Kreativ

ŠTÍTEK: Koláč

Ilustrační foto.

Tisíce lidí netuší, že mají žloutenku typu C. Nakazit se mohli v nemocnici

/INFOGRAFIKA/ Slušný člověk ji nemůže dostat. Hepatitida typu C je přece choroba narkomanů, domnívá se většina Čechů. Jenomže opak je pravdou. Podle odhadů České hepatologické společnosti u nás žije až 80 tisíc nakažených lidí. Drogy přitom řada z nich nikdy nebrala. A co víc: drtivá většina o své chorobě neví.

Práce v podzemí černouhelné šachty ČSM ve Stonavě. Archivní snímek.

Bezpečnost v dolech? Ne vždy. Důležité jsou výkony!

/VIDEO/ Důkladné dodržování veškerých bezpečnostních předpisů a norem? Jak kdy. Důležité jsou vytěžené metry a výkony! Také toto tvrdí někteří současní i bývalí horníci, se kterými hovořil Deník, o tom, jak to prý někdy chodí v dolech na Karvinsku. 

Ilustrační snímek tankování na čerpací stanici MOL 1. června v Praze.

Pohonné hmoty v Česku znovu zlevnily. Benzin se již dostal pod 32 korun

Pohonné hmoty v Česku sedmý týden zlevňují. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla proti minulé středě o 19 haléřů na 31,95 koruny za litr. Nafta zlevnila o 12 haléřů na 32,54 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Loni po Vánocích byly pohonné hmoty lacinější, třeba nafta se prodávala téměř o tři koruny levněji.

Vánoční svátky na dispečinku budějovického dopravního podniku.

Služby drží svátek nesvátek

České Budějovice – Nemocniční lékárna ve středu 26. prosince odbavovala jednoho zákazníka za druhým. Ale nejen zdravotníci či hasiči jsou o svátcích v práci.

Ilustrační foto.

Opraví dům na náměstí

Nýrsko – S opravami tří domů v sousedství informačního centra na náměstí budou v příštím roce pokračovat v Nýrsku.

Řidička tramvaje DPO Iveta Kurečková.

Vždy velmi potěší, když vám cestující popřejí hezké Vánoce

Příští rok bude u Dopravního podniku Ostrava deset let, na Vánoce přitom zasedne do kabiny tramvaje už popáté. Se Štědrým dnem v práci sedmačtyřicetiletá Iveta Kurečková už tak nějak počítá. Letos si štědrovečerní pohodu s rodinou udělá opět o den dřív.

Mostecký basketbalový klub naděloval dětem v nemocnici.

Mostečtí basketbalisté se proměnili v Ježíšky a obdarovali nemocné děti

Most /FOTOGALERIE/ - Radost v podobě šesti kusů dvd přehrávačů udělali dětem v nemocnici zástupci Basketbalového klubu Baník Most. Ti totiž uspořádali burzu dresů svého klubu, která přinesla výtežek 11 tisíc korun. Za ten basketbalisté nakoupili šestici dvd přehrávačů a předali je do užívání dětskému oddělení mostecké nemocnice. 

Pečená husa v restauraci U Bansethů

Svatomartinský víkend: Kam vyrazit na husu a mladá vína

Na svatého Martina kouřívá se z komína, říká jedna pranostika. V sněhovou nadílku letos asi moc doufat nemůžeme, pravdivější proto bude ta, která praví, že v tento den „je nejlepší husina“. Prozradíme vám, kam na ni vyrazit.

Prodejní prezentační výstava Den regionálních potravin Libereckého kraje proběhla 11. října na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci.

FOTO: Náměstí provoněly klobásky i koláče

Liberec - Klobásy, koláče, sýry, pivo, víno. Liberecké náměstí před radnicí ve čtvrtek patřilo řezníkům, pekařům a farmářům z blízkého okolí, kteří zde prodávali své výrobky.

Ilustrační foto

Plzeňské děti se učí, že bez práce nejsou koláče

Plzeň - Naučit děti finanční gramotnosti se snaží plzeňská Techmania. Ta v rámci svého nového programu Bez práce nejsou koláče učí děti od 7 do 12 let hospodařit s penězi, vědomosti chce školákům předávat zábavnou formou.

vítězka soutěže frgálů A. Šauerová

Soutěž frgálů na Karlovském gastrofestivalu vyhrál makový koláč

Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce desítky tisíc návštěvníků.

Nákupem koláče mohou lidé přispět na dobrou věc.

