
Regionální speciality Železných hor lákají. Koláč, mák i dřevěné výrobky
Regionální produkty Železných hor mají další držitele certifikátu produktů. Seznam výrobců se tak opět rozšířil.
Regionální produkty Železných hor mají další držitele certifikátu produktů. Seznam výrobců se tak opět rozšířil.
Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.
I přesto, že v domově Na Výšině stále probíhá rozsáhlá revitalizace, rozhodli jsme se uspořádat naší tradiční soutěž Dubský koláč. Do Podkrušnohorských domovů sociálních služeb se sjelo 9 družstev z různých domovů sociálních služeb, aby změřily své síly při jubilejnímu XX. ročníku Dubského koláče.
/FOTO/ Pečení koláčů, houbový den a pravou podzimní atmosféru si užili klienti na lůžkovém oddělení Nemocnice AGEL Louny.
Pekařka a cukrářka Marcela Soukupová ze Zadní Třebaně, která získala cenu Regionální potravina Středočeského kraje 2024 za malé vázané tvarohové koláčky, si přichystala na podzim novinku v podobě dýňového koláče s mandlemi. A Deníku prozradila recept.
Na předposlední říjnovou neděli, tedy 20. října 2024, připadá celosvětový den modliteb za misie, spojený finanční sbírkou určenou na pomoc nejpotřebnějším. Po nedělní mši svaté v kostele sv. Remigia v Čakovicích proběhla po desáté hodině uvedeného dne akce s názvem Misijní koláč po mši. Věřící tak mohli podpořit sbírku Misijní koláč.
Nemůžete si pomoct: zase jste šli na houby, ale máte už dost bramboraček, řízečků nebo smaženic. Co by si z hub připravil známý českobudějovický kuchař Jan Krob z Fine Food Academy? Máme pro vás recepty.
/FOTO/ Tak jako každý rok město Hodonín provoněly lahodné koláče. Sbírku Koláč pro hospic pořádala Diecézní charita Brno v rámci širší kampaně, jež zahrnuje Jihomoravský kraj a část kraje Vysočina. Lidé, kteří přispěli na domácí hospicovou péči, byli obdarováni koláčem jako poděkováním za jejich podporu.
V sobotu členové spolku Veselá Brná od rána pozorovali počasí. Bude pršet nebo nebude? V Brné se připravovalo Posvícení.
Týden paliativní péče na Vysočině nabízí pestrý program. Ve středu 9. října bude na Jihlavsku sbírka Koláč pro hospic. Přispět bude možné hned na několika místech v Jihlavě a v Třešti. Cílem je podpořit péči o nevyléčitelně nemocné a zvýšit povědomí o domácí hospicové službě.
Jablka jsou výbornou náplní do buchet a koláčů. Podívejte se, jak udělat rychlý, jednoduchý, ale opravdu dobrý jablečný koláč, který nebude jen na mlsání, ale bude i přínosem pro váš jídelníček. Chytrým jablečným koláčem do těla přidáte i bílkoviny. Jeho součástí je totiž i lahodná tvarohovo-pudinková náplň.
Místností se line vůně čerstvě upečených švestkových koláčů, které si můžete vzít s sebou domů. V nové přerovské bistrotéce Krátká chvíle, která vznikla v prostorách bývalé galerie v Kratochvílově ulici, si ale můžete pochutnat i na domácí bábovce, nebo si dát letošní burčák. Filozofie nově otevřeného podniku je jednoduchá - aby si tu lidé připadali jako na návštěvě u babičky.
Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova slibuje den plný tradiční zábavy, hudby a kulinářských zážitků. Návštěvníci se mohou těšit na pečené selátko, posvícenské koláče a řemeslné dílny. Akce se koná 28. září od 9 do 17 hodin.
Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova slibuje den plný tradiční zábavy, hudby a kulinářských zážitků. Návštěvníci se mohou těšit na pečené selátko, posvícenské koláče a řemeslné dílny. Akce se koná 28. září od 9 do 17 hodin.
V unikátním mlýně na Strakonicku, kde se zdá, že se zastavil čas v 19. století, bylo v sobotu 31. srpna plno. Pekly se koláče a chleba, řemeslník pletl košíky a usměvavé dámy krajkové fajnosti a zpíval soubor ze Ševětína. Samozřejmě klapalo i mlýnské kolo. Konaly se dožínky.
Na Borůvkové farmě Skrýšov - Statek Karel Roden skončil prodej kanadských borůvek ze dvora a začínají samosběry. Cena za kilo plodů je skoro třetinová než za stejné množství už natrhaných borůvek. Loni končily samosběry až s podzimem.
Chodské slavnosti v Domažlicích, jeden z největších a nejstarších folklórních festivalů v České republice, přilákaly letos rekordní počet návštěvníků.
