Kreativ

ŠTÍTEK: Koláč

Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké.

Pečení s řídkým tvarohem je pěkná otrava. Zkuste pár tipů, jak náplň zahustit

Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké. Pochutnáváme si na něm v kynutých buchtách a koláčích, skvělý je v roládách, řezech i palačinkách. Milujeme jej v žemlovce, v tvarohových taštičkách i jako náplň do křehkých rohlíčků. Občas nás však tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytéká. Jak zahustit tvaroh? A jaký je pro pečení nejlepší?

Posvícení ve vysokochlumeckém skanzenu.

Skanzen plný koláčů: slaví se posvícení. Nebudou chybět ani škvarky či zelí

Tradice posvícení, které se na Vysokém Chlumci konalo třetí neděli v říjnu, zůstává zachována v tamějším skanzenu. Jinak to nebude ani v neděli 15. října. Deník na to upozornila Stanislava Moravcová z Hornického muzea Příbram. Vysokochlumecká expozice představující skvosty lidového stavitelství středního Povltaví patří k jeho pobočkám.

Koláč pro hospic: Hodonínští dobrovolníci vybrali rekordní částku

Koláč pro hospic: Hodonínští dobrovolníci vybrali rekordní částku

Čtvrtého října probíhala v ulicích města Hodonín a v přilehlých obcích sbírka Koláč pro hospic. Jedná se o sbírku Diecézní charity Brno, která probíhá v Jihomoravském kraji a části kraje Vysočina. Lidé mohli přispět na domácí hospicovou péči a jako odměnu od nás dostali lahodný koláč. Sbírka podporuje domácí hospicovou péči, tedy péči o nevyléčitelně nemocné, jelikož 80 % lidí si přeje zemřít doma, tedy v prostředí, kde to mají rádi a mezi svými blízkými.

Koláče pro Bárku v Jihlavě nezbyly, zaprášilo se po nich.

Po koláčích se v Jihlavě zaprášilo. Pomohou domácímu hospici Bárka

Koláč pro hospic provoněl ulice, firmy i úřady tradičně v prvním říjnovém týdnu. Na dvaceti místech po Jihlavě a nově i v Třešti a Batelově byla možnost podpořit službu nevyléčitelně nemocným Bárka – domácí hospic. Odměnou za finanční příspěvek byl sladký koláč. Výtěžek celé sbírky je 283 529 korun. Online sbírka je ještě do konce října.

Zatím rekordní výtěžek přinesl prodej koláčů pro hospic v Třebíči.

Koláč pro hospic v Třebíči je rekordní, přispívat lze až do konce října

Dosud nejúspěšnější ve své historii je letos na Třebíčsku tradiční říjnová sbírková akce Koláč pro hospic. Lidé darovali odměnou za dobrý koláč 260 586 korun, to je skoro o 35 tisíc korun víc než loni. A přispívat lze dál. Až do konce měsíce je k tomu účelu zřízený účet č. 246641158/0600 s variabilním symbolem 623.

Jablkobraní: Oslava podzimu v keltském skanzenu

Jablkobraní se blíží: Keltský skanzen v Nasavrkách láká na oslavy podzimu

Přicházejí podzimní dny, kdy nám příroda zajistí hezké barevné scenerie, ale také si pro nás připravila spoustu lahodných plodů. Přijďte tohle hezké období přivítat v sobotu 23. září do keltského skanzenu v Nasavrkách na Chrudimsku. Návštěvníci se mohou těšit na přednášky, hudební vystoupení a také na soutěž o nejlepší jablečný koláč.

Jablkobraní: Oslava podzimu v keltském skanzenu

Jablkobraní: Oslava podzimu v keltském skanzenu

Přicházejí podzimní dny, kdy nám příroda zajistí hezké barevné scenerie, ale také si pro nás připravila spoustu lahodných plodů. Přijďte tohle hezké období přivítat v sobotu 23. září do keltského skanzenu v Nasavrkách. Návštěvníci se mohou těšit na přednášky, hudební vystoupení a také na soutěž o nejlepší jablečný koláč.

Soutěž v pojídání hanáckého koláče.

