Kreativ

ŠTÍTEK: Koláč

Chladné počasí si žádá dobré a zahřívací jídlo. Jaké chutě uspokojí v tomto čase právě vaše astrologické znamení?

Sedí na vás chutě podle horoskopu? Kdo prý touží po prasátku a koho zahřeje ragú

Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.   

Podívejte se: V Čakovicích upekli misijní koláče.

Podívejte se: V Čakovicích upekli misijní koláče

Na předposlední říjnovou neděli, tedy 20. října 2024, připadá  celosvětový den modliteb za misie, spojený finanční sbírkou určenou na pomoc nejpotřebnějším. Po nedělní mši svaté v kostele sv. Remigia v Čakovicích proběhla po desáté hodině uvedeného dne akce s názvem Misijní koláč po mši. Věřící tak mohli podpořit sbírku Misijní koláč.  

Už ve středu 9. října budou moci zájemci přispět na sbírku Koláč pro hospic.

Koláč pro hospic na Jihlavsku. Víme, kde si ho ve středu koupíte

Týden paliativní péče na Vysočině nabízí pestrý program. Ve středu 9. října bude na Jihlavsku sbírka Koláč pro hospic. Přispět bude možné hned na několika místech v Jihlavě a v Třešti. Cílem je podpořit péči o nevyléčitelně nemocné a zvýšit povědomí o domácí hospicové službě.

Jako u babičky na návštěvě si připadají hosté nově otevřené bistrotéky Krátká chvíle, která se nachází v Kratochvílově ulici v Přerově. Z místnosti se line vůně čerstvě napečených kynutých koláčů a bábovky, ale také čaje a kávy. K mání je i letošní burčák

Nová bistrotéka na Kratochvílově ulici láká na koláče jako od babičky

Místností se line vůně čerstvě upečených švestkových koláčů, které si můžete vzít s sebou domů. V nové přerovské bistrotéce Krátká chvíle, která vznikla v prostorách bývalé galerie v Kratochvílově ulici, si ale můžete pochutnat i na domácí bábovce, nebo si dát letošní burčák. Filozofie nově otevřeného podniku je jednoduchá - aby si tu lidé připadali jako na návštěvě u babičky.

Posvícení na Dlaskově statku

Svatováclavské posvícení v Dolánkách: Selátko, koláče a řemesla

Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova slibuje den plný tradiční zábavy, hudby a kulinářských zážitků. Návštěvníci se mohou těšit na pečené selátko, posvícenské koláče a řemeslné dílny. Akce se koná 28. září od 9 do 17 hodin.

Posvícení na Dlaskově statku v roce 2022.

Svatováclavské posvícení v Dolánkách: Selátko, koláče a řemesla

Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova slibuje den plný tradiční zábavy, hudby a kulinářských zážitků. Návštěvníci se mohou těšit na pečené selátko, posvícenské koláče a řemeslné dílny. Akce se koná 28. září od 9 do 17 hodin.

Dožínky na mlýně v Hoslovicích na Strakonicku. „Pan otec“, mlynář Jaroslav Janout seznamuje členy Blaťáckého souboru písní a tanců ze Ševětína s historií mlýna.

V Hoslovicích celý mlýn zpíval a voněl chlebem a obilím

V unikátním mlýně na Strakonicku, kde se zdá, že se zastavil čas v 19. století, bylo v sobotu 31. srpna plno. Pekly se koláče a chleba, řemeslník pletl košíky a usměvavé dámy krajkové fajnosti a zpíval soubor ze Ševětína. Samozřejmě klapalo i mlýnské kolo. Konaly se dožínky.

Zdánlivě obyčejný a běžně dostupný tvaroh je superpotravina: obsahuje spoustu bílkovin, vápníku a vzácného vitaminu K2.

Superpotravina plná proteinů: Je levná, zažene hlad, tuží svaly i kosti

Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.

