Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Polévka z bílé fazole? S tygří krevetou, na Grand Restaurant Festivalu

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Bramborový krém, vepřová panenka s chlupatým knedlíkem a jako dezert čokoládovo-zázvorová pěna. I to je jedna z nabídek, kterou lze za výhodnější cenu ochutnat na Grand Restaurant festivalu. Do šestého ročníku přehlídky pod patronátem Pavla Maurera se letos zapojilo osm jihomoravských restaurací.

Brněnští vědci našli antarktickou stanici ve velmi dobrém stavu

Brno - Ve velmi dobrém stavu našli brněnští vědci antarktickou stanici Johanna Gregora Mendela, kam dorazili na devátou vědeckou expedici. V pořádku jsou i zásoby potravin, které zde zůstaly během antarktické zimy. V pátek to řekla mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Tereza Fojtová.

Dietní jídla pro školáky se nově vaří na ZŠ Trávník

Přerov – Kdo má doma dítě, které trpí celiakií, ten ví, o čem je řeč. Pro rodiče znamená každodenní příprava bezlepkové stravy jednu starost navíc. Proto rodiče přerovských školáků přivítali, když začalo loni zajišťovat dietní stravu pro jejich děti město. Příprava jídel se nyní přesouvá ze ZŠ Želatovská na ZŠ Trávník.

První porevoluční supermarket zavřel

Svitavy – Už ne k řezníkovi, na drogérii člověk mohl zapomenout a mezi potravinami našel, co hrdlo ráčí. Supermarket Billa u svitavského nádraží.

Průměrná inflace v roce 2014 byla 0,4 procenta, nejmenší od roku 2003

Praha - Průměrná míra inflace za loňský rok klesla na 0,4 procenta z předloňských 1,4 procenta. Růst spotřebitelských cen tak byl nejnižší od roku 2003 a druhý nejnižší vůbec. V samotném prosinci inflace meziročně zpomalila na 0,1 procenta, v listopadu byla o pět desetin procentního bodu vyšší. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

V USA vařil pro prezidenty, v Čechách pro vědce

Nové Hrady - Šéfkuchař Miroslav Dušek prožil v roce 1968 invazi ruských vojsk do Prahy a tím paradoxně začal jeho americký sen. Na jeho konci může jako jeden z mála lidí na světě říct: Vařil jsem pro prezidenty USA. Dnes působí na zámku v Nových Hradech.

Cena za vaření byla dvě stě tisíc korun

Praha - Velký malér měl docela malou příčinu. Takové zjištění přineslo zkoumání okolností požáru v panelovém domě v ulici Ke Kateřinkám na pražském Chodově, který ve středu vpodvečer zaměstnal nejenom hasiče, ale i záchranáře.

Veterináři při kontrole nahlašování dovozů udělili pokuty za 810 tisíc korun

Praha - Veterinární inspektoři uložili za prohřešky související s nahlašovací povinností u dovozů potravin živočišného původu pokuty ve výši 810.000 Kč. Během kontrolní akce v polovině loňského prosince provedli 73 kontrol, během nichž zjistili celkem 67 závad. Na kontrolní akci s veterináři spolupracovala Celní správa. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Další ruský konvoj dorazil na Ukrajinu. Kyjev se obává zásobování separatistů

Moskva - Jedenáctý ruský humanitární konvoj dnes přivezl dalších 1400 tun pomoci do neklidné Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Informovala o tom agentura TASS. Ukrajinci považují vysílání konvojů za narušení své svrchovanosti a obávají se, že Moskva prostřednictvím těchto transportů dodává zásoby ozbrojeným proruským separatistům a možná i zbraně.

Ukrajinské Vánoce v Prostějově. Je libo Uzvar či recept na salát?

Prostějov – Také šestého ledna se v Prostějově slavily Vánoce. Tentokrát ovšem ty pravoslavné. V centru Mozaika se mohli návštěvníci, v řadě případů lidé původem z Ukrajiny, hodně dozvědět o oslavě Vánoc právě v této východoevropské zemi. Na akci zazněly také koledy, ukrajinské i ty mezinárodní v ukrajinštině. Mezi nimi například Tichá noc.

