
Samosběr jahod je v ohrožení. Nasbíráme si letos na koláč nebo knedlíky?
Okres Louny /ANKETA/ - Původní ovocnáři zkrachovali, vyhlášené jahodové plantáže přebírá nová firma.
Okres Louny /ANKETA/ - Původní ovocnáři zkrachovali, vyhlášené jahodové plantáže přebírá nová firma.
Chomutovsko /ANKETA/ - Původní ovocnáři zkrachovali, vyhlášené jahodové plantáže přebírá nová firma.
Plzeňský kraj – Seznam poctivých produktů vyráběných v Plzeňském kraji, kterým patří titul Regionální potravina, se právě rozrostl o devět dalších. Které výrobky to jsou?
Pardubice – Májové slavnosti můžete navštívit v pátek na náměstí Dukelských hrdinů.
Smržovka – Buchtu, koláč, makovec, štrúdl, kompot, víno, špek, med nebo jakoukoliv domácí dobrotu můžete přinést do smržovského lesoparku u Parkhotelu 19. května 2018.
VIDEO / FOTOGALERIE / Voňavé koláče a uzené, čerstvé květiny, ale třeba i bylinky nebo sýry, byly k mání v sobotu dopoledne v centru Olomouce.
Liberec – Ve čtvrtek začaly farmářské trhy v centru Liberce, v pátek pro změnu v dolním centru města u OC Forum.
Benešov - Svátkem jara a pohybu na čerstvém vzduchu se v sobotu 7. dubna stal, pro více než tři tisícovky lidí, Pochod za povidlovým koláčem. Ten pro „stovkaře“ začal sice už v pátek 6. dubna večer, kdy se obloha nad Benešovskem trochu kabonila a v noci pršelo, ale pro všechny ostatní už devětatřicátý „povidlák“ až odstartoval v sobotu.
/VELKÁ FOTOGALERIE/ Horní náměstí v Přerově se v neděli proměnilo v jarmark s živou hudbou. I přesto, že tradiční akci Hody, hody, doprovody provázelo chladné počasí, cestu si na ni našly stovky lidí.
Sezónu farmářských trhů v sobotu odstartovali na Hlavním náměstí ve Šternberku. Regionální pěstitelé, chovatelé a výrobci nabídli snad vše - od čerstvého pečiva, přes mléčné výrobky, až po česnekové sirupy a svařák. Živo bylo v centru města od brzkého rána.
Hustopeče /TIPY NA VÍKEND/ - Jídla z mandlí, pálenka mandlovice i návštěva mandloňových sadů. Pestrý program, jehož společným jmenovatelem je mandle, zažijí návštěvníci sedmého ročníku Slavností mandloní a vína. Na Dukelském náměstí v Hustopečích začínají v sobotu v devět hodin dopoledne.
Brno - Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.
Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.
Karlovy Vary - Krajská knihovna Karlovy Vary přichází s novým typem literárního pořadu pro veřejnost. V pobočce v Lidické ulici se bude zhruba čtyřikrát do roka scházet takzvaný Spolek přátel krásné literatury a sladkých koláčů.
Domažlice, Praha – Svazek obcí Domažlicko i jednotlivá města z regionu se o víkendu prezentovala v Praze na veletrhu cestovního ruchu Holiday World.
Plzeň - Kateřina Kubištová strávila v srdci Asie dva měsíce.
Petrovice /FOTOGALERIE/ - Je sobotní podvečer. Okna Kulturního domu v Petrovicích svítí do tmy. Koná se tam první ročník koštu pálenek.
FOTOGALERIE / Osmadvacet vzorků slivovice a sedmnáct druhů koláčů mohli ochutnat všichni ti, kteří v sobotu 3. února vyrazili do Hluzova, místní části Černotína.
Osmadvacet vzorků slivovice a sedmnáct druhů koláčů mohli ochutnat všichni ti, kteří v sobotu 3. února vyrazili do Hluzova, místní části Černotína. Hluzovský slivkošt a soutěž o nejlepší koláč se v místní hospůdce konaly už podvanácté. Ujít si je nenechali zejména místní, pro které je účast v soutěži otázkou obecní prestiže.
