Koláč pro hospic provoněl ulice, firmy i úřady tradičně v prvním říjnovém týdnu. Na dvaceti místech po Jihlavě a nově i v Třešti a Batelově byla možnost podpořit službu nevyléčitelně nemocným Bárka – domácí hospic. Odměnou za finanční příspěvek byl sladký koláč. Výtěžek celé sbírky je 283 529 korun. Online sbírka je ještě do konce října.
Dosud nejúspěšnější ve své historii je letos na Třebíčsku tradiční říjnová sbírková akce Koláč pro hospic. Lidé darovali odměnou za dobrý koláč 260 586 korun, to je skoro o 35 tisíc korun víc než loni. A přispívat lze dál. Až do konce měsíce je k tomu účelu zřízený účet č. 246641158/0600 s variabilním symbolem 623.
Přicházejí podzimní dny, kdy nám příroda zajistí hezké barevné scenerie, ale také si pro nás připravila spoustu lahodných plodů. Přijďte tohle hezké období přivítat v sobotu 23. září do keltského skanzenu v Nasavrkách na Chrudimsku. Návštěvníci se mohou těšit na přednášky, hudební vystoupení a také na soutěž o nejlepší jablečný koláč.
Přicházejí podzimní dny, kdy nám příroda zajistí hezké barevné scenerie, ale také si pro nás připravila spoustu lahodných plodů. Přijďte tohle hezké období přivítat v sobotu 23. září do keltského skanzenu v Nasavrkách. Návštěvníci se mohou těšit na přednášky, hudební vystoupení a také na soutěž o nejlepší jablečný koláč.
/KRAJSKÝ FOTBAL/ V posledních týdnech se prezentují v dobrém světle, navíc mají výsledky. Fotbalisté SK Bolešiny uspěli ve víkendovém utkání 5. kola béčkové skupiny I. B třídy Plzeňského kraje na hřišti Chanovic těsně 2:1 a potřetí v řadě bodovali, z toho podruhé plnohodnotně.
„Inspiroval jsem se na internetu, ale přesně takové sezení, jaké jsem potřeboval, tam nebylo. Tak jsem si vše vymyslel a sedačku sestavil podle toho, co jsem sehnal za materiál,“ říká o svém posezení z ořechového dřeva a řetězů Karel Pytela z Bukovinky u Vyškova na Moravě.
Máte rádi hanácké koláče? Tak schválně, kolik byste jich spořádali? Maxijedlík Jaroslav Němec je spořádal během pěti minut čtyři. "Jeden vážil 300 gramů, celkem jsem tedy snědl 1200 kg koláčů, které se pojídali v limitu pěti minut," říká Maxijedlík, jeden z deseti soutěžících. Klání v pojídání hanáckého koláče bylo součástí akce XIX. Hanáckých slavností, které se konaly poslední květnový víkend v Chropyni. "Koláče upekla chropyňská školní jídelna. A byly opravdu výborné," dodává Maxijedlík.
Máte rádi hanácké koláče? Tak schválně, kolik byste jich spořádali? Maxijedlík Jaroslav Němec je spořádal během pěti minut čtyři. "Jeden vážil 300 gramů, celkem jsem tedy snědl 1200 kg koláčů, které se pojídali v limitu pěti minut," říká Maxijedlík, jeden z deseti soutěžících. Klání v pojídání hanáckého koláče bylo součástí akce XIX. Hanáckých slavností, které se konaly poslední květnový víkend v Chropyni. "Koláče upekla chropyňská školní jídelna. A byly opravdu výborné," dodává Maxijedlík.
Máte rádi hanácké koláče? Tak schválně, kolik byste jich spořádali? Maxijedlík Jaroslav Němec je spořádal během pěti minut čtyři. "Jeden vážil 300 gramů, celkem jsem tedy snědl 1200 kg koláčů, které se pojídali v limitu pěti minut," říká Maxijedlík, jeden z deseti soutěžících. Klání v pojídání hanáckého koláče bylo součástí akce XIX. Hanáckých slavností, které se konaly poslední květnový víkend v Chropyni. "Koláče upekla chropyňská školní jídelna. A byly opravdu výborné," dodává Maxijedlík.
