Kreativ

ŠTÍTEK: Koláč

Slavnosti svaté Kateřiny pořádali pro kostel

Se svatou Kateřinou zajděte třeba na posvícenský koláč

Zlatá Olešnice - Svatá Kateřina patřila mezi nejpopulárnější křesťanské světce a i když dnešní badatelé předpokládají, že se jedná o postavu smyšlenou, v obci nedaleko Trutnova na ni nezapomínají. Především proto, že zdejší kostel nese její jméno.

Příprava na tradiční hody v Kněždubu. Členové chasy spolu s místními ženami pečou hodové koláčky.

OBRAZEM: V Kněždubu napekli na hody 1300 koláčů

Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.

15. ročník Dubského koláče

Dortům vládla čokoláda

Dubí - V dubském domově důchodců Na Výšině se včera ve velkém mlsalo a soutěžilo. Konal se tam již 15. ročník Dubského koláče. To je soutěžení seniorských družstev reprezentující různé domovy důchodců v kraji v dovednostních i vědomostních hrách. Deset družstev (čtyři hráči plus jeden garant) muselo zvládnout postupně osm soutěžních disciplín.

Koláč pro hospic. Ilustrační foto..

Koláč pro hospic byl úspěšný

Třebíč - Sbírkově propagační akce Oblastní charity Třebíč, jejíž výtěžek je určen Domácímu hospici sv. Zdislavy, skončila úspěchem. S

Ilustrační foto.

Víkend láká na vietnamské speciality a dýňové koláče

Brno, Brněnsko – Milovníci bleších trhů vyrazí o víkendu hledat zapomenuté poklady do brněnské Alfa pasáže. Rodiče s dětmi naláká na hravý den Pestrý festival v obchodním centru Vaňkovka, soutěž o nejkrásnějšího bubáka z dýně svedou návštěvníci Otevřené zahrady. V pátek si zase zájemci mohou užít vietnamské pochoutky na náměstí Svobody v Brně.

Dobrovolníci z Diecézní charity Brno prodávali sladké pečivo při dobročinné akci Koláč pro hospic.

Koláč pro hospic okusí lidé v Třebíči, Hrotovicích i Náměšti

Třebíč - Koláč pro hospic se jmenuje akce představující službu spojenou s péčí o odcházející, nevyléčitelně nemocné lidi. Oblastní charita Třebíč chce s její pomocí ve čtvrtek přiblížit veřejnosti téma hospicové péče a zároveň získat finanční prostředky na její zkvalitňování.

Dobrovolníci z Diecézní charity Brno prodávali sladké pečivo při dobročinné akci Koláč pro hospic.

OBRAZEM: Sladká pomoc. Výtěžek z koláčů poslouží umírajícím

Jižní Morava – Na počátku byla myšlenka podpořit lidi s nevyléčitelnými nemocemi. Dnes jim už každoročně pomáhá projekt Koláč pro hospic. Dobrovolníci z Diecézní charity Brno ve středu prodávali koláče už po čtrnácté. Lidé je mohli potkat v různých částech jižní Moravy. V Brně pak na rohu ulic Panská a Masarykova.

Ilustrační foto.

Koláče budou dávat s kávou

Jihlava – Na Masarykově náměstí v Jihlavě se ve středu 7. října 2015 bude konat již sedmý ročník akce Koláč pro hospic.

Osm set koláčů. Pět set do Blanska a tři sta do Boskovic. Kdo si koupil koláč, přispěl na domácí hospicovou péči.

Týden sociálních služeb: otevřená Stará fabrika i koláč pro hospic

Blanensko – Upozornit na sociální služby a na lidi, které je využívají a jimž pomáhají zmírnit nepříznivé stránky života. To je cílem sedmého ročníku Týdne sociálních služeb. Letos pro něj Asociace poskytovatelů sociálních služeb společně s ministerstvem práce a sociálních věcí vybraly termín od pátého do jedenáctého října. Do celorepublikové akce se zapojila i řada zařízení na Blanensku.

