Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Šimek (fotbalista)

Ilustrační foto

ČNB: Téměř polovinu investic domácností tvoří bankovní vklady

Praha – České domácností mají skoro polovinu (47,7 procenta) svých volných peněz uložených v bankovních vkladech. Ty jsou dlouhodobě nejvyužívanějším finančním produktem. V posledních letech se zvýšil podíl obligací na 3,4 procenta, a to díky emisím státních spořicích dluhopisů. Velice malý podíl mají investice do akcií obchodovaných na burzách, který patří s 1,3 procenta k nejnižším v Evropě. Vyplývá to ze statistik České národní banky.

FC Hlučín – FK Slavia Orlová-Lutyně 3:0

POHÁR ČESKÉ POŠTY: Hlučín - Orlová 3:0

Hlučín /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Hlučína se na svém hřišti v rámci prvního kola Poháru České pošty utkali s jedním ze svých konkurentů z MSFL – Orlovou. Kdo čekal vyrovnaný zápas, šeredně se spletl. Hlučínští svého soka přehráli po všech stránkách a po zásluze postoupili do druhého kola, kde je čeká Slezský FC Opava.

MSA Dolní Benešov – Slezský FC Opava 0:4

POHÁR ČESKÉ POŠTY: Dolní Benešov – Opava 0:4

Dolní Benešov /2 x VIDEO, FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Slezského FC Opava mají za sebou první ostrý zápas. V prvním kole Poháru České pošty zavítali na hřiště divizního Dolního Benešova a žádné překvapení nepřipustili. Oslabený domácí výběr příliš odporu nekladl a Opava vyhrála zaslouženě rozdílem třídy.

Radek Faksa (uprostřed)

Radek Faksa na development kempu Dallasu

Dallas – Hokejový útočník a odchovanec opavského Slezanu Radek Faksa, kterého si v loňském draftu vybrala organizace Dallas Stars v prvním kole jako třináctou volbu, se před pár dny zúčastnil development kempu Stars.

Petr Chalupa

Petr Chalupa: Teď konečně přelézt přes čtvrtfinále

Opava – Krev, pot a dřina. Atributy, o kterých se říká, že člověka čekají v cestě vzhůru, anebo také symboly suché letní přípravy hokejistů. Ti opavští už mají tréninkový dril na suchu za sebou a na konci července vyjedou na led. Za přípravou se ohlédl loňský nejproduktivnější hráč Slezanu a jeho nejlepší střelec Petr Chalupa.

Jan Midrla na ME v belgickém Genku.

Jan Midrla úspěšný doma i v zahraničí

Opava – Deváté místo v celkovém pořadí ME a třetí příčka v absolutní klasifikaci WSK Euro Series, které vybojoval opavský rodák Jan Midrla, jsou letos zatím nejlepšími reprezentačními výsledky v kartingu. Úspěchy ale sbírá motokárový jezdec původem z Velkých Hoštic také na české scéně.

Ondřej Haas

Ondřej Haas: Nemáme co ztratit

Kobeřice – Fotbalisté Dolního Benešova porazili v předkole Poháru České pošty v dramatické přestřelce Havířov a v pátek se utkají s třetiligovým Slezským FC Opava. Ten by Dolnobenešovští rádi potrápili, jak potvrdil záložník Ondřej Haas, který v neděli kmital po levé straně kobeřického hřiště.

Zraněný opavský obránce Luboš Horka sledoval sobotní přípravu jako divák.

Luboš Horka opět zraněn. Za dva měsíce to snad půjde, doufá

Opava – Pořádnou smůlu na zranění má v poslední době opavský obránce Luboš Horka. Ten se po návratu z hostování v Uničově zapojil do letní přípravy Slezského FC, jenže ve druhém přípravném utkání se zranil a musel na operaci, kdy mu lékaři odebrali meniskus. Doba léčení? Až dva měsíce.

MSA Dolní Benešov – MFK Havířov 4:3

POHÁR ČESKÉ POŠTY: Dolní Benešov - Havířov 4:3

Kobeřice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - V předkole Poháru České pošty se na hřišti v Kobeřicích představili fotbalisté Dolního Benešova. Ti změřili síly s Havířovem a po zajímavém průběhu utkání jej v akční přestřelce nakonec udolali a postoupili do prvního kola. V něm se utkají v pátek s třetiligovou Opavou.

