Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Křtitel

Sedlecká katedrála objektivem Hany Boudové.

OBRAZEM: Sedlecká katedrála objektivem Hany Boudové

Příjemné odpoledne strávila naše čtenářka Hana Boudová v Katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci. Její vznešenost a krásu zachytila svým objektivem, aby se s námi o ni podělila.   

Tříkrálová sbírka: nápis K+M+B. Ilustrační foto.

Tříkrálová sbírka: malí koledníci budou v lednu rozdávat radost a požehnání

Tříkrálová sbírka se naposledy musela obejít bez koledníků v ulicích. Přestože je doba stále složitá, tříkráloví koledníci k v Kutné Hoře v roce 2022 přijdou. V sobotu 8. ledna budou rozdávat radost a požehnání, samozřejmě za dodržení epidemických a hygienických opatření. Štěstí, zdraví, dlouhá léta budou zpívat se stejným nadšením a vírou v lidskou solidaritu, které je nyní potřeba více než kdy jindy.

Vánoční variace v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Tipy na vánoční dny: Výstavy, které potěší děti i dospělé a zábava na sněhu

Vánoční svátky jsou tu. Užijte si je se svými blízkými společnými zážitky. Královéhradecký kraj nabízí spoustu pestrých vánočních expozic, hory slibují skvělou lyžovačku a také o letošních Vánocích budete mít možnost vidět filmovou verzi inscenace Divadla Drak Vyšla hvězda nad Betlémem, která byla natočena v roce 2020 v autentickém prostředí kostela sv. Jana Křtitele na Novém Hradci a jeho bezprostředním okolí.

Procházka sněhovou nadílkou u Šakvic.

Čerstvý sníh a rozzářená obloha, takový byl adventní víkend na Břeclavsku

Když sníh padat začal, bylo to jako by nad krajinou rozprostřel bílou tmu. Ale o víkendu už k vycházkám lákalo zářící slunko. Někde už sníh pomalu tál, ale přesto předehra letošní zimy v polovině adventu nabídla mnoho krásných pohledů například v krajině kolem Přítluk, Šakvic a Zaječí. Za krásné fotky děkujeme Miroslavě Jakubčíkové, Rostislavu Sklenskému a Janě Úlehlové.

Betlémské světlo na základně skautů v Teplicích.

Vánoce za rohem, připravte lucerničky. Kam letos na Teplicku pro oheň z Betléma?

Nejméně na deseti místech v teplickém okrese si budete moci letos na Štědrý den vyzvednout od skautů a jejich spřízněných organizací Betlémské světlo. Informovala o tom Gabriela Štastná. „Snažíme se, aby se Betlémské světlo dostalo vždy k co nejvíce lidem. Proto také rozšiřujeme místa, na která si pro něj mohou lidé v Teplicích a okolí přijít,“ uvedla teplická skautka.

Ryžoviště je obec s bohatou historií obklopená přírodou.

Na návštěvě v Ryžovišti: Název obec získala díky zlatu, proč má ve znaku rybu?

/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ V dalším díle putování po okrese Bruntál jsme zamířili do Ryžoviště, obce založené v roce 1317. Dnes v ní žije přes 600 obyvatel. Pojmenování Ryžoviště (Braunseifen) pochází z hornictví. Seifen je franské slovo a znamená potok, z něhož se splachováním písku dobývá drahý kov. Proč má tedy Ryžoviště ve znaku rybu v síti?

Ryžoviště je obec s bohatou historií obklopená přírodou.

Na návštěvě v Ryžovišti: Název obec získala díky zlatu, proč má ve znaku rybu?

/SERIÁL, FOTOGALERIE/ V dalším díle seriálu Deníku jsme zamířili do Ryžoviště v okresu Bruntál, obce založené v roce 1317. Dnes v ní žije přes 600 obyvatel. Pojmenování Ryžoviště (Braunseifen) pochází z hornictví. Seifen je franské slovo a znamená potok, z něhož se splachováním písku dobývá drahý kov. Proč má tedy Ryžoviště ve znaku rybu v síti?

Nová expozice Relikviáře sv. Maura je v Bečově nad Teplou otevřena od pátku.

Bečovský poklad berou návštěvníci útokem, novou expozici chválí

/FOTOGALERIE/ Po nově dlážděné cestě, samozřejmě v přísně dobovém stylu, stoupají návštěvníci k opravenému Pluhovskému paláci v areálu zámku a hradu v Bečově nad Teplou. Jejich kroky míří do nové expozice, určené pro Relikviář sv. Maura, jednu ze dvou - vedle korunovačních klenotů - nejcennějších movitých historických památek Česka.

Z přípravy Výstavy jako z pohádky v podkroví katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v kutnohorském Sedlci.

