Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Křtitel

Turisté z Berounska zatoužili zhlédnout především Santiniho dílo v Ostrově u Kostelce.

Kostelec navštívili milovníci architektury z Berounska, fresky je uchvátily

Kostelec u Stříbra navštívilo o víkendu čtyřiapadesát turistů z Berounska. Výprava byla motivována 300 lety od úmrtí významného architekta Jana Blažeje Santiniho, jehož skvělá práce je k vidění nejen v benediktinském klášteře v Kladrubech, ale také v kapli sv. Václava a Vojtěcha v Ostrově u Stříbra.

Společný přeshraniční tým tvořený experty z Jihočeské univerzity a Technické vysoké školy v Deggendorfu vyvinul turistickou mobilní aplikaci, která zpřístupňuje uživatelům oblasti kulturního dědictví česko-bavorské příhraniční oblasti.

Z fotky aplikace rozpozná téměř 130 sakrálních staveb v Čechách i Bavorsku

Přeshraniční tým skládající se z expertů z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Technické vysoké školy v Deggendorfu vytvořil turistickou mobilní aplikaci, která uživatelům přibližuje oblasti kulturního dědictví česko-bavorské příhraniční oblasti. Její databáze zahrnuje skoro 130 kostelů v jižních a západních Čechách a Bavorsku.

Z jarní rovnodennosti v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci.

Putování paprsku katedrálou se návštěvníci nedočkali. Slunce zůstalo za mraky

/FOTOGALERIE/ V katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v kutnohorském Sedlci se v pondělí 20. března už po jedenácté sešly stovky lidí. Chtěly být znovu svědky neobvyklého úkazu hry světla a stínů, který doprovází jarní rovnodennost. Tolik očekávaná podívaná se ale tentokrát nekonala. Slunce, hlavní aktér celého okamžiku, zůstalo pod mraky.

Navštivte Radomyšl, nabízí mnoho krásných míst a zajímavostí.

Vražda, kostel z pohádky i muzeum s vampýrkou Radkou, to vše je Radomyšl

První písemná zmínka o Radomyšli na Strakonicku je z roku 1284, roku 2006 jí byl navrácen status městyse. Pojďte se s námi toulat kolem rybníka Vražda i kostela sv. Jana Křtitele, kde se natáčela pohádka Princezna ze mlejna. Na putování Radomyšlí a jejím okolím nás vezme Jan Malířský, podívejte, kam všude se při své cestě podíval.

Archeologové během záchranného výzkumu v lokalitě zaniklého farního hřbitova v Kardašově Řečici odkryli více než 150 kosterních ostatků.

Starým hřbitovem v Kardašově Řečici povede plynovod, kostry přestěhují

Archeologové Muzea Jindřichohradecka prováděli záchranný výzkum v lokalitě zaniklého farního hřbitova u kostela sv. Jana Křtitele v Kardašově Řečici. Energetická firma totiž místo plánovala protnout plynovodem. Odborníci během prací postupně odkryli a vyzvedli více než 150 lidských ostatků i některé dobové předměty.

Po základech dnes již neexistujícího gotického kostela svatého Jakuba a Panny Marie pátrali archeologové v zámeckém parku ve Slavkově u Brna.

Základy kostela hledali archeologové ve Slavkově georadarem. Stavba zanikla

/FOTO/ Po základech dnes již neexistujícího gotického kostela svatého Jakuba a Panny Marie pátrali archeologové v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Odborníci z Masarykovy univerzity využili moderní techniku. „Jedná se o společnou aktivitu, které se intenzivně věnuje místní farnost. Ta také zajistila možnost průzkumu terénu georadarem. Po výsledcích budeme jednat o dalších možnostech,“ sdělila v pátek ředitelka zámku Eva Oubělická.

Tříkrálová sbírka v Kutné Hoře.

Tříkrálová sbírka pomůže seniorům a handicapovaným z Centra Přístav

Tři králové vyjdou v sobotu 7. ledna 2023 do ulic Kutné Hory a Čáslavi, aby požehnali domovům a poprosili o dar na pomoc potřebným. Výtěžek ze sbírky tentokrát půjde z větší části na zajištění sociálních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením a duševním onemocněním charitního Centra Přístav v Kutné Hoře.

Pontifikální mše svatá, kterou běžně nazýváme Půlnoční, přilákala loni několik stovek věřících do brněnské katedrály svatých Petra a Pavla.