Chodské slavnosti v Domažlicích jsou jedním z největších a nejstarších folklórních festivalů v Česku. V západočeském městě se letos ostatně konaly již po sedmdesáté. A přilákaly rekordní počet návštěvníků.
Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.
Na počtvrté, ale přeci jen se to Marcele Soukupové (42) ze Zadní Třebaně povedlo. Získala cenu Regionální potravina Středočeského kraje 2024 za malé vázané tvarohové koláčky. Uspěla mezi více jak dvěma stovkami podnikatelů. Je důkazem toho, že člověk by se neměl nikdy vzdát.
Ovesné vločky jsou jedním z hlavních představitelů toho, čemu se říká zdravá výživa. Jejich pravidelná konzumace je pro člověka velmi prospěšná, ale přiznejme si: i když si ovesné kaše zpestřujeme nejrůznějšími způsoby, občas už se nám zajídají. Ovesné vločky však mají v kuchyni velký potenciál. Hodí se do koláčů i chleba, do karbanátků, sekané i polévek, sladkých lívanců a slaných placek či jako základ pro nepečený cheescake. A jejich zdravotní přínos se nemění.
/TIP NA VÍKEND/ Obec Světec oslaví o víkendu svou historii Jakubskou poutí. Bude hudba a doprovodný program, včetně soutěže o nejlepší pouťový koláč. Hudební program je na celé sobotní odpoledne a večer.
Drobenka je oblíbená součást různých koláčů a buchet. Drobenkový koláč má však z drobenky celé těsto. Jak si výborný drobenkový koláč upéct rychle a jednoduše, poradila česká foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Milovníci borůvek budou letos zklamaní. Modrých plodů je v lesích málo a jsou většinou drobnější. Za vše mohou jarní mrazy, které poškodily kvetoucí rostliny. Právě na množství borůvek je závislá jedna z tradičních akcí v Borovanech na Českobudějovicku, která vypukne už o nadcházejícím víkendu 13. a 14. července. Borovanské Borůvkobraní ale podle pořadatelů špatná úroda neohrozí.
Minulý víkend byl v Hlubokých Mašůvkách nabitý programem. Celé to začalo v pátek 5. července. Ve tři hodiny zde již probíhal tradiční malý řemeslný jarmark se stánky s ručně vyrobeným zbožím, které bylo k zakoupení. Nechyběl ani místní umělecký kovář V. Vrána. Mohli jste si u něho třeba zkusit ukovat hřebík, či zakoupit podkovičku pro štěstí, či křížek nebo pro náročnější i nádhernou růži, která rozhodně neuvadne.
Slavnostní ráz měla v pátek 5. července mše svatá v kostele Cyrila a Metoděje v Suchém Vrbném v Českých Budějovicích. Bohoslužbu sloužil i novokněz českobudějovické diecéze. A po mši se konalo přátelské setkání.
Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.
/FOTO/ V Zubrnicích se v sobotu 15. června konal jarmark. Mezi roubenkami postávali zvědavci, někdo si koupil proutěný košík od Václava Tichého, někdo ochutnal čerstvé koláče, do batohu uložil medovinu z Lovečkovic nebo originální mýdlo z liberecké dílny paní Priščákové. Všichni se těšili na vystoupení krojovaných tanečníků a tanečnic z Valašska, Vysočiny, Hané a Krásné Lípy.
Preclíky, housky nebo koláčky si mohli v sobotu návštěvníci Zlatého jablka nakoupit od známých osobností. Pečivo zde v rámci benefiční akce Unicef prodával Patrik Eliáš, Roman Vojtek nebo Zuzana Vejvodová.
Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.
Tradiční valašský koláč frgál zabodoval na mezinárodní scéně. Prosadil se na jednu z nejvyšších příček v každoročním žebříčku 100 nejlepších koláčů světa podle hodnocení uznávaného gastro průvodce TasteAtlas.
/FOTOGALERIE/ Současně s Jarními hrnčířskými trhy již několik let probíhá na Náměstí Joachima Barranda folklorní slavnost Berounský koláč. O nejlepší koláč soutěží berounské hospodyňky, které se v soutěži prezentují svým nejlepším výrobkem.
Tradiční valašský koláč - frgál zabodoval na mezinárodní scéně. Prosadil se na jednu z nejvyšších příček v každoročním žebříčku 100 nejlepších koláčů světa podle hodnocení uznávaného gastro průvodce TasteAtlas.
/FOTO, VIDEO/ Kam vyrazit během nastávajících dnů volna za zábavou na Berounsku a ve středních Čechách? Máme pro vás pár tipů. Krásný víkend!
Srdečně vás zveme na náš tradiční Velikonoční jarmark, který se koná v úterý 26.3.od 12.00 do 16:00 v obci Povrly. Najdete nás před kostelem, Komunitním centrem, před obecním úřadem a v parčíku u kostela. Čeká na vás široká škála nabídky od ručně vyrobených velikonočních dekorací po lahodné místní speciality. Těšit se můžete na jidáše, muffiny, perníčky, slané mlsky a domácí koláče.
