
Zakoupením koláče na náměstí lidé podpoří hospicovou péči
Jihlava – Na Masarykově náměstí se už zítra uskuteční Den sociálních služeb, v rámci kterého se budou vybírat peníze na hospicovou péči. Akce má název Koláč pro hospic.
Jihlava – Na Masarykově náměstí se už zítra uskuteční Den sociálních služeb, v rámci kterého se budou vybírat peníze na hospicovou péči. Akce má název Koláč pro hospic.
Velké Karlovice - Makový frgál Mileny Borošové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 2. října ve Velkých Karlovicích na závěr tradičního Karlovského gastrofestivalu.
Velké Karlovice – Makový frgál Mileny Borošové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala včera ve Velkých Karlovicích na závěr tradičního Karlovského gastrofestivalu.
Bošovice /REPORTÁŽ/ – Její prababička s nimi v roce 1927 vyhrála národní soutěž za nejlevnější zákusek. Není svatba, křtiny, Velikonoce nebo hody, aby se na nich neobjevily. Ryze bošovický artikl. Olipy. Jsou levné, ale pracné. „Na plech se maluje O, proto olipa. Hospodyňka musí dbát o to, aby těsto bylo tenké, posype jej mákem nebo anýzem, za horka se peče a za horka motá. Kdo přijde, často bere olipy jako první," těší Annu Ludíkovou, která stejně jako řada jiných bošovických hospodyněk umí olipy bravurně.
Nová Paka – Přes 650 běců od těch nejmenších tříletých benjamínků až po devětaosmdesátiletého libereckého Františka Béma si přišlo zaběhnout do Studence na tradiční Posvícenský koláč.
Droužkovice - V Droužkovicích v sobotu vystrojili venkovský farmářský trh spojený se soutěží o nejlepší upečenou dobrotu.
Mladoboleslavsko - Návštěva prezidenta, hospodaření cukrovarů i most nad Hrdlořezy, o tom se psalo před 20 lety.
Vrchlabí - Dožínky, pořádané v pátek navečer muzeem Správy KRNAP ve Vrchlabí, připomenuly krkonošské tradice. Jednou z nich byl terlunk z roku 1612.
Košice - Koláč pro kostel je benefiční akce, která má podpořit kostel v Košicích. Konala se již počtvrté.
Rokycany - Při gastronomické akci Plzeňská vařečka dnes hodlá bodovat
Poříčany – Soutěž o nejlepší pouťový koláč je již tradiční součástí Poříčanského jarmarku a výjimkou nebude ani letošní ročník, který je v pořadí už pátý a uskuteční se 4. září.
Horní Němčí – O desítky let proti proudu času, kdesi až do druhé poloviny minulého století, se o uplynulé sobotě rozhodli vydat národopisní nadšenci a milovníci tradic v Horním Němčí. Téměř po půl století tam totiž uspořádali nefalšovanou krojovanou svatbu, přesněji řečeno její ukázku s veškerými rituály, které tento obřad provázely v dobách našich pradědů a prababiček.
Domažlice – Pět stovek účinkujících, čtyři sta jarmarečních stánků, několik desítek tisíc návštěvníků, tisíce prodaných koláčů. 62. ročník Chodských slavností naplnil tradiční kritéria a očekávání návštěvníků. V plném nasazení byli strážníci, policisté i záchranáři.
Domažlice – Řemeslníci a prodejci rukodělných výrobků a občerstvení budou v centru, jiný sortiment nabídnou stánkaři v dalších ulicích.
Annín – Mistr Jiří Kozel ve středu ve sklárně v Anníně vyfoukl ze skla žezlo a jablko, ve druhé sklárně kus od vesnice Alena Kyrálová na korunku z nerez oceli upevňovala vinuté perle. Dělníci v Anníně dokončovali opravu kaple, připravovalo se pódium, annínské ženy nacvičovaly své překvapivé vystoupení a zadělávaly na koláče.
Rožnov pod Radhoštěm – Všudypřítomná neodolatelná vůně čerstvě napečeného chleba, rohlíků, koláčů a cukroví na vás zaútočí okamžitě, jakmile projdete vstupní branou do Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Kroměřížsko – Přemrzlé stromy, nedostatek vláhy a škůdci: to jsou důvody, proč bude úroda u většiny zahrádkářů na Kroměřížsku letos nejspíš mizivá. Někteří prý dokonce nebudou ani pálit: švestky půjdou nejspíš do koláčů, jestli vůbec. „Kvůli prvním vedrům nám vše rozkvetlo, ale hned potom to zase zmrzlo. Takže i u nás úrodu mráz opravdu pořádně zkrouhnul," povzdechl si například Oldřich Hlaváč z Troubek.
