Kreativ

ŠTÍTEK: Koláč

Na studeneckém koláči si pochutnal Vagenknecht

Nová Paka – Přes 650 běců od těch nejmenších tříletých benjamínků až po devětaosmdesátiletého libereckého Františka Béma si přišlo zaběhnout do Studence na tradiční Posvícenský koláč.

Nejlépe napekl koláč chlap

Vrchlabí - Dožínky, pořádané v pátek navečer muzeem Správy KRNAP ve Vrchlabí, připomenuly krkonošské tradice. Jednou z nich byl terlunk z roku 1612.

Krojovanou svatbu v Horním Němčí uspořádali téměř po půl století

Horní Němčí – O desítky let proti proudu času, kdesi až do druhé poloviny minulého století, se o uplynulé sobotě rozhodli vydat národopisní nadšenci a milovníci tradic v Horním Němčí. Téměř po půl století tam totiž uspořádali nefalšovanou krojovanou svatbu, přesněji řečeno její ukázku s veškerými rituály, které tento obřad provázely v dobách našich pradědů a prababiček.

Hosté odjížděli z Chodských slavností spokojeni

Domažlice – Pět stovek účinkujících, čtyři sta jarmarečních stánků, několik desítek tisíc návštěvníků, tisíce prodaných koláčů. 62. ročník Chodských slavností naplnil tradiční kritéria a očekávání návštěvníků. V plném nasazení byli strážníci, policisté i záchranáři.

FOTOGALERIE: Annínští se připravují na pouť

Annín – Mistr Jiří Kozel ve středu ve sklárně v Anníně vyfoukl ze skla žezlo a jablko, ve druhé sklárně kus od vesnice Alena Kyrálová na korunku z nerez oceli upevňovala vinuté perle. Dělníci v Anníně dokončovali opravu kaple, připravovalo se pódium, annínské ženy nacvičovaly své překvapivé vystoupení a zadělávaly na koláče.

Vůně čerstvého pečiva plnila skanzen. Podívejte se

Rožnov pod Radhoštěm – Všudypřítomná neodolatelná vůně čerstvě napečeného chleba, rohlíků, koláčů a cukroví na vás zaútočí okamžitě, jakmile projdete vstupní branou do Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

S ovocem to letos bude bída. Na jaře ho většina přemrzla

Kroměřížsko – Přemrzlé stromy, nedostatek vláhy a škůdci: to jsou důvody, proč bude úroda u většiny zahrádkářů na Kroměřížsku letos nejspíš mizivá. Někteří prý dokonce nebudou ani pálit: švestky půjdou nejspíš do koláčů, jestli vůbec. „Kvůli prvním vedrům nám vše rozkvetlo, ale hned potom to zase zmrzlo. Takže i u nás úrodu mráz opravdu pořádně zkrouhnul," povzdechl si například Oldřich Hlaváč z Troubek.

Tip na zajímavý zážitek: kurzy pečení frgálů pro dospělé i děti

Velké Karlovice - Chcete si zpestřit léto opravdu neobvyklým zážitkem? Naučte se péct pravé valašské frgály přímo v regionu, který je jejich výrobou proslulý – ve Velkých Karlovicích. Kurzy pečení těchto tradičních koláčů jsou novinkou letní sezóny v Resortu Valachy a těší se velkému zájmu návštěvníků, kteří do Velkých Karlovic přijíždí na letní dovolenou.

Sladkou sobotu si užívali lidé v těšanské kovárně. Děti luštily recept na koláč

Těšany /FOTOGALERIE/ – Jak se pečou perníky a trdelníky, kolik gramů je jeden lot a jak vypadá pecka třešně nebo meruňky. To vše se dozvěděli návštěvníci barokní kovárny v Těšanech na Brněnsku. Od devíti hodin v sobotu děti v tamním areálu plnily nejrůznější úkoly. A za každý správně splněný získaly nápovědu do velké tajenky. Za vyluštění dostaly lízátko.

