Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Místní a sezonní jídlo je tajemstvím kuchaře

Praha /ROZHOVOR/ - Na jeden den se proměnila část Prahy v rakouské Štýrsko. Nedaleko Pražského hradu se totiž minulý týden sešli všichni příznivci Rakouska, aby si připomněli tuto spolkovou zemi. Na zvláštní pozvání přijel i jeden z nejlepších štýrských kuchařů Peter Pichler. Pro hosty si připravil několik receptů, kde připomínali jeho domovinu.

Na pražských farmářských trzích našli veterináři 94 chyb

Praha - Veterináři v Praze v loňském roce prošli 61 farmářských trhů, během kontrol objevili 94 chyb, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Nejčastějšími prohřešky bylo nedodržování stanovených teplot u nabízených potravin, ale i nedostatečná ochrana před hmyzem a hlodavci. Jenom v Praze vybrali veterináři na pokutách přes 200.000 korun, v závažných případech přikázali obchodníkům okamžitě zavřít stánek.

Stacionář Kamarád se ukázal na jičínském Food festivalu

Jičín – Zámecký park v centru města navštívily minulou sobotu tisíce lidí. Důvodem byl první ročník jičínského Food festivalu, který nabízel k ochutnání nejen různé gurmánské delikatesy a regionální potraviny, ale také bohatý doprovodný program.

Strava v nemocnicích? Málo pestrá a špatný poměr živin

Praha – Strava v nemocnicích, porodnicích, domovech pro seniory či ústavech pro postižené nebývá pestrá a často obsahuje více soli a špatný poměr živin. Při pilotní kontrole ve 111 zařízeních to zjistili hygienici. Výsledky v úterý na tiskové konferenci zveřejnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle něj šéfové nemocnic dostanou návod, jak by se jídlo pro pacienty mělo připravovat.

Spotřeba mléka se loni zvýšila o 1,1 procenta

Praha - Každý Čech loni v průměru zkonzumoval 236,4 kilogramu mléka nebo mléčných výrobků. Meziročně se spotřeba zvýšila o 1,1 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Českomoravského mlékárenského svazu, kterou má ČTK k dispozici.

Dobré jídlo a víno ochutnáte už tuto sobotu

Nové Strašecí – Už v sobotu se zaplní náměstí J. A. Komenského dobrým jídlem a pitím. I když k našemu kraji patří spíše pivo, tentokrát si přijdou na své milovníci dobrého vína.

Farmáři zamíří do Bíliny

Bílina - Ten, kdo rád nakupuje u místních dodavatelů a malých obchodníků s „domácími" výrobky, se dočká možnosti nakoupit si u nich přímo v Bílině.

Šmerda: Mladým kuchařům chybí praxe i pokora

Litomyšl – Václav Šmerda pamatuje ještě časy, kdy české gastronomické odvětví patřilo k ozdobám naší země a kuchaři měli chuť získávat nové poznatky a neustále se zlepšovat.

Restaurace kvůli závadné vodě žádají náhradu škody

Praha - Víkendová havárie vody v pražských Dejvicích a Bubenči zasáhla tisíce domácností, školy, sociální zařízení, ale také desítky restaurací a kaváren. Mnohé z nich své provozovny v pondělí zcela zavřely, jiné fungují v omezeném provozu. Vedení Prahy 6 ale přiznává, že nemůže nechat plošně zavřít všechny restaurace v postiženém území, ani kontrolovat každý podnik, zda dodržuje všechny pokyny.

Místo jedů berušky. Biovinařů přibývá

Jižní Morava – Ještě před několika lety znělo ve vinařství slovo „bio" spíše jako nadávka. Teď počet vinařů, kteří se rozhodli pěstovat hrozny bez chemických přípravků, stoupá. Zatímco před deseti lety si na vinětu mohli napsat biovíno pouze čtyři vinaři z jižní Moravy, dnes už jich lze napočítat kolem stovky.

Ovace za pecen, uzené i pomazánku

Orlickoústecko – Prestižním oceněním Regionální potravina Pardubického kraje 2015 se mohou pochlubit další produkty z Orlickoústecka.

Handrlák v Rusku: Ochutnali jsme jejich typická jídla

Kunovice, Rusko – Začátkem letošního roku dostal soubor Handrlák z Kunovic nabídku na zájezd do Ruska, do města Uljanovsk. Jednalo se o vystoupení ve dvou programech „Rodná země a vítězství války" a „Všechny vlajky u nás na návštěvě" u příležitosti velkých oslav sedmdesátiletého výročí konce II. světové války. Neváhali jsme, nabídku přijali a začali se intenzivně připravovat.

