Kreativ

ŠTÍTEK: Koláč

Ilustrační foto

Po derby pečou Enenkelová a Šponiarová koláče

Ostrava – Jednoznačnou bitvu s jasným koncem přineslo druhé podzimní ostravské florbalové derby žen. Hráčky vicemistrovských Vítkovic se v souboji s FBC Ostrava sice pomaleji rozjížděly, ale nakonec postupně ochabujícímu soupeři nasázeli jedenáct branek a samy ani jednou neinkasovaly.

Vitějovické posvícenské pečení.

OBRAZEM: Posvícenské koláče mizely pekařkám pod rukama

Vitějovice /FOTOGALERIE/ – Vstávají ve tři hodiny ráno. Zadělají na koláče, pizzu, chléb nebo třeba i vánočky. Okolo páté ráno začínají dávat do pece a pak už jen sledují, jak jejich dobroty mizí z improvizovaného prodejního pultu před vitějovickou obecní pecí.

Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně.

Guláš z dýně? Chutná prý jako svíčková

Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.

Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně.

Guláš z dýně? Chutná prý jako svíčková

Brno – Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.

Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně.

Guláš z dýně? Chutná prý jako svíčková

Brno /ANKETA/ – Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.

  TIP. Koláč můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi nebo vlašskými ořechy.

Mřížkový koláč trochu jinak

Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.

Lidé si ve Žďáře opět mohou koupit od pracovníků charity koláče.

Peníze z prodeje koláčů pomohou umírajícím lidem

Žďár nad Sázavou - Dvacáté výročí slaví žďárská charita. Ve středu na náměstí Republiky blíže lidem představila Domácí hospicovou péči jeden ze svých programů. A také uspořádala první ročník charitativní akce Koláče pro domácí hospicovou péči.

Lidé si ve Žďáře opět mohou koupit od pracovníků charity koláče.

Peníze z prodeje koláčů pomohou umírajícím lidem

Žďár nad Sázavou - Dvacáté výročí slaví žďárská charita. Včera na náměstí Republiky blíže lidem představila Domácí hospicovou péči jeden ze svých programů. A také uspořádala první ročník charitativní akce Koláče pro domácí hospicovou péči.

Místo pro důstojné umírání - hospic. Ilustrační snímek.

Týden sociálních služeb: koupí koláč pro hospic

Blanensko - Podívat se, jak to vypadá v noclehárně pro muže. Nebo se dozvědět něco o tom, jak nespadnout do dluhové pasti, případně jak se z ní dostat. Tyto a další zajímavé akce pořádá od pondělí do středy Oblastní charita Blansko. Připojuje se tak k celorepublikovému Týdnu sociálních služeb.

Svatováclavské hody v Hulíně

Hody zpestřili tancem v kroji

Hulín – Den svatého Václava oslavili v Hulíně se vší parádou. Tradiční Svatováclavské hody nabídly kromě programu v Letním kině také atrakce pro děti, burčák, soutěž o nejlepší hodový koláč nebo třeba výstavu fotografií s názvem Co všechno odnes čas.

Vinný mok tekl před domy vinařů. Ochutnávala jej nejen rada starších, ale i občané.

Hosty vinobraní byli Makedonci i hraběnka z Buchlova

Modrá – Kulturní program, žehnání letošním hroznům, vínu z loňského roku, koláčům, ale i novému zvonu, krojovanou obchůzku ulicemi Modré se zastávkami u místních vinařů nabídlo v sobotu odpoledne sedmnácté vinobraní v Modré, které bylo svátkem vína a zábavy.

Ilustrační fotografie.

AFP: Ve Slovinsku prosperuje v krizi obchod s koláči pro psy

Maribor – V Mariboru, druhém největším městě Slovinska těžce postiženého krizí a nezaměstnaností, si slovinská novinářka bez práce otevřela první pekárnu a cukrárnu pro psy v zemi. Podnik navzdory pochmurné hospodářské situaci prosperuje. Píše o tom agentura AFP.

Vyhlášení Vesnice roku v Luhačovicích

VIDEO: Nejlepší koláče pečou ve Vysokém Poli, uznala porota Vesnice roku

Luhačovice – „Každý člen poroty Vesnice roku po dobu objíždění jednotlivých vesnic přibral průměrně tři a půl kila," čertila se naoko Miroslava Tichá, tajemnice soutěže. „Nejčastěji za to mohly výborné domácí koláče, kterými nás všude hostili. Proto jsme se rozhodli letos udělit i takzvanou „koláčovou cenu" pro vesnici, kde nám chutnalo nejvíce," vysvětlila tajemnice.

PODPISY zanechali návštěvníci na plotě. Na dvoře mlýna se dobře bavili.

Podepisovali se na plaňku plotu

Ratibořice /FOTOGALERIE/ - Dva měsíce uplynuly jako voda a s nimi i bezstarostné období prázdnin. Kdo o minulém víkendu zavítal do Babiččina údolí, mohl se s nimi jaksepatří rozloučit.V Rudrově mlýně totiž správa zámku v Ratibořicích uspořádala netradiční Posezení ve mlejně.

V BABIČČINĚ ÚDOLÍ prožila mladá spisovatelka mládí. Místo se sousoším Babička s dětmi od slavného sochaře Otto Gutfreunda je dnes turisticky atraktivním cílem výletů.

