Kreativ

ŠTÍTEK: Koláč

Ilustrační foto

Krajská knihovna nabízí nový pohodový literární pořad

Karlovy Vary - Krajská knihovna Karlovy Vary přichází s novým typem literárního pořadu pro veřejnost. V pobočce v Lidické ulici se bude zhruba čtyřikrát do roka scházet takzvaný Spolek přátel krásné literatury a sladkých koláčů.

Osmadvacet vzorků slivovice a sedmnáct druhů koláčů mohli ochutnat všichni ti, kteří v sobotu 3. února vyrazili do Hluzova, místní části Černotína. Hluzovský slivkošt a soutěž o nejlepší koláč se v místní hospůdce konaly už podvanácté. Ujít si je nenechal

Dobrá slivovice? Musíte se po ní tvářit šťastně, říká pořadatel slivkoštu

Osmadvacet vzorků slivovice a sedmnáct druhů koláčů mohli ochutnat všichni ti, kteří v sobotu 3. února vyrazili do Hluzova, místní části Černotína. Hluzovský slivkošt a soutěž o nejlepší koláč se v místní hospůdce konaly už podvanácté. Ujít si je nenechali zejména místní, pro které je účast v soutěži otázkou obecní prestiže.

S dobrou náladou přijeli do elektrárny pracovníci a klienti kavárny Pohodička Náměšť nad Oslavou.

Pohodička v elektrárně. Palačinka, káva a české koláče

Dukovany - Pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany nakupují každý měsíc snídaně od regionálních neziskovek. Vloni za ně utratili více než sto tisíc korun. Jako první v letošním roce přijela kavárna Pohodička z Náměště. Utržila 15 575 korun. Zaměstnanci nakupovali domácí chléb, kávu, oblíbené cheesecaky i české koláče.

Nasladko i naslano. Na kozlanském Babymňamu lidé letos ochutnávali pokrmy z listového těsta. Doprovodného programu se zhostily ivanovické skupiny Babyboys a High Five.

Babymňam stokrát jinak. V Kozlanech nejvíc chutnaly minikremrole

Kozlany /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ne jeden druh, ale vždy stokrát jinak. Buchty, pomazánky, štrůdly, koláče. Na uplynulých ročnících kozlanského Babymňamu měli návštěvníci možnost všechny tyto pokrmy ochutnat v mnoha variacích. Šanci pochlubit se svým uměním mají hospodyně nejen z Kozlan také v sobotu odpoledne. Tentokrát pořadatelé sázejí na dobroty z listového těsta.

Ilustrační foto.

Půlmiliardový dotační koláč. Vesnice chtějí peníze na hřiště či domov důchodců

Jižní Morava – Chceme skákat jako Juška, zní heslo pro plánovanou opravu hřiště a výstavbu doskočiště ve Starovičkách na Břeclavsku, odkud dálkař Radek Juška pochází. Obec uspěla s žádostí o dotaci na ministerstvu pro místní rozvoj. To nyní vypsalo další dotační tituly pro obce do tří tisíc obyvatel. Zapojit se chystá celá řada z nich.

Na dvanáctém jarmarku v Lidečku se poprvé soutěžilo o nejlepší jablečnou buchtu, štrůdl koláč. V konkurenci osmadvaceti vzorků si prvenství odnesla Petra Františáková z Lidečka.

Tradiční Jarmark v Lidečku poprvé provoněla jablka

FOTOGALERIE / O zbrusu nový bod programu obohatili pořadatelé letošní jarmark v Lidečku. Kromě tradiční nabídky řemeslných výrobků a krajových specialit vévodila sobotnímu setkání vůně a chuť jablek. Historicky poprvé se tu konala soutěž O nejlepší jablečný koláč, buchtu štrůdl.

Maso na roštu, gulášek ale i čerstvě upečené koláče provoněly v sobotu hradní kuchyni ve Šternberku na Olomoucku. Konala se tam tradiční akce Podzimní mlsání, největší zájem byl o koláče.

Hrad ve Šternberku provoněly dobroty z tamní kuchyně

FOTOGALERIE / Maso na roštu, gulášek ale i čerstvě upečené koláče provoněly v sobotu hradní kuchyni ve Šternberku na Olomoucku. Konala se tam tradiční akce Podzimní mlsání, největší zájem byl o koláče. 

Koláč pro hospic vynesl v letošním roce 18 303 korun.

OBRAZEM: Koláč pro hospic. Lidé byli štědří, přispěli 18 tisíc korun

Jihlava – V ulicích Jihlavy se ve středu odpoledne konala velká sbírková akce s názvem Koláč pro hospic. Dobrovolníci nabízeli sladké koláče za sbírkovou cenu 30 korun. Tím mohli lidé podpořit domácí hospicovou péči Bárka při Oblastní charitě Jihlava. Ta pečuje o nevyléčitelně nemocné v jejich domácím prostředí. Výtěžek byl letos 18 303 korun.

Výtěžek z prodeje sladkého pečiva půjde na podporu Domácí hospicové péče žďárské charity.

OBRAZEM: Lidé kupovali koláče na podporu hospice

Žďár nad Sázavou – Velký ohlas měla ve Žďáře tradiční kampaň Koláč pro hospic, jež se tam ve středu 4. října konala již popáté. Akce, kterou pořádá Oblastní charita Žďár nad Sázavou, má za cíl zlepšit povědomí veřejnosti o Domácí hospicové péči a vybranými penězi ji rovněž finančně podpořit.

