Kreativ

ŠTÍTEK: Koláč

Ilustrační foto

Jihočeské Borovany se o víkendu promění v borůvkový ráj

Borovany na Českobudějovicku se o víkendu podeváté promění v borůvkový ráj. Loni na 13.000 návštěvníků spořádalo na Borůvkobraní knedlíky, lívance, koláče a další dobroty z asi dvou tun borůvek. Stěžejní je vykoupit dostatek plodů, letos kvůli dlouhé zimě uzrávají později. Zatím jich je vykoupeno málo, řekla Alena Seberová z odboru kultury města. Tento týden se ale podle ní skluz podaří dohnat.

Mlynářské slavnosti v Ratibořicích.

Ve mlýně pili a hodovali, k tomu jim vyhrávalo

Ratibořice – Chleba se sádlem a cibulí, s tvarohem a podmáslím, bramborové placky se škvarkama, koláče, buchty, pečené klobásy a prasátko na roštu, na takových dobrotách si v Babiččině údolí na zahradě Rudrova mlýna pochutnávali návštěvníci druhých Mlynářských slavností.

Mše svatá při Knapovecké pouti.

Na Knapoveckou pouť upečou koláče

Knapovec – V obci u Ústí nad Orlicí se uskuteční poslední červnovou neděli Knapovecká pouť. Pro děti startuje ve 13 hodin od kostela v Ústí nad Orlicí velká stopovací hra, která bude končit na dětském hřišti v Knapovci.

Jiří Švestka

Reveň (rebarbora), ovoce nebo zelenina?

Rebarbora je poslem jara a většina lidí si myslí, že je to ovoce. Je to však omyl, je to zelenina, která se využívá nejen do koláčů, buchet a k přípravě různých sladkostí, ale podušená i jako příloha k masu.

Výbuchy v texaském městě West si vyžádaly desítky obětí

Výrobu českých koláčů ve Westu nezastavila ani ničivá havárie

West - Vyhlášenou pekárnu Little Czech Bakery a bistro Czech Stop v texaském Westu znají kromě místních hlavně motoristé, kteří projíždějí státní silnicí I-35 mezi Dallasem a Austinem. V exitu 353 stačí sjet doprava a „naprosté kulinářské uspokojení" je na dosah ruky. Nevelký byznys nese hrdou pečeť české kvality, podle časopisu Mother Jones jsou tamní české koláče světově proslulé. Jejich výroba a prodej nezastavila ani děsivá exploze v nedaleké továrně na hnojiva, která půlku Westu srovnala se zemí.

Anna Týfová z Martínkovic u Broumova je v kuchyni jako doma.

Aby bylo jaro na talíři, hledala jako Maruška

Praha/ Martínkovice /FOTOGALERIE/ - Anna Týfová z Martínkovic u Broumova je v kuchyni jako doma už od svých dvanácti let. V pátek předvedla své umění ve finále soutěže Deníku Česko vítá jaro Jaro v kuchyni, ve které se utkávají recepty na krajové speciality či „rodinné stříbro" soutěžících.

Hluzovský košt pálenek a soutěž o nejlepší koláč

V Hluzově koštovali pálenky a volili nejlepší koláč

Černotín – Útulnou hospůdkou v Hluzově u Černotína se linula v sobotu odpoledne vůně pálenek. Laická „porota", kterou tvořili příchozí návštěvníci, vybírala na tradičním Hluzovském koštu slivovic a soutěži o nejlepší koláč, ty nejlepší vzorky.

Představení Tanečního divadla Teplice CUKRÁRNA U CUKŘÍTKA

OBRAZEM: Představení Tanečního divadla Teplice CUKRÁRNA U CUKŘÍTKA

Teplicko - Byla jednou jedna cukrářka, co pekla báječné dortíky, koláče, perníčky. Jednou ji ale všechno, co upekla, sežraly myši. Ale narostla jim tak velká břicha, že se nemohly hýbat a proto si je odnesly kočky. Všechno z koutku kuchyně sledoval růžový dortíček. Plakal tak usedavě, až se probudil skřítek Cukřítek, který spolu se svými kamarády pomocí kouzel připravil nové dobroty, do kterých zapekl i trochu radosti a štěstí.

Rekordní tříkrálový koláč, který měřil 1,9 kilometru, upekli pekaři v mexickém hlavním městě.

V Mexiku upekli rekordní koláč, měřil skoro dva kilometry

Mexiko - Rekordní tříkrálový koláč, který měřil 1,9 kilometru, upekli pekaři v mexickém hlavním městě. Koláč ve tvaru věnce vážil zhruba deset tun a po vystavení na hlavním náměstí Zócalo v mexické metropoli se z něj nakrájelo asi 200.000 porcí, informovaly dnes tiskové agentury.

Letošní dožínkové slavnosti ve Stříbře.

Studenti krmili tajemníka chlebem a solí

Stříbro - Tradiční dožínkové slavnosti se konaly ve Stříbře. Studentky Střední odborné školy v krojích doprovázené mladíky v oblecích a pedagogickým sborem, donesly na stříbrskou radnici dožínkový věnec, chléb se solí a koláče.

Kdo bude vládnout Libereckému kraji?

Koaliční koláč už se 
peče, bude tříbarevný

Liberecký kraj – Deset dnů dohadování o krajské koalici konečně spěje k nějakému výsledku. Jako nejpravděpodobnější se jeví spolupráce tří stran, z nichž Starostové pro LK a Změna pro LK by tvořili koalici a třetí strana by spolupracovala výměnou za místo v radě.