Blanensko – Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 183 produktů od 54 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích. Z Blanenska je získaly hned dva výrobky.
Hradec Králové - Vůně selátka pomalu opékaného na rožni, sladký trdelník, pražené oříšky, koblihy a koláče. K tomu nádherná ručně vyráběná a zdobená velikonoční vajíčka, kraslice, zajíčci a další typické symboly jara a Velikonoc. No, kdo by odolal!
Prostějov – Opravdový svátek jídla prožili nedělní návštěvníci Restaurant day v prostějovském Národním domě. Tradiční festival jídla nabídl nepřeberné množství dobrot a chutí. Lidé mohli vyzkoušet dorty, zákusky, koláče, guláše, paštiky, marmelády, sýry a dokonce i grilovanou chobotnici.
Kovalovice – Výstřely z děla a smích se rozléhaly v úterý v poledne v kovalovické restauraci Stará Pošta Austerlitz. Majitel restaurace vítal prezidenta Miloše Zemana a jeho hosty na slavnostním obědě ve stylu bitvy u Slavkova. „Je totiž členem spolku, který se zabývá právě dobovými scénkami," vysvětlil provozní restaurace, v které prezident poobědval s jihomoravskými podnikateli, Roman Horníček.
Rosario - Motocyklový jezdec David Pabiška sice i v devátém startu na Rallye Dakar dojel do cíle, s 30. místem však nebyl úplně spokojený. Ambice čtyřicetiletého závodníka, jenž se opět po roce vrátil na pozici české jedničky, byly totiž vyšší.
Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.
Věžovatá Pláně – Stovky čerstvých koláčů a muzikanti z kapely Babouci čekali na obyvatele Pláně, až se přijdou bavit po vyslechnutí mše svaté v tamním kostele. V sobotu totiž Plánští slavili tradiční posvícení.
Úlibice – V pořadí sedmnáctý ročník hasičského „Úlibického koláče" je soutěž oblíbená, nápaditá, nechybí v ní humor, recese. Kdysi zjistili, že požární útoky jsou sice dobrou akcí, ale v Úlibicích si přáli akci, která není v širokém okolí.Tedy jednoduchá recese, která se během let promění v tradici.
Šternberk – Jáhlovou kaši, zelňáky, bramboračku, jitrnicový prejt či nejrůznější koláče mohli kromě dalších dobrot ochutnat všichni, kteří v sobotu zdolali prudký kopec vedoucí k hradu Šternberk. Prohlídky zpestřilo návštěvníkům nejen chutné pokrmy, ale třeba i výklad průvodců, který se kolem jídla točil. Tradiční návštěvy hradu tu letos již po čtvrté obohatila akce Podzimní mlsání na hradě Šternberk.
Zlatá Olešnice - Svatá Kateřina patřila mezi nejpopulárnější křesťanské světce a i když dnešní badatelé předpokládají, že se jedná o postavu smyšlenou, v obci nedaleko Trutnova na ni nezapomínají. Především proto, že zdejší kostel nese její jméno.
Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.
Dubí - V dubském domově důchodců Na Výšině se včera ve velkém mlsalo a soutěžilo. Konal se tam již 15. ročník Dubského koláče. To je soutěžení seniorských družstev reprezentující různé domovy důchodců v kraji v dovednostních i vědomostních hrách. Deset družstev (čtyři hráči plus jeden garant) muselo zvládnout postupně osm soutěžních disciplín.
Brno – Nůž pomalu klouže po povrchu dýně, nejdřív načrtává drobné zářezy, až vzniká tvar obličeje. Děsivý bubák. A dětské oči září. I takto v neděli vypadal třetí Dýňový festival v brněnské Otevřené zahradě blízko Obilního trhu.
Brno, Brněnsko – Milovníci bleších trhů vyrazí o víkendu hledat zapomenuté poklady do brněnské Alfa pasáže. Rodiče s dětmi naláká na hravý den Pestrý festival v obchodním centru Vaňkovka, soutěž o nejkrásnějšího bubáka z dýně svedou návštěvníci Otevřené zahrady. V pátek si zase zájemci mohou užít vietnamské pochoutky na náměstí Svobody v Brně.
Třebíč - Koláč pro hospic se jmenuje akce představující službu spojenou s péčí o odcházející, nevyléčitelně nemocné lidi. Oblastní charita Třebíč chce s její pomocí ve čtvrtek přiblížit veřejnosti téma hospicové péče a zároveň získat finanční prostředky na její zkvalitňování.