Máte rádi hanácké koláče? Tak schválně, kolik byste jich spořádali? Maxijedlík Jaroslav Němec je spořádal během pěti minut čtyři. "Jeden vážil 300 gramů, celkem jsem tedy snědl 1200 kg koláčů, které se pojídali v limitu pěti minut," říká Maxijedlík, jeden z deseti soutěžících. Klání v pojídání hanáckého koláče bylo součástí akce XIX. Hanáckých slavností, které se konaly poslední květnový víkend v Chropyni. "Koláče upekla chropyňská školní jídelna. A byly opravdu výborné," dodává Maxijedlík.
Sobotní odpoledne patřilo připomenutí pečení pecáků. Klasickou pec nahradila elektrická trouba, ale co to použití ingrediencí a celého postupu bylo pečení kopii tradiční kuchyně. Za příspěvek velmi děkujeme.
Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?
Po roce se opět koštovaly slivovice a ochutnávaly koláče s „povinnou“ ingrediencí – ořechem v Hluzově, a to poslední únorovou sobotu. Za příspěvek velmi děkujeme.
Vyřadila jsem ze stravy lepek a zhubla jsem. Kolik takových osobních svědectví jste už na internetu našli? Pokud vás bezlepková dieta inspirovala a chystáte se ji bez konzultace s lékařem nasadit, zadržte. Skuteční odborníci na výživu vysvětlují, jak to dělat lépe a bez zášti k lepku.
Koláče patří k tradici masopustu a proto i my v MŠ Blatenská Chomutov jsme tuto činnost zařadili do vzdělávací nabídky. Nejen povídání o pečení koláčů, jaké koláče známe a z čeho se mohou péct, ale prožít si přípravu pečení, je ten správný prožitek.
Městské muzeum Žamberk a Spolek divadelních ochotníků Diviš pořádali v sobotu 11. února 2023 již 11. ročník Žamberského masopustu s tradiční zabijačkou. Start byl v 10 hodin u radnice na náměstí, kde zahrál Honza Dostál s kapelou a své taneční kreace předvedla Česká beseda Lukavice. Kromě stolů plných jídla nechyběly stánky a masky, v čele se smrťákem.
/FOTO, VIDEO/ Masopustní rej si v sobotu 11. února odpoledne užili lidé v Dubé na Českolipsku. Průvod rozhýbala svým parádním vystoupením bubenická skupina Tam Tam Batucada. Zároveň byl bohatý na originální masky dětí i dospělých.
Po dvouleté vynucené pauze uspořádal Spolek žen ze Špiček první prosincovou sobotu už 17. ročník soutěže o nejlepší špičkový koláč a nejlepší špičkovou pálenku. Za příspěvek velmi děkujeme.
Úplně nejvíce podzimní recept. Hrušky vařené v bílém víně s kořením a jemné, nadýchané těsto. Co potom provedete s vínem, ve kterém se hrušky vařily? Svaříte ho na sladký kořeněný sirup, kterým celý dezert přelijete.
Přemýšlíte, co s podzimní úrodou jablek? Tento koláč není složitý na přípravu a potěší jako sladký dezert po víkendovém obědě stejně jako třeba při všedních večerech u televize. A ta vůně! Neodoláte.
Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových se věnuje nejen udržování lidových písní, tanců, zvyků, lidovým řemeslům, ale také staročeské regionální kuchyni. Co si takhle připravit "německý koláč" podle babičky ze Zahořan? Jdeme na to!
Začátkem října se žáci 2. A oboru hotelnictví Integrované střední školy ve Slavkově u Brna zapojili do charitativní akce Koláč pro hospic. Přispěli tak na pomoc lidem v posledních dnech jejich života.
Dva roky nám pandemie bránila společným setkáním, o to víc jsme si to letos užili. Do Podkrušnohorských domovů sociálních služeb se sjelo 10 družstev z různých domovů pro seniory, aby změřily své síly při XIX. ročníku Dubského koláče. Soutěžilo se v sedmi disciplínách, kde se testovaly znalosti soutěžících z oblasti vaření, ale i to, jak šikovně by si v kuchyni senioři počínali. Disciplíny byly zaměřeny na jemnou motoriku a paměť.
Celkem 232 170 korun se podařilo letos v Jihlavě vybrat v rámci sbírky Koláč pro hospic. Výsledek jihlavskou charitu mile překvapil, ačkoliv se v současné době lidé snaží šetřit, prodaly se všechny koláče, kterých bylo přes 3 700.
Minule jste mohli vyzkoušet recept na perníkový dort. Kdo vyzkoušel a pochutnal si, jistě se rád pustí i do tohoto perníkového koláče. Postup je podobný. Marmeláda a čokoládová poleva opět dodá jednoduché pochoutce zcela jiný rozměr. Dobrou chuť!
