Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Křtitel

Stříbrný advent Aleny Marie Kartákové opět na Zámeckém náměstí v Teplicích.

Stříbrný advent keramičky Kartákové potěší návštěvníky Zámeckého náměstí

/FOTO/ Vernisáží na oratoři kostela a tradičním setkáním hudby, výtvarného umění a duchovního slova začíná v sobotu 26. listopadu v 18 hodin v chrámu sv. Jana Křtitele vánoční výstava krupské keramičky Aleny Marie Kartákové. Na Zámeckém náměstí v Teplicích je to už její pětadvacátá výstava. Na svém kontě jich má ale mnohem víc. „Autorských výstav jsem měla 80 a kolektivních výstav 84,“ odpovídá na dotaz, kolik výstav už má za sebou.

Výroba adventních věnců v rámci workshopu v prodejně Dobrodruhá.

Olomoucké adventní věnce pomohou sirotkům v Mongolsku, potřebným na Ukrajině

Adventní čas je za dveřmi. Slaměné korpusy, svíčky, krabice sušených přírodních ozdob zamířily v posledních dnech z Charity Olomouc do farností olomouckého děkanátu. Benefiční akce prodeje věnců se uskuteční v první adventní neděli, která letos připadá na 27. listopadu. V roce 2021 dárci věnovali 94 117 korun, z toho 60 476 korun putovalo na mongolský sirotčinec a 33 701 korun bylo věnováno na přímou pomoc ve farnostech. Dvě farnosti se rozhodly podpořit sirotčinec dodatečně a celková výsledná částka tak činila krásných 112 241 korun.

Do Družce se po více než 130 letech vrátila socha světce.

Podívejte se: Do Družce se po více než 130 letech vrátila socha světce

Do Družce se vrátila socha svatého Jana Křtitele. Navrácení světce bylo provázenou oslavou, které se zúčastnily desítky občanů obce a okolních vesnic. Původní zchátralá socha z poloviny 18. století odpočívala roky na místním hřbitově. Zastupitelstvo Družce se v letošním roce rozhodlo pro vytvoření zcela nové skulptury, kterou zhotovil sochař Jan Brabec.

Ředitelka strakonického muzea Ivana Říhová obdržela od Suverénního řádu maltézských rytířů cenné vyznamenání.

Běžná cesta do kostela měla tečku v podobě významného ocenění

Letos v červnu obdržela ředitelka Muzea středního Pootaví Strakonice Ivana Říhová od Suverénního řádu maltézských rytířů velmi cenné vyznamenání. Je to záslužný řád ORDINE PRO MERITO MELITENSI a toto vyznamenání se uděluje osobám, které se výjimečně zasloužily o maltézský řád. „Když si na ty chvíle vzpomenu, stále cítím velké dojetí,“ říká Ivana Říhová.

Vítěz minulého ročníku Filip Šmerda.

Prestižní varhanní soutěž už klepe městu na dveře

Mezinárodní varhanní soutěž Petra Ebena, která město zviditelňuje po světě, hostí Opava vždy co dva roky, tedy bienálně. Znamená to, že se koná vždy jednou za dva roky a to způsobilo, že před dvěma lety umlčel covid soutěžní varhanní hudbu hned na celé čtyři roky.

Přehradní jezero

Z Moldavy na Fláje: Houpačkou v lukách a okolo potůčků

Tentokrát to nebude o hradech ani o jiných památkách, tentokrát vás pozvu na výlet opuštěnou krajinou Krušných hor, přesněji kouskem jejich hřebenové části při samé hranici s Německem, vysoko nad měsíční krajinou severočeských uhelných pánví. Ale nebojte, ty ani nezahlédnete.