Důchodci jako terč podvodníků

Karlovarsko - Není týden, kdy by se senior nestal lovnou zvěří zlodějů a podvodníků. To potvrzují dva poslední případy, které nyní vyšetřuje karlovarská kriminálka.

Dobroty mají pečeť kvality

Ústecký kraj - Celkem devět nových výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí se v Ústeckém kraji může pyšnit označením Regionální potravina.

V Radíkově bojovali golfisté hlavně s větrem

Radíkov – Malebný golfový areál v Radíkově hostil už podruhé zábavně sportovní akci Den s regionem Hranicko. Nadšenci, kteří se nezalekli nevlídného počasí, si v sobotu mohli prakticky vyzkoušet, o čem golf vlastně je.

Školní jídelny na Hodonínsku bojují s výživovou normou

Hodonínsko - Školní kuchařky jen obtížně splňují výživovou normu, kterou nařizuje zákon. Upozornil na to výsledek aktuální kontroly České školní inspekce. Ta prokázala nedostatky v dodržování výživových norem. Inspektoři navštívili v hodonínském okrese deset škol, šest z nich dané nařízení nedodržovalo. „V největší míře normy nenaplnily u cukru, ovoce, mléka, brambor a ryb, na druhé straně překročily častěji u zeleniny a luštěnin," informoval o výsledku šetření náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Přemnožení holubi lidem v Brně vadí. Myslivci je střílí na jihu města

Brno - Desítky holubů sbírajících odhozené zbytky jídla, které ani kolemjedoucí auto nevyruší. To je každodenní realita v mnoha brněnských ulicích. „Důvod je jednoduchý. Člověk je pro ně partner, nikoliv hrozba. Nejsou ale jediný druh zvířete, který se tak přizpůsobil," podotkl ornitolog Karel Hudec.

Šéfkuchař Jaroslav Sapík: Kdybych se znovu narodil, zase budu kuchařem

Praha /ROZHOVOR/ - Kuchařem se vyučil v pražském hotelu Ambasador. Tam se postupně propracoval až do pozice šéfkuchaře. Zúčastnil se řady domácích a mezinárodních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. V roce 1992 si otevřel v obci Klokočná, nedaleko Říčan u Prahy, rodinnou restauraci a penzion. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže.

Návštěvníci ochutnali v Ivančicích hamburger či polévku z chřestu

Ivančice /FOTOGALERIE/ – Nezapomeň, že musíme ochutnat všechny druhy jídel, které budou k dostání. I kdybych měl prasknout, nevynechám ani jedno. Chřest totiž miluji, říká s úsměvem muž kamarádovi při čekání ve frontě na Slavnosti chřestu, které se od pátku do neděle konaly v Ivančicích na Brněnsku. Po zaplacení stokorunového vstupného vchází dvojice na Palackého náměstí, které je už o sobotním dopoledni plné lidí.

Slovenská vláda chystá další úlevy, sníží DPH na potraviny

Bratislava - Slovenská vláda premiéra Roberta Fica sníží od příštího roku sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny na deset ze současných 20 procent, dále například zvýší mateřskou a zavede příspěvky na školní lyžařské kurzy. Fico to dnes oznámil na sněmu své strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD).

Školní jídelny bojují s výživovou normou

Hodonínsko - Školní kuchařky jen obtížně splňují výživovou normu, kterou nařizuje zákon. Upozornil na to výsledek aktuální kontroly České školní inspekce. Ta prokázala nedostatky v dodržování výživových norem. Inspektoři navštívili v hodonínském okrese deset škol, šest z nich dané nařízení nedodržovalo. „V největší míře normy nenaplnily u cukru, ovoce, mléka, brambor a ryb, na druhé straně překročily častěji u zeleniny a luštěnin," informoval o výsledku šetření náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

KRÁTCE: Festival představí podniky z okolí

Praha - Na náměstí Jiřího z Poděbrad se v pátek a sobotu 29. a 30. května uskuteční Vinohradský gurmet. Na přehlídce dobrého jídla představí svůj sortiment různé restaurace, bary, cukrárny, kavárny a vinotéky z Prahy 3. Široký výběr gastroprovozen bude doplněn o další prodejce, především farmáře s domácími českými produkty. Každá restaurace bude mít za úkol připravit nabídku pěti jídel s maximální cenou do 70 korun. Součástí programu bude i doprovodný kulturní program pro všechny návštěvníky.