Slezský FC Opava – 1. SK Prostějov 0:3

FOTBAL příprava: Opava - Prostějov 0:3

Opava /2 x VIDEO, FOTOGALERIE/ – Opavští fotbalisté v rámci své letní přípravy na nadcházející třetiligovou sezonu poprvé prohráli. V sobotní dopoledne nestačili na Prostějov, jednoho ze svých konkurentů v MSFL. Ten uštědřil Slezanům lekci z produktivity a zaslouženě zvítězil.

Marek Schuster

Marek Schuster juniorským mistrem světa

Hradec Králové, Opava – Opavský orientační běžec Marek Schuster se stal v sobotu juniorským mistrem světa ve štafetách, a ze svého posledního světového šampionátu v juniorské kategorii si tak odvezl nejcennější medaili. Juniorské mistrovství světa probíhalo v Hradci Králové celý týden a vedle Marka Schustera se jej zúčastnil také jeho oddílový kolega z POBO Opava Filip Hadač.

Lukáš Godula

Lukáš Godula: Reprezentace? Výborná zkušenost

Opava – V prvních třech přípravných utkáních Slezského FC se do branky A mužstva poprvé postavil velký talent opavského klubu gólman Lukáš Godula a vedl si velmi dobře. Například během prvního poločasu duelu s Karvinou nedostal gól. Na osmnáctiletého mladíka si navíc perfektně dirigoval obrannou čtveřici stojící před ním.

Eva Havranková

Eva Havranková: Mým snem je uspět na závodech v zahraničí

Opava /ROZHOVOR/ – Úžasnou sezonu má za sebou sedmnáctiletá šermířka opavského Slezanu Eva Havranková. Na domácí scéně vyhrála, co se dalo. Neztratila se v zahraničí. Triumfovala ve finálovém závodě MČR v Ostravě v kategorii kadetek jak mezi jednotlivci, tak v soutěži družstev. Stala se celkovou mistryní seriálu MČR za sezonu 2012/2013 a absolutní vítězkou Českého poháru.

Ilustrační foto.

Slezan skončil suchou přípravu, na led půjde v červenci

Opava – Hokejisté opavského Slezanu v týdnu ukončili svou suchou letní přípravu, ve které si na ně nachystal tvrdý tréninkový dril nový asistent trenéra Karla Suchánka Josef Doboš. Ten vedl tréninkové jednotky prakticky sám, a jak říká, tréninková morálka mužstva jej nadmíru potěšila.

Slezský FC Opava – MFK OKD Karviná 1:1

FOTBAL příprava: Opava - Karviná 1:1

Velké Hoštice /2 x VIDEO, FOTOGALERIE/ – Karvinští fotbalisté sice měli v sobotním přípravném utkání ve Velkých Hošticích proti třetiligové Opavě více šancí i více ze hry, avšak vyhrát se jim nepodařilo. Na vedoucí branku hostujícího Fialy odpověděl dvě minuty před koncem Zapletal.

Ilustrační foto

Kdy mají bít, radí novým zvonům automat

Rudolfov - Při úklidu věže našli v Rudolfově stará srdce, teď jsou zavěšena ve farní chodbě. Nové zvony jsou pojmenovány po svatém Františku Saleském a svaté Barboře

Atletický stadion při Základní škole Englišova hostil krajské kolo OVOV. Na mladé atlety čekalo hned několik disciplín, například hod míčem vzad, přitahování na lavici a samozřejmě běh na několik způsobů.

Mladí sportovci se utkali v krajském kole OVOV

Opava /FOTOGALERIE/ - Přesně po dvou týdnech se do areálu opavské Základní školy Englišova vrátila oblíbená sportovní soutěž Odznak Všestrannosti Olympijských Vítězů a v rámci krajského kola se bojovalo o postup do finále. Na něj nakonec dosáhly SG D. a E. Zátopkových z Ostravy a domácí ZŠ Englišova Opava.

Ilustrační foto

Penzijní připojištění má o 56 tisíc lidí méně než koncem roku

Praha – Penzijní připojištění se státním příspěvkem, takzvaný třetí pilíř penzijní reformy, mělo na konci prvního čtvrtletí 5,08 milionu lidí, což je o 56.000 méně než na konci roku. Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření, do konce března jich bylo uzavřeno zhruba 9000. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

V areálu Základní školy Englišova v Opavě proběhlo v pátek okresní kolo oblíbené soutěže s názvem Odznak Všestrannosti Olympijských Vítězů pro děti ze základních škol.

