Uvnitř kostela však toho najdete mnohem víc, než byste čekali, rozhlédnout se odsud můžete doslova do celého světa.

Letohrádek na vrchu Vysoká s kaplí sv. Jana Křtitele zvaný Belveder.

Tip na výlet: Existenci letohrádku předcházela výhra v kartách

Zřícenina letohrádku s kaplí sv. Jana Křtitele zvaná Belveder na vrchu Vysoká u Kutné Hory je oblíbeným místem procházek místních. Všeobecně se ví, že ho nechal postavit majitel malešovského panství František Antonín Špork. Méně známo je, kde získal peníze investované do kdysi velkolepého stavení.