Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových se věnuje nejen udržování lidových písní, tanců, zvyků, lidovým řemeslům, ale také staročeské regionální kuchyni. Co si takhle připravit "německý koláč" podle babičky ze Zahořan? Jdeme na to!
Začátkem října se žáci 2. A oboru hotelnictví Integrované střední školy ve Slavkově u Brna zapojili do charitativní akce Koláč pro hospic. Přispěli tak na pomoc lidem v posledních dnech jejich života.
Dva roky nám pandemie bránila společným setkáním, o to víc jsme si to letos užili. Do Podkrušnohorských domovů sociálních služeb se sjelo 10 družstev z různých domovů pro seniory, aby změřily své síly při XIX. ročníku Dubského koláče. Soutěžilo se v sedmi disciplínách, kde se testovaly znalosti soutěžících z oblasti vaření, ale i to, jak šikovně by si v kuchyni senioři počínali. Disciplíny byly zaměřeny na jemnou motoriku a paměť.
Celkem 232 170 korun se podařilo letos v Jihlavě vybrat v rámci sbírky Koláč pro hospic. Výsledek jihlavskou charitu mile překvapil, ačkoliv se v současné době lidé snaží šetřit, prodaly se všechny koláče, kterých bylo přes 3 700.
Minule jste mohli vyzkoušet recept na perníkový dort. Kdo vyzkoušel a pochutnal si, jistě se rád pustí i do tohoto perníkového koláče. Postup je podobný. Marmeláda a čokoládová poleva opět dodá jednoduché pochoutce zcela jiný rozměr. Dobrou chuť!
/FOTO, VIDEO/ Tradiční akce se i letos koná po celé Vysočině, krajské město nevyjímaje. Na několika místech si mohou lidé koupit sladký koláč a podpořit hospicovou péči.
Ve středu 5. října 2022 se uskuteční už tradiční podzimní sbírková akce Koláč pro hospic. Proto lidé potkají v ulicích nebo u úřadů v Třebíči, ale i v Moravských Budějovicích, v Náměšti nad Oslavou či v Jemnici dobrovolníky s košíky koláčů.
Po dvouleté pauze se opět konala soutěž Vesnice roku jejíž vítěz se vyhlašoval na Lázeňském náměstí v Luhačovicích. Zašová získala ocenění za nejlepší koláče.
V roce 2019 se Dům seniorů Osoblaha zapojil do celorepublikového projektu Propojujemegenerace, který si klade za cíl podpořit spolupráci seniorů a dětíz mateřských a základních škol. Vzhledem ke covidové situaci se jim podařilo zrealizovat tutoaktivitu až v letošním roce. Aktivita, se kterou zvítězili byl Masopust. Za dokumentaci zdařilé akce i fotografie děkujeme Pavle Bartoníkové.
Tak jako každoročně, i letos se v rámci Bartolomějského posvícení koná v Milevsku soutěž o nejlepší posvícenský koláč. Je naplánovaná na neděli 28. srpna. Co upečete vy?
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
V Bad Füssingu budou v neděli usilovat o zápis do Guinnessovy knihy rekordů - v konzumaci kávičky a švestkového koláče u společného stolu dlouhého 1440 metrů. Starý rekord vytvořili k popití kávy v roce 2011 v Offenburgu stolem s délkou 1375 metrů.
Zájezdy z Německa i lidi z celých Čech láká do Krchleb na Staňkovsku specifická chuť místních koláčů. Už 32 let je tu peče Helena Konopíková. Recept na ně dostala od manželovy maminky.
Zájezdy z Německa i lidi z celých Čech láká do Krchleb na Staňkovsku specifická chuť místních koláčů. Už 32 let je tu peče Helena Konopíková. Recept na ně dostala od manželovy maminky.
Tři dny slavností, na dvě stě padesát stánků a také osm stovek tradičních holašovických koláčů od Mileny Hálové. Takový bude letošní 23. ročník Selských slavností, který se koná od pátku do neděle v Holašovicích. Kdo se přihlásí do soutěže o nejlepší jihočeský koláč nebo buchtu, dostane vstupenku zdarma.
Když dceři Adélce v roce 2019 diagnostikovali celiakii, začali řešit nabídku bezlepkových potravin na našem trhu, a to především pečiva. „Existuje dost firem, které jej nabízejí, ovšem ve velké většině jde o pečivo vakuované. My ale chtěly víc, konkrétně čerstvý, voňavý, křupavý chléb,“ začíná své vyprávění Markéta Pavelková, jejíž bezlepkový veganský jablečný koláč loni vyhrál titul Regionální potravina.
Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Lidé pak doma zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte kolem 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Po dvouleté odmlce se opět uskutečnil Berounský koláč. Sluneční den zpříjemnila folklorní slavnost se soubory z různých koutů naší republiky. Zdejší program však doplnil i program dvou mateřských škol a našeho tanečního kroužku. Folklorní festival Berounský koláč je součástí tradičních jarních Hrnčířských trhů. V letošním roce se trhy konaly již po dvacáté.
Po dvouroční vynucené odmlce se v Opatovicích opět sešli příznivci „čtvrtěk“. V sále Lidového domu v Opatovicích se uskutečnil oficiálně již 12. ročník obecního koštu s názvem Opatovská čtvrťka – soutěž o nejlepší čtrťku slivovice a koláča“. V letošním roce byl navíc doplněn o okurkobraní. Za příspěvek velmi děkujeme.