Když to počasí dovolí, tak se sejdeme v Babiččině údolí

Ratibořice – Na dvoře Rudrova mlýna v Babiččině údolí se tento víkend uskuteční Rozloučení s prázdninami aneb Měj svou vlastní plaňku na mlejnským dvoře.Vstup je po zakoupení alespoň jednoho tradičního koláče od panímámy před mlýnem a děti zdarma.

Loňského ročníku soutěže O zlatý koláč v Háji ve Slezsku se zúčastnil také tým z Vřesiny u Hlučína.

V Bolaticích se bude bojovat o nejlepší koláč v okrese

Bolatice /POZVÁNKA/ - V pořadí už druhý ročník soutěže O zlatý koláč se uskuteční na fotbalovém hřišti v Bolaticích. Celá akce je na programu v sobotu 24. srpna a podle ohlasů z loňska se návštěvníci mají skutečně na co těšit.

Tradiční neratovská pouť

Co se v dílnách naučili, nyní „prodají“ na neratovské pouti

Neratov – Na neratovských poutních slavnostech se nasytí duše i tělo. Akce, která se koná od čtvrtka do neděle nabízí kromě charitativního přesahu i bohoslužby, jarmark,  hudební vystoupení či koláče, které upekli zaměstnanci místních chráněných dílen. Hlavním organizátorem je totiž neratovské sdružení, které je, spolu s dalšími rozmanitými aktivitami, provozuje.

Pouťové radovánky v Chrudimi.

FOTO: Pouť odkrojila z koláče léta

Chrudim - "Attention! Pojďte se bavit, pojďte se vozit!" Vyvolávání majitelů atrakcí se neslo při chrudimské Salvátorské pouti široko daleko a obyvatelé města i mnozí přespolní se bavili a vozili a bavili a vozili. A bavili. A vozili. Až dlouho do noci.

Zapomenutý způsob hospodaření v Podorlickém skanzenu v Krňovicích.

Ukázky dávného hospodaření ve skanzenu osladily tradiční koláče

Krňovice /FOTOGALERIE/ – „Srpen – to jsou žně a u nás si návštěvníci mohli připomenout zapomenutý způsob hospodaření na vsi," řekl Václav Záruba k víkendové akci v krňovickém skanzenu. A tak příchozí viděli, jak se zpracovávalo obilí na nejrůznějších typech mlátiček.

Koláčování nabídlo až čtyřicet druhů sladkých i slaných koláčů. Lidé je ochutnávali na místě a ve velkém brali domů.

Koláče v Radochovech prohnuly stoly

Radochovy – S velkým zájmem se setkalo další voňavé a chutné odpoledne v režii členek spolku Sestry v akci z jihoplzeňských Radochov a sousedních Petrovic.

Pamětní medaile k Chodským slavnostem 2013.

Motivem pamětní medaile k Chodským slavnostem je koláč

Novodobou tradicí Chodských slavností v Domažlicích, které se konají od pátku 9. srpna, je od roku 2009 možnost pořídit si originální suvenýr vztahující se k příslušnému ročníku této vyhlášené akce – pamětní medaili.

Buchtobraní ve Starém Městě u Bruntálu.

Nejlepší cukráři? Hanzlíkovi

Staré Město /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Jana a Zdeněk Hanzlíkovi ze Starého Města jsou vítězi pátého ročníku Buchtobraní, pátého ročníku soutěže o nejchutnější a nejkrásnější sladkou dobrotu.

Jedním z největších koníčků Hany Urbanové je pečení.

Kobeřické koláče peče podle padesát let starého receptu

Slavkov u Brna – Když za ní syn přišel s nápadem, že může učit lidi péct, měla Hana Urbanová ze Slavkova u Brna trochu obavy. Dvaašedesátiletá žena, pro kterou je pečení jedním z největších koníčků, se ale nechala přemluvit. Na gastronomickém festivalu Jídlo z blízka, který končí 31. července, návštěvníkům předvedla, jak se pečou její oblíbené tvarohovo-povidlové kobeřické koláče. Ochutnat je mohli v brněnské restauraci U Fidela, kterou vede právě její syn.

Domažlický ponocný Roman Holub.

Provdané dívky mi za sfouknutí lucerny donesly i koláč z veselky

Domažlice – Každý pátek a v sobotu večer ho můžete vidět v centru chodské metropole – v plášti stejnokroje rakousko-uherské císařské armády, s halapartnou a lucernou prochází domažlickým náměstím, zpívá a troubí na volský roh. Na otázky čtenářů tentokrát odpovídal Roman Holub – domažlický ponocný.

Ilustrační foto

V Horní Bečvě ochutnají borůvkové koláče

Horní Bečva – Tradiční Haferobraní spojené se soutěží o nejlepší borůvkový koláč neboli hafeřák pořádají nadcházející sobotu v areálu Mysliveckého sdružení Hubert v Horní Bečvě.

Kia pro_cee´d.

Kia pro_cee´d 1.6 GDI: Víc než pouhá stylovka

Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Vzít klasický hatchback a zbavit ho páru dveří, to po vzhledové stránce funguje snad vždycky. I třídveřová Kia pro_cee´d vypadá zatraceně dobře. Ale není to jen pozlátko? Jak vlastně jezdí?

Ilustrační foto

V Horní Bečvě ochutnají borůvkové koláče

Horní Bečva – Tradiční Haferobraní spojené se soutěží o nejlepší borůvkový koláč neboli hafeřák pořádají nadcházející sobotu v areálu Mysliveckého sdružení Hubert v Horní Bečvě.