Hody s právem v Jalubí 2022

Stárci a stárky vévodili hodům s právem v Jalubí

Je třináctá hodina třetí zářijové soboty. Před kulturním domem v Jalubí se scházejí v krojích mládenci a děvčice, aby se společně odebrali na hodovou mši svatou do nejstarší památky v obci, farního kostela sv. Jana Křtitele. Po bohoslužbě zamíří hodová chasa pro své vládce, staršího a mladšího stárka, Adama Borusíka a Tomáše Koláře, aby si je vyzvedla v areálu jalubského koupaliště v horní části vesnice.

Rukopis, který dodnes rozděluje českou společnost.

VIDEO: Nahlédněte do kobky, kde se měnily české dějiny

Dodnes je Rukopis královédvorský opředen záhadou, na které by si jistě vylámal zub nejenom Sherlock Holmes, ale i Hercule Poirot se slečnou Marplovou. Dnes je tomu právě 205 let, kdy do té doby neznámý Václav Hanka objevil v kobce kostela sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové nad Labem pergameny, které zcela změnily pohled na českou historii a daly záminku dodnes trvajícím sporům o jejich pravost. O tom, kdo je viník a kdo oběť se tak už přou celé generace. Pojďte se s námi podívat do místa, která za touto nejstarší českou detektivkou bez rozuzlení, stálo.

Královedvorský rukopis dodnes rozděluje českou společnost.

Hoax, co zahýbal dějinami. Královédvorský rukopis rozehrál válku dezinformací

Psalo se 16. září 1817, když šestadvacetiletý právník Václav Hanka nalezl za přítomnosti několika svědků ve sklepě v kostelní věži ve Dvoře Králové středověce vyhlížející rukopis, jenž měl již brzy poznamenat české dějiny. Nebyl to první ani poslední nález, brzy však začaly zaznívat hlasy pochybující o pravosti památky. Rozhořel se spor, který trval 70 let.

Brixiho Komorní Soubor Teplice slaví půlstoletí.

Brixiho Komorní Soubor Teplice slaví půlstoletí. Slavnostní koncert se blíží

/FOTO/ Poloprofesionální hudební uskupení slaví v roce 2022 již padesát let svého působení zejména v oblasti barokní a klasicistní duchovní hudby. To především v Teplicích, v severočeském regionu ale i v zahraničí. Jádrem souboru je smíšený sbor zpěváků-amatérů, dle hudební potřeby doprovázený skupinou profesionálních instrumentalistů.

Varhanní koncert v Osově.

Osovský chrám Narození sv. Jana Křtitele rozezněl varhany Pavel Černý

V neděli 11. září v podvečer se osovský chrám Narození sv. Jana Křtitele zaplnil do posledního místa návštěvníky, kteří sem přišli za kvalitní varhanní hudbou v podání špičkového českého varhaníka Pavla Černého. Zazněly skladby více či méně známých německých autorů, např. Capriccio J. C. Kerlla, Toccata G. Muffata nebo Toccata G. Frescobaldihoa, tedy skladatelů, kteří ovlivnili J. S. Bacha, jehož dvě skladby jsme vyslechli na samý závěr.

Povodeň v roce 1890 pobořila několik oblouků Karlova mostu

Po požáru divadla přišla další rána. Povodeň smetla Karlův most a zabíjela

Ve čtvrtek 4. září 1890 udeřila na Prahu ničivá povodeň, která si dílem zkázy nijak nezadala s podobně hrůznou povodní z května 1872. Pražany otřásla možná ještě víc, protože pobořila několik oblouků Karlova mostu, a to jen devět let po ničivém požáru Národního divadla. Vypadalo to, jako kdyby se přírodní živly přímo spikly proti všem symbolům češství. V Karlíně navíc povodňová vlna smetla a povraždila 20 ženistů.

Díky jalubskému folklornímu souboru Střešňa, místní organizaci KDU–ČSL, farnosti a obci jsou ve vesnici udržovány dožínky už tři desetiletí.