V Chropyni se utkali v pojídání hanáckých koláčů. Maxijedlík jich zbaštil 1,2 kg

Máte rádi hanácké koláče? Tak schválně, kolik byste jich spořádali? Maxijedlík Jaroslav Němec je spořádal během pěti minut čtyři. "Jeden vážil 300 gramů, celkem jsem tedy snědl 1200 kg koláčů, které se pojídali v limitu pěti minut," říká Maxijedlík, jeden z deseti soutěžících. Klání v pojídání hanáckého koláče bylo součástí akce XIX. Hanáckých slavností, které se konaly poslední květnový víkend v Chropyni. "Koláče upekla chropyňská školní jídelna. A byly opravdu výborné," dodává Maxijedlík. 

Soutěž v pojídání hanáckého koláče.

V Chropyni se utkali v pojídání hanáckých koláčů. Maxijedlík jich zbaštil 1,2 kg

Máte rádi hanácké koláče? Tak schválně, kolik byste jich spořádali? Maxijedlík Jaroslav Němec je spořádal během pěti minut čtyři. "Jeden vážil 300 gramů, celkem jsem tedy snědl 1200 kg koláčů, které se pojídali v limitu pěti minut," říká Maxijedlík, jeden z deseti soutěžících. Klání v pojídání hanáckého koláče bylo součástí akce XIX. Hanáckých slavností, které se konaly poslední květnový víkend v Chropyni. "Koláče upekla chropyňská školní jídelna. A byly opravdu výborné," dodává Maxijedlík. 

Soutěž v pojídání hanáckého koláče.

V Chropyni se utkali v pojídání hanáckých koláčů. Maxijedlík jich zbaštil 1,2 kg

Máte rádi hanácké koláče? Tak schválně, kolik byste jich spořádali? Maxijedlík Jaroslav Němec je spořádal během pěti minut čtyři. "Jeden vážil 300 gramů, celkem jsem tedy snědl 1200 kg koláčů, které se pojídali v limitu pěti minut," říká Maxijedlík, jeden z deseti soutěžících. Klání v pojídání hanáckého koláče bylo součástí akce XIX. Hanáckých slavností, které se konaly poslední květnový víkend v Chropyni. "Koláče upekla chropyňská školní jídelna. A byly opravdu výborné," dodává Maxijedlík. 

Soutěž v pojídání hanáckého koláče.

V Chropyni se utkali v pojídání hanáckých koláčů. Maxijedlík jich zbaštil 1,2 kg

Máte rádi hanácké koláče? Tak schválně, kolik byste jich spořádali? Maxijedlík Jaroslav Němec je spořádal během pěti minut čtyři. "Jeden vážil 300 gramů, celkem jsem tedy snědl 1200 kg koláčů, které se pojídali v limitu pěti minut," říká Maxijedlík, jeden z deseti soutěžících. Klání v pojídání hanáckého koláče bylo součástí akce XIX. Hanáckých slavností, které se konaly poslední květnový víkend v Chropyni. "Koláče upekla chropyňská školní jídelna. A byly opravdu výborné," dodává Maxijedlík. 

Jablečný koláč

Voní po skořici a rozinkách v rumu. Jednoduchý jablečný koláč zvládne každý

Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?

Lidé mnohdy odmítají jíst lepek, aby netloustli.

Bezlepková dieta není na hubnutí. Víme ovšem, proč u někoho funguje

Vyřadila jsem ze stravy lepek a zhubla jsem. Kolik takových osobních svědectví jste už na internetu našli? Pokud vás bezlepková dieta inspirovala a chystáte se ji bez konzultace s lékařem nasadit, zadržte. Skuteční odborníci na výživu vysvětlují, jak to dělat lépe a bez zášti k lepku.

Veselí během masopustu v Žamberku

FOTO: Na koláče dorazil i smrťák. Žamberský masopust se pyšnil pochoutkami

Městské muzeum Žamberk a Spolek divadelních ochotníků Diviš pořádali v sobotu 11. února 2023 již 11. ročník Žamberského masopustu s tradiční zabijačkou. Start byl v 10 hodin u radnice na náměstí, kde zahrál Honza Dostál s kapelou a své taneční kreace předvedla Česká beseda Lukavice. Kromě stolů plných jídla nechyběly stánky a masky, v čele se smrťákem.

Dobrou chuť!