/FOTO, VIDEO/ Tradiční akce se i letos koná po celé Vysočině, krajské město nevyjímaje. Na několika místech si mohou lidé koupit sladký koláč a podpořit hospicovou péči.
Ve středu 5. října 2022 se uskuteční už tradiční podzimní sbírková akce Koláč pro hospic. Proto lidé potkají v ulicích nebo u úřadů v Třebíči, ale i v Moravských Budějovicích, v Náměšti nad Oslavou či v Jemnici dobrovolníky s košíky koláčů.
Po dvouleté pauze se opět konala soutěž Vesnice roku jejíž vítěz se vyhlašoval na Lázeňském náměstí v Luhačovicích. Zašová získala ocenění za nejlepší koláče.
V roce 2019 se Dům seniorů Osoblaha zapojil do celorepublikového projektu Propojujemegenerace, který si klade za cíl podpořit spolupráci seniorů a dětíz mateřských a základních škol. Vzhledem ke covidové situaci se jim podařilo zrealizovat tutoaktivitu až v letošním roce. Aktivita, se kterou zvítězili byl Masopust. Za dokumentaci zdařilé akce i fotografie děkujeme Pavle Bartoníkové.
Tak jako každoročně, i letos se v rámci Bartolomějského posvícení koná v Milevsku soutěž o nejlepší posvícenský koláč. Je naplánovaná na neděli 28. srpna. Co upečete vy?
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
V Bad Füssingu budou v neděli usilovat o zápis do Guinnessovy knihy rekordů - v konzumaci kávičky a švestkového koláče u společného stolu dlouhého 1440 metrů. Starý rekord vytvořili k popití kávy v roce 2011 v Offenburgu stolem s délkou 1375 metrů.
Zájezdy z Německa i lidi z celých Čech láká do Krchleb na Staňkovsku specifická chuť místních koláčů. Už 32 let je tu peče Helena Konopíková. Recept na ně dostala od manželovy maminky.
Zájezdy z Německa i lidi z celých Čech láká do Krchleb na Staňkovsku specifická chuť místních koláčů. Už 32 let je tu peče Helena Konopíková. Recept na ně dostala od manželovy maminky.
Tři dny slavností, na dvě stě padesát stánků a také osm stovek tradičních holašovických koláčů od Mileny Hálové. Takový bude letošní 23. ročník Selských slavností, který se koná od pátku do neděle v Holašovicích. Kdo se přihlásí do soutěže o nejlepší jihočeský koláč nebo buchtu, dostane vstupenku zdarma.
Když dceři Adélce v roce 2019 diagnostikovali celiakii, začali řešit nabídku bezlepkových potravin na našem trhu, a to především pečiva. „Existuje dost firem, které jej nabízejí, ovšem ve velké většině jde o pečivo vakuované. My ale chtěly víc, konkrétně čerstvý, voňavý, křupavý chléb,“ začíná své vyprávění Markéta Pavelková, jejíž bezlepkový veganský jablečný koláč loni vyhrál titul Regionální potravina.
Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Lidé pak doma zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte kolem 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Po dvouleté odmlce se opět uskutečnil Berounský koláč. Sluneční den zpříjemnila folklorní slavnost se soubory z různých koutů naší republiky. Zdejší program však doplnil i program dvou mateřských škol a našeho tanečního kroužku. Folklorní festival Berounský koláč je součástí tradičních jarních Hrnčířských trhů. V letošním roce se trhy konaly již po dvacáté.
Po dvouroční vynucené odmlce se v Opatovicích opět sešli příznivci „čtvrtěk“. V sále Lidového domu v Opatovicích se uskutečnil oficiálně již 12. ročník obecního koštu s názvem Opatovská čtvrťka – soutěž o nejlepší čtrťku slivovice a koláča“. V letošním roce byl navíc doplněn o okurkobraní. Za příspěvek velmi děkujeme.
Skupinka plzeňských výletníků si o víkendu zvolila za cíl dvanáctikilometrové trasy obec v domažlickém okrese Krchleby. Nenechali si však ujít tamní sladkou pochoutku, jakými jsou tradiční Krchlebské koláče.
Prakticky po tříleté přestávce vynucené opatřeními kolem covidu 19 se v sobotu 2. dubna uskutečnil třiačtyřicátý ročník pochodu Za povidlovým koláčem. V roce 2020 pandemie pochod zcela zrušila, loni se ale ukutečnil v době ústupu choroby v náhradním termínu na podzim.