Jižní Morava – Na počátku byla myšlenka podpořit lidi s nevyléčitelnými nemocemi. Dnes jim už každoročně pomáhá projekt Koláč pro hospic. Dobrovolníci z Diecézní charity Brno ve středu prodávali koláče už po čtrnácté. Lidé je mohli potkat v různých částech jižní Moravy. V Brně pak na rohu ulic Panská a Masarykova.
Blanensko – Upozornit na sociální služby a na lidi, které je využívají a jimž pomáhají zmírnit nepříznivé stránky života. To je cílem sedmého ročníku Týdne sociálních služeb. Letos pro něj Asociace poskytovatelů sociálních služeb společně s ministerstvem práce a sociálních věcí vybraly termín od pátého do jedenáctého října. Do celorepublikové akce se zapojila i řada zařízení na Blanensku.
Úlibice – Nejdříve chytit „zlaté" rybky a pak, bez žádného přání, vyrazit přes všemožné překážky a prolézačky do boje s ohněm. Respektive vodou „sestřelit" čtyři špalky.
Pardubice – Na rozhovor po zápase s Karlovými Vary přišel pardubický obránce MARTIN ŠTAJNOCH s úsměvem, který hlásil velkou úlevu. A taky s koláčem v ruce. „To není žádný vítězný rituál, jen bylo v kabině docela dost svátků, tak tam máme pár sladkostí," vysvětloval.
Pelhřimov – Výroba fotorámečků, mýdel či ozdobných dlaždic, pečení ovocného koláče z vlastní zahrady, cestovatelská přednáška, výlet do zoologické zahrady nebo terapeutické cvičení.
Nové Město nad Metují - „Bez práce nejsou koláče" – tak zní dávné lidové přísloví. A těmi koláči je v případě atletů a atletek SK Nové Město nad Metují účast na zářijovém Mistrovství České republiky družstev.
Kladno – Už popáté se na beachvolejbalových kurtech Vavřince Kladno ve starém Rozdělově utkají amatérští hráči v Koláč Cupu. Ten má jednu zvláštnost – kromě beachvolejbalových soubojů pro pohodu se v něm soutěží také o Zlatou vařečku. Jejím majitelem se stane ten hráč, který donese na kurty nejlepší dobrotu.
Hradec Králové /FOTO/ - Sobotní dopoledne se v Hradci Králové opět neslo ve znamení farmářských trhů. Desítky stánků regionálních producentů vyrostly v Gayerových kasárnách.
Borovany - Už v sobotu vypukne v Borovanech na Českobudějovicku tradiční slavnost zvaná Borůvkobraní. Na tisíce návštěvníků je třeba se připravit. Místní důchodkyně pečou už pojedenácté koláče. Borůvky vykoupily od místních sběračů. Po koláčích se pustí do lívanců a tzv. natahaček. Na borůvkové koláče si nakoupily: 100 kg mouky, 30 kg cukru, 3 balíky mléka, 10 kg tuku.
Pecka – Premiéra pohádky Koláč štěstí se souboru Smajlík vydařila, na hradě byla úžasná atmosféra! Dětští diváčci soutěžili, nosili obrázky, které si věšeli do „galerie" na nádvoří hradu.
Blanensko – Hned čtyři výrobky z Blanenska uspěly v soutěži o značku Regionální potravina. Letos se o ni ucházelo sto dvacet devět produktů v devíti kategoriích. Mezi ty úspěšné z blanenského regionu patří syrové kravské mléko společnosti Zepo Bořitov, koláč velký sloupského Zemspolu, jablečný mošt výrobce Zeas Lysice a pstruh duhový z Rybářství Skalní mlýn.
Břeclavsko /REPORTÁŽ/ - Májové putování na kole či pěšky nabídlo ochutnávky vín přímo u vinařů. A sladké dobroty. Nejlepší koláče měly Tetičky z Kobylí.
Břeclavsko - Cyklopasy, razítka a skleničky už mají nachystané. Májové putování okolím Modrých Hor nabídne v sobotu celodenní vyžití na kole či pěšky v krajině, již lemují vinohrady. Pro cyklisty budou připravené trasy o délce pětačtyřicet a dvaadvacet kilometrů. Pěší pošlapou v regionu „jen" dvacet kilometrů.
Hradec Králové - Výjimečnou kvalitu a výjimečné chuťové vlastnosti požadovala odborná komise po potravinách, které se ucházely o označení Regionální potravina 2015. Ze 103 produktů ho získalo celkem devět.
Hradec Králové - Výjimečnou kvalitu a výjimečné chuťové vlastnosti požadovala odborná komise po potravinách, které se ucházely o označení Regionální potravina 2015. Ze 103 produktů ho získalo celkem devět.