Dožatá v Jalubí v duchu starých dožínkových obyčejů

Ani zakaboněná obloha, z níž tu a tam začaly padat drobné dešťové kapky, neodradily v neděli hodinu po poledni jalubskou krojovanou chasu od uspořádání tradičních dožínek, konce sklizně stříbrného žitka a pšeničky zlaté.

Dožínky v Jalubí. Ilustrační foto.

V Jalubí chystají na neděli tradiční dožínky

O třetí srpnové neděli uspořádají v Jalubí tradiční dožínky. Krojovaná dožínková chasa se vydá ve 13 hodin od kulturního domu k manželům Haně a Tomáši Achillesovým, kteří se zhostí role hospodářů.

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci.

V sedlecké katedrále oslaví svátek Nanebevzetí Panny Marie. Znít budou zvony

O víkendu 13. a 14. srpna si v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v kutnohorském Sedlci připomenou patronku této nejstarší katedrály v České republice. Před tradiční mší svatou, kterou bude v neděli od 9.30 hodin celebrovat sedlecký farář Pavel Tobek, se chystá sedlecká farnost netradičně rozeznít i katedrálové zvony.

Lenka Procházková na svého prastrýce s láskou vzpomíná. Uspořádala výstavu, kde si ho místní mohli připomenout.

Procházková: Strýc si roky zapisoval denně počasí. Rád fotil a sbíral desky

/FOTO/ Fotografování, ale také třeba denní záznamy počasí, kompletní seznam obyvatel Střížova včetně jejich předků, hospodářský deník, sportovní výsledky a v neposlední řadě evidence tisíců pořízených fotek. Vedle toho záliba v astronomii a sbírání LP desek. To vše zajímalo Bohuslava Kabelku ze Střížova na Jihlavsku. Před čtyřiatřiceti lety ho postihl těžký infarkt a po komplikacích zemřel v listopadu roku 1988 v pouhých osmašedesáti letech.

Záslužný řád za realizaci unikátní expozice předal ředitelce Muzea středního Pootaví ve Strakonicích Ivaně Říhové velvyslanec Suverénního řádu Maltézských rytířů v České republice J.E. p. Wenceslas de Lobkowicz.

Strakonické muzeum dostalo řád od rytířů. Můžete se podívat, co je zaujalo

/GALERIE/ Muzeum středního Pootaví Strakonice resp. jeho ředitelka. Ivana Říhová získala od Suverénního řádu maltézských rytířů významný záslužný řád ORDINE PRO MERITO MELITENSI. Toto vyznamenání se uděluje osobám, které se výjimečně zasloužily o maltézský řád. V muzeu ve Strakonicích takový počin najdete. Je to expozice věnovaná historii a současnosti tohoto řádu, v České republice ani v Evropě druhá taková není.

Procházka Českým Dubem

Schmittův zámek, komenda či bývalá Dubena. Vydejte se na procházku Českým Dubem

/FOTO, VIDEO/ Český Dub patří k nejstarším sídlům severních Čech, historie města sahá do románského období. Markvartic Havel z Lemberka zde ve 40. letech 13. století vybudoval pro rytířský a špitální řád johanitů opevněný klášter s kaplí sv. Jana Křtitele, patrona řádu. Současně vzniklo i malé poddanské johanitské město Dub. 

Ilustrační fotografie.

Skvost z Bystrého je v Litomyšli

Obraz z bysterského kostela je na výstavě v Litomyšli. Chrám sv. Jan Křtitele v Bystrém zdobí řada obrazů, mezi nejvýznamnější patří cyklus 10 rozměrných pláten ze života Krista. Autorství sedmi obrazů z cyklu je připisováno Josefu Tadeáši Rotterovi.

Z přípravy festivalu alternativní hudby Creepy Teepee v Kutné Hoře.

PODÍVEJTE SE: Creepy Teepee se už chystá. V Kutné Hoře bude o víkendu rušno

V areálu vedle katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře se už začalo připravovat zázemí pro víkendový festival alternativní hudby Creepy Teepee, který se bude konat od pátku 8. července do neděle 10. července. Na zelené louce už stojí stage, na místě jsou také mobilní záchodky.