Pistolník v prodejně potravin uspěl, ale odcházel zklamán

Praha - Chodit ráno do večerky možná zní poněkud divně, ale v tomto případě nejde o nic mimořádného; tyhle prodejny prostě často fungují od tmy do tmy. Souvislost, kvůli níž se případem ze sklonku loňského roku zabývají kriminalisté IV. obvodu pražské policie, je úplně jiná.

Brňané si mohli vyzkoušet tradiční vánoční jídlo pravoslavných křesťanů

Brno - Zatímco u většiny jihomoravských rodin se na štědrovečerním stole obvykle objevuje smažený kapr, pro pravoslavné je jeden z dvanácti tradičních pokrmů jídlo zvané kuťa. Jde o sladkou pochoutku, která se skládá z krup, medu, ořechů a sušeného ovoce. Jeho upravenou verzi, ve které kroupy nahradila rýže, mohli ve středu ochutnat návštěvníci ruské restaurace Samovar v brněnské ulici Koliště. „Pravoslavným Vánocům, které začaly už v úterý a potrvají ještě deset dní, předchází dlouhé období půstu. Štědrovečerní jídlo má být tedy spíše lehčí, ale zároveň výživné," přiblížila pravoslavné tradice číšnice Natalia Bajkalová. Podle zvyku zasedají pravoslavné rodiny ke sváteční večeři, když vyjde první hvězda. Jejich Vánoce jsou ale mnohem střídmější než ty, na které je většina lidí zvyklá.

Jezme zdravě: Uskladněné potraviny v zimě zachutnají

Chrudim - V zimním období můžeme velmi dobře využívat ke zdravému vaření suroviny, které máme uskladněné z období podzimu, a to například kořenovou zeleninu, jako je: červená řepa, zelí, kapusta, celer. Nejvhodnější obilovinou pro toto období je pohanka, z luštěnin je to určitě čočka, cizrna i fazole.

Za týrání klientů stacionáře padly tresty

Chomutov - Na čtyři roky do věznice s dozorem poslal dnes senát chomutovského soudu ředitelku bývalého stacionáře pro seniory Naděje 2000 v Chomutově Jaroslavu Lochařovou. Uznal ji tak vinou z týrání svěřené osoby.

Cedule o potravinách se mohou změnit

Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka bojující za české potraviny má silného kritika – trochu paradoxně české potravináře. Šéf potravinářské a agrární komory a někdejší úřednický ministr zemědělství Miroslav Toman včera uvedl, že si váží jakékoliv podpory pro české potraviny, ale forma, kterou zvolila aktuálně vláda, je podle něj nešťastná.

Mlékárna: Co vyprodukují, to si snědí

Lanškroun – Na jaře dokončí Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně výstavbu vlastní mlékárny. V polovině roku spustí zkušební provoz. Mlékem, máslem, smetanou či sýry bude zásobovat školní jídelnu.

S alergeny restaurace bojují, jak se jen dá

Kroměřížsko – Čtrnáct alergenů, které mohou někomu způsobit zdravotní potíže, musí být od poloviny prosince nově uvedeno u všech nabízených jídel v českých restauracích, ty na Kroměřížsku samozřejmě nevyjímaje.

Restaurace upozorňují na alergeny. Lidi na Znojemsku to zatím nezajímá

Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.

Restaurace upozorňují na alergeny. Lidi to zatím nezajímá

Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.

Drválovickým zavřeli obchod. Ale poprvé tam přijela pojízdná prodejna

Drválovice – Chleba, rohlíky, celozrnné pečivo, koláče i zákusky. Pro takové zboží v pondělí poprvé zamířili lidé v Drválovicích do pojízdné prodejny. Tamní obchod se smíšeným zbožím totiž se závěrem roku 2014 ukončil svůj provoz. Pojízdná prodejna ho tak částečně nahradí. Do Drválovic, které jsou částí Vanovic, bude jezdit dvakrát týdně.