Velké Karlovice - Chcete si zpestřit léto opravdu neobvyklým zážitkem? Naučte se péct pravé valašské frgály přímo v regionu, který je jejich výrobou proslulý – ve Velkých Karlovicích. Kurzy pečení těchto tradičních koláčů jsou novinkou letní sezóny v Resortu Valachy a těší se velkému zájmu návštěvníků, kteří do Velkých Karlovic přijíždí na letní dovolenou.
Těšany /FOTOGALERIE/ – Jak se pečou perníky a trdelníky, kolik gramů je jeden lot a jak vypadá pecka třešně nebo meruňky. To vše se dozvěděli návštěvníci barokní kovárny v Těšanech na Brněnsku. Od devíti hodin v sobotu děti v tamním areálu plnily nejrůznější úkoly. A za každý správně splněný získaly nápovědu do velké tajenky. Za vyluštění dostaly lízátko.
Hradec Králové - Nezištně pomáhají mnohdy ve velmi obtížných situacích nejen na psychiku. Tři příběhy lidí z Oblastní charity Hradec Králové, kteří pomáhají druhým v jejich těžkých chvílích, najdete vždy v pátečním vydání Hradeckého deníku.
Hradec Králové - Nezištně pomáhají mnohdy ve velmi obtížných situacích nejen na psychiku. Tři příběhy lidí z Oblastní charity Hradec Králové, kteří pomáhají druhým v jejich těžkých chvílích, najdete vždy v pátečním vydání Hradeckého deníku.
Beroun – Folklorní festival Staročeské máje se byl zahájen stejně jako v minulých letech v Berouně.
Beroun – Stalo se již pravidlem, že poberounský folklorní festival Staročeské máje – největší přehlídka folkloru ve středních Čechách začíná vždy v Berouně. A ani letošní rok nebude výjimkou.
Beroun – Makové, tvarohové, marmeládové, ořechové, povidlové, nebo třeba slané. Koláče má rád každý jinak. A svým chuťovým buňkám tuto sobotu určitě uděláte radost. Ať už koláče milujete s jakoukoli náplní.
Benešov – Už po sedmatřicáté odstartovali organizátoři z Klubu českých turistů Benešov svůj populární jarní dálkový Pochod za povidlovým koláčem.
Blanensko – Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 183 produktů od 54 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích. Z Blanenska je získaly hned dva výrobky.
Hradec Králové - Vůně selátka pomalu opékaného na rožni, sladký trdelník, pražené oříšky, koblihy a koláče. K tomu nádherná ručně vyráběná a zdobená velikonoční vajíčka, kraslice, zajíčci a další typické symboly jara a Velikonoc. No, kdo by odolal!
Prostějov – Opravdový svátek jídla prožili nedělní návštěvníci Restaurant day v prostějovském Národním domě. Tradiční festival jídla nabídl nepřeberné množství dobrot a chutí. Lidé mohli vyzkoušet dorty, zákusky, koláče, guláše, paštiky, marmelády, sýry a dokonce i grilovanou chobotnici.
Kovalovice – Výstřely z děla a smích se rozléhaly v úterý v poledne v kovalovické restauraci Stará Pošta Austerlitz. Majitel restaurace vítal prezidenta Miloše Zemana a jeho hosty na slavnostním obědě ve stylu bitvy u Slavkova. „Je totiž členem spolku, který se zabývá právě dobovými scénkami," vysvětlil provozní restaurace, v které prezident poobědval s jihomoravskými podnikateli, Roman Horníček.
Rosario - Motocyklový jezdec David Pabiška sice i v devátém startu na Rallye Dakar dojel do cíle, s 30. místem však nebyl úplně spokojený. Ambice čtyřicetiletého závodníka, jenž se opět po roce vrátil na pozici české jedničky, byly totiž vyšší.
Krasoňov – Bez práce nejsou koláče, říká moudré české přísloví. Ovšem v případě Krasoňova platilo spíše, že bez elektřiny nejsou koláče.
Jihlava - V sobotu si malí šachisté v Jihlavě zahráli O jihlavský koláč.