Den obce Modrá, 24, června 2022

Impozantní slavnost svatého Jana aneb Den obce Modrá

Třetí ročník Dne obce Modrá vypukl o 17. hodině čtvrtého červnového pátku, v den svátku sv. Jana, patrona obce. Před kamenným kostelíkem sv. Jana Křtitele, na návrší nad Archeoskanzenem Modrá, přivítal občany a účinkují sbory starosta Modré Miroslav Kovářík. Je jedním z nejdéle sloužících starostů nejen na Slovácku. Na starostovskou židli, na radnici v srdci Modré, usedl před Vánoci v roce 1990, a to ve svých šestadvaceti letech.

Snímek průletu dvouplošníků, který v Canbeře pořídil v roce 1927 během slavností na počest otevření nové budovy parlamentu fotograf William James Mildenhall

Sláva se změnila v děs. V den otevření parlamentu se před ním zřítilo letadlo

Rok 1927 patřil v Austrálii letectvu. Piloti zažívali nevídané úspěchy, které vyvrcholily, když letec Charles Kingshord Smith s druhým pilotem Charlesem Ulmem dokončili ve středu 29. června 1927 oblet celé Austrálie, jenž jim trval deset dní a pět a půl hodiny. Ale rozvíjející se obor zasahovaly také nebezpečné a mysteriózní nehody.

Periferie Jihlavy, čtvrť U Jánů za Rakousko - Uherska. Zástupy poutníků procesí ke sv. Janovi  se tísní v okolí svatojánského kostelíka.

FOTO: Pouť ke svatému Jánu je po staletí rodinné stříbro Jihlavanů

Slávu svatojánských průvodů si připomenou letos Jihlavané v neděli 19. června poutí ke kostelíku sv. Jana. Nebude chybět řada doprovodných akcí. Připomínku slavné historie pořadatelé označují jako odkaz zakladatelů města současníkům. „Prvně konaly se české bohoslužby v Jihlavě u sv. Jana Křtitele na předměstí, v původní osadě, než Němci osedli nové město. Duchovní správa byla přeložena roku 1257 od sv. Jana k sv. Jakubu do města,“ nastínil počátky jihlavské historie redaktor Vlastivědy moravské František Kameníček kolem roku 1900.

Lidé se vydali do svatostánků na noc kostelů

Lidé si užívali tajemství nočních svatostánků

Kostel sv. Jana Evangelisty vedle průmyslovky je široko daleko ojedinělá moderní sakrální stavba s prvky secese z počátku 20. století sloužící zdejší Starokatolické farnosti od konce 19. století. Ojedinělá stavba byla v roce 2007 zapsána na seznam kulturních památek. Za dokumentaci letošní noci kostelů děkujeme Lence Hoffmannové.

Kostel svatého Petra a Pavla ve Volfarticích

Kraj přispěl na obnovu kostela ve Volfarticích. Věž dostane novou fasádu

Jednou z památek, která se dočkala podpory Libereckého kraje, se stal kostel svatého Petra a Pavla ve Volfarticích. Na opravu fasády věže poputuje 700 tisíc korun. Nejedná se o první příspěvek na obnovu. V roce 2020 přispěl kraj částkou 120 tisíc korun na opravu střešního pláště věže kostela a v roce 2021 dvěma sty tisíci na restaurování dvou vitráží v presbytáři.

Noc kostelů v olomoucké katedrále sv. Václava

Noc kostelů je tady. Kam můžete vyrazit?

Více než pět desítek kaplí, modliteben a chrámů se v pátek 10. června otevře na Olomoucku veřejnosti. Další Noc kostelů je tady. Od 18 hodin se lidé mohou zúčastnit komentovaných prohlídek, besed, výstav a koncertů. V některých sakrálních stavbách zájemcům nabídnou také možnost vystoupat na věž.