Dukovany - Pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany nakupují každý měsíc snídaně od regionálních neziskovek. Vloni za ně utratili více než sto tisíc korun. Jako první v letošním roce přijela kavárna Pohodička z Náměště. Utržila 15 575 korun. Zaměstnanci nakupovali domácí chléb, kávu, oblíbené cheesecaky i české koláče.
Liberecký kraj – Vyhlášené pekařství U Jahodů má za sebou největší nápor. Trouby ale nevychladnou na dlouho.
Děčín – S velkým úspěchem se setkala obnovená akce Koláč pro zámek, kdy lidé mohli přinést na děčínský zámek koláč. Ten pak byl v rámci vánočních trhů prodaný a výtěžek poputuje na záchranu vzácného gobelínu.
Děčín – Cenná barokní tapiserie z původního vybavení děčínského zámku má šanci se vrátit. Tapiserie s erbem Václava Thuna je součástí sbírky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Na to, že patří do Děčína se přišlo jen náhodou.
VIDEO / Vůně moučníků, nezaměnitelné aroma domácí pálenky a báječná atmosféra doprovázela v sobotu 9. prosince již 14. ročník soutěže Špičkový koláč a špičková slivovice, a kde jinde než ve Špičkách.
Zapojte se s Deníkem do soutěže a vyhrajte jeden z pěti balíčků s moukou Babiččina volba.
Jižní Morava – Chceme skákat jako Juška, zní heslo pro plánovanou opravu hřiště a výstavbu doskočiště ve Starovičkách na Břeclavsku, odkud dálkař Radek Juška pochází. Obec uspěla s žádostí o dotaci na ministerstvu pro místní rozvoj. To nyní vypsalo další dotační tituly pro obce do tří tisíc obyvatel. Zapojit se chystá celá řada z nich.
FOTOGALERIE / O zbrusu nový bod programu obohatili pořadatelé letošní jarmark v Lidečku. Kromě tradiční nabídky řemeslných výrobků a krajových specialit vévodila sobotnímu setkání vůně a chuť jablek. Historicky poprvé se tu konala soutěž O nejlepší jablečný koláč, buchtu štrůdl.
Dubí - Mlsání i soutěže, tak vypadal 17. ročník Dubského koláče. Akce se uskutečnila ve středu v domově důchodců Na Výšině v Dubí.
Břasy – Pro dnešní příjezd hlavy státu do Břas je vše nachystáno. Miloše Zemana přivítají odpoledne v letošní Vesnici roku Plzeňského kraje švestkovými koláči, přelitými mákem.
Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, konané na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.
Vitějovice – Ve veřejné peci pod kostelem pečou Vitějovičtí dobroty už roku 2010. Jsou mezi nimi i posvícenské koláče a vitějovický chléb. Právě tyhle dobroty pekly vitějovické ženy ze Sboru pro občanské záležitosti v sobotu 14. října.
FOTOGALERIE / Maso na roštu, gulášek ale i čerstvě upečené koláče provoněly v sobotu hradní kuchyni ve Šternberku na Olomoucku. Konala se tam tradiční akce Podzimní mlsání, největší zájem byl o koláče.
Blansko - Ulice Rožmitálova v Blansku ve středu voněla sladkým pečivem. Lidé, kteří obklopili stánek blanenské charity s vyrovnanými koláči, dvaceti korunami za kus přispěli na provoz Mobilního hospice svatého Martina.
Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.
Žďár nad Sázavou – Přes patnáct stovek koláčů prodali zaměstnanci a dobrovolníci Oblastní charity Žďár nad Sázavou v rámci pátého ročníku kampaně Koláč pro hospic ve žďárských ulicích a některých tamních firmách.
Jihlava – V ulicích Jihlavy se ve středu odpoledne konala velká sbírková akce s názvem Koláč pro hospic. Dobrovolníci nabízeli sladké koláče za sbírkovou cenu 30 korun. Tím mohli lidé podpořit domácí hospicovou péči Bárka při Oblastní charitě Jihlava. Ta pečuje o nevyléčitelně nemocné v jejich domácím prostředí. Výtěžek byl letos 18 303 korun.
