Kreativ

ŠTÍTEK: Koláč

Oblíbený burčákový pochod je po roce opět tu.

Týden ve fotografii: Burčákový pochod i Koláč pro hospic

Hodonínsko /TÝDEN VE FOTOGRAFII/ - Co zajímavého se dělo ve vašem okolí v uplynulém týdnu? Významné události, zajímavé akce nebo třeba kuriozity si připomeňte v obsáhlé fotogalerii. Do ní jsme vybrali nejzajímavější záběry z Hodonínska i celé jižní Moravy za posledních sedm dní.

Svatá Hora

Koláče pomohou lavičkám

Dobročinnou akci připravila na neděli 13. října Svatá Hora, která má vypracovaný projekt na obnovu devíti laviček na Toufarově louce, na něj poputuje výtěžek z prodeje akce Říjnový koláč.

Ilustrační snímek

Na provoz hospicu vybrali přes osmdesát tisíc

Znojmo – Sbírka na podporu služeb domácího hospice vynesla ve Znojmě a Moravském Krumlově přes osmdesát tisíc korun. „Výtěžek činí 87 723 korun a je to obdivuhodný výsledek. Děkuji všem, kdo na letošní Koláč pro hospic přispěli i těm, kdo se podíleli na zajištění. Krumlovská Pekárna Ivanka napekla zdarma 1700 koláčů, pomohli nám studenti zdravotní školy, gymnázia, pedagogické školy, obchodní akademie, školy na Přímětické a Praktické školy,“ uvedl ředitel znojemské Charity Evžen Adámek.

Charitativní prodej koláčů ve prospěch domácího hospicu Bárka.

OBRAZEM: Koupili si koláč, pomohli druhým

Pomohli nevyléčitelně nemocným a vychutnali si za to sladkou odměnu. Lidé se už poosmnácté zapojili do sbírky Koláč pro hospic, kterou pořádá Oblastní charita Jihlava.

Kampaň Koláč pro hospic.

Koláče pro hospic se letos kromě Žďáru budou prodávat i v Bystřici

Žďársko - Ve středu 9. října se uskuteční již 7. ročník charitativní akce Koláč pro hospic, kterou tradičně pořádá Oblastní charita Žďár nad Sázavou. Tato sbírková kampaň, která se uskuteční v rámci Světového dne hospiců a paliativní péče, se koná napříč oblastními charitami Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.

Soutěž o nejlepší frgál a klobásu

Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu

Umíte upéct pravý valašský frgál? Nebo vyrobit klobásu, která obstojí i u náročných gurmánů? Při Karlovském gastrofestivalu, který se uskuteční 4. až 6. října ve valašských Velkých Karlovicích, budou moci zájemci opět v těchto dovednostech poměřit síly a zasoutěžit si o atraktivní ceny.

Víkendové posvícení v Bělé pod Bezdězem

Bělou provoněly posvícenské koláče

/FOTOGALERIE/ Muzikanti, tance, krásné počasí a všude spousta vůně. V Bělé pod Bezdězem se slavilo posvícení v městském parku na náměstí, ale i na okraji města. Zatímco v parku mohli návštěvníci vidět a slyšet dechovou kapelu Krajanka a po delší době také soubor lidových tanců z Malé Bělé Furiant, na okraji města děti řádily na řetízkovém kolotoči a pouťových houpačkách.

IX. ročník podzimní slavnosti Třebovický koláč

Třebovický koláč opět s bohatým programem

Ve dnech 13. až 15. září 2019 se v příjemném prostředí Třebovického parku uskuteční již XVI. ročník podzimní slavnosti Třebovický koláč. Třídenní program bude opět bohatý a nabídne desítky kapel, folklorních vystoupení, divadlo, ale třeba i nedělní mši svatou.

Olympic na Chodsku.

Chodské koláče chutnají i Olympiku

Domažlice - Legendární skupina Olympic se stala zlatým hřebem letošního rockového festivalu Chodrockfest. Nehrála tu poprvé. Jak si pobyt na Chodsku užil lídr Petr Janda, nám prozradil v rozhovoru.

Příprava a zdobení koláčů na Dolním Chodsku

Z obřadního pokrmu suvenýrem. Chodské koláče dobyly i daleké Japonsko

Tradiční chodská pochoutka dávno překročila hranice domažlického okresu. Sladký koláč plný tvarohu, povidel, případně i máku, mandlí a rozinek chtějí i v Plzni, na Klatovsku, ale turisté si je vozí i jako dárky a suvenýry domů. Chodské koláče už tak ochutnali v Německu, Rakousku, Austrálii, ale například i v Japonsku. 

Ilustrační foto.

Na Vrchlabsku se pečou koláče do soutěže

Pořadatelé Dne obce, který se koná v sobotu 31. srpna v Dolním Dvoře, se rozhodli zpestřit akci atraktivní soutěží. Vyhlásili totiž klání O nejchutnější dolnodvorský koláč.

Ilustrační foto.

