Kreativ

ŠTÍTEK: Koláč

Vojtěch Němec.

Snad budou na řadě jiní. Další koláče by mě zruinovaly, smál se oslavenec Němec

Brno – Ráno donesl do brněnské kabiny koláč jako zápisné. A večer hokejový útočník Vojtěch Němec oslavil narozeniny se spoluhráči domácím extraligovým vítězstvím 4:3 nad Hradcem Králové. „Jsem zase o rok starší a je super, že jsme po dlouhé době vyhráli, splnilo se mi přání," povídal jedenatřicetiletý centr Němec.

Ve Špičkách se uskutečnila tradiční soutěž O nejlepší koláč a slivovici.

Je libo špičkový koláč a špičkovou slivovici? Jedině ve Špičkách

Špičky – Tradiční soutěž O špičkový koláč a slivovici se uskutečnila v sobotu 3. prosince ve Špičkách na Hranicku. Cukrářského klání se zúčastnily desítky pečících nejen ze Špiček, ale i blízkého okolí. Obdobný zájem jako o košt sladkých pochoutek provázel také soutěž o nejlepší slivovici.

Dubský koláč 2016

OBRAZEM: Důchodci mlsali a soutěžili

Dubí - V dubském domově důchodců Na Výšině se v úterý konal již 16. ročník Dubského koláče. Pohodový den plný sladkých koláčů, soutěží a zábavy zažili účastníci Dubského koláče. Do Dubí přijelo celkem 11 družstev z různých domovů důchodců napříč Ústeckým krajem. „Soutěžilo se v 7 disciplínách a testovaly se znalosti soutěžících z oblasti vaření, ale i to, jak šikovně by si v kuchyni počínali," řekla Kateřina Zemanová, vedoucí úseku zájmových činností DD Dubí a dodala: „Disciplíny byly následující vejce na tvrdo, menu, recepty, kuchařský kvíz, bába kořenářka, kuchařský běh a ovocný koš. Jako každý rok, tak i letos byl hlavní disciplínou koláč. Zadání znělo koláč z kynutého těsta tedy frgál či svatební koláčky."

Papírové tácky v bošovickém kulturním domě dostaly v sobotu odpoledne pořádně zabrat. Lidé ochutnávali štrúdly, koláče, domácí chléb nebo koblihy. Nechyběly ani populární olipy. Výstavu s ochutnávkou provázela živá hudba.

Bošovský koláč lákal, populární olipy z tácků rychle mizely

Bošovice /REPORTÁŽ/ – Její prababička s nimi v roce 1927 vyhrála národní soutěž za nejlevnější zákusek. Není svatba, křtiny, Velikonoce nebo hody, aby se na nich neobjevily. Ryze bošovický artikl. Olipy. Jsou levné, ale pracné. „Na plech se maluje O, proto olipa. Hospodyňka musí dbát o to, aby těsto bylo tenké, posype jej mákem nebo anýzem, za horka se peče a za horka motá. Kdo přijde, často bere olipy jako první," těší Annu Ludíkovou, která stejně jako řada jiných bošovických hospodyněk umí olipy bravurně.

Fratišek Vagenknecht.

Na studeneckém koláči si pochutnal Vagenknecht

Nová Paka – Přes 650 běců od těch nejmenších tříletých benjamínků až po devětaosmdesátiletého libereckého Františka Béma si přišlo zaběhnout do Studence na tradiční Posvícenský koláč.

Dožínky ve Vrchlabí

Nejlépe napekl koláč chlap

Vrchlabí - Dožínky, pořádané v pátek navečer muzeem Správy KRNAP ve Vrchlabí, připomenuly krkonošské tradice. Jednou z nich byl terlunk z roku 1612.

Ukázka krojované svatby v Horním Němčí 20. srpna 2016.

Krojovanou svatbu v Horním Němčí uspořádali téměř po půl století

Horní Němčí – O desítky let proti proudu času, kdesi až do druhé poloviny minulého století, se o uplynulé sobotě rozhodli vydat národopisní nadšenci a milovníci tradic v Horním Němčí. Téměř po půl století tam totiž uspořádali nefalšovanou krojovanou svatbu, přesněji řečeno její ukázku s veškerými rituály, které tento obřad provázely v dobách našich pradědů a prababiček.

Chodské slavnosti 2016, neděle v centru Domažlic

Hosté odjížděli z Chodských slavností spokojeni

Domažlice – Pět stovek účinkujících, čtyři sta jarmarečních stánků, několik desítek tisíc návštěvníků, tisíce prodaných koláčů. 62. ročník Chodských slavností naplnil tradiční kritéria a očekávání návštěvníků. V plném nasazení byli strážníci, policisté i záchranáři.

Annínští se připravují na pouť

FOTOGALERIE: Annínští se připravují na pouť

Annín – Mistr Jiří Kozel ve středu ve sklárně v Anníně vyfoukl ze skla žezlo a jablko, ve druhé sklárně kus od vesnice Alena Kyrálová na korunku z nerez oceli upevňovala vinuté perle. Dělníci v Anníně dokončovali opravu kaple, připravovalo se pódium, annínské ženy nacvičovaly své překvapivé vystoupení a zadělávaly na koláče.

23. ročník Pekařské soboty ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Vůně čerstvého pečiva plnila skanzen. Podívejte se

Rožnov pod Radhoštěm – Všudypřítomná neodolatelná vůně čerstvě napečeného chleba, rohlíků, koláčů a cukroví na vás zaútočí okamžitě, jakmile projdete vstupní branou do Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Ilustrační foto

S ovocem to letos bude bída. Na jaře ho většina přemrzla

Kroměřížsko – Přemrzlé stromy, nedostatek vláhy a škůdci: to jsou důvody, proč bude úroda u většiny zahrádkářů na Kroměřížsku letos nejspíš mizivá. Někteří prý dokonce nebudou ani pálit: švestky půjdou nejspíš do koláčů, jestli vůbec. „Kvůli prvním vedrům nám vše rozkvetlo, ale hned potom to zase zmrzlo. Takže i u nás úrodu mráz opravdu pořádně zkrouhnul," povzdechl si například Oldřich Hlaváč z Troubek.