Staročeské máje v Berouně provoní koláče

Beroun – Stalo se již pravidlem, že poberounský folklorní festival Staročeské máje – největší přehlídka folkloru ve středních Čechách začíná vždy v Berouně. A ani letošní rok nebude výjimkou.

Beroun čekají staročeské máje a Koláče fest

Beroun – Makové, tvarohové, marmeládové, ořechové, povidlové, nebo třeba slané. Koláče má rád každý jinak. A svým chuťovým buňkám tuto sobotu určitě uděláte radost. Ať už koláče milujete s jakoukoli náplní.

Značku Regionální potravina má kozí mléko z Šošůvky i Drnovický koláč

Blanensko – Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 183 produktů od 54 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích. Z Blanenska je získaly hned dva výrobky.

Tradiční velikonoční veselí je tu! Přijďte na jarmark

Hradec Králové - Vůně selátka pomalu opékaného na rožni, sladký trdelník, pražené oříšky, koblihy a koláče. K tomu nádherná ručně vyráběná a zdobená velikonoční vajíčka, kraslice, zajíčci a další typické symboly jara a Velikonoc. No, kdo by odolal!

Restaurant day lákal na grilovanou chobotnici, byla hned pryč

Prostějov – Opravdový svátek jídla prožili nedělní návštěvníci Restaurant day v prostějovském Národním domě. Tradiční festival jídla nabídl nepřeberné množství dobrot a chutí. Lidé mohli vyzkoušet dorty, zákusky, koláče, guláše, paštiky, marmelády, sýry a dokonce i grilovanou chobotnici.

Prezident si pochutnal na paštice či srnčím hřbetu. Koláče se ani nedotkl

Kovalovice – Výstřely z děla a smích se rozléhaly v úterý v poledne v kovalovické restauraci Stará Pošta Austerlitz. Majitel restaurace vítal prezidenta Miloše Zemana a jeho hosty na slavnostním obědě ve stylu bitvy u Slavkova. „Je totiž členem spolku, který se zabývá právě dobovými scénkami," vysvětlil provozní restaurace, v které prezident poobědval s jihomoravskými podnikateli, Roman Horníček.

Hospodářské přebytky zaplnily několik stolů

Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.

Věžovatá Pláně si udělala posvícení, jak má být

Věžovatá Pláně – Stovky čerstvých koláčů a muzikanti z kapely Babouci čekali na obyvatele Pláně, až se přijdou bavit po vyslechnutí mše svaté v tamním kostele. V sobotu totiž Plánští slavili tradiční posvícení.

Ohlédnutí: Hasiči pádlují lopatou

Úlibice – V pořadí sedmnáctý ročník hasičského „Úlibického koláče" je soutěž oblíbená, nápaditá, nechybí v ní humor, recese. Kdysi zjistili, že požární útoky jsou sice dobrou akcí, ale v Úlibicích si přáli akci, která není v širokém okolí.Tedy jednoduchá recese, která se během let promění v tradici.

Na hradě Šternberku vařili v sobotu středověké menu:

Šternberk – Jáhlovou kaši, zelňáky, bramboračku, jitrnicový prejt či nejrůznější koláče mohli kromě dalších dobrot ochutnat všichni, kteří v sobotu zdolali prudký kopec vedoucí k hradu Šternberk. Prohlídky zpestřilo návštěvníkům nejen chutné pokrmy, ale třeba i výklad průvodců, který se kolem jídla točil. Tradiční návštěvy hradu tu letos již po čtvrté obohatila akce Podzimní mlsání na hradě Šternberk.

Se svatou Kateřinou zajděte třeba na posvícenský koláč

Zlatá Olešnice - Svatá Kateřina patřila mezi nejpopulárnější křesťanské světce a i když dnešní badatelé předpokládají, že se jedná o postavu smyšlenou, v obci nedaleko Trutnova na ni nezapomínají. Především proto, že zdejší kostel nese její jméno.

