Kreativ

ŠTÍTEK: koláč

Značku Regionální potravina má kozí mléko z Šošůvky i Drnovický koláč

Blanensko – Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 183 produktů od 54 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích. Z Blanenska je získaly hned dva výrobky.

Tradiční velikonoční veselí je tu! Přijďte na jarmark

Hradec Králové - Vůně selátka pomalu opékaného na rožni, sladký trdelník, pražené oříšky, koblihy a koláče. K tomu nádherná ručně vyráběná a zdobená velikonoční vajíčka, kraslice, zajíčci a další typické symboly jara a Velikonoc. No, kdo by odolal!

Restaurant day lákal na grilovanou chobotnici, byla hned pryč

Prostějov – Opravdový svátek jídla prožili nedělní návštěvníci Restaurant day v prostějovském Národním domě. Tradiční festival jídla nabídl nepřeberné množství dobrot a chutí. Lidé mohli vyzkoušet dorty, zákusky, koláče, guláše, paštiky, marmelády, sýry a dokonce i grilovanou chobotnici.

Prezident si pochutnal na paštice či srnčím hřbetu. Koláče se ani nedotkl

Kovalovice – Výstřely z děla a smích se rozléhaly v úterý v poledne v kovalovické restauraci Stará Pošta Austerlitz. Majitel restaurace vítal prezidenta Miloše Zemana a jeho hosty na slavnostním obědě ve stylu bitvy u Slavkova. „Je totiž členem spolku, který se zabývá právě dobovými scénkami," vysvětlil provozní restaurace, v které prezident poobědval s jihomoravskými podnikateli, Roman Horníček.

Hospodářské přebytky zaplnily několik stolů

Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.

Věžovatá Pláně si udělala posvícení, jak má být

Věžovatá Pláně – Stovky čerstvých koláčů a muzikanti z kapely Babouci čekali na obyvatele Pláně, až se přijdou bavit po vyslechnutí mše svaté v tamním kostele. V sobotu totiž Plánští slavili tradiční posvícení.

Ohlédnutí: Hasiči pádlují lopatou

Úlibice – V pořadí sedmnáctý ročník hasičského „Úlibického koláče" je soutěž oblíbená, nápaditá, nechybí v ní humor, recese. Kdysi zjistili, že požární útoky jsou sice dobrou akcí, ale v Úlibicích si přáli akci, která není v širokém okolí.Tedy jednoduchá recese, která se během let promění v tradici.

Na hradě Šternberku vařili v sobotu středověké menu:

Šternberk – Jáhlovou kaši, zelňáky, bramboračku, jitrnicový prejt či nejrůznější koláče mohli kromě dalších dobrot ochutnat všichni, kteří v sobotu zdolali prudký kopec vedoucí k hradu Šternberk. Prohlídky zpestřilo návštěvníkům nejen chutné pokrmy, ale třeba i výklad průvodců, který se kolem jídla točil. Tradiční návštěvy hradu tu letos již po čtvrté obohatila akce Podzimní mlsání na hradě Šternberk.

Se svatou Kateřinou zajděte třeba na posvícenský koláč

Zlatá Olešnice - Svatá Kateřina patřila mezi nejpopulárnější křesťanské světce a i když dnešní badatelé předpokládají, že se jedná o postavu smyšlenou, v obci nedaleko Trutnova na ni nezapomínají. Především proto, že zdejší kostel nese její jméno.

OBRAZEM: V Kněždubu napekli na hody 1300 koláčů

Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.

Dortům vládla čokoláda

Dubí - V dubském domově důchodců Na Výšině se včera ve velkém mlsalo a soutěžilo. Konal se tam již 15. ročník Dubského koláče. To je soutěžení seniorských družstev reprezentující různé domovy důchodců v kraji v dovednostních i vědomostních hrách. Deset družstev (čtyři hráči plus jeden garant) muselo zvládnout postupně osm soutěžních disciplín.

Koláč pro hospic byl úspěšný

Třebíč - Sbírkově propagační akce Oblastní charity Třebíč, jejíž výtěžek je určen Domácímu hospici sv. Zdislavy, skončila úspěchem. S

Víkend láká na vietnamské speciality a dýňové koláče

Brno, Brněnsko – Milovníci bleších trhů vyrazí o víkendu hledat zapomenuté poklady do brněnské Alfa pasáže. Rodiče s dětmi naláká na hravý den Pestrý festival v obchodním centru Vaňkovka, soutěž o nejkrásnějšího bubáka z dýně svedou návštěvníci Otevřené zahrady. V pátek si zase zájemci mohou užít vietnamské pochoutky na náměstí Svobody v Brně.