Frgálová manufaktura.

Tip na zajímavý zážitek: kurzy pečení frgálů pro dospělé i děti

Velké Karlovice - Chcete si zpestřit léto opravdu neobvyklým zážitkem? Naučte se péct pravé valašské frgály přímo v regionu, který je jejich výrobou proslulý – ve Velkých Karlovicích. Kurzy pečení těchto tradičních koláčů jsou novinkou letní sezóny v Resortu Valachy a těší se velkému zájmu návštěvníků, kteří do Velkých Karlovic přijíždí na letní dovolenou.

Sladkou sobotu si užívali lidé v těšanské kovárně. Děti luštily recept na koláč.

Sladkou sobotu si užívali lidé v těšanské kovárně. Děti luštily recept na koláč

Těšany /FOTOGALERIE/ – Jak se pečou perníky a trdelníky, kolik gramů je jeden lot a jak vypadá pecka třešně nebo meruňky. To vše se dozvěděli návštěvníci barokní kovárny v Těšanech na Brněnsku. Od devíti hodin v sobotu děti v tamním areálu plnily nejrůznější úkoly. A za každý správně splněný získaly nápovědu do velké tajenky. Za vyluštění dostaly lízátko.

Staročeské máje

Staročeské máje v Berouně provoní koláče

Beroun – Stalo se již pravidlem, že poberounský folklorní festival Staročeské máje – největší přehlídka folkloru ve středních Čechách začíná vždy v Berouně. A ani letošní rok nebude výjimkou.

Poberounský folklorní festival v Berouně

Beroun čekají staročeské máje a Koláče fest

Beroun – Makové, tvarohové, marmeládové, ořechové, povidlové, nebo třeba slané. Koláče má rád každý jinak. A svým chuťovým buňkám tuto sobotu určitě uděláte radost. Ať už koláče milujete s jakoukoli náplní.

Ilustrační foto.

Značku Regionální potravina má kozí mléko z Šošůvky i Drnovický koláč

Blanensko – Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 183 produktů od 54 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích. Z Blanenska je získaly hned dva výrobky.

Velikonoční jarmark v královéhradeckém Adalbertinu.

Tradiční velikonoční veselí je tu! Přijďte na jarmark

Hradec Králové - Vůně selátka pomalu opékaného na rožni, sladký trdelník, pražené oříšky, koblihy a koláče. K tomu nádherná ručně vyráběná a zdobená velikonoční vajíčka, kraslice, zajíčci a další typické symboly jara a Velikonoc. No, kdo by odolal!

Restaurant day v prostějovském Národním domě

Restaurant day lákal na grilovanou chobotnici, byla hned pryč

Prostějov – Opravdový svátek jídla prožili nedělní návštěvníci Restaurant day v prostějovském Národním domě. Tradiční festival jídla nabídl nepřeberné množství dobrot a chutí. Lidé mohli vyzkoušet dorty, zákusky, koláče, guláše, paštiky, marmelády, sýry a dokonce i grilovanou chobotnici.

Roman Horníček je provozní restaurace Stará Pošta Austerlitz v Kovalovicích.

Prezident si pochutnal na paštice či srnčím hřbetu. Koláče se ani nedotkl

Kovalovice – Výstřely z děla a smích se rozléhaly v úterý v poledne v kovalovické restauraci Stará Pošta Austerlitz. Majitel restaurace vítal prezidenta Miloše Zemana a jeho hosty na slavnostním obědě ve stylu bitvy u Slavkova. „Je totiž členem spolku, který se zabývá právě dobovými scénkami," vysvětlil provozní restaurace, v které prezident poobědval s jihomoravskými podnikateli, Roman Horníček.

Den hospodářských přebytků na Drahouši

Hospodářské přebytky zaplnily několik stolů

Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.

Věžovatá Pláně si udělala posvícení, jak má být

Věžovatá Pláně si udělala posvícení, jak má být

Věžovatá Pláně – Stovky čerstvých koláčů a muzikanti z kapely Babouci čekali na obyvatele Pláně, až se přijdou bavit po vyslechnutí mše svaté v tamním kostele. V sobotu totiž Plánští slavili tradiční posvícení.

Ze soutěže o Úlibický koláč.

Ohlédnutí: Hasiči pádlují lopatou

Úlibice – V pořadí sedmnáctý ročník hasičského „Úlibického koláče" je soutěž oblíbená, nápaditá, nechybí v ní humor, recese. Kdysi zjistili, že požární útoky jsou sice dobrou akcí, ale v Úlibicích si přáli akci, která není v širokém okolí.Tedy jednoduchá recese, která se během let promění v tradici.

Podzimní mlsání na hradě Šternberk, 17. října 2015. Návštěvníci mohli ochutnat tak sádlo se škvarky.

Na hradě Šternberku vařili v sobotu středověké menu:

Šternberk – Jáhlovou kaši, zelňáky, bramboračku, jitrnicový prejt či nejrůznější koláče mohli kromě dalších dobrot ochutnat všichni, kteří v sobotu zdolali prudký kopec vedoucí k hradu Šternberk. Prohlídky zpestřilo návštěvníkům nejen chutné pokrmy, ale třeba i výklad průvodců, který se kolem jídla točil. Tradiční návštěvy hradu tu letos již po čtvrté obohatila akce Podzimní mlsání na hradě Šternberk.