Kuchař Chris Naylor, držitel michelinské hvězdy, uvařil hostům v Olomouci

Olomouc -  Britský kuchař, pracující v amsterdamské restauraci, vařil v pátek pro hosty restaurace olomouckého NH Collection Congress hotelu. Návštěvníci si tak užili gurmánský zážitek michelinské kvality v podobě platýse pečeného na chlebu s šalvějí či telecího lýtka. Pětačtyřicetiletý Chris Naylor předtím odpověděl regionálnímu Deníku na několik otázek.

Přemnožení holubi lidem vadí. Myslivci je střílí na jihu města

Brno - Desítky holubů sbírajících odhozené zbytky jídla, které ani kolemjedoucí auto nevyruší. To je každodenní realita v mnoha brněnských ulicích. „Důvod je jednoduchý. Člověk je pro ně partner, nikoliv hrozba. Nejsou ale jediný druh zvířete, který se tak přizpůsobil," podotkl ornitolog Karel Hudec.

Značku regionální kvality mají nové dobroty

Ústecký kraj – Celkem devět nových výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí se v Ústeckém kraji může pyšnit označením Regionální potravina. Dalších čtrnáct zvítězilo v soutěži O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče.

Stavba zkomplikovala život

Frýdek-Místek - Jde o další etapu modernizace, která začala před třemi lety. A ne všichni jsou s tím, jak práce na největším sídlišti ve městě probíhají, spokojeni.

Jídlo a pitná voda hladovějícím problémy nevyřeší, důležité je vzdělání

Kožlany - Dobrovolnické práce v chudých regionech je jedna z mála dobrých věcí, které s sebou EU přinesla. Mohli bychom se začít dohadovat o kladech a záporech EU, ale to by nikam nevedlo. Každý si myslíme a víme své o tomto „problému" a proto je zbytečné jej rozvádět. Podívejme se však blíže na ony dobrovolnické práce

Konec 2. světové války v Křenovicích a okolí

Křenovice – Přes Křenovice vede státní silnice, která ústí na Podolský most. Most byl v roce 1945 spásným útočištěm mnoha Němců, kteří prchali před Rusy do amerického zajetí. V tomto místě byla pomyslná linie, která oddělovala ruskou a americkou zónu. Alespoň tak si to mysleli němečtí civilní uprchlíci a ustupující německá armáda, jejíž jednotky se chtěly vzdát Američanům. Skutečná demarkační linie však ležela až za městem Písek.

Německo ČR nepotáhne do nekonečna, něco se zvrtne

Hořice - Evropská unie za 35let. Tomu říkám téma, na které se toho dá napsat ohromně mnoho, ale zároveň nic. Nevím, jestli Evropská Unie má teď nějaký plán, sebe sama zveřejňovat, ale poslední dobou o ní slyším poměrně často. Ale abych nekritizovala téma, tak se do toho s chutí pustíme.

KRIMI MIX: Končí nálezem těla pátrání po vrahovi?

Praha - U konce je zřejmě pátrání po 43letém Lukáši B. podezřelém z vraždy spáchané minulý týden v pátek v pražských Záběhlicích. Ve čtvrtek se v lesoparku u Botiče našlo tělo mrtvého muže. Jeho totožnost policejní mluvčí Iveta Martínková neupřesnila s tím, že kriminalisté ještě vše ověřují – podle všeho ale opravdu může jít o muže, který byl hledán jako údajný střelec.

Lipová: Ve večerce našly drogy

Ústecký kraj – Vše pro zákazníka: Lacinější nelegální cigarety a tabák i alkohol, na objednávku špetku marihuany či pervitinu.

Ministr Jurečka chce jednat o úpravách halal a košer porážek zvířat

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce jednat s muslimskou a židovskou obcí o úpravách halal a košer porážek tak, aby při nich zvířata trpěla co nejméně. Pokud nenalezne kompromis, zvažoval by ukončení výjimek, které v Česku tento způsob porážek umožňují. Jurečka to dnes řekl ve Sněmovně v odpovědi na interpelaci Jiřího Valenty (KSČM).

Značku regionální kvality mají nové dobroty. Mostecko letos nebodovalo

Ústecký kraj – Celkem devět nových výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí se v Ústeckém kraji může pyšnit označením Regionální potravina. Dalších čtrnáct zvítězilo v soutěži O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče, kde má Mostecko jedno zastoupení.

Parkány zaplní móda, inspirace i dobré jídlo

Písek – První designový trh a festival nazvaný Trhni si! se bude konat už tuto sobotu v Písku. V době od 10 do 18 hodin zaplní parkány stánky s módou, ale také výstavy, malířské exhibice či tvůrčí workshopy pro děti i dospělé.