Ovesné vločky mají v kuchyni velký potenciál a hodí se do mnoha jídel. Velmi oblíbené jsou například lívance s ovesnými vločkami

Přejedla se vám ovesná kaše? Dostaňte zdravé vločky do těla jinak

Ovesné vločky jsou jedním z hlavních představitelů toho, čemu se říká zdravá výživa. Jejich pravidelná konzumace je pro člověka velmi prospěšná, ale přiznejme si: i když si ovesné kaše zpestřujeme nejrůznějšími způsoby, občas už se nám zajídají. Ovesné vločky však mají v kuchyni velký potenciál. Hodí se do koláčů i chleba, do karbanátků, sekané i polévek, sladkých lívanců a slaných placek či jako základ pro nepečený cheescake. A jejich zdravotní přínos se nemění. 

Úrodu borůvek v lesích poznamenaly jarní mrazy. Borovanské Borůvkobraní nedostatek modrých plodů neohrozí.

Mrazy zdecimovaly borůvky. Tradiční žně v Borovanech ale ošizené nebudou

Milovníci borůvek budou letos zklamaní. Modrých plodů je v lesích málo a jsou většinou drobnější. Za vše mohou jarní mrazy, které poškodily kvetoucí rostliny. Právě na množství borůvek je závislá jedna z tradičních akcí v Borovanech na Českobudějovicku, která vypukne už o nadcházejícím víkendu 13. a 14. července. Borovanské Borůvkobraní ale podle pořadatelů špatná úroda neohrozí.

Uplynulý víkend bylo v Hlubokých Mašůvkách živo.

Jarmark, soutěž o nejlepší koláč i pouť zvaly do Hlubokých Mašůvek. Podívejte se

Minulý víkend byl v Hlubokých Mašůvkách nabitý programem. Celé to začalo v pátek 5. července. Ve tři hodiny zde již probíhal tradiční malý řemeslný jarmark se stánky s ručně vyrobeným zbožím, které bylo k zakoupení. Nechyběl ani místní umělecký kovář V. Vrána. Mohli jste si u něho třeba zkusit ukovat hřebík, či zakoupit podkovičku pro štěstí, či křížek nebo pro náročnější i nádhernou růži, která rozhodně neuvadne.

Tenké těsto, nakyslá rebarbora, rum, rozinky, citronová kůra a sněhová peřinka. Dáte si?

Poslední sklizeň rebarbory před sv. Janem: Nejlepší koláč z ní pekla Sandtnerka

Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.

Jarmark v Zubrnicích

V Zubrnicích se tancovalo, ochutnávaly koláče, chválil vodník i mlynář

/FOTO/ V Zubrnicích se v sobotu 15. června konal jarmark. Mezi roubenkami postávali zvědavci, někdo si koupil proutěný košík od Václava Tichého, někdo ochutnal čerstvé koláče, do batohu uložil medovinu z Lovečkovic nebo originální mýdlo z liberecké dílny paní Priščákové. Všichni se těšili na vystoupení krojovaných tanečníků a tanečnic z Valašska, Vysočiny, Hané a Krásné Lípy.

Slaný koláč s chřestem podle foodblogerky známé jako Markéta v troubě.

Chřest je zdravý. Známá foodblogerka radí, jak ho připravit snadno a chutně

Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.

Kostel v Povrlech.

Jidáše, perníčky a domácí koláče. V Povrlech lákají na Jarmark

Srdečně vás zveme na náš tradiční Velikonoční jarmark, který se koná v úterý 26.3.od 12.00 do 16:00 v obci Povrly. Najdete nás před kostelem, Komunitním centrem, před obecním úřadem a v parčíku u kostela. Čeká na vás široká škála nabídky od ručně vyrobených velikonočních dekorací po lahodné místní speciality. Těšit se můžete na jidáše, muffiny, perníčky, slané mlsky a domácí koláče.

Domácí kuchyně Elišky Vejrové

Její koláče uchvátily Jelínka i Brodského. Pod Bezdězem vaří a peče už 20 let

Překvapení a pocit radosti zažívala Eliška Vejrostková, když obsadila 2. místo MONETA Živnostník roku 2023 Libereckého kraje, které získala za své více než dvacetileté působení v pohostinství. Jako vyučená dámská krejčová převzala sen svého manžela, který toužil po vlastní hospůdce, ale po roce zjistil, že její provozování je řehole. Ona sama vytrvala i přesto, že vaření a pečení představovaly jen její koníček.