Okresní kolo OVOV ovládla Engliška

Opava /FOTOGALERIE/ - V areálu Základní školy Englišova v Opavě proběhlo v pátek okresní kolo oblíbené soutěže s názvem Odznak Všestrannosti Olympijských Vítězů pro děti ze základních škol. Na krajské kolo se podívá domácí družstvo Englišky, které obhajuje celkové vítězství z loňska, a ZŠ Edvarda Beneše.

Ilustrační foto.

Vláda schválila přísnější podmínky pro činnost kampeliček

Praha - Vláda dnes schválila přísnější podmínky pro družstevní záložny. Po jednání vlády to sdělil ministr financí Miroslav Kalousek. Návrh novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech počítá s omezením bilanční sumy kampeliček na pět miliard korun; následně by se musely stát bankami, nebo pokračovat v činnosti bez možnosti růstu. Dalším z návrhů novely je zvýšení příspěvku záložen do Fondu pojištění vkladů na dvojnásobek. Návrh musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident. Zástupci záložen s návrhem souhlasí.

DO PEDÁLŮ šláplo v sobotu 208 cyklistů.

Do pedálů šláply v sobotu 
s klaunem dvě stovky cyklistů

Sedlčansko – Městské muzeum v Sedlčanech bylo v sobotu v obležení bicyklů. U této budovy na okraji náměstí byla totiž prezence 8. ročníku akce Vzhůru do pedálů pořádaná Sdružením obcí Sedlčanska. Účastníci se mohli nechat zapsat na rodinnou pětadvacetikilometrovou trasu, což udělalo 123 cyklistů, nebo na vytrvalostní o délce 36 km – pro tuto variantu se rozhodlo 85 lidí.

HC Slezan Opava. Ilustrační foto.

Hokejisté Slezanu začali letní přípravu

Opava – Hokejisté opavského Slezanu odstartovali v pondělí suchou letní přípravu na následující druholigovou sezonu. Soupiska Suchánkova výběru je téměř identická jako v loňské sezoně. Přibyla na ni ještě pětice loňských juniorů. S opavským mužstvem se na nový ročník připravuje dokonce i Tomáš Grofek, na návrat do Slezska to však nevypadá.

Dobrým výkonem se prezentoval na levé straně  zálohy Michal Šrom, který nahrál Prokešovi na vyrovnávací gól.

Michal Šrom: Jedeme domů opět s prázdnou

Sezimovo Ústí - Fotbalová Opava v duelu s Táborskem herně nepropadla. Osudnou se jí však staly standardní situace, kvůli kterým cítili Slezané velkou křivdu. Dobrým výkonem se prezentoval na levé straně zálohy Michal Šrom, který nahrál Prokešovi na vyrovnávací gól.

Matěj Hrabina

Matěj Hrabina: Kdo tady nebyl, nemůže ten zápas pochopit

Sezimovo Ústí – Levý obránce Matěj Hrabina v sobotním utkání proti Táborsku patři k nejlepším opavským hráčům na hřišti. Hýřil aktivitou a hlavně v první půli se několikrát individuálně dostával i do šancí. Jeho výkon ale hatí výsledek utkání. Vstřelit venku tři góly a nezískat ani bod je hodně smutné.

Robin Wirth (vpravo) zastavuje protihráče.

Robin Wirth: S Táborskem se dá hrát

Opava - Po třízápasové odmlce se v základní sestavě Slezského FC objevil defenzivní záložník Robin Wirth a také on přispěl k důležitému opavskému vítězství. Střed pole výtečně čistil od vlašimských protiútoků a svým výkonem si hlasitě řekl o místo v sestavě.

Jan Šimek.

Utajený kanonýr Šimek drží rekord

Brno /ZBROJOVÁK STOLETÍ/ - Kanonýr Jan Šimek je jednou z nejzáhadnějších postav historie brněnské kopané. Jeho účinkování v Židenicích by se dalo shrnout asi takto: přišel, viděl, nastřílel spousty gólů a zmizel neznámo kam.

Radek Coufal (v modrém)

Radek Coufal: Porážka z Hlučína hodně bolí

Hlučín - Stoper frýdeckých Valcířů Radek Coufal prožil v sobotu velké zklamání. Odchovanec ostravského Baníku věřil, že jeho tým v Hlučíně uspěje. Opak byl pravdou. Dvaadvacetiletému zadákovi návrat do míst, která byl ještě na podzim jeho domovskou destinací, pořádně zhořkl. Tým z Lipiny nečekaně prohrál.