FOTO: Výstava jako z pohádky se bude konat v katedrále Nanebevzetí Panny Marie

V podkroví sedlecké katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele se chystá vánočně laděná výstava s poetickým názvem Výstava jako z pohádky. A byla to právě půda katedrály, která vedla autorku konceptu výstavy, Janu Štolbovou, k myšlence uspořádat v čase předvánočním výstavu vycházející z pohádek a jejich laskavého poselství.

Svatý Jan u Kočova je zaniklou obcí, kde se v kostele před dvaceti lety natáčela pohádka Z pekla štěstí 2.

Tachovští filmaři promítnou dokumenty z natáčení pohádky Zdeňka Trošky

/VIDEO, FOTO, PROGRAM VEČERA/ Z pekla štěstí 2 aneb Byli jsme u toho je název večera promítání dokumentárních filmů neprofesionálních filmových tvůrců z Tachovska. Na filmový večer by měli dorazit i komparsisté, kteří si před více než dvaceti lety zahráli v uvedené pohádce Zdeňka Trošky.

Kadaňská ZUŠ chystá na pondělí 1. listopadu koncert skladeb Klementa Slavického.

Kadaňská ZUŠ chystá koncert skladeb Klementa Slavického

Základní umělecká škola Klementa Slavického v Kadani srdečně zve na koncert skladeb Klementa Slavického, kterým je vzdáván hold tomuto významnému českému skladateli, jež slavil v loňském kalendářním roce 110. výročí svého narození.

Zřícenina letohrádku Belveder u Kutné Hory.

Tip na výlet: Objevte krásný výhled i kousek architektonické historie

/VIDEO/ Nechte se uchvátit krásným výhledem na Krkonoše i Železné Hory a objevte letohrádek Belveder. Zastavte se na vrchu Vysoká, kde Vás okouzlí příjemné prostředí a užijte si krásnou procházku. A než se tam vydáte reálně, tak si místo prolétněte aspoň virtuálně s dronem Marka Černého. 

Stavění a zdobení máje v Kněždubu při hodovém pátečním odpoledni.

Světový malíř má pamětní desku, bude mít i dobovou kuchyň v Kněždubu

Otevřenými dveřmi rodného domu velkých umělců, také škvarky, tlačenkou nebo koláčky přivítali v Kněždubu za hodového pátku hosty ze sousedního kraje i ministerstva kultury. Všichni si přijeli připomenout výročí 160 let od narození místního rodáka a malíře evropského formátu Joži Uprky. Právě jemu pak v Uherském Hradišti odhalili bronzovou pamětní desku.

Z relikviáře sv. Maura byly v květnu 2021 vyňaty ostatky.

Práce na nové expozici relikviáře v Bečově finišují. Otevře se na advent

Třicet šest let po svém nalezení se dočká relikviář svatého Maura takových prostor, které si druhý nejcennější český klenot zaslouží. 24. listopadu totiž bude na Státním zámku a hradu v Bečově nad Teplou zpřístupněna nová expozice vybudována speciálně pro tuto schránku, v níž jsou ukryty ostatky hned čtyř svatých - Jana Křtitele, Maura, Apolináře a Timoteje.

Z koncertu Pavla Šporcla v Katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře.

Pavel Šporcl představil své nové album Paganiniana v sedlecké katedrále

/FOTOGALERIE/ Světoznámý houslista Pavel Šporcl zahrál v pátek v Katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře skladby ze svého nového alba s názvem Paganiniana. Kutná Hora byla třetí zastávkou jeho turné z celkových čtrnácti. Jako hosta si Pavel Šporcl vybral kytaristu Lukáše Sommera.

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora 2021: ze zahajovacího koncertu v chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře. Na snímku houslista Pavel Šporcl.

Pavel Šporcl se vrátí do Kutné Hory. S Paganinianou vystoupí v katedrále

Ještě v živé paměti mají posluchači strhující vystoupení Pavla Šporcla v chrámu svaté Barbory v rámci srpnového Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora. Jedinečný houslista se ale do stříbrného města v září vrátí. Tentokrát v pátek 17. září od 19 hodin zahraje v druhé kutnohorské katedrále, v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci.

Jarní rovnodennost v katedrálním chrámu Nanebevzetí Panny Marie v kutnohorské Sedlci v sobotu 20. března 2021.

Novinka v sedlecké katedrále: uskuteční se tam první Podzimní rovnodennost

Dva poslední ročníky Jarní rovnodennosti v sedlecké katedrále musely být z důvodu pandemie zrušeny, i když ten letošní se konal alespoň v online prostředí. Desátý jubilejní ročník jarní rovnodennosti tedy stále neproběhl a už nyní její organizátor Římskokatolická farnost Kutná Hora - Sedlec pracuje na přípravách.