Patří k vašim Vánocům také mše? Přinášíme vám jejich přehled na Žďársku

Na Štědrý večer se zaplní kostely nejen věřícími, ale také příležitostnými návštěvníky, kteří zavítají do chrámů Páně pouze v tyto sváteční dny. Mnozí lidé říkají, že kdyby nešli na půlnoční mši svatou, tak by jejich Štědrý den nebyl úplný. Žďárský deník proto přináší přehled vybraných kostelů a časů, ve kterých lze zavítat na jednu z vánočních bohoslužeb.

Karmelitán Jan Serafim Smejkal

V hospici je mé zadání necírkevní, říká karmelitán Jan Serafim Smejkal

Už třičtvrtě roku jezdí pravidelně do charitního Domácího hospice svaté Zdislavy Třebíč řeholník – karmelitán Jan Serafim Smejkal z kláštera Kostelní Vydří. Obvykle dvakrát týdně bývá k dispozici pacientům, pečujícím rodinám i hospicovému týmu coby kněz a spirituál. „V hospici nejsem sólista jako ve svých farnostech. Tady jsem jeden z řady lidí. Musím říct, že je pro mě osobně objev, jak mě tento princip práce baví a jak moc jsem v něm spokojený,“ říká.

Do Hranic dorazila návštěva z ukrajinského města Turka.

Do Hranic přijeli zástupci ukrajinského města Turka, které radnice podporuje

Do Hranic zavítala minulý týden ukrajinská delegace z partnerského města Turka, se kterým město po vypuknutí válečného konfliktu navázalo spolupráci. Starosta a dva místostarostové ukrajinského města přijeli poděkovat za finanční pomoc a materiální podporu, kterou jim hranická radnice už téměř rok poskytuje.

Organizace POINT Milovice uspořádala v úterý 6. prosince mikulášskou besídku pro ukrajinské uprchlíky.

Podívejte se: Milovický POINT rozdával úsměvy. Pro uprchlíky pozval Mikuláše

/FOTOGALERIE/ Organizace POINT Milovice uspořádala mikulášskou besídku pro ukrajinské uprchlíky. Akce se konala ve Farním klubu kostela Narození sv. Jana Křtitele v Lysé nad Labem a zúčastnilo se jí více než 20 dětí i dospělých. Besídku vedl katolický duchovní v převleku za Mikuláše. Děti vousatému světci zarecitovaly říkánky v ukrajinském i českém jazyce a dostaly bohaté balíčky se sladkostmi, buráky a ovocem. Dospělí se zahřáli lahodným svařákem a družně si popovídali. Došlo i na osobní příběhy, sdílení obav a strachu, celková atmosféra však byla velmi přátelská a plná naděje.

Vystoupení Staroplzeneckého betlému.

Živé jezulátko i králové s dary. Staroplzenecký betlém má opět napilno

Letos na Štědrý den se do Plzně na náměstí Republiky ke katedrále svatého Bartoloměje navrátí Živý betlém a ve stejný den toto uskupení tradičně vystoupí i v domovském Starém Plzenci na náměstí u kostela svatého Jana Křtitele, kde hraje pravidelně již od roku 1992. Po dvouleté covidové pauze se tak diváci nemohou dočkat až si prostřednictvím tohoto legendárního souboru opět prožijí slavný příběh, zazpívají si koledy a odnesou si domů betlémské světlo. 

Takhle vypadal druhý advent na zámku Červeném Hrádku.

FOTO: Takhle vypadal druhý advent na Červeném Hrádku

Druhá zámecká adventní neděle probíhala ve znamení předvánočních světců, hlavně sv. Barbory. Kramářskou hrou o jejím životě celý program začínal a návštěvníci si ji mohli vychutnat z provizorního „hlediště“ na hlavním schodišti.

Pěvecký sbor Cantabile.

Vánoční koledy si lidé v Hranicích zazpívají se sborem Cantabile

Doslova za dveřmi je tradiční akce Česko zpívá koledy s Deníkem. Do společného zpívání v jeden čas se zapojí i město Hranice. Lidé mohou přijít podpořit akci ve středu 7. prosince v 18 hodin na Masarykovo náměstí. Nejznámější české vánoční koledy si zazpívají společně se sborem Cantabile, který funguje při Základní umělecké škole.