Domažlicko – Příští týden přijede svatý Martin na bílém koni, Chodsko si bude pochutnávat na husách, zelí, knedlících a koláčích. Zkuste pár receptů.
Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.
Věžovatá Pláně – Stovky čerstvých koláčů a muzikanti z kapely Babouci čekali na obyvatele Pláně, až se přijdou bavit po vyslechnutí mše svaté v tamním kostele. V sobotu totiž Plánští slavili tradiční posvícení.
Úlibice – V pořadí sedmnáctý ročník hasičského „Úlibického koláče" je soutěž oblíbená, nápaditá, nechybí v ní humor, recese. Kdysi zjistili, že požární útoky jsou sice dobrou akcí, ale v Úlibicích si přáli akci, která není v širokém okolí.Tedy jednoduchá recese, která se během let promění v tradici.
Brná - Spolek Veselá Brná pořádal posvícení. Večerní zábava přilákala do sálu nejvíc lidí za posledních třicet let.
Vitějovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - V sobotu se opět potvrdilo, že dobrá pověst se šíří rychle a zdaleka se neomezuje jen na hranice obce.
Šternberk – Jáhlovou kaši, zelňáky, bramboračku, jitrnicový prejt či nejrůznější koláče mohli kromě dalších dobrot ochutnat všichni, kteří v sobotu zdolali prudký kopec vedoucí k hradu Šternberk. Prohlídky zpestřilo návštěvníkům nejen chutné pokrmy, ale třeba i výklad průvodců, který se kolem jídla točil. Tradiční návštěvy hradu tu letos již po čtvrté obohatila akce Podzimní mlsání na hradě Šternberk.
Zlatá Olešnice - Svatá Kateřina patřila mezi nejpopulárnější křesťanské světce a i když dnešní badatelé předpokládají, že se jedná o postavu smyšlenou, v obci nedaleko Trutnova na ni nezapomínají. Především proto, že zdejší kostel nese její jméno.
Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.
Dubí - V dubském domově důchodců Na Výšině se ve středu ve velkém mlsalo a soutěžilo. Konal se tam již 15. ročník Dubského koláče.
Dubí - V dubském domově důchodců Na Výšině se včera ve velkém mlsalo a soutěžilo. Konal se tam již 15. ročník Dubského koláče. To je soutěžení seniorských družstev reprezentující různé domovy důchodců v kraji v dovednostních i vědomostních hrách. Deset družstev (čtyři hráči plus jeden garant) muselo zvládnout postupně osm soutěžních disciplín.
Třebíč - Sbírkově propagační akce Oblastní charity Třebíč, jejíž výtěžek je určen Domácímu hospici sv. Zdislavy, skončila úspěchem. S
Úročnice – O nejlepší úročnický posvícenský koláč. Tak se jmenuje soutěž, jejíž pořadatelem je už pátým rokem Osadní výbor Úročnice.
Brno – Nůž pomalu klouže po povrchu dýně, nejdřív načrtává drobné zářezy, až vzniká tvar obličeje. Děsivý bubák. A dětské oči září. I takto v neděli vypadal třetí Dýňový festival v brněnské Otevřené zahradě blízko Obilního trhu.
Brno, Brněnsko – Milovníci bleších trhů vyrazí o víkendu hledat zapomenuté poklady do brněnské Alfa pasáže. Rodiče s dětmi naláká na hravý den Pestrý festival v obchodním centru Vaňkovka, soutěž o nejkrásnějšího bubáka z dýně svedou návštěvníci Otevřené zahrady. V pátek si zase zájemci mohou užít vietnamské pochoutky na náměstí Svobody v Brně.
Třebíč - Koláč pro hospic se jmenuje akce představující službu spojenou s péčí o odcházející, nevyléčitelně nemocné lidi. Oblastní charita Třebíč chce s její pomocí ve čtvrtek přiblížit veřejnosti téma hospicové péče a zároveň získat finanční prostředky na její zkvalitňování.
Jižní Morava – Na počátku byla myšlenka podpořit lidi s nevyléčitelnými nemocemi. Dnes jim už každoročně pomáhá projekt Koláč pro hospic. Dobrovolníci z Diecézní charity Brno ve středu prodávali koláče už po čtrnácté. Lidé je mohli potkat v různých částech jižní Moravy. V Brně pak na rohu ulic Panská a Masarykova.
Jihlava – Na Masarykově náměstí v Jihlavě se ve středu 7. října 2015 bude konat již sedmý ročník akce Koláč pro hospic.