Žmolenka, povidla, mák. Německý koláč podle babičky ze Zahořan

Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových se věnuje nejen udržování lidových písní, tanců, zvyků, lidovým řemeslům, ale také staročeské regionální kuchyni. Co si takhle připravit "německý koláč" podle babičky ze Zahořan? Jdeme na to!

XIX. ročník Dubského koláče v Podkrušnohorských domovech sociálních služeb v kategorii zákusek vyhrálo družstvo z DD Bystřany.

FOTO: O Dubský koláč soutěžilo 10 družstev. Zvítězil zákusek z DD Bystřany

Dva roky nám pandemie bránila společným setkáním, o to víc jsme si to letos užili. Do Podkrušnohorských domovů sociálních služeb se sjelo 10 družstev z různých domovů pro seniory, aby změřily své síly při XIX. ročníku Dubského koláče. Soutěžilo se v sedmi disciplínách, kde se testovaly znalosti soutěžících z oblasti vaření, ale i to, jak šikovně by si v kuchyni senioři počínali. Disciplíny byly zaměřeny na jemnou motoriku a paměť.

Dům seniorů Osoblaha propojuje generace

Jak umí zvyky propojit generace? To dobře vědí senioři z Osoblahy.

V roce 2019 se Dům seniorů Osoblaha zapojil do celorepublikového projektu Propojujemegenerace, který si klade za cíl podpořit spolupráci seniorů a dětíz mateřských a základních škol. Vzhledem ke covidové situaci se jim podařilo zrealizovat tutoaktivitu až v letošním roce. Aktivita, se kterou zvítězili byl Masopust. Za dokumentaci zdařilé akce i fotografie děkujeme Pavle Bartoníkové.

Koláče pro tisíce lidí.

Od sousedů: O světový rekord ve švestkovém koláči

V Bad Füssingu budou v neděli usilovat o zápis do Guinnessovy knihy rekordů - v konzumaci kávičky a švestkového koláče u společného stolu dlouhého 1440 metrů. Starý rekord vytvořili k popití kávy v roce 2011 v Offenburgu stolem s délkou 1375 metrů.

Milena Hálová peče koláčky na Selské slavnosti ve své pekárničce na náměstí. Letos jich bude asi osm set.

Přípravy na slavnosti v Holašovicích vrcholí. Staví stánky a pečou koláče

Tři dny slavností, na dvě stě padesát stánků a také osm stovek tradičních holašovických koláčů od Mileny Hálové. Takový bude letošní 23. ročník Selských slavností, který se koná od pátku do neděle v Holašovicích. Kdo se přihlásí do soutěže o nejlepší jihočeský koláč nebo buchtu, dostane vstupenku zdarma.  

Markéta z hradní kavárny umí křupavý chleba z pohankové mouky i bezlepkový koláč

Chleba peče z pohankové mouky. Žena z hradní kavárny umí i bezlepkový koláč

Když dceři Adélce v roce 2019 diagnostikovali celiakii, začali řešit nabídku bezlepkových potravin na našem trhu, a to především pečiva. „Existuje dost firem, které jej nabízejí, ovšem ve velké většině jde o pečivo vakuované. My ale chtěly víc, konkrétně čerstvý, voňavý, křupavý chléb,“ začíná své vyprávění Markéta Pavelková, jejíž bezlepkový veganský jablečný koláč loni vyhrál titul Regionální potravina.

Pro Třeboňsko je typický kapr.

KVÍZ: Víte, co jsou hnětýnky nebo jak se jmenuje bramborový koláč?

Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.

Samosběr jahod v druhé polovině června vrcholí.

FOTO: Traktorem jahody nesklidíte. Samosběry vrcholí! Doma voní koláče i džemy

Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun. 

Samosběr jahod v druhé polovině června vrcholí.

FOTO: Traktorem jahody nesklidíte. Samosběry vrcholí! Doma voní koláče i džemy

Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun. 

Samosběr jahod v druhé polovině června vrcholí.

FOTO: Traktorem jahody nesklidíte. Samosběry vrcholí! Doma voní koláče i džemy

Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun. 

Samosběr jahod v druhé polovině června vrcholí.

FOTO: Traktorem jahody nesklidíte. Samosběry vrcholí! Doma voní koláče i džemy

Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun. 

Samosběr jahod v druhé polovině června vrcholí.

FOTO: Traktorem jahody nesklidíte. Samosběry vrcholí! Doma voní koláče i džemy

Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.