Koláč pro hospic okusí lidé v Třebíči, Hrotovicích i Náměšti

Třebíč - Koláč pro hospic se jmenuje akce představující službu spojenou s péčí o odcházející, nevyléčitelně nemocné lidi. Oblastní charita Třebíč chce s její pomocí ve čtvrtek přiblížit veřejnosti téma hospicové péče a zároveň získat finanční prostředky na její zkvalitňování.

OBRAZEM: Sladká pomoc. Výtěžek z koláčů poslouží umírajícím

Jižní Morava – Na počátku byla myšlenka podpořit lidi s nevyléčitelnými nemocemi. Dnes jim už každoročně pomáhá projekt Koláč pro hospic. Dobrovolníci z Diecézní charity Brno ve středu prodávali koláče už po čtrnácté. Lidé je mohli potkat v různých částech jižní Moravy. V Brně pak na rohu ulic Panská a Masarykova.

Koláče budou dávat s kávou

Jihlava – Na Masarykově náměstí v Jihlavě se ve středu 7. října 2015 bude konat již sedmý ročník akce Koláč pro hospic.

Týden sociálních služeb: otevřená Stará fabrika i koláč pro hospic

Blanensko – Upozornit na sociální služby a na lidi, které je využívají a jimž pomáhají zmírnit nepříznivé stránky života. To je cílem sedmého ročníku Týdne sociálních služeb. Letos pro něj Asociace poskytovatelů sociálních služeb společně s ministerstvem práce a sociálních věcí vybraly termín od pátého do jedenáctého října. Do celorepublikové akce se zapojila i řada zařízení na Blanensku.

Štajnoch: První půlka super, pak jsme bláznili dopředu

Pardubice – Na rozhovor po zápase s Karlovými Vary přišel pardubický obránce MARTIN ŠTAJNOCH s úsměvem, který hlásil velkou úlevu. A taky s koláčem v ruce. „To není žádný vítězný rituál, jen bylo v kabině docela dost svátků, tak tam máme pár sladkostí," vysvětloval.

Vyhrají zase borůvky? Nebo slaná varianta?

Kladno – Už popáté se na beachvolejbalových kurtech Vavřince Kladno ve starém Rozdělově utkají amatérští hráči v Koláč Cupu. Ten má jednu zvláštnost – kromě beachvolejbalových soubojů pro pohodu se v něm soutěží také o Zlatou vařečku. Jejím majitelem se stane ten hráč, který donese na kurty nejlepší dobrotu.

OBRAZEM: Napečeno. Svátek borůvek je tu

Borovany - Už v sobotu vypukne v Borovanech na Českobudějovicku tradiční slavnost zvaná Borůvkobraní. Na tisíce návštěvníků je třeba se připravit. Místní důchodkyně pečou už pojedenácté koláče. Borůvky vykoupily od místních sběračů. Po koláčích se pustí do lívanců a tzv. natahaček. Na borůvkové koláče si nakoupily: 100 kg mouky, 30 kg cukru, 3 balíky mléka, 10 kg tuku. 

Premiéra hry na hradě Pecka byla prostě pecka

Pecka – Premiéra pohádky Koláč štěstí se souboru Smajlík vydařila, na hradě byla úžasná atmosféra! Dětští diváčci soutěžili, nosili obrázky, které si věšeli do „galerie" na nádvoří hradu.

Regionální potravina z Blanenska? Nově kravské mléko, koláč, mošt a pstruh

Blanensko – Hned čtyři výrobky z Blanenska uspěly v soutěži o značku Regionální potravina. Letos se o ni ucházelo sto dvacet devět produktů v devíti kategoriích. Mezi ty úspěšné z blanenského regionu patří syrové kravské mléko společnosti Zepo Bořitov, koláč velký sloupského Zemspolu, jablečný mošt výrobce Zeas Lysice a pstruh duhový z Rybářství Skalní mlýn.

Vyrazí do okolí Modrých Hor. Za vínem, čaji, historií či koláči

Břeclavsko - Cyklopasy, razítka a skleničky už mají nachystané. Májové putování okolím Modrých Hor nabídne v sobotu celodenní vyžití na kole či pěšky v krajině, již lemují vinohrady. Pro cyklisty budou připravené trasy o délce pětačtyřicet a dvaadvacet kilometrů. Pěší pošlapou v regionu „jen" dvacet kilometrů.