Skupinka plzeňských výletníků si o víkendu zvolila za cíl dvanáctikilometrové trasy obec v domažlickém okrese Krchleby. Nenechali si však ujít tamní sladkou pochoutku, jakými jsou tradiční Krchlebské koláče.
Prakticky po tříleté přestávce vynucené opatřeními kolem covidu 19 se v sobotu 2. dubna uskutečnil třiačtyřicátý ročník pochodu Za povidlovým koláčem. V roce 2020 pandemie pochod zcela zrušila, loni se ale ukutečnil v době ústupu choroby v náhradním termínu na podzim.
Tu sametovou konzistenci musíte vyzkoušet. Bílá část je nepečená, dospodu můžete dát rozdrcené sušenky s máslem, aby byl nepečený celý koláč. Ale takhle je to samozřejmě mnohem lepší.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Lidé v Markoušovicích si užili v sobotu masopust. Vesnicí prošel průvod zajímavých masek, který zastavoval u domů. Obyvatelé pohostili výpravu masek koláči, klobásou, jednohubkami, rozlévala se kořalka.
/FOTOGALERIE/ Současná vlna pandemie nesvědčí sportovním soutěžím všech úrovní. Stejně je tomu v hokejové Chance lize. Zápasy jsou kvůli covidu a karanténě odkládány ve velkém. Nejen příprava na hokejový zápas ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži, ale i jeho zrušení je dost náročný proces.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Nepovedený koláč, nepodarek nebo také zdrcek či pecek. I tato spíše nelichotivá jména se kdysi spojovala se sladkým pečivem tradičně vyráběným na Valašsku – s frgálem.
Indonéský ostrov Bali je pro olomouckou rodačku Lenku Srncovou druhým domovem. Milovnice surfování tam žila posledních osm let a po návratu do Olomouce si ve Ztracené ulici otevřela bistro Balikejk. V něm připravuje tradiční sladký koláč, indonéské pečené nudle a rýži a nabízí Hanákům možnost ochutnat exotickou kuchyni.
Indonéský ostrov Bali je pro olomouckou rodačku Lenku Srncovou druhým domovem. Milovnice surfování tam žila posledních osm let a po návratu do Olomouce si ve Ztracené ulici otevřela bistro Balikejk. V něm připravuje tradiční sladký koláč, indonéské pečené nudle a rýži a nabízí Hanákům možnost ochutnat exotickou kuchyni.
Tímto titulkem jsem si dovolila upravit výrok řeckého učence Archiméda. Faktem ale je, že hroznové víno a nápoj z něj vyráběný určitě pohnuly naší civilizací – pro mě tím správným směrem. Přečtěte si o něm víc.
/FOTOGALERIE/ Nejstarší obyvatelkou Horní Lhoty je stále velmi vitální Anděla Pravdová, která 10. prosince oslaví své 103. narozeniny. Přímých potomků má už sedmadvacet!
Minulou středu uskutečnil další ročník sbírkové akce s názvem Koláč pro hospic. Veřejnost měla možnost za dobrovolný příspěvek podpořit náš Domácí hospic Znojmo. Odměnou jim za to byl lahodný koláč. Letošní výtěžek je opět rekordní.
Ve středu 6. října 2021 voněly v Bystřici nad Pernštejnem, ve Velkém Meziříčí a ve Žďáře nad Sázavou koláče. Jejich počet byl letos rekordní. 4 194 kusů pečiva od místních pekařů se stalo odměnou pro ty, kteří přispěli na rozvoj stále více žádaných služeb Domácí hospicové péče Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Celkový výtěžek již devátého ročníku sbírkové kampaně „Koláč pro hospic“ činí 211 812 Kč.
Žďárské kasičky a platební terminály ukrývaly 148 340 Kč, bystřické 30 532 Kč a velkomeziříčské 29 140 Kč. QR platby vynesly 3 800 Kč.
Na 400 koláčků přivezly ve středu 6. října pracovnice charity v rámci sbírkově-propagační akce, která se odehrála v Jaderné elektrárně Dukovany i na dalších místech na Třebíčsku. Zaměstnanci dobrovolným finančním příspěvkem za koláček podpořili činnost hospice. Pořadatelem akce byl Domácí hospic sv. Zdislavy, který je součástí Oblastní charity Třebíč.
/FOTO/ Hruškový, tvarohový, makový, povidlový, jahodový, borůvkový, švestkový a jablečný. Takový výběr měli dnes dopoledne zájemci, kteří přišli na náměstí podpořit domácí hospic Bárka, který provozuje jihlavská charita.
Dne 6. října se koná v ulicích měst po celém Jihomoravském kraji a v části Vysočiny sbírka Koláč pro hospic, kterou pořádá Diecézní charita Brno. Od ranních hodin lidé získají informace o hospicové péči a za dobrovolný příspěvek lahodný koláč. Cílem akce je seznámit veřejnost s úlohou hospice a podpořit charitní péči o umírající. Koláček je symbolickým připomenutím laskavé péče, kterou nevyléčitelně nemocní v hospici získají. Patronkou sbírky je i v letošním roce nejlepší amatérská pekařka Petra Burianová. Děkujeme Diecézní charitě Brno za pěknou pozvánku.