Žďár nad Sázavou – Velký ohlas měla ve Žďáře tradiční kampaň Koláč pro hospic, jež se tam ve středu 4. října konala již popáté. Akce, kterou pořádá Oblastní charita Žďár nad Sázavou, má za cíl zlepšit povědomí veřejnosti o Domácí hospicové péči a vybranými penězi ji rovněž finančně podpořit.
Žďár nad Sázavou - Koláč pro hospic je název kampaně, se kterou přichází v prvním říjnovém týdnu Oblastní charita Žďár nad Sázavou. O vzniku tohoto nápadu, jeho realizaci a myšlence jsme hovořili s ředitelkou Oblastní charity Žďár nad Sázavou Janou Zelenou.
Žďár nad Sázavou – Ve středu 4. října osloví Oblastní charita Žďár nad Sázavou obyvatele Žďáru nad Sázavou již pátým ročníkem kampaně Koláč pro hospic. Stánek s prodejem koláčů bude umístěný u firmy Vesna lahůdky na Horní ulici ve Žďáře nad Sázavou od 9 do 14 hodin.
Dolánky – Státní svátek, svátek svatého Václava, oslaví i na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova.
Žatec - Podzimní farmářské trhy v Žatci zpestří soutěž o nejlepší jablečný výrobek.
Jirkov, Chomutov – Lidé mohou soutěžit o nejchutnější jablečný pokrm či nápoj i nejdelší slupku.
Praha – Něco lidových tradic i trocha pohádkové atmosféry oživí od čtvrtka až do posledního srpnového pondělka náměstí Republiky.
Domažlice – Chodské slavnosti začaly. Domácnosti jsou uklizeny a návštěvy přijíždějí, tak hlavně aby bylo dost koláčů.
Bujanov /VIDEO/ - Již po jednadvacáté zaplnily stovky lidí místa k sezení pod stinnými stromy v zahradě u školy a muzea koněspřežky.
/POZVÁNKA/ Při tradičním Posvícenském koláči Štítinu navštíví biskup František Václav Lobkowicz. Bude sloužit mši a uctí památku generála Heliodora Píky.
Dnes startujeme již čtvrtou tematickou část našeho seriálu Poznáváme Česko. Po pohádkách, sakrálních stavbách a technických unikátech nastal ten správný čas na zklidnění a doplnění energie. V tomto týdnu vám přinese přehled restaurací, hospůdek, sklípků či minipivovarů. Po týdnu v Gastronomickém Česku pro vás chystáme opět trochu vzruchu, přineseme vám seznam adrenalinových center. A nezapomeňte, z každého místa, které s námi navštívíte, nám můžete pomocí MMS poslat fotografii a zúčastnit se tak soutěže o iPhone. Každý týden rozdáváme jeden. Dnes si na začátek dáme něco sladkého… a vlastně i slaného.
Plzeňský kraj – Skončil osmý ročník soutěže o prestižní značku.
Borovany /VIDEO/ - Borůvkobraní lákalo na tradiční koláče i zmrzlinu.
Nespeky – Fotbal je v Nespekách na vrcholu blaha. Áčko v I. A třídě, skupině A, skončilo na třetím místě, což je historický úspěch týmu, navíc akceptovalo postup do krajského přeboru. Béčko vyhrálo III. A třídu a zahraje si nejvyšší okresní soutěž a dorost po vítězství v okresním přeboru vyzkouší krajskou I. A třídu. „Bez práce všech v Nespekách, by takový úspěch nebyl. Je to odraz pětileté práce a směru, kterým si myslím, že je dobrý," raduje se manažer klubu Petr Králíček, jenž má v současnosti na dovolené v Bulharsku plnou hlavu starostí z postupu áčka do krajského přeboru a také z toho, kdo mužstvo povede po odchodu úspěšného trenéra Jiřího Maršouna.