OBRAZEM: V Kněždubu napekli na hody 1300 koláčů

Kněždub – Převážný podíl ruční práce a poctivě vymíchané těsto. To je podle kněždubské kuchařky Ludmily Hruškové základ pro kvalitní hodové koláčky. Před blížící se slavností v obci je ve čtvrtek pekli zástupci chasy spolu s místními ženami. „Poručili napéct dvanáct set, my radši uděláme o sto navíc. Máme tvarohové a povidlové," řekla Ludmila Hrušková. Recept podle ní zůstává už léta stejný, tradiční. „Těsto mísí kluci ručně, potom se připraví máslo s moukou a těsto se ve směsi převálí," přiblížila. Hody v Kněždubu potrvají až do neděle.

Dortům vládla čokoláda

Dubí - V dubském domově důchodců Na Výšině se včera ve velkém mlsalo a soutěžilo. Konal se tam již 15. ročník Dubského koláče. To je soutěžení seniorských družstev reprezentující různé domovy důchodců v kraji v dovednostních i vědomostních hrách. Deset družstev (čtyři hráči plus jeden garant) muselo zvládnout postupně osm soutěžních disciplín.

Koláč pro hospic byl úspěšný

Třebíč - Sbírkově propagační akce Oblastní charity Třebíč, jejíž výtěžek je určen Domácímu hospici sv. Zdislavy, skončila úspěchem. S

Víkend láká na vietnamské speciality a dýňové koláče

Brno, Brněnsko – Milovníci bleších trhů vyrazí o víkendu hledat zapomenuté poklady do brněnské Alfa pasáže. Rodiče s dětmi naláká na hravý den Pestrý festival v obchodním centru Vaňkovka, soutěž o nejkrásnějšího bubáka z dýně svedou návštěvníci Otevřené zahrady. V pátek si zase zájemci mohou užít vietnamské pochoutky na náměstí Svobody v Brně.

Koláč pro hospic okusí lidé v Třebíči, Hrotovicích i Náměšti

Třebíč - Koláč pro hospic se jmenuje akce představující službu spojenou s péčí o odcházející, nevyléčitelně nemocné lidi. Oblastní charita Třebíč chce s její pomocí ve čtvrtek přiblížit veřejnosti téma hospicové péče a zároveň získat finanční prostředky na její zkvalitňování.

OBRAZEM: Sladká pomoc. Výtěžek z koláčů poslouží umírajícím

Jižní Morava – Na počátku byla myšlenka podpořit lidi s nevyléčitelnými nemocemi. Dnes jim už každoročně pomáhá projekt Koláč pro hospic. Dobrovolníci z Diecézní charity Brno ve středu prodávali koláče už po čtrnácté. Lidé je mohli potkat v různých částech jižní Moravy. V Brně pak na rohu ulic Panská a Masarykova.

Koláče budou dávat s kávou

Jihlava – Na Masarykově náměstí v Jihlavě se ve středu 7. října 2015 bude konat již sedmý ročník akce Koláč pro hospic.

Týden sociálních služeb: otevřená Stará fabrika i koláč pro hospic

Blanensko – Upozornit na sociální služby a na lidi, které je využívají a jimž pomáhají zmírnit nepříznivé stránky života. To je cílem sedmého ročníku Týdne sociálních služeb. Letos pro něj Asociace poskytovatelů sociálních služeb společně s ministerstvem práce a sociálních věcí vybraly termín od pátého do jedenáctého října. Do celorepublikové akce se zapojila i řada zařízení na Blanensku.

Štajnoch: První půlka super, pak jsme bláznili dopředu

Pardubice – Na rozhovor po zápase s Karlovými Vary přišel pardubický obránce MARTIN ŠTAJNOCH s úsměvem, který hlásil velkou úlevu. A taky s koláčem v ruce. „To není žádný vítězný rituál, jen bylo v kabině docela dost svátků, tak tam máme pár sladkostí," vysvětloval.