/FOTO, VIDEO/ Čerstvý chléb, celozrnné housky, vánočky s rozinkami nebo koláče s mangem. V Litomyšli se uskutečnil 26. ročník soutěže Pekař junior. Desítka nejlepších studentů pekařských škol z celé republiky se utkala v přípravě chlebů nebo tradičních vánoček.
Překvapení a pocit radosti zažívala Eliška Vejrostková, když obsadila 2. místo MONETA Živnostník roku 2023 Libereckého kraje, které získala za své více než dvacetileté působení v pohostinství. Jako vyučená dámská krejčová převzala sen svého manžela, který toužil po vlastní hospůdce, ale po roce zjistil, že její provozování je řehole. Ona sama vytrvala i přesto, že vaření a pečení představovaly jen její koníček.
Nikoli koláče, štrúdl nebo bábovka. Klára Mahdal, drobná dívka z Petrovic u Karviné, razí cestu moderní cukrařině, kterou předvádí každou sobotu večer v pořadu Peče celá země, kde její výkony hodnotí kapacity tohoto oboru - Michaela Landová a Josef Maršálek. Jak dopadla, ještě nevíme, nicméně už teď Klára říká, že jí soutěž ukázala cestu, po které se do budoucna chce v oboru vydat.
Nikoli koláče, štrúdl nebo bábovka. Klára Mahdal, drobná dívka z Petrovic u Karviné, razí cestu moderní cukrařině, kterou předvádí každou sobotu večer v pořadu Peče celá země, kde její výkony hodnotí kapacity tohoto oboru - Michaela Landová a Josef Maršálek. Jak dopadla, ještě nevíme, nicméně už teď Klára říká, že jí soutěž ukázala cestu, po které se do budoucna chce v oboru vydat.
Miluje dřevo, jeho vášní je renovace nábytku a vyrábí i nádherné lavice a stoly z masivu. Na kulaté narozeniny švagra vytvořil Jaroslav Sobota kulatý dárek z koláče dubu a stavební oceli. Konferenční stolek ho vyšel na pár stovek a dvě hodinky práce.
Na první oficiální návštěvu Plzeňského kraje od svého loňského zvolení přijel prezident Petr Pavel se svojí chotí Evou. Druhý den zavítali do Domažlic, kde strávili několik hodin včetně oběda. Setkání s nimi se nenechali ujít mnozí obyvatelé.
Prezident Petr Pavel zavítal společně se svou manželkou Evou do Plzeňského kraje. Šlo o jeho první oficiální návštěvu regionu od jeho loňského zvolení.
Na první oficiální návštěvu Plzeňského kraje od svého loňského zvolení přijel prezident Petr Pavel se svojí chotí Evou.
Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.
Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.
Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké. Pochutnáváme si na něm v kynutých buchtách a koláčích, skvělý je v roládách, řezech i palačinkách. Milujeme jej v žemlovce, v tvarohových taštičkách i jako náplň do křehkých rohlíčků. Občas nás však tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytéká. Jak zahustit tvaroh? A jaký je pro pečení nejlepší?
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Sál bývalého kina v Brandýsku hostil o víkendovém posvícení první ročník soutěže O nejlepší posvícenské koláče. Organizátoři pozvali do kina účastníky, kteří se zapojili do domácího pečení. Přihlásilo se celkem 10 soutěžících.
Tradice posvícení, které se na Vysokém Chlumci konalo třetí neděli v říjnu, zůstává zachována v tamějším skanzenu. Jinak to nebude ani v neděli 15. října. Deník na to upozornila Stanislava Moravcová z Hornického muzea Příbram. Vysokochlumecká expozice představující skvosty lidového stavitelství středního Povltaví patří k jeho pobočkám.
Čtvrtého října probíhala v ulicích města Hodonín a v přilehlých obcích sbírka Koláč pro hospic. Jedná se o sbírku Diecézní charity Brno, která probíhá v Jihomoravském kraji a části kraje Vysočina. Lidé mohli přispět na domácí hospicovou péči a jako odměnu od nás dostali lahodný koláč. Sbírka podporuje domácí hospicovou péči, tedy péči o nevyléčitelně nemocné, jelikož 80 % lidí si přeje zemřít doma, tedy v prostředí, kde to mají rádi a mezi svými blízkými.
Koláč pro hospic provoněl ulice, firmy i úřady tradičně v prvním říjnovém týdnu. Na dvaceti místech po Jihlavě a nově i v Třešti a Batelově byla možnost podpořit službu nevyléčitelně nemocným Bárka – domácí hospic. Odměnou za finanční příspěvek byl sladký koláč. Výtěžek celé sbírky je 283 529 korun. Online sbírka je ještě do konce října.