Koláč pro hospic je název kampaně, se kterou přichází v prvním říjnovém týdnu Oblastní charita Žďár nad Sázavou. O vzniku tohoto nápadu, jeho realizaci a myšlence jsme hovořili s ředitelkou Oblastní charity Žďár nad Sázavou Janou Zelenou.

Jana Zelená: Kdo si koupí koláč, podpoří dobrou věc

Žďár nad Sázavou - Koláč pro hospic je název kampaně, se kterou přichází v prvním říjnovém týdnu Oblastní charita Žďár nad Sázavou. O vzniku tohoto nápadu, jeho realizaci a myšlence jsme hovořili s ředitelkou Oblastní charity Žďár nad Sázavou Janou Zelenou.

Lidé si ve Žďáře opět mohou koupit od pracovníků charity koláče.

Nákupem koláče podpoří obyvatelé Žďáru Domácí hospicovou péči

Žďár nad Sázavou – Ve středu 4. října osloví Oblastní charita Žďár nad Sázavou obyvatele Žďáru nad Sázavou již pátým ročníkem kampaně Koláč pro hospic. Stánek s prodejem koláčů bude umístěný u firmy Vesna lahůdky na Horní ulici ve Žďáře nad Sázavou od 9 do 14 hodin.

Olomoucká provozovna loštické Tvarůžkové cukrárny

Nesmrdí, tváří se sladce, jsou ale slané. Laskominy z tvarůžků

Dnes startujeme již čtvrtou tematickou část našeho seriálu Poznáváme Česko. Po pohádkách, sakrálních stavbách a technických unikátech nastal ten správný čas na zklidnění a doplnění energie. V tomto týdnu vám přinese přehled restaurací, hospůdek, sklípků či minipivovarů. Po týdnu v Gastronomickém Česku pro vás chystáme opět trochu vzruchu, přineseme vám seznam adrenalinových center. A nezapomeňte, z každého místa, které s námi navštívíte, nám můžete pomocí MMS poslat fotografii a zúčastnit se tak soutěže o iPhone. Každý týden rozdáváme jeden. Dnes si na začátek dáme něco sladkého… a vlastně i slaného.

Ilustrační foto

Ukrojili jsme si obrovský kus koláče, snad se neudusíme, říká Králíček

Nespeky – Fotbal je v Nespekách na vrcholu blaha. Áčko v I. A třídě, skupině A, skončilo na třetím místě, což je historický úspěch týmu, navíc akceptovalo postup do krajského přeboru. Béčko vyhrálo III. A třídu a zahraje si nejvyšší okresní soutěž a dorost po vítězství v okresním přeboru vyzkouší krajskou I. A třídu. „Bez práce všech v Nespekách, by takový úspěch nebyl. Je to odraz pětileté práce a směru, kterým si myslím, že je dobrý," raduje se manažer klubu Petr Králíček, jenž má v současnosti na dovolené v Bulharsku plnou hlavu starostí z postupu áčka do krajského přeboru a také z toho, kdo mužstvo povede po odchodu úspěšného trenéra Jiřího Maršouna.

Neckyáda v Hradečně se i letos vydařila. Aktéři se velmi vyřádili.

OBRAZEM: Na neckyádě si recesisté připomněli Spartakiádu

Hradečno /FOTOGALERIE/- Neckyáda v Hradečně, to není jen soutěž netradičních plavidel na místní hasičské nádrži. Je to především odpoledne plné her, soutěží a zábavy pro celou rodinu. Příjemná letní atmosféra, domácí koláče, gulášek, párky v rohlíku – prostě paráda!

Farmářské trhy v Sedlčanech v sobotu 17. června.

Šlágry farmářských trhů: brambory, koláče a bylinky

Sedlčany - Dobrou příležitost nabídnout regionální produkty, výpěstky a výrobky ze svých farem nebo dílen měli v sobotu na sedlčanském náměstí prodejci od osmi do dvanácti hodin. Farmářské trhy, na nichž převládaly barvy léta, pořádalo opět Sdružení obcí Sedlčanska.

Grymov oslavil výročí od založení voňavou soutěží o nejlepší koláč

Grymov oslavil výročí od založení voňavou soutěží

„Nejlepší koláč z Pobečví aneb i malá obec dokáže založit velikou tradici". To je název prvního ročníku soutěže, kterou v sobotu obec nedaleko Přerova pořádala. Na programu byly také oslavy výročí 230 let od založení Grymova.

Ilustrační foto

Bez práce nejsou koláče. Ani pro studenty

Jičínsko - Jaro je plném proudu a cedulky s nápisem přijmeme brigádníka přilepené na výlohách provozoven dávají tušit nadcházející turistickou sezónu. Jen při procházce jičínským centrem jich aktuálně napočítáte minimálně deset.

Ilustrační foto.

V Berouně se připravují na oblíbený Koláče fest

Beroun – V Berouně startuje XVIII. ročník poberounského folklorního festivalu Staročeské máje. Jedná se o jednu z největších přehlídek folklóru ve středních Čechách, která startuje v sobotu 6. května na náměstí Joachima Barranda jako Koláče fest Beroun.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Karlovarském kraji.

Miloš Zeman dostane sadu sklenic i domácí koláče

Karlovarský kraj - Hlava státu kromě Karlových Varů plánuje cestu také do menších obcí a měst. Někde bude poprvé, jinde už prezidenta přivítají poněkolikáté. Jak probíhaly přípravy na setkání a jaké dary Miloš Zeman dostane?