Hranice /FOTOGALERIE/ – Vůně bramboráků, guláše, koláčů, koření a bylinek, desítky stánků a náměstí hemžící se lidmi. Tak to v pátek vypadalo v centru Hranic, kde se uskutečnily první letošní farmářské trhy. Své zboží zde tentokrát nabídlo téměř šest desítek výrobců.
Plzeň – Máte chuť na čerstvé ryby, kozí sýr či chodské koláče? Od 21. dubna a poté každých čtrnáct dní máte možnost tyto a další produkty zakoupit u obchodního centra Olympia v Plzni.
Chocerady – Již druhý střelecky hojný zápas odehrály Chocerady ve fotbalové I. B třídě. Po remíze 3:3 v Tupadlech, hrály s Bílým Podolím 4:4, když prohrávaly 1:3 a 2:4.
Teplice, Osek Vůně klobásek z domácí udírny se mísila se sladkými vůněmi koláčů, červená jablíčka jako právě utržená ze stromu a vedle nich pytle brambor a cibule. A to jsme v pátek odpoledne na první letošní Farmářský trh u Olympie v Teplicích teprve vcházeli.
Ovocné stromy jsou nedílnou součástí většiny zahrad. Těšíte se z jejich sklizně, abyste si potom užili zásobu čerstvého ovoce z vlastní zahrádky a pochlubili se s ním v podobě ovocných koláčů, marmelád, kompotů a mnoho dalšího. Abyste se mohli radovat z chutné a hojné úrody, je potřeba se o strom během celého roku starat. Pravidelná péče spočívá v zavlažování, přihnojování a řezu. Pokud se strom neřeže, předčasně stárne a za čas přestane plodit úplně.
Hronov /FOTOGALERIE/ - V mateřské škole se konala týdenní akce, při které se děti seznamovaly s různými řemesly. Dozvěděly se tak, kdo jim peče rohlíky a koláče, kdo nosí dopisy, kde pracují maminka a tatínek. Samotné děti pak také prozradily, čím by chtěly být, až vyrostou.
Jeruzalém - Izraelští vědci dokázali, že hubnout se dá úspěšně i při konzumaci čokoládového koláče. Právě ten je prý nejvhodnějším jídlem, kterým je záhodno začít ráno den. V časopise Steroids Journal to tvrdí profesorka Daniela Jakubovicová z Wolfsonovy kliniky v izraelském městě Holonu.
Hluzov /FOTOGALERIE/ – Jemné aroma kvalitní pálenky a vůně makových koláčů se v sobotu nesly Hluzovem. Sbor dobrovolných hasičů v této místní části Černotína totiž uspořádal už čtvrtý ročník tradiční kulinářské soutěže Košt slivovice a soutěž o nejlepší makový koláč.
Hluzov - – Tradiční kulinářská soutěž s názvem Košt slivovice a soutěž o nejlepší makový koláč proběhne v sobotu 7. ledna od 14 hodin v sále pohostinství v Hluzově.
Rychnovsko - Advent, to je čas pohody a klidu, tak vzpomíná na nyní hektické a pro někoho i stresové období šestašedesátiletá Mária Trojáková z Černíkovic.
Dubí - Domov důchodců v Dubí pořádal včera již tradiční soutěž seniorských družstev Dubský koláč. Zúčastnili se ho klienti z celkem dvanácti zařízení v Ústeckém kraji, například z Ústí nad Labem, Litvínova, Krupky, Meziboří a dalších. „Dubský koláč je rok od roku větší a větší. Je vidět, že je to oblíbená akce,“ řekl ředitel DD Dubí Na Výšině Jaroslav Zeman.
Pardubický kraj - Pardubický kraj využil možnosti přerozdělení prostředků na takzvané globální granty od ministerstva školství mládeže a tělovýchovy a požádal o dalších 20 milionů korun, které posílí poslední výzvu programu pro podporu nabídky dalšího vzdělávání v příštím roce.
Hranice – Vůně koláčů, ale také kvalitní pálenky a ovocnářských specialit přilákala v sobotu do dvorany hranického zámku a na venkovní prostranství před ním stovky návštěvníků.
Hranice – Hned tři významné kulturně-společenské akce se v rámci Ovocného dne a slivovice 2011 konají současně v sobotu 8. října v zámecké dvoraně a na travnaté ploše u zámku.
Sušice /FOTOGALERIE/ – Koláče vystřídaly řízky. Tentokrát se na farmářských trzích v Sušici nesoutěžilo o nejlepší pouťový koláč, ale o nejlepší smažený řízek.
Tedy v případě měst a obcí bych si dovolil přísloví parodovat a řekl bych, „Rozežraní hladovým nevěří“. Jak jinak nazvat boj Prahy, Brna, Ostravy a Plzně proti návrhu novely o rozpočtovém určení daní?
Pojizeří – O minulém víkendu se uskutečnily další dva závody ze série XpowerCup 2011. Ve Studenci se závodilo o posvícenské koláče i o body do Xpower Cupu 2011.
Domažlice – Poutě mívaly před lety zcela jiný ráz. Pro rodiny to bývala příležitost sejít se a v poklidu si popovídat. Nebylo proto nic divného, že se sjelo i čtyřicet hostů. Jak jako dítě prožívala pouť a co všechno obnášely přípravy, vzpomíná Kateřina Herzánová z Domažlic.
Zapékací misky nejsou v našich kuchyních žádným nováčkem. Pečicí nádoby z keramiky nebo porcelánu jsou zkrátka ověřenou klasikou, oblíbenou zejména pro svou odolnost, snadnou údržbu a v neposlední řadě i noblesní vzhled. Proto také existuje mnoho receptů, při nichž můžeme jejich ceněné vlastnosti skvěle využít.
Zapékací misky nejsou v našich kuchyních žádným nováčkem. Pečicí nádoby z keramiky nebo porcelánu jsou zkrátka ověřenou klasikou, oblíbenou zejména pro svou odolnost, snadnou údržbu a v neposlední řadě i noblesní vzhled.
Doloplazy – Posledních několik růží z červeného a bílého krepového papíru vyráběly ve středu odpoledne členky Hanáckého národopisného souboru Olešnica v Doloplazech na Olomoucku.