Klára Mahdal, účastnice televizní soutěže Peče celá země.

Mým snem je vydat vlastní kuchařku, říká cukrářka Klára z Peče celá země

Nikoli koláče, štrúdl nebo bábovka. Klára Mahdal, drobná dívka z Petrovic u Karviné, razí cestu moderní cukrařině, kterou předvádí každou sobotu večer v pořadu Peče celá země, kde její výkony hodnotí kapacity tohoto oboru - Michaela Landová a Josef Maršálek. Jak dopadla, ještě nevíme, nicméně už teď Klára říká, že jí soutěž ukázala cestu, po které se do budoucna chce v oboru vydat.

Klára Mahdal, účastnice televizní soutěže Peče celá země.

Cukrářka Klára z Peče celá země je z Petrovic. Jejím snem je vlastní kniha

Nikoli koláče, štrúdl nebo bábovka. Klára Mahdal, drobná dívka z Petrovic u Karviné, razí cestu moderní cukrařině, kterou předvádí každou sobotu večer v pořadu Peče celá země, kde její výkony hodnotí kapacity tohoto oboru - Michaela Landová a Josef Maršálek. Jak dopadla, ještě nevíme, nicméně už teď Klára říká, že jí soutěž ukázala cestu, po které se do budoucna chce v oboru vydat.

Prášek ze sušených mandarinkových slupek má mnoho využití v domácnosti i péči o tělo.

Slupky oblíbeného ovoce rozmixujte na prášek: Zatočí s virózou a dochutí koláče

Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.

Zdravý frgál obsahuje díky tvarohu spoustu bílkovin.

Žena z Pardubicka zhubla 27 kilo, zkuste její populární tortilla frgál

Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.

Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké.

Pečení s řídkým tvarohem je pěkná otrava. Zkuste pár tipů, jak náplň zahustit

Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké. Pochutnáváme si na něm v kynutých buchtách a koláčích, skvělý je v roládách, řezech i palačinkách. Milujeme jej v žemlovce, v tvarohových taštičkách i jako náplň do křehkých rohlíčků. Občas nás však tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytéká. Jak zahustit tvaroh? A jaký je pro pečení nejlepší?

Posvícení ve vysokochlumeckém skanzenu.

Skanzen plný koláčů: slaví se posvícení. Nebudou chybět ani škvarky či zelí

Tradice posvícení, které se na Vysokém Chlumci konalo třetí neděli v říjnu, zůstává zachována v tamějším skanzenu. Jinak to nebude ani v neděli 15. října. Deník na to upozornila Stanislava Moravcová z Hornického muzea Příbram. Vysokochlumecká expozice představující skvosty lidového stavitelství středního Povltaví patří k jeho pobočkám.

Koláč pro hospic: Hodonínští dobrovolníci vybrali rekordní částku

Koláč pro hospic: Hodonínští dobrovolníci vybrali rekordní částku

Čtvrtého října probíhala v ulicích města Hodonín a v přilehlých obcích sbírka Koláč pro hospic. Jedná se o sbírku Diecézní charity Brno, která probíhá v Jihomoravském kraji a části kraje Vysočina. Lidé mohli přispět na domácí hospicovou péči a jako odměnu od nás dostali lahodný koláč. Sbírka podporuje domácí hospicovou péči, tedy péči o nevyléčitelně nemocné, jelikož 80 % lidí si přeje zemřít doma, tedy v prostředí, kde to mají rádi a mezi svými blízkými.

Koláče pro Bárku v Jihlavě nezbyly, zaprášilo se po nich.

Po koláčích se v Jihlavě zaprášilo. Pomohou domácímu hospici Bárka

Koláč pro hospic provoněl ulice, firmy i úřady tradičně v prvním říjnovém týdnu. Na dvaceti místech po Jihlavě a nově i v Třešti a Batelově byla možnost podpořit službu nevyléčitelně nemocným Bárka – domácí hospic. Odměnou za finanční příspěvek byl sladký koláč. Výtěžek celé sbírky je 283 529 korun. Online sbírka je ještě do konce října.