Martin Štajnoch

Štajnoch: První půlka super, pak jsme bláznili dopředu

Pardubice – Na rozhovor po zápase s Karlovými Vary přišel pardubický obránce MARTIN ŠTAJNOCH s úsměvem, který hlásil velkou úlevu. A taky s koláčem v ruce. „To není žádný vítězný rituál, jen bylo v kabině docela dost svátků, tak tam máme pár sladkostí," vysvětloval.

Anabell Beach Tour / Areál Vavřinec Kladno - Rozdělov 20. 6. 2015

Vyhrají zase borůvky? Nebo slaná varianta?

Kladno – Už popáté se na beachvolejbalových kurtech Vavřince Kladno ve starém Rozdělově utkají amatérští hráči v Koláč Cupu. Ten má jednu zvláštnost – kromě beachvolejbalových soubojů pro pohodu se v něm soutěží také o Zlatou vařečku. Jejím majitelem se stane ten hráč, který donese na kurty nejlepší dobrotu.

Borůvkové buchty se už pro letošní Borůvkobraní pečou

OBRAZEM: Napečeno. Svátek borůvek je tu

Borovany - Už v sobotu vypukne v Borovanech na Českobudějovicku tradiční slavnost zvaná Borůvkobraní. Na tisíce návštěvníků je třeba se připravit. Místní důchodkyně pečou už pojedenácté koláče. Borůvky vykoupily od místních sběračů. Po koláčích se pustí do lívanců a tzv. natahaček. Na borůvkové koláče si nakoupily: 100 kg mouky, 30 kg cukru, 3 balíky mléka, 10 kg tuku. 

Divadelní soubor Smajlík.

Premiéra hry na hradě Pecka byla prostě pecka

Pecka – Premiéra pohádky Koláč štěstí se souboru Smajlík vydařila, na hradě byla úžasná atmosféra! Dětští diváčci soutěžili, nosili obrázky, které si věšeli do „galerie" na nádvoří hradu.

Ilustrační foto

Regionální potravina z Blanenska? Nově kravské mléko, koláč, mošt a pstruh

Blanensko – Hned čtyři výrobky z Blanenska uspěly v soutěži o značku Regionální potravina. Letos se o ni ucházelo sto dvacet devět produktů v devíti kategoriích. Mezi ty úspěšné z blanenského regionu patří syrové kravské mléko společnosti Zepo Bořitov, koláč velký sloupského Zemspolu, jablečný mošt výrobce Zeas Lysice a pstruh duhový z Rybářství Skalní mlýn.

Ilustrační foto.

Vyrazí do okolí Modrých Hor. Za vínem, čaji, historií či koláči

Břeclavsko - Cyklopasy, razítka a skleničky už mají nachystané. Májové putování okolím Modrých Hor nabídne v sobotu celodenní vyžití na kole či pěšky v krajině, již lemují vinohrady. Pro cyklisty budou připravené trasy o délce pětačtyřicet a dvaadvacet kilometrů. Pěší pošlapou v regionu „jen" dvacet kilometrů.

Příznivce dálkových pochodů neodradilo ani chladné počasí.

Povidlový koláč ochutnalo 2645 pochodníků

Benešov - Zatímco na start stokilometrové trati již šestatřicátého ročníku pochodu Za povidlovým koláčem se třicítka vytrvalců vydala jako už tradičně v pátek večer, hlavní nápor turistů čekal na jeho pořadatele z Klubu českých turistů Benešov až v sobotu.

Americký armádní konvoj dorazil v neděli odpoledne do Vyškova. Přišly ho přivítat tisíce příznivců, někteří i s dary pro vojáky: všichni dostali kus domácího koláče, někteří čokoládu nebo třeba i pivo v plechovce.