Málo slunečných dní zaznamenali také ve Ski areálu Bílá. Jinak byli s návštěvností spokojeni.

Vlekaři: Sezona byla hodně vydařená

Beskydy - Letošní lyžařská sezona byla opravdu hodně dlouhá. Provozovatelé sjezdovek se shodují na tom, že v porovnání s tou loňskou se to absolutně nedá srovnávat.

Hynek Prokeš (ve žlutomodrém)

Hynek Prokeš: Za gól jsem rád. Mrzí mě, že nám nepřinesl body

Karviná - Mnozí si klepali na čelo, když v opavské sestavě proti Karviné viděli jméno Hynka Prokeše. O špatný tah ale nešlo. Vytáhlý útočník, který nastoupil v základu poprvé od prvního jarního kola, se kouči Vavruškovi odvděčil a jako jeden z mála nezklamal. Jednu branku dal a na další přihrál.

Snímek zachycuje lyžaře, kteří v neděli dorazili do Bílé.

I když je zatím sněhu dost, na sjezdovky se už lidem nechce

Beskydy Letošní lyžařská sezona je opravdu dlouhá. Provozovatelé sjezdovek se shodují na tom, že v porovnání s tou loňskou se to nedá srovnávat. Navíc během velikonočních svátků napadl další sníh, takže se stále dalo lyžovat i v níže položených areálech. Přesto všechno už v současné době jde návštěvnost dolů.

David Galvas (A)

David Galvas: Vávrovice jsou můj domov, jinde bych nehrál

Opava – Zajímavá osobnost zpestří jarní část sezony okresního přeboru. Hokejová sezona mu po vyřazení opavského Slezanu skončila, a tak dres Vávrovic opět navlékne tamní srdcař David Galvas. Coby střední záložník se od něj očekává, že dá hře vávrovického týmu řád a systém.

Zdeněk Partyš (ve žlutomodrém)

Zdeněk Partyš: Vítězství nám dodá křídla

Opava - Před pár dny oslavil své třicátiny a v sobotu si opavský fotbalista nadělil další dárek z kategorie exkluzivních. Slezané doma totiž porazili Zlín a z poslední příčky se vyšvihli na nesestupové pozice. Po necelé odehrané hodině hry se na svou oblíbenou pravou stranu zálohy dostal i Zdeněk Partyš a také on přispěl k důležitému opavskému vítězství.

Ján Čarnota (ve žlutomodrém)

Ján Čarnota: Nutnost vyhrát nám svazovala nohy

Pardubice - Slezský FC v Pardubicích vydřel důležité vítězství a poprvé v letošní sezoně zvítězil venku. Výborný zápas odehrál na pravé straně obrany slovenský fotbalista Ján Čarnota, který patřil k nejlepším na hřišti. Svým dlouhým autem nahrál na vyrovnávací gól Tomáši Mrázkovi a v závěru dokonce hokejovým způsobem lehal do střel domácích hráčů.

Ilustrační fotografie.

Cena pohonných hmot v minulém týdnu mírně poklesly

Praha – Ceny pohonných hmot v minulém týdnu mírně klesly. Průměrná cena naturalu 95 včera proti předchozímu týdnu klesla o 16 haléřů na 36,63 koruny. O 14 haléřů zlevnila i průměrná cena nafty na 36 korun a deset haléřů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Hynek Prokeš (ve žlutomodrém)

Hynek Prokeš: Z takových šancí měl padnout aspoň jeden gól

Opava - Fotbalová Opava doma opět nedosáhla ani na bod, a situace Slezanů je tak stále kritická. Domácí nastoupili na hrotu útoku i s uzdraveným forvardem Hynkem Prokešem, od kterého se očekává, že bude Slezský FC táhnout svými góly v cestě za záchranou. Vytáhlý forvard se ale v sobotu neprosadil.

Ilustrační foto.

Páteční cíl je jasný, vyrovnat sérii

Opava /POZVÁNKA/ – Opavští hokejisté mají před sebou těžký úkol. V pátek totiž musí na svém ledě odvrátit postupový mečbol Havířova a vyrovnat čtvrtfinálovou sérii. Porazit favorizovaný AZet ale Opava umí, jak už ukázala v pondělí. Bude se historie opakovat i v pátek? Slezanu ale bude možná scházet klíčový bek Josef Tichý, který bere antibiotika a nad jeho startem se vznáší otazník.

Havířovští hokejisté (v černém) za mohutné podpory svých fanoušků slaví druhé vítězství nad Opavou.