Lidé snědli na Silvestra tuny různých salátů

Týn nad Vltavou – /REPORTÁŽ/ Máte rádi vlašský salát nebo třeba plněné buchty, které jsou jako od Honzovy babičky? Podívala jsem se, jak vlastně vypadá provoz, ve kterém se tyto a další dobroty vyrábějí opravdu ve velkém. Do takového podniku se totiž obyčejný zákazník jen tak lehce nedostane.

Parta zmlátila muže kvůli cigaretám

Staňkov – Kvůli cigaretám zmlátila podle policie parta čtyř agresorů padesátiletého muže ve Staňkově. Tří muži ve věku 22 let, 27 let a 29 let a s nimi i dvacetiletá žena napadli muže 5. listopadu loňského roku po půl desáté večer na silnici vedoucí ke staňkovskému nádraží.

SOUTĚŽ: Vyhrajte menu pro dva a lahvinku vína!

Choltice V zámecké restauraci jsou první gastronomickou akcí v roce 2015 speciality z králíka pocházejícího z choltické farmy a dobroty z daňka skoleného v Železných horách. Pojďte se najíst dobrého jídla z prvotřídních surovin pocházejících z regionu, připravených poctivými kuchařskými postupy.

Drválovickým zavřeli obchod. Ale poprvé tam přijela pojízdná prodejna

Drválovice – Chleba, rohlíky, celozrnné pečivo, koláče i zákusky. Pro takové zboží v pondělí poprvé zamířili lidé v Drválovicích do pojízdné prodejny. Tamní obchod se smíšeným zbožím totiž se závěrem roku 2014 ukončil svůj provoz. Pojízdná prodejna ho tak částečně nahradí. Do Drválovic, které jsou částí Vanovic, bude jezdit dvakrát týdně.

Jídlo Pražané nakupují jinak než ostatní obyvatelé Česka

Praha /ANKETA/ - Po čem touží Pražané při nakupování? Upřednostňují české výrobky a mají rádi biopotraviny. To je jeden ze zásadních závěrů čerstvého průzkumu agentury Datank, zpracovaného pro jeden významný obchodní řetězec, působící v České republice.

Některé evropské potraviny údajně mohou přijít o ochranu původu

Berlín - Pokud bude uzavřena obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy, mohou některé evropské potraviny přijít o chráněné označení původu. Upozornil na to dnes německý ministr zemědělství Christian Schmidt. Zároveň ale zdůraznil, že uzavření zmíněné smlouvy, známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), je v zájmu Německa. Němečtí i čeští potravináři možné omezení ochrany regionálních specialit odmítají.

Jídlo Pražané nakupují jinak než ostatní obyvatelé Česka

Praha /ANKETA/ - Po čem touží Pražané při nakupování? Upřednostňují české výrobky a mají rádi biopotraviny. To je jeden ze zásadních závěrů čerstvého průzkumu agentury Datank, zpracovaného pro jeden významný obchodní řetězec, působící v České republice.

Exotika pro gurmány v Brně: izakaya nebo hummus

Brno – Bavit se s přáteli u jednoho stolu, objednat si spoustu jídla a navzájem ho ochutnávat od ostatních. Přitom pít asijský alkohol. Japonský koncept zvaný izakaya v Brně rozšířila Yuhi Cheová. Po úspěšné restauraci Ebisu otevřela bar Izakaya Asahi.

Exotika pro gurmány v Brně: izakaya nebo hummus

Brno – Bavit se s přáteli u jednoho stolu, objednat si spoustu jídla a navzájem ho ochutnávat od ostatních. Přitom pít asijský alkohol. Japonský koncept zvaný izakaya v Brně rozšířila Yuhi Cheová. Po úspěšné restauraci Ebisu otevřela bar Izakaya Asahi.