Vojáky ve Vyškově vítali pivem i koláči. Ukázka techniky zklamala

Vyškov /REPORTÁŽ/– Osm dní a patnáct set kilometrů nyní mají za sebou američtí vojáci účastnící se takzvané Dragoon Ride: cesty z Pobaltí do domovské posádky v německém Vilsecku. Tolikadenní jízdu v armádním vozidle si všichni užívají poprvé. „U americké armády jsem sedmnáct let, mnohokrát jsem byl na zahraničních misích, třeba v Afghánistánu. Ale tak dlouho jako teď jsem vojenské auto nikdy neřídil," svěřuje se velitel konvoje, jehož první část v neděli ve tři odpoledne dorazila do vyškovských kasáren, Ross Moore.

Americký armádní konvoj dorazil v neděli odpoledne do Vyškova. Přišly ho přivítat tisíce příznivců, někteří i s dary pro vojáky: všichni dostali kus domácího koláče, někteří čokoládu nebo třeba i pivo v plechovce.

Vojáky ve Vyškově vítali pivem i koláči. Ukázka techniky zklamala

Vyškov /REPORTÁŽ, ANKETA/– Osm dní a patnáct set kilometrů nyní mají za sebou američtí vojáci účastnící se takzvané Dragoon Ride: cesty z Pobaltí do domovské posádky v německém Vilsecku. Tolikadenní jízdu v armádním vozidle si všichni užívají poprvé. „U americké armády jsem sedmnáct let, mnohokrát jsem byl na zahraničních misích, třeba v Afghánistánu. Ale tak dlouho jako teď jsem vojenské auto nikdy neřídil," svěřuje se velitel konvoje, jehož první část v neděli ve tři odpoledne dorazila do vyškovských kasáren, Ross Moore.

Za Povidlovým koláčem lze vyrazit pěšky nebo na kole.

Povidlový koláč se půjde už po šestatřicáté

Benešovsko – Zatímco na trať již šestatřicátého ročníku Pochodu za povidlovým koláčem dlouhou rovných sto kilometrů se mohou vydat chodci už dneska, v pátek 27. března večer, na pochod v délce 7, 16, 25, 35 a 50 kilometrů mají možnost vyrazit turisté, dálkoplazi či všichni ostatní příznivci pěších tůr zítra, tedy v sobotu 28. března až do 12 hodin. 

Ilustrační foto.

Jarní trhy na náměstí nabídnou koláče i sýry

České Budějovice - Pro velikonoční perníky, trdelníky, valašské frgály, ale i domácí uzeniny nebo sýry je možné vyrazit na náměstí Přemysla Otakara II. Zde se od dnešního dne až do soboty 28. března konají jarní trhy. 

V Polsku vítaly americký konvoj stovky lidí.

Americký konvoj v Polsku přivítaly davy lidí zubrovkou a koláčem

Bialystok (Polsko) – Americký vojenský konvoj, který se přesunuje z Estonska na domovskou základnu v Německu, se nyní pohybuje po Polsku. Hranice překročil v pondělí a na noc zastavil v Bialystoku na severovýchodě země. Ráno vojáky vřele přivítalo více než tisíc obyvatel tohoto města. Američané jim ukazovali svoji techniku, zejména 18tunové transportéry Stryker, napsala agentura AFP. Poté konvoj zamířil dál na jih směrem k České republice, kam má dorazit v neděli 29. března.

Do druhého chlístovského klání v buchtování připravily hospodyňky z „Obecního spolku Chlístovských maminek“ 16 soutěžních vzorků.

Buchtování si nevymyslel mlsný muž, ale ženy z obecního spolku

Chlístov - Do druhého chlístovského klání v buchtování připravily hospodyňky z „Obecního spolku Chlístovských maminek" 16 soutěžních vzorků, které byly vystavené s číselným označením na stole jídelny bývalé školy, nyní sídle obecního úřadu. Vloni při prvním ročníku obyvatelé přihlásili dokonce 28 dobrot, ale letos bylo zadání těžší – koláče z kynutého těsta.