HOKEJ playoff: Havířov - Opava 3:1, na zápasy 2:1

Havířov /FOTOGALERIE/ - Opavští hokejisté se po povedeném pondělním představení na svém ledě vrátili na stadion AZetu, kde byli v úvodu lepší, ale pak je do kolen poslalo vyloučení Vrabela a domácí udeřili z přesilovek. Hattrickem se blýskl Jan Kolařík, a sám tak zařídil všechny góly Havířova.

Ilustrační foto

Do druhého pilíře vstoupilo přes 13 tisíc lidí. Zájemců přibývá

Praha – Za dva měsíce roku vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému 13.504 lidí. Na konci ledna to bylo 4624 lidí, jejich počet tak v únoru vzrostl. Informovala o tom Asociace penzijních fondů s tím, že čísla jsou ode všech penzijních společností, které druhý pilíř nabízí. Penzijní společnosti očekávají, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí.

První čtvrtfinále Havířov - Opava vyhráli borci AZetu (v černém).

HOKEJ playoff: Havířov - Opava 6:4

Havířov /FOTOGALERIE/ – V sobotu vypuklo druholigové hokejové play-off a Opava zamířila na led favorizovaného Havířova. V souboji s AZetem dokonce vedla, ale domácí nakonec skóre otočili a zvítězili. Jak ale vyrovnaný průběh zápasu napovídá, série bude ještě zajímavá.

Petr Chalupa (vlevo) v souboji s havířovským Robertem Najdkem.

Petr Chalupa: AZetu musíme dát pocítit, kdo je Opava

Opava, Havířov – Druholigové hokejové play-off se rozjíždí. Na startu čtvrtfinále jsou i Havířov a Opava, které čeká vzájemná konfrontace. Nejlepší střelec Opavy Petr Chalupa se už dnešního začátku v Havířově (17 hodin) nemůže dočkat.

Ilustrační foto.

Slezan čeká v play off AZ Havířov, favorit je jasně daný

Opava /POZVÁNKA/ - Tak nakonec to opavští hokejisté dokázali. Play off si zahrají, přitom po Novém roce na tom byli hodně špatně. Pásový opar vyřadil ze hry klíčového muže sestavy, brankáře Dušana Šafránka, a Slezan dokonce vypadl z osmičky, přitom před sezonou se v Opavě hodně nahlas mluvilo o umístění v první čtyřce.

HC Slezan Opava. Ilustrační foto.

HOKEJ: Nový Jičín - Opava 0:5

Opava – Opavští hokejisté dokázali i bez svého nejlepšího střelce Petra Chalupy zvítězit v posledním kole základní části na ledě Nového Jičína, a posunuli se tak na sedmou příčku tabulky, která jim do play-off přisoudila havířovský AZet. Středeční utkání rozhodla první třetina, v níž Opava vstřelila hned tři branky.

Ilustrační foto.

V posledním kole jede Slezan do Nového Jičína

Opava /POZVÁNKA/ – Hokejisté opavského Slezanu ve středečním zápase na ledě Nového Jičína zakončí své účinkování v základní části letošní druholigové sezony. Kromě přímého souboje o sedmou příčku se bude bojovat také o zisk potřebného sebevědomí před play-off.

Ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty dál zdražují, benzin o 27 haléřů

Praha – Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu nadále rostly. Výrazněji zdražoval nejprodávanější benzin Natural 95, jehož průměrná cena se proti minulému týdnu zvýšila o 27 haléřů na 36,34 koruny za litr. Cena nafty vzrostla o deset haléřů na 35,90 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Hokejová šatna. Ilustrační foto

Slezan jede do Poruby, zajistí si play-off?

Opava /POZVÁNKA/ – Opavští hokejisté zajíždějí ve středu na led nedaleké Poruby a cíl Slezanu je jasný – tři body. V případě vítězství si totiž definitivně zajistí účast v play-off. Ve třech posledních vzájemných duelech ale Opava prohrála, a nyní tak přišel ten pravý čas na pomstu.

HC Slezan Opava. Ilustrační foto.

HOKEJ: Opava - Přerov 3:1

OPAVA – Opavští hokejisté ve středeční utkání na svém ledě dokázali porazit lídra soutěže z Přerova a po bojovném a soustředěném výkonu podpořeném skvěle chytajícím brankářem Šafránkem vydřeli důležité vítězství. Tři kola před koncem základní části má Slezan na osmé příčce náskok čtyř bodů před Frýdkem-Místkem.