Ve středu si lidé mohou dopřát Koláč pro hospic

Žďár nad Sázavou - Už pošesté se ve Žďáře nad Sázavou uskuteční charitativní akce Koláč pro hospic. Ve středu 3. října si mohou lidé v ulicích města a na stánku firmy Vesna v Horní ulici v době od 9 do 16 hodin zakoupit za čtyřicet korun koláč a přispět tak na dobrou věc.

Prohlídka hradu Šternberk s historickou kafírnou

Šternberský hrad provoněla káva

FOTOGALERIE / Nejprve historický nábytek, obrazy a brnění, nakonec koláč a káva. Vůně pražených zrn přivítala v závěru prohlídky návštěvníky hradu ve Šternberku v sobotu devětadvacátého září.

Koláč pro kostel v Košicích 2016

Koláče pro košický kostel upečou po páté

Košice – Pátý ročník benefičního jarmarku nazvaného Koláč pro kostel pořádá obec Košice ve spolupráci s Římskokatolickou farností Uhlířské Janovice v Košicích. Jarmark se uskuteční v sobotu 8. září.

Galetka s nektarinkami a borůvkami

Ovocná sezona vrcholí. Upečte si voňavé koláče s chutí léta

Ještě lepší, než jíst čerstvé ovoce přímo ze stromu či z keře, je upéct ho v koláči a horkým ovocem s vanilkou a drobenkou posléze provonět celý dům. Protože tak sladce voní léto. Deník pro vás čtyři recepty na vynikající koláče připravil.

Kolotoče, jarmark, ale i soutěž o nejlepší koláč - tak to vypadalo o víkendu na Anenské pouti v Drahotuších u Hranic.

Jízda na kolotoči i soutěž o nejlepší hodový koláč. Drahotuše ožily poutí

Stovky lidí, mezi nimiž převažovaly rodiny s malými dětmi a mladé dvojice, využily slunný víkend k návštěvě tradiční Anenské poutě, která se konala v Drahotuších u Hranic. Kolotoče, houpačky, střelnice, stánky s pouťovým zbožím i občerstvením tu zaplavily po oba víkendové dny centrální ulici. Pořadatelé akce si pochvalovali počasí i vysokou návštěvnost.

V sobotu začalo v Borovanech tradiční Borůvkobraní. Bohatý program si můžete užít i v neděli.

Borůvky v pivu, likéru, hořčici. I na tvářích

Borovany – Tváře modré od borůvek dvouletému Míšovi nevadí. Koláče chutnají, tak proč si nedopřát. „Skvělé je i borůvkové pivo, to jinde než na Borůvkobraní nemají,“ upíjí v sobotu před polednem z kelímku v zahradě borovanského kláštera Monika Dáňová, do jejíž „party“ malý Míša v kárce zaparkované ve stínu stromu patří.

Luční bouda

Nejstarší horská bouda slaví. Rozdá pivo a koláče

Pec pod Sněžkou - Luční bouda se chystá oslavovat. U příležitosti 395 let od položení základního kamene nejvýše položené turistické boudy v Česku se v pátek od 13 hodin uskuteční netradiční kulturní a kulinářské odpoledne.

Devětatřicátý ročník Pochodu za povidlovým koláčem.

OBRAZEM: Na Pochod za povidlovým koláčem turistům svítilo sluníčko

Benešov - Svátkem jara a pohybu na čerstvém vzduchu se v sobotu 7. dubna stal, pro více než tři tisícovky lidí, Pochod za povidlovým koláčem. Ten pro „stovkaře“ začal sice už v pátek 6. dubna večer, kdy se obloha nad Benešovskem trochu kabonila a v noci pršelo, ale pro všechny ostatní už devětatřicátý „povidlák“ až odstartoval v sobotu.

Slavnosti mandloní. Ilustrační foto.

Mandlovice poteče na slavnostech proudem. Jedlíci poměří síly nad koláčem

Hustopeče /TIPY NA VÍKEND/ - Jídla z mandlí, pálenka mandlovice i návštěva mandloňových sadů. Pestrý program, jehož společným jmenovatelem je mandle, zažijí návštěvníci sedmého ročníku Slavností mandloní a vína. Na Dukelském náměstí v Hustopečích začínají v sobotu v devět hodin dopoledne.

Vítězka soutěže Pekař roku 2018 kategorie junior Klára Kalvodová.

Výroba cukroví je o citu pro umění a chleba o intuici, říká oceněná pekařka

Brno - Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.

Vítězka soutěže Pekař roku 2018 kategorie junior Klára Kalvodová.

Výroba cukroví je o umění a chleba o intuici, říká oceněná pekařka

Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.