TIP Deníku: Píšť rozveselí odpust fest

Odpustové oslavy se v Píšti uskuteční od zítřka do pondělí 12. srpna. Zítra od 17.30 proběhne karaoke diskotéka a hudební kvíz o ceny, následovat bude taneční zábava s kapelou Miksband.

Hrad a zámek Frýdlant

Zámek Frýdlant

Frýdlant je jedním z nejnavštěvovanějších historických objektů v České republice. 

Strašení v Nerestcích.

Nerestce ovládla strašidla

Nerestce - V sobotu 3. srpna malou vísku Nerestce ovládla pohádková strašidla. Konal se již 18. ročník tradičního Strašení, který lákal malé i velké návštěvníky na strašidelnou tříkilometrovou trasu na které bylo připraveno 14 stanovišť.

Borůvková farma v Hovoranech.

Čerstvé borůvky ve velkém. Na farmě na Hodonínsku jich sklízí tuny

Jak složité je natrhat v lese jen hrst borůvek, vědí všichni milovníci drobného lesního ovoce. Dlouhým hodinám hledání už odzvonilo. Kanadské borůvky pěstuje na pětadvaceti hektarech Farma Hovorany na Hodonínsku. Milovníci borůvkových knedlíků nebo koláčů si mohou své oblíbené ovoce pořídit pohodlně, bez otlačených kolen, bolestí v zádech a do fialova zbarvených rukou.

Borůvková farma v Hovoranech.

Čerstvé borůvky ve velkém. Na farmě na Hodonínsku jich sklízí tuny

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ - Jak složité je natrhat v lese jen hrst borůvek, vědí všichni milovníci drobného lesního ovoce. Dlouhým hodinám hledání už odzvonilo. Kanadské borůvky pěstuje na pětadvaceti hektarech Farma Hovorany na Hodonínsku. Milovníci borůvkových knedlíků nebo koláčů si mohou své oblíbené ovoce pořídit pohodlně, bez otlačených kolen, bolestí v zádech a do fialova zbarvených rukou.

Chlumské slavnosti nepokazil ani sobotní déšť.

Slavnosti s chlumskými hasiči

Chlum nad Malší – Na každoroční slavnosti pořádané sborem dobrovolných hasičů dorazilo v sobotu i přes nepřízeň počasí kolem dvou stovek lidí.

Vodnické slavnosti u červenokosteleckého rybníku Brodský.

Na co kam: Vodníci a rusalky míří na Broďák

Mokré hry, soutěže, netradiční sporty a radovánky. Takový víkend můžete zažít u rybníka Brodský při Červeném Kostelci, kde se právě konají tradiční Vodnické slavnosti. Kostýmy hastrmanů či rusalek jsou vítány! Čeká vás také nadvodní kino, hudba či ohňostroj.

Dámy z borovanského Klubu tradic letos napečou 80 plechů borůvkového koláče, ale i natahovačky, lívance i slané pečivo. Začaly ve čtvrtek. Na snímku zleva: Miluška Benháková, Drahomíra Pokorná, Zdeňka Břečková.

Borovany už voní koláčem

Borovany - Blíží se další ročník legendárního borovanského Borůvkobraní a přípravy jsou v plném proudu. Dámy z borovanského Klubu tradic letos napečou 80 plechů borůvkového koláče, ale i natahovačky, lívance i slané pečivo.

Prezidenský pohár v jízdě na gumovém člunu po rybníce v Bohušově.

TIP DENÍKU: Prezidentský pohár v gumovém člunu

Už se to blíží. V Bohušově se už v sobotu 22. 6. ve 14 hodin setkají všichni významní světoví prezidenti. Prezidentský pohár na bohušovském rybníku je recesistickou soutěží imitátorů prezidentů. 

Ilustrační foto

S koláči potu je konec díky vynálezu Chrudimáků

Hlavní cenu 9. ročníku soutěže začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy si odnášejí Pavel Hrstka, Martin Burkoň a René Němeček z Chrudimi a jejich trička CityZen. Vítězové si odnášejí ceny za více než 700 a 115 tisíc korun.

Tomáš Šulc.

Tomáš Šulc navazuje v Jablonci na tradici malého krámku. Posouvá ho dál

Jablonec nad Nisou /ROZHOVOR/ – Domácí koláče, svačiny, saláty, zákusky a vše, co správná hospodyňka schraňuje ve spíži, jste mohli po celé dvě dekády najít v obchodu s lahůdkami v Rooseveltově ulici v Jablonci. Jenže zhruba před pěti měsíci majitelka krámek vesnického typu zavřela. Jediný obchod, který otvíral v půl šesté ráno, zanikl.

Tomáš Šulc.

Tomáš Šulc navazuje v Jablonci na tradici malého krámku. Posouvá ho dál

Jablonec nad Nisou /ROZHOVOR/ – Domácí koláče, svačiny, saláty, zákusky a vše, co správná hospodyňka schraňuje ve spíži, jste mohli po celé dvě dekády najít v obchodu s lahůdkami v Rooseveltově ulici v Jablonci. Jenže zhruba před pěti měsíci majitelka krámek vesnického typu zavřela. Jediný obchod